ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den andra av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Slovenien i Eurovision Song Contest:

Slovenien
Land: Slovenien deltagit 25 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTVSLO se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 1X Band kom 22:a av 25 med “Tih Dezeven Dan

Sloveniens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Voda“, Ana Soklič (EMA 2020) inställd tävling
2019: Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl (EMA 2019) 15:e i finalen
2018: Hvala, ne!“, Lea Sirk (EMA 2018) 22:a i finalen
2017: On My Way“, Omar Naber (EMA 2017) 17:e i semi 1
2016: Blue and Red“, ManuElla (EMA 2016) 14:e i semi 2
2015: Here For You“, Maraaya (EMA 2015) 14:e i finalen
2014: Round And Round“, Tinkara Kovač (EMA 2014) 25:a i finalen
2013: Straight Into Love“, Hannah (Internval) 16:e i semi 1
2012: Verjamem“, Eva Boto (Misija Evrovizija
+ EMA 2012
)
17:e i semi 2
2011: No One“, Maja Keuc (EMA 2011) 13:e i finalen
2010: Narodnozabavni Rock“,
Ansambel Žlindra & Kalamari
(EMA 2010) 16:e i semi 2
Se även “Sloveniens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Slovenien i Eurovision Song Contest 2021:


Sloveniens ESC 2021-bidrag: “Amen”, Ana Soklič

Lyssna på Sloveniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Amen officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: a capella-version
Låtskrivare: Charlie Mason (t), Ana Soklič (t&m), Žiga Pirnat (t&m), Bojan Simončič (m)
Semifinal: nr 2 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Efter att Ana Soklič vunnit EMA 2020 och var redo för ESC 2020, som ställdes in, så bekräftades hon som TV-bolaget RTVSLO:s 2021-val redan i maj 2020. Tävlings-bidraget utsågs genom att RTVSLO först sökte efter låtar och sedan lät en expertpanel (bestående av bl.a. Ana själv) välja ut låten i två steg. “Amen” presenterades för allmänheten i en specialversion av “EMA 2021” den 27:e februari. Läs mer här: “Sloveniens Eurovision-bidrag 2021
Artist: Ana Soklič (Anna Soklich)
Ana Soklič
(Foto: Adrijan Pregelj)
Sociala medier:
anasoklic.com
facebookinstagram
youtubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Ana Soklič (2020) (av OGAE Italy)
Instagram interview with Ana Soklič (av eurovision.tv)
Ana Soklič vann EMA 2020 och var tänkt att tävla med “Voda” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about Ana Soklič” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Music First with Ana Soklič from Slovenia” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-07): botten-tre (plats 38) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-07): ej topp-tio (plats 16) av de 16


Åsikter och spekulationer om Sloveniens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien Betyg: 2 / 5
Betyg: 3 / 10
Ett år har gått sedan Ana var tänkt att tävla med sitt ESC 2020-bidrag “Voda” men jag tycker likväl att jag befinner mig på ungefär samma ställe nu med hennes “Amen”. Jag är fortfarande en stor beundrare av Anas röst och jag önskar fortfarande att hennes tävlingsbidrag var mer i min smak. Jag vet att jag efter många om och men började att uppskatta “Voda” men jag tror tyvärr inte att det kommer att hända med “Amen”. Visst, det är storslaget och Anas röst är imponerande men själva låten är alltför mycket gospel för att jag ska kunna njuta av den. Mycket kan fortfarande hända men för tillfället så tillhör inte Slovenien mina finalister i den första semifinalen. Synd, för jag vill gärna gilla detta.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Ser man till Sloveniens resultat de senaste åren så får man inte många ledtrådar vad gäller hur det kan tänkas gå i ESC 2021. Ibland går de slovenska balladerna vidare, ibland inte och detsamma gäller deras uptempolåtar. Slovenien är m.a.o. inte ett land som är given i finalen men med rätt bidrag / artist / konkurrenter så kan det gå vägen. I år tror jag dock att det inte blir någon finalplats (ett scenario är t.ex. att Slovenien och Nordmakedonien tävlar om samma röster och därmed båda missa finalen) men jag ser det inte som en omöjlighet. Anas röstresurser borde kunna generera en hel del röster från juryn (och tittarna) och med rätt scenshow så kanske det blir ett bidrag som tittarna kommer ihåg och röstar på. Detta gäller dock samtliga tävlingsbidrag så det är ingen faktor jag vågar räkna med i nuläget.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2021: Slovenien – “Amen” – Ana Soklič”

 1. Adri

  Nej men det här gör mig faktiskt inte glad alls. Den växer väl litegrann och den är ju bättre än fruktansvärda ”Voda”.

  Men nej jag kan inte riktigt dras till det här, oavsett hur bra Ana än sjunger.

  Jag tror inte det blir final, och hoppas ärligt inte det heller.

  Men… jag tror inte det är omöjligt. Vissa har ju dragit paralleller till Nordmakedoniens låt ”Proud” från 2019. En ballad som ingen brydde sig om i försnacket som sen vann hos juryn!

  Får se hur långt den liknelsen håller 🙂

 2. Micke

  Det här är tveklöst årets största växare. Låten är väl inget mästerverk men för varje gång man lyssnar så växer den och det är helt och hållet Anas förtjänst. Skulle bli så jädra glad om den kunde gå till final just på grund av henne. ESC och främst MF får väldigt ofta skit för dåliga röster och ofta är det tyvärr rättvis bedömning. Skulle därför vara underbart om en röst kunde bära ett bidrag även här.

  Är hon då chanslös som många tror? Jag tror inte på final men jag säger bara Underskatta aldrig religion och dess inverkan och påverkan. Vad handlar låten om? Inte en susning då jag skiter i text i ESC men ordet Amen finns med och det vet vi väl alla hur sånt kan påverka både till godhet och ren ondska.

  Det är en galen värld vi lever i och jag tycker synd om äkta religiösa som sopas undan av rena idioter som kan få folk till vad som helst. En ond jävel går ut till andra och uppmanar dem att döda A: “Nej varför ska jag göra det”. B: “Jo för att det är guds vilja”. A: “Ok då måste jag väl göra det då”.

  Tog bara detta som ett litet exempel på hur religion kan påverka och så även inom musik om något går in i hjärnan.

  Nej jag tror inte på final men jag hoppas:

  HEJA ANA

  —————————————

  Sloveniens mest underskattade bidrag:

  (Alltså denna relaxing refräng slår undan benen på mig)

  https://www.youtube.com/watch?v=M-a0WZWyt6I

  —————————————

  Sloveniens mest överskattade bidrag:

  “No one”, Maja Keuc – 2011

  —————————————

  Vill bara förtydliga att detta inte var bäst och sämst utan mest underskattat och överskattad. Bäst är 2019

 3. HW

  Jag tycker att det här är en helt okej ESC-ballad även om vi hört liknande låtar många gånger och om låten är lite seg i början. Men som många sagt är det som lyfter helheten Anas röst, som låter riktigt bra utan att bli generisk. Tror låten kommer funka väldigt bra live.
  Betyg: 6/10

  Blir det final för Slovenien då? Jag tror inte det, även om låten är en kontrast mot alla danslåtar vi har i år. Det är en semifinal med många förhandsfavoriter och jag tror inte tillräckligt många kommer komma ihåg låten och rösta på den. Om jag skulle bestämma går de vidare då de är min 8a i semi 1 just nu.

 4. Micke

  Glömde ge betyg på bidraget:

  Slovenien 2021 (7/10) BRA

  TOPP 3 genom åren:

  1. “Sebi”, Zala Kralj & Gašper Šantl – 2019
  2. “Zbudi Se”, Tanja Ribič – 1997
  3. “Cvet Z Juga“, Alenka Gotar – 2007

 5. Adri

  Mest underskattad: ”Cvet Z Juga”, 2007

  Mest överskattad: ”Prisluhni Mi”, 1995
  (Av allt gott Slovenien skickat så är det det här som är landets bästa placering. Det är ju inte rätt.)

 6. Johanna

  Nej detta är verkligen inte en låt jag gillar särskilt mycket. Tror och hoppas inte på final då det finns minst 11-12 bättre låtar än denna i bara denna semin.

 7. Mikaela

  Det är inte så dåligt, jämfört med mycket annat i år. Det är främst texten (“halleluja!”) och det överdrivet dramatiska elementet i låten som stör mig. Men melodin är ok. Jag tror faktiskt den går vidare.

  Mina favoriter från Slovenien är Zala Krajl och co, Maraya och Maja keuc.

 8. K2

  Den här låten är inte sämre än många andra låtar detta år och den har legat ganska högt upp på min flexibla lista hela tiden. Tycker den är “stark” och hennes röst lyfter den verkligen till högre nivåer. Jag hoppas den går vidare men tror tyvärr inte på det.

 9. Zacke

  Varken bra eller dåligt. Fin vers, men lite för överdramatisk refräng. Ana har absolut en bra och djup röst, men för mig bli de lite för mycket av det goda, framförallt i sista refrängen. Men absolut en habil låt, som mycket väl kan ta sig till final.

  Slovenien är annars ett väldigt underskattat land i tävlingen. Många bra låtar, som fått alldeles för låga placeringar. Mina favoriter är främst ”Stop”, “Zbudi Se”, ”Sebi” och “Dan najlepših sanj”.

 10. Micke

  @Zacke, kul som attan att du gillar “Zbudi Se”. Så jädra mysig refräng

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se