Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” (inkl. min favorit från Melodifestivalen) per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 2 av 33 – Schweiz 2016:

Holz vor dr Hütta“, Platzhirsch (Schweiz 2016)

Schlagerpinglan: På plats nummer 2 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Holz vor dr Hütta” med Platzhirsch från Schweiz 2016. Visst tyckte jag om vinnarlåten “The Last Of Our Kind” men den som gjort störst intryck på mig och som spelas regelbundet här hemma är “Holz vor dr Hütta”.

Schweiz

Schweiz 2016 – “ESC 2016 – Die Entscheidungsshow” – Topp-tre:

Placering, bidrag, artist, låtskrivare Artisternas cover-låtar
1.The Last Of Our Kind“, Rykka (SRF) Love Me Like You Do
2.Another World“, Bella C (RTS) Empire State Of Mind (PT II)
3.Half A Smile“, Vincent Gross (SRF) Astronaut
– – – –
– “Holz vor dr Hütta“, Platzhirsch (ej vidare från Expert Check)
(Se hela final-resultatet här)

Schlagerpinglan: Schweiz deltog i (och vann) den första upplagan av Eurovision Song Contest när Lys Assia vann 1956 med låten “Refrain“. De två tävlingsbidragen Schweiz skickade till tävlingen debutåret utsågs genom en nationell uttaging men genom åren så har de även använt sig utav internval i jakten på lämpliga tävlingsbidrag.

ESC 2016 – Die Entscheidungsshow var en lång nationell uttagning där tyska SRF, franska RTS, italienska RSI och rätoromanska RTR alla utsåg olika kandidater till en föruttagning, Expert Check, där en jury valde ut de sex bästa bidragen efter att ha hört dem framföras live. Den slutliga vinnaren utsågs med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster i en final där de tävlande framförde både sina tävlingsbidrag och en cover.

I Eurovision Song Contest 2016 blev det en 18:e-plats i semifinal 2 för Rykka och hennes “The Last Of Our Kind“. Detta var fjärde gången sedan semifinalssystemet infördes 2004 som Schweiz fått den mindre åtråvärda sistaplatsen (efter “Celebrate” 2004, “Il Pleut de L’Or” 2010 och “Time To Shine” 2015).

Inför ESC 2021 har TV-bolaget SSR SRG internvalt sin ESC 2020-representant Gjon’s Tears, vars nya bidrag redan lär vara utvalt (av 100 eurovision-experter och 20 musikproffs efter att 10 låtar skapats vid ett låtskrivarläger) och som väntas bli presenterad någon gång i mars.

Se “Schweiz i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 2 av 33”

 1. Adri

  Jag tyckte väldigt mycket om Schweiz 2016 och ”The Last of our kind” 🙂 Sistaplatsen var en skam!

  Får man komma med en liten rättelse också? Jag är lite försiktig dock, för jag kan absolut missförstått meningen.

  Men ”… vilket visade sig vara den enda sistaplats landet fått sedan tvåsemifinals-systemet infördes 2004, något som stämmer än i dag.” Schweiz kom faktiskt sist både 2010 och 2015 också (och de gångerna var det faktiskt ganska förtjänt).

  2016 förtjänade de mer!

  Ska man snacka om en grym låt som Schweiz förlorade så vänder jag mig till silverplatsen i deras final 2013 och ”J’avais rendez-vous”. Den är mysig som tusan! 🙂 så himla fransk!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag tackar för info-checken… som naturligtvis är helt rätt. Förstår inte riktigt hur jag tänkte där, måste ha varit en kortslutning. 🙂 Tackar. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se