Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 7 av 33 – Island 2009:

Undir regnbogann“, Ingó (Island 2009)

Schlagerpinglan: På plats nummer 7 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Undir regnbogann” med Ingó från Island 2009. Så här i efterhand så tycker jag att Island valde rätt, i alla fall om man är ute efter ett så bra resultat som möjligt, men låtmässigt så föredrar jag fortfarande den glada ukulelelåten alla dagar i veckan. 🙂

Island

Island 2009 – “Söngvakeppni Sjónvarpsins 2009” – Topp-tre:

Bidrag / Artist: Tittarröster
1. “Is It True?“, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir 19 076
2. “Undir regnbogann“, Ingó 10 696
3. “Got No Love“, Elektra 10 214
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Island debuterade i Eurovision Song Contest år 1986 och har totalt skickat 33 bidrag (2020-säsongen inräknad) till tävlingen. Oftast har bidragen valts ut genom nationella uttagningar men även en del internval har genomförts under årens gång, bl.a. 1999 då landet fick sin första andraplats.

I Söngvakeppni Sjónvarpsins 2009 tävlade 16 bidrag som delades in i fyra semifinaler där tittarna röstade vidare två bidrag från varje deltävling. I finalen tävlade således åtta bidrag. Vinnaren utsågs av 100% tittarröster.

I Eurovision Song Contest 2009 blev det en 2:a-plats i finalen för Yohanna och hennes “Is It True?“ (endast slagen av Norge), vilket än i dag är Islands bästa placering i ESC. Ytterligare en gång har det blivit en andraplats för Island och det var 1999Selma Björnsdóttir och hennes “All Out Of Luck“ endast såg Sverige före sig i resultatlistan.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget RÚV internvalt sina ESC 2020-artister Daði og Gagnamagnið. Tävlingsbidraget, som de skrivit själva och lär innehålla en stor a cappella-kör, förväntas presenteras den 13:e mars.

Se “Island i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 7 av 33”

 1. Adri

  Nja här är jag inte med dig, hur mycket jag än uppskattar glada ukulele-låtar (kolla bara länken som kommer i denna kommentar nedan), så var inte detta bättre än Yohanna i min mening! Yohanna är fantastisk. Hon borde, i min mening, även vunnit 2011 – men det skedde ju lite tragik och sånt och så blev det på annat vis 🙂 sånt är livet

  Men till vårt huvudland. Det finns ju en annan ukulele-driven låt som de tyvärr lämnat allt för tidigt. I min mening bättre än denna som du skrev om, men desto värre blev det också av att den eventuella vinnaren tyvärr inte slog an några speciella strängar hos mig. Jag talar om följande:

  https://m.youtube.com/watch?v=GL3WmlYtuLk

  Fasen. Jag älskar den fortfarande. Den somriga låtens stämning med det isländska språket är ju guld!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag är riktigt svag för isländska ukulele-låtar och “Eftir eitt lag” är absolut en sådan som borde fått en betydlig bättre placering än den fick. (Inte riktigt i “Undir regnbogann“-klass enlig mig, men det är det inte många låtar som är.) 🙂

 3. Johanna

  @Adri Den där låten lyssnar jag på än idag. Är kanske cirka 10 låtar som inte vunnit i sina respektive uttagningar (om man inte räknar Sverige) som jag fortfarande lyssnar på och den här är en av dem! Den borde vunnit, även om jag gillar vinnaren också!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se