Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 28 av 33 – Lettland 2016:

I Can“, Markus Riva (Lettland 2016)

Schlagerpinglan: På plats nummer 28 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “I Can” med Markus Riva från Lettland 2016. Bidraget åkte ut redan i semifinalen, vilket jag tycker är lite konstig då han kommit betydligt längre andra år med svagare bidrag. (Han deltog varje år 2014-2020, med två andraplatser 2015 och 2019 som bästa resultat.) Kanske går det bättre 2022? 😉

Lettland

Lettland 2016 – “Supernova 2016” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Online-
röster
Tele-
röster/SMS
Summa
tittarröster
1. “Heartbeat“, Justs 8 995 11 730 20 725
2. “Damnation“, Catalepsia 5 393 13 521 18 914
3. “We Will Be Stars“, MyRadiantU 2 432 4 219 6 651
(Se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Sedan sin debut i Eurovision Song Contest 2000 så har Lettland deltagit varje år och alltid valt ut sitt bidrag genom en nationell uttagning. 2000-2012 hette den Eirodziesma, 2013-2014 var det Dziesma och 2015-2020 fick Supernova utse de lettiska bidragen.

Supernova 2016 bestod utav två presentationsshower, två deltävlingar (med tio bidrag i varje), en semifinal (dit åtta bidrag kvalificerade sig) och en final där fyra bidrag gjorde upp om vinsten. I samtliga omröstningar så avgjordes resultatet av en mix av onlineröster och teleröster/SMS.

I Eurovision Song Contest 2016 blev det en 15:e-plats i finalen för Justs, vilket även är senaste gången Lettland tog sig till ESC-finalen fram till dagens datum. Kanske blir det åter en plats i finalen då Lettland 2021 ställer upp med sin första internvalda artist. Supernova 2020-vinnaren Samanta Tīna är, som det tidigare rapporterats om, i full färd med sina ESC 2021-förberedelser.

Se “Lettland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 28 av 33”

 1. Adri

  Här är jag mer Team Lettland än Team Pinglan, faktiskt.

  ”Heartbeats” är en raktigenom fantastisk elektropop-låt medan allt Markus Riva tyvärr blir ganska platt mediokritet. Jag har nog faktiskt kommit till poängen att det är Markus som allt som pftast sätter käppar i hjulet för sina bidrag.

  Visst att hans låtar verkligen inte är kanon – för mig iaf – men tror absolut de skulle kunna få mer med en annan artist! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Hur mycket jag än skulle vilja argumentera mot dig så kan jag inte. Markus Riva är helt enkelt inte den starkaste sångaren Lettland har. Likväl så fastnade jag för “I Can” och hade hoppats på ett lite bättre resultat för den. Nåja, kanske kan han komma tillbaka med något ännu bättre och då helst också något som passar hans röst 100%. Efter Samantas vinst så är det kanske Markus “tur”? 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se