Norge Denna vecka drar NRK igång 60-års-jubilerande Melodi Grand Prix, Norges uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2020, med den första semifinalen (som är tillägnad Sørlandet) på lördag den 11:e januari.

Redan har de fem finalklara artisterna presenterats, vilka ni kan läsa om här, och nu är det dags att ta en titt på veckans fyra semifinalister som tävlar om en plats i finalen den 15:e februari. Här nedan ser ni namnen på artisterna, bidragen och låtskrivarna samt länkar till spotify och youtube där man nu kan lyssna på veckans semifinalbidrag.

Semifinal 1 – Sørlandet, lördag 11:e januari – Startfältet:

Geirmund
Geirmund – “Come Alivespotifyyoutube
(t&m: Eric Lumiere, Jonas H. Jensen, Niklas Rosström)
MGP-debutant
läs mer på nrk.no
Kim Rysstad
Kim Rysstad – “Rainbowspotifyyoutube
(t&m: Knut Bjørnar Asphol, Kim Rysstad)
MGP 2012: “Så Vidunderleg” (semifinalist)
läs mer på nrk.no
Lisa Børud
Lisa Børud – “Talking About Usspotifyyoutube
(t&m: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright, Laurell Barker )
(ESC 2018: dansade och sjöng bakom Rybak: “That’s How You Write A Song)
läs mer på nrk.no
Raylee
Raylee – “Wildspotifyyoutube
(t&m: Andreas Stone, Anderz Wrethov, Laurell Barker )
MGP 2015: “Louder” (finalist)
läs mer på nrk.no
(Källor: nrk.no, escnorge.no och wiwibloggs.com – Foto från NRK – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: När det gäller denna första semifinal så är det (så här innan jag lyssnat på bidragen) främst låtskrivarna som jag tycker sticker ut. Två svenskbidrag tävlar mot varandra och Laurell Barker kan ev. vara ute efter att slå sitt rekord från förra året då hon fick med hela tre bidrag i ESC 2019. Spänningsfaktorn verkar därmed finnas i semifinalen men hur det är med själva låtarna får jag däremot återkomma till. 😀

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Norge i ESC 2020“.

Uppdaterat 2020-01-07:
Schlagerpinglan: Rankning efter första genomlyssningen:
1. “Wild”, Raylee (jag är inte helt övertygad, men det är min favorit av de fyra)
2. “Come Alive”, Geirmund (lite intressant, känns som något som kan växa till sig)
3. “Talking About Us”, Lisa Børud (den mest direkta av de fyra men även den jag tröttnade på snabbast, kan ev. ha ett andra liv)
4. “Rainbow”, Kim Rysstad (njae, första lyssningen gjorde mig inte speciellt intresserad)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Norge 2020: Lyssna på MGP-bidragen (Semi 1 – Sørlandet)”

 1. Micke

  My oh my. Kan inte esc-säsongen få börja ens innan man drabbas av preeteenmusik? Har fortfarande bara utnämnt nio bidrag i ESC-historien till (0/10) i betyg men här skulle det kunna bli en tionde om den fick vinna. Nu tror jag dock inte så illa om vårt grannfolk så Raylee lär jag slippa fram i maj månad.

  Tycker definitivt inte heller om Lisas bidrag som nästan känns likadan med skillnad att de tvättat bort det mesta av preeteenvibbarna. De andra två låter väl skapligt med möjlighet att både höja sig och dippa

 2. Adri

  Storfavoriten i detta heat verkar heta Raylee. Jag ser inte storheten i den. Men det gör jag å andra sidan inte i de andra heller. Så ja… någon av tjejerna vidare så är jag ”nöjd”, även om jag inte brinner för någon av dem. Vem av tjejerna? Spelar ingen roll.

  Det som däremot spelar roll är att vi ska få slippa ”Rainbow” 🙂 Men det lär vi få göra också!

 3. Anton

  Ingen av dessa fyra låtar har något som intresserar mig vid första lyssningen. Är less på Fuego-kopior nu, så även om jag tycker Wild är mest Eurovisionig och kul så får Norge gärna komma med något annat i år. 2013-2015 var de ju helt fantastiska, sen dess har de varit skräp med “That’s how you write a song” som värsta lågvattenmärket. Det är en av mina största hat-låtar i tävlingen någonsin!

  OKEJ då, Spirit in the sky kanske är en guilty pleasure som jag lyssnar på ibland…. Men de andra tre sen 2015 (THYWAS, Icebreaker och Grab the Moment) är ofantligt dåliga!

 4. Micke

  Är det första april eller nåt. Först när jag hörde folk yra om att Raylee skulle vara favoriten började jag nästan undra. Sen började jag kolla lite själv och såg samma sak.

  Är det nya århundradet som snurrat runt helt or what?

  Raylee bidrag är sååååååååååååååååååååååååååååååååååå primitivt. Jag ger ett löfte direkt till alla er som möjligen vill bli av med mig på bloggen. Vinner den i Norge då är ni av med mig. That’s a promise

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tror att du kan vara lugn. 🙂 Totalt tävlar 25 bidrag och vi har endast hört fyra av dem så att “Wild” är favorit så här långt behöver inte betyda speciellt mycket. 🙂

 6. Lukas

  Kan också stämma in i sågningskören vad gäller “Wild”. Det är ett under att Europa inte tröttnat på det där redan. Och dessutom, om jag förstått det rätt, så verkar den ha fyra samples från andra låtar med i melodin. Kan inte säga säkert om det stämmer, men om det gör det är det ett under hur NRK kunde missa detta.

 7. Adri

  Tror inte vinnaren i Norge finns här. I så fall får de det tufft. Jag gillar alla genrer och stämningar i bidrag 🙂 Så att inspas av ”Fuego” (som jag älskar) är inget fel.

  Men ”Wild” är ju svag inom den kategorin t.o.m! Men ja. Sålänge ”Rainbow” hörs för både första och sista gången på lördag är jag nöjd. Sen ska den aldrig höras igen 🙂

 8. Adri

  Extra tråkigt också för jag gillade ”Louder” 2015 🙂

 9. Micke

  Adri ljuger

 10. Adri

  Ursäkta?

 11. Micke

  Adri en helt annan sak polarn Jag tycker inte “rainbow” är nån kano låt men jag lovar dig. Jag hade hellre lyssnat på den en gång var tjugonde minut under ett dygn än jag lyssnat på “wild” en gång under ett dygn. Säger som Lukas Har vi inte tröttnat snart på denna låt som vi hört i hundratals versioner, eller tusentals.

  @pinglan jo jag känner mig lugn. Annars hade jag inte gett ett sånt löfte Men jag håller löften så vi får väl se.

 12. Micke

  Adri sorry text kom inte med. Det skulle stå. “Hur är det med dansbandsmusik då”

 13. Adri

  Micke: Jag ser inte dansband som musik. Jag ser det som ett hatbrott… mot mig personligen. Jag personligen blir kränkt.

  ”Wild” vore helt ok om man tog bort 1. Titel-delen där Raylee låter som en laggande skiva och 2. Djurlätena. Det är ovärdigt.

  Utöver de beståndsdelar klagar jag inte så 🙂 Men tror jag föredrar Lisa lite lite lite 🙂

  Som sagt, jag vill bara inte höra ”Rainbow” igen. Den andra snubbens låt minns jag inte ens.

 14. Micke

  Det du säger om dansband och dig Adri kan du omvandla till mig och “så kallad musik” typ Wild och all sånt. För mig inte musik utan mer irriterande läten sammanfoga till……….

 15. Mr A

  MF Rejects antar jag. Såg Jimmy Jansson på nån låt där.

 16. Engsla

  YAY! Vad glad jag blir, insåg inte att NRK ska dra igång tävlingen så snart 😀

  Roligt också att läsa kommentarerna här 🙂

  Micke: inte ska du väl sluta med det roliga bara för att en dålig låt vinner en nationell uttagning. Det händer ju vartenda år. En del av tjusningen med eurovision är att man efter finalen ska sitta med tappad haka och undra vad i hela friden folk ser i bidrag som Spirit in the sky, Amar pelos dois, Color of Your Life och Grande amore (för att bara nämna några underligheter som passerat revy de senaste åren (eller för all del en i ditt tycke “nolla” från 2019 som jag av omtänksamhet inte nämner namnet på här…)) 😉 Dagispop och Fuego-imitationer är en del av esc-cirkusen, och de har även den fördelen att äldre tittare kan förfasa sig över hur dålig musiken har blivit på senare år! 😉 Sen skrattade jag till lite när jag läste att du tyckte att Talking About Us tvättat bort lite av preeteenvibbarna eftersom jag bara tänkte dagispop under hela låten 🙂

  Adri: håller helt med dig om Rainbow. Fick tvinga mig till att inte stänga av den för tidigt, utan faktiskt lida mig igenom de tre minuterna. Så oändligt tråkigt 🙁

  Anton: att THYWAS överhuvudtaget fick representera Norge är ett mysterium

  Kanske bra att tjugondedag Knut snart är här, för inte var många av de här bidragen mycket att hänga i julgranen. Men jag tycker om Come Alive, så åtminstone något att se fram emot 🙂

 17. Marcus

  Okej, Norge överraskar lite. Wild är faktiskt en rejält charmig liten bop. Älskar att den är genomsjungen också, inga konstiga instrumentala breaks eller drops eller whatever. Sen att den i princip samplar zen av Dana Internationals tidiga hits är inte tråkigt heller. Jag gillar den skarpt. I övrigt var det inget att hänga i granen den här veckan.

 18. Micke

  Engsla…ibland blir jag bara så less min vän Jag är till 99% helt på tanken att all musik räknas. Allt handlar om tycke och smak. Inga rätt och inga fel.

  Det finns dock 1% då även jag släpper på det och det är när “ickemusik” dyker upp. Som musiker kryper det i mig när det händer. Musik kan beskrivas och uttryckas på så otroligt många sätt men när det tappar fästet från grunden då tappar det även mig.

  Wildstuket här är för mig i jämförelse när mästarmålare eller de som försöker plötsligt släpper allt sånt och istället fäster en pensel i en elefants snabel och bara låter henne kladda på bäst hon vill och kan.

 19. Micke

  Marcus… Jag såg inte det du hade skrivit. Ber om ursäkt om du blev arg, ledsen eller liknande. Gillar du “wild” så är det ju din sak. Jag tycker det jag tycker och du tycker det du tycker. As simple as that

 20. Marcus

  Haha, Micke! Du vet att jag inte tar åt mig av vad folk tycker om musik jag gillar 🙂 Jag är själv rätt skoningslös i mina omdömen… Ger man sig in i leken osv.

 21. Micke

  Marcus…Nej du det trodde jag inte heller men jag ville vara säker I den här lättkränkta världen vet man aldrig. I synnerhet inte på nätet.

  Jo, jag tror nog tyvärr inte att du och jag är de här på bloggen som är mest överens med bidragen över det hela

  Finns dock en annan grej där du och jag kanske är mest lika av alla här. När det nämns favvisbidrag och liknande är det oftast 90 tal, 00 tal och 10 tal. Det gäller definitivt inte mig.

  Jag hittar favvisar överallt vare sig jag är född eller inte. Du är nog den här som är mest på samma spår där. Dina favvisar kan komma från alla årtionden. Vi har oftast inte samma men vi kan båda hitta favvisar i alla tidsåldrar

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se