ESC2020 Schlagerpinglan: Runt årskiftet presenterades en mängd kortare nyheter om ländernas förberedelser inför Eurovision Song Contest 2021 och här nedan hittar ni en handfull av dem.

För ytterligare information, klicka på flaggorna nedan så kommer ni till respektive lands samlingssida där mer information om ESC 2021-planerna finns.

Slovenien Slovenien: EMA-final den 27:e februari
TV-bolaget RTVSLO har avslöjat att EMA 2021, den TV-sända nationella final som ska presentera Sloveniens och internvalda Ana Soklič bidrag i ESC 2021, kommer att arrangeras den 27:e februari. Showen blir tillägnad 60-års-jubiléet av Sloveniens första ESC-deltagande.

Så här långt har tre bidrag (av de 191 inskickade) valts ut men de närmaste dagarna kommer Ana och en expertpanel välja ut ytterligare en eller två eller ev. välja ut en till två av de tre redan utvalda, beroende på hur man tolkar meddelandet. Om EMA 2021 blir en låtpresentationsshow eller låtuttagning återstår att se. Mer info är att vänta. (Källa: wiwibloggs.com)

Belgien Belgien: Det står mellan två låtar
Efter ett byte av sångerska i november så meddelar nu Alex Callier, en av bandmedlemmarna i internvalda Hooverphonic, att de har två topp-låtar som de inte kan välja mellan när det gäller vilket bidrag de ska representera Belgien med i ESC 2021. (Källa: eurovoix.com)
Grekland Grekland: Det står mellan tre låtar
TV-bolaget ERT har utformat en kommitté som ska välja ut en av de fem låtar som internvalda Stefania Liberakakis och hennes team har presenterat (i demoversioner) inför internvalet av Greklands ESC 2021-bidrag. Av dessa har nu tre låtar valts ut som nu kommer att finjusteras inför det slutliga valet. Tidigare har det meddelats att Stefania har en klar favorit bland låtarna men än är det osäkert om den finns med bland de tre som gått vidare i uttagningen. (Källa: eurovoix.com)
Estland Estland: Andra programledaren avslöjad
Förra året ledde Tõnis Niinemets Eesti Laul tillsammans med Karl-Erik Taukar men när Tõnis presenterades som uttagningens 2021-värd så hade den andra värden ännu inte valts ut. Nu står det klart att det blir Grete Kuld som som gör Tõnis sällskap som värd för den estländska uttagningen när den avgörs i februari/mars. De 24 semifinalsbidragen har redan släppts och kan lyssnas på här. (Källa: eurovoix.com)
Schweiz Schweiz: Bidraget presenteras våren 2021
I en video som det schweiziska TV-bolaget presenterade inför nyår förklarar delegationschefen Reto Peritz och internvalda Gjon’s Tears hur det gick till när Schweiz ESC 2021-bidrag valdes ut.

13 bidrag skapades vid ett låtskrivarläger för att senare arbetas vidare på både i och utanför Schweiz av olika låtskrivare och producenter. 100 eurovision-experter och 20 musikproffs fick sedan poängsätta och lämna feedback på studioversionerna av låtarna innan de spelades in i live-versioner för ytterligare en bedömning. Både Reto och Gjon uppger sig vara väldigt nöjda med valet.

Låten, som Gjon själv varit med och skrivit, presenteras våren 2021.
(Källa: wiwibloggs.com)

Uppdaterat: Enligt SRF kommer Schweiz ESC 2021-bidrag att släppas den 10:e mars kl. 16:00.

Schlagerpinglan: Mer om de olika ländernas förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision 2021: Blandade nyheter (2021-01-01)”

 1. Adri

  Gott nytt! Hoppas sannerligen att 2021 blir bättre än 2020. Ribban är trots allt otroligt låg. Och då menar jag inte bara att ESC ska bli av. Utan verkligen alla fält ska förbättras 2021. Det är inte ouppnåeligt. Som sagt, att följa upp skitarnas år 2020 är nog enkelt 🙂

  Nu några års-summerande ESC-tankar:

  – Många av artisterna från 2020 är (som bekant) bekräftade för 2021. Men inte alla. Den moraliska sidan vill att alla ska få sin rätta chans. Men som vanlig ESC-tittare vill jag ha lite variation. Men däremot finns där tre artister än som inte bekräftats som jag verkligen hoppas på. Det handlar om: Little Big (Ryssland), Alicja (Polen) och Athena Manoukian (Armenien). Hoppas de all tre kommer till skott 2021, eller åtminstone får en chans at some point or another 🙂

  – Jag är ganska ung. Relativt ung i alla fall. Iaf jämfört med tävlingen ESC själv. Det gör att jag inte ”har med mig” lika många Eurovision-låtar som många andra. Utöver de svenska, vinnarna och klassikerna så hänger mycket på att man ”råkar ramla över” diverse ESC-låtar. Och det har jag gjort 2020 indeed. ESC-låtar jag först nu kommit över och är SUPERGLAD över att ha gjort det är:
  • ”La Source” (Frankrike 1968)
  • ”Alle mine tankar” (Norge 1993)
  • ”I anixi” (Grekland 1991)
  • ”Kan” (Israel 1991)
  • ”Eläköön elämä” (Finland 1985)
  • ”Ellada hora tou fotos” (Grekland 1993)
  • ”Il me donne rendez-vous” (Frankrike 1995)
  • ”Monté la rivié” (Frankrike 1992)
  • ”Gözlerinin hapsindeyim” (Turkiet 1990)
  • ”Aspro mavro” (Cypern 1987)

  Detta är allihopa låtar som innan var INGENTING för mig. Vissa hade jag inte ens hört, såsom Norge 1993, men nu har jag verkligen upptäckt dem. Ni vet säkerligen vilka alla är, men jag känner ändå att jag måste skriva ut dem så att ni inte ska glömma dem! Dessa låtarna förtjänar inte att glömmas bort! 🙂

  • Sist, men inte minst: 2020 bjöd dock på något bra. Nämligen det bästa MF under min livstid. På typ alla sätt. Det var bra låtar, det var bra shower… och framför allt så gick resultatet mångt och mycket helt i min väg! Jag är så nervös inför 2021, för jag blev ganska opeppad på programmet när jag såg listan med artister. Men fasen vad jag hoppas på positiva bitch-slaps i år igen! 🙂 Vågar inte tro, men please… 🙂

 2. Engsla

  Med tanke på vad Hooverphonic tyckte var ett toppbidrag förra året så håller iaf inte jag andan inför vilket bidrag de slutligen väljer och kommer med i år… Men jag tycker bättre om det jag hört av den nygamla sångerskan så jag hoppas på att bli bevisad fel och istället glatt överraskad 🙂

  Adri, även om jag inte tycker lika som du i allt du skriver så känner jag igen mig i att ha nyupptäckt gamla låtar. För min del så har jag lyssnat igenom alla esc-bidrag åtminstone några gånger innan, men 2020 var året då så många “måsten” i livet fick ge vika för covidrestriktioner och jag fick mer tid till att sluta stressa. Det i sin tur gav mig, i vissa fall, tid att ta in och mer uppskatta bidrag som jag tidigare lite grann avskrivit (för all del så tröttnade jag på andra bidrag som jag tidigare hållit högt, men det här ska ju handla om det positiva som 2020 trots allt gav 😉 ).

  2020 var också året då jag började följa alla nationella uttagningar, och även om det i slutändan aldrig kom till någon esc-final så var det en trevlig (om än i vissa fall en något långdragen) upplevelse som jag tänker försöka fortsätta med. Stort tack till Pinglan och alla andra här på bloggen som gav mig ett bollplank när det behövdes 🙂

 3. Micke

  @Engsla, stort tack själv tjejen. Du har kommit in som en frisk fläkt här med ditt skrivande. Alla skriver ju så som de själva vill och känner för men jag gläds extra med såna som dig som skriver lite mer och utvecklar tankar och funderingar.

  Just nu i skrivandets stund kämpar jag lite med intresset och då blir det ju än viktigare att något händer på bloggen. Intresset är inte riktigt där just nu. Kände i synnerhet det för nån månad sen när det blev alltmer MF här. Jag var tvungen att bara droppa av för att inte helt loose it. Försöker hitta tillbaka men det kärvar en del. Förhoppningsvis dyker det upp igen.

  @Adri, Jag har hört alla bidrag i hela ESC-historien. Både nutid, i början av mitt leverne och även långt innan. Därför har jag knappast några överraskningar som väntar på mig så som du har. Av dina låtar finns det inte någon jag dissar. Finns fem där som jag verkligen gillar.

  1. ”Gözlerinin hapsindeyim” (Turkiet 1990)
  2. ”Alle mine tankar” (Norge 1993)
  3. ”Eläköön elämä” (Finland 1985)
  4. ”La Source” (Frankrike 1968)
  5. ”Kan” (Israel 1991)

 4. Adri

  Micke: Kul att du är här. För jag tänkte just på dig faktiskt när jag för nån vecka sedan hörde den grekiska låten från 1993. Jag tänkte ”Men det här måste Micke älska” så jag gick till och med tillbaks i denna bloggens arkiv för att hitta en lista du gjort över Greklands låtar där denna inte alls var med. Så får man lov att fråga vad det är som håller den tillbaks till mer återhållsamma placeringar?

  Du kommer förmodligen ihåg den, men som sagt: syftet med min lilla lista var att låtarna ska få en liten påminnelse och inte glömmas bort så jag länkar ändå. Det enda jag inte kan avgöra är om jag uppskattar hennes scenspråk eller inte. Hon är väldigt vacker, men i refrängen rör hon sig väldigt stelt när det ser ut som att hon vill dansa loss. Men liten brist det.

  https://m.youtube.com/watch?v=0aKWP2vs26M

  Så ja, varför spritter det inte hos dig i den grad jag trodde. Det låter som något ”right up your alley”. Efter år på en blogg märker man av vad andra gillar. Jag tycker själv jag har en väldigt oförutsägbar smak (men det kanske bara är att klappa mig själv på axlarna för mycket), men annars är det bara Engsla som är lite av ett wildcard gällande vad hon kommer tycka.

  Pinglan var också lite snål mot den tyckte jag men den klämde sig precis in på hennes topp 10 över grekiska låtar (iaf vid tidpunkten inlägget skrevs).

  Engsla: Vi hoppas du deltar i snacket angående nationella uttagningar i år igen! 🙂 Dina åsikter sticker ofta ut och i ett community som är relativt litet, som denna blogg, så är det absolut värdefullt 🙂

 5. Adri

  Micke: Också extra kul att se ”La Source” på din lista. För det är en låt jag vet är oerhört älskad i ESC-communityt men mig har den gått helt förbi.

  Men nu har jag hittat den och det är en av de mest ”komplexa” låtar (förmodligen inte rätt ord) jag hittat i Eurovision. För få låtar har haft en lika vacker och ljus melodi, och det finns väl ingen låt som har haft lika mörk text. Den krocken av ljus, vacker musik och vidrigt ämne gör att låten blir en mindre upplevelse att lyssna på.

  Synd man inte hittade den förrän man var 24 år! Men bättre sent än aldrig.

 6. Micke

  @Adri, nja just nu lite att jag kollar in här av gammal vana, ingen riktig känsla. Blir väl bättre kanske.

  Din grekiska är helt ok om än inte bland de högsta hos grekerna. Vad gäller ”La Source” från 1968 så är den mäktigt vacker precis som Belgiens det året. På något sätt känns det ibland som de gjorde vackrare bidrag förr i ESC. Nu har de ju ingen chans. Det ska vara skrikande publik, robotdans och dutt dutt syntar 🙂 Har dock blivit lite bättre senaste åren. Jag vill ha en vacker vinnare för att den är en bra vacker vinnare och en svängig vinnare för att det är en bra svängig vinnare. Inte svårare än så 🙂

 7. Adri

  Jag håller ju verkligen inte med. Men we’ve been down that road before.

  Men ta ett break du, så hörs vi igen när du är glad i ESC 🙂 För det kommer tillbaks, det gör det alltid

 8. Micke

  @Adri, Det jag ville säga var hur vackra låtar det gjordes förr i ESC, att det inte har samma prioritet längre tyvärr. Det andra bara slank med av gammal vana 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se