ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den nionde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Rumänien i Eurovision Song Contest:

Rumänien
Land: Rumänien deltagit 20 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Dan Bittman kom 21:a av 25 med “Dincolo De Nori

Rumäniens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Alcohol You“, ROXEN (Internvald artist+
Låtuttagning
)
inställd tävling
2019: On A Sunday“, Ester Peony (Selecţia Naţională 2019) 13:e i semifinal 2
2018: Goodbye“, The Humans (Selecţia Naţională 2018) 11:a i semifinal 2
2017: Yodel It!“, Ilinca feat.
Alex Florea
(Selecţia Naţională 2017) 7:a i finalen
2016: Moment of silence“,
Ovidiu Anton
(Selecţia Naţională 2016) TV-bolaget uteslutet
2015: De la capăt / All Over Again“,
Voltaj
(Selecţia Naţională 2015) 15:e i finalen
2014: Miracle“, Paula Seling & OVI (Selecţia Naţională 2014) 12:a i finalen
2013: It’s My Life“, Cezar (Selecţia Naţională 2013) 13:e i finalen
2012: Zaleilah“, Mandinga (Selecţia Naţională 2012) 12:a i finalen
2011: Change“, Hotel FM (Selecţia Naţională 2011) 17:e i finalen
2010: Playing With Fire“, Paula
Seling & Ovi
(Selecţia Naţională 2010) 3:a i finalen
2009: The Balkan Girls“, Elena (Selecţia Naţională 2009) 19:e i finalen
Se även “Rumäniens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Rumänien i Eurovision Song Contest 2021:


Rumäniens ESC 2021-bidrag: “Amnesia”, ROXEN

Lyssna på Rumäniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Amnesia officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: kort a cappella-sång“Concert in the Dark”-framträdande
“PrePartyES 2021”-videoLive Session-version
Låtskrivare: Adelina Stîngă (t&m), Viky Red (t&m)
Semifinal: nr 13 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval: Den 31:a mars 2020 avslöjade TV-bolaget TVR att den internvalt sin ESC 2020-artist ROXEN att få representera Rumänien i ESC 2021. Det var dock inte förrän den 4:e mars 2021 som hennes internvalda tävlingsbidrag “Amnesia” presenterades, då i form av den tillhörande musikvideon.
Läs mer här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2021
Artist: ROXEN (Larisa Roxana Giurgiu)
ROXEN
(Foto: Bogdan Petrice)
Sociala medier:
facebookspotifytwitter
instagramtiktokyoutube
wikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with ROXEN (av wiwibloggs.com)
Interview with ROXEN (av 12 XAL)
Interview with ROXEN (av ESC Norge)
Interview with ROXEN (av OGAE Azerbaijan)
ROXEN internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Alcohol You” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about Roxen” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med ROXEN” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with ROXEN from Romania” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-19): topp-15 (plats 14) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-19): topp-tio (plats 5) av de 16


Åsikter och spekulationer om Rumäniens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien Betyg: 2 / 5
Betyg: 3 / 10
Trots det låga betyget jag ger “Amnesia” så är det ett steg upp från förra året då jag var ännu mindre imponerad av sångerskans “Alcohol You” (och resten av hennes ESC 2020-låtar). Jag får väl sticka in att jag älskade hennes “Wonderland” (jag är alltså inte emot allt hon gör) men hennes ESC-låtar, som jag upplever som dystra på fel sätt, lyckas inte att beröra mig nämnvärt. Trots extra lyssnande så har jag ännu inte fått kläm på “Amnesia” utan det fortsätter att vara en låt som går in genom ena örat och ut genom det andra utan att lämna några större intryck. Det kommer att krävas ett rejält minnesvärt framträdande av ROXEN i Rotterdam för att få mig att vilja ha vidare Rumänien till final för just nu har jag landet på semifinalens sistaplats.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Precis som förra året så har Rumänien fina odds och ser ut att vara ett av de länder som tar sig vidare till ESC-finalen… men precis som förra året så har jag mina tvivel. Risken är så klart att jag, då jag själv ser bidraget som ganska ointressant, missar storheten och gör en rejäl felbedömning här men i min värld så borde det inte gå mycket bättre för ROXEN än vad det gjorde för Ester Peony. 2019 föll inte publiken för Esters lite smådeppiga låt, trots ett imponerande framträdande, så har jag lite svårt att se hur ROXEN ska kunna övertyga med sitt bidrag. Som sagt, ser man till oddsen och en del omröstningar så verkar Rumänien tillhöra de säkra final-länderna men i nuläget, utan att ha sett live-framträdandet, så gissar jag annorlunda.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2021: Rumänien – “Amnesia” – ROXEN”

 1. Adri

  Pinglan, du missar en viktig poäng! “Amnesia” är en grym låt, där “On A Sunday” var en fruktansvärd röra som slutade i ett djävulskt falsett-cluster. Det är en “gåshud på fel sätt”-låt. 😉

  Jag har väldigt svårt att se Rumänien missa finalen 🙂 Jag försöker avgöra var juryn och tittarna separat placerar låtarna, och jag tror ingen här kommer dra ner den nämnvärt. Tror juryn kommer ha den på topp 5, och tittarna plats 7-9 typ. Så jag tror inte Rumänien kommer behöva hålla andan nämnvärt om en månad.

  Om Rumänien missar ser jag det som en rejäl skräll. Eller, “ser som” – då är det ju en skräll, titta bara på oddsen. Men det är inte en skräll jag tror på 🙂

  Ja, man kan aldrig vara helt säker. Det har man ju lärt sig. Men jag ser ingenting som pekar på finalmiss. Då krävs det att Roxen verkligen underpresterar å det grövsta. Och jag litar på Roxen där! Hon kommer sköta sig! 🙂

  Tror? Final.
  Hoppas? Final.

  ———————————————————————————-

  Rumäniens mest överskattade: 2008: “Pe-o de margine de lume”
  – Vanligtvis är jag ganska strikt med uttrycken “underskattad”/”överskattad”. Jag har sett folk kalla Spanien 2012 för “underskattad”. Då vill jag ge en liten örfil för att få dem att se verkligheten. Om en låt hamnar på vänstra spalten kan det väl inte vara underskattat??? Lika mycket har jag svårt att tycka att en låt som kom på plats 20 kan vara “överskattad”. Men jo, jag avskyr verkligen denna låten. Den enda godkända delen av denna pretentiösa dret-låten är de sju första sekundrarna av kvinnans vers. Annars? Pass.

  Rumäniens mest underskattade: 2004: “I admit”
  – Här fanns fler alternativ. Även 1998, 2000, 2007, 2009. Men 2004 – året då nästan allt sög live (Turkiets ljudteknik var inte den bästa…) – är ändå min “vinnare” här. Jag skiter i bristande röster, jag skiter i det smaklösa framträdandet som är en jäkla röra. För jag älskar verkligen låten.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… jag vet att jag missar låten… men jag kan helt enkelt inte höra det. Det är så slätstruket och ointressant i mina öron att jag helt enkelt inte kan förstå hur den ska kunna stå ut och få tillräckligt många röster. Det kan m.a.o. bli en rejäl ögonöppnare för mig i maj… eller en stor skräll. 🙂

 3. HW

  Det här gillar jag! Jag tyckte att Alcohol You var en ganska överskattad och medioker låt och hoppades på något helt annorlunda 2021. När låten kom var jag inte så jätteimponerad utan såg det som en mittenlåt. Men sakta men säkert har den stigit på min lista (hjälpte också att många av de svagare bidragen släpptes efter den här) och jag har slutat störa mig på refrängen. Musikvideon och Roxens röst bidrar på ett bra sätt till ångestkänslan i låten. Tror faktiskt den här hamnar i min topp-5 i år.
  Betyg: 7/10

  Rumänien deltar ju i den svåraste semifinalen, men jag vågar tro på finalplats eftersom den sticker ut men ändå är mainstream nog att få röster från en bred publik. Juryn kan nog också uppskatta låten. Problemet jag ser är liveframträdandet och då är det inte Roxens röst jag är orolig för utan hur de ska få till en passande scenshow till låten. Men det är svårt att föreställa sig något när man bara sätt musikvideon, så jag kanske oroar mig helt i onödan 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @HW, Det är så intressant att se hur andra uppfattar bidragen, speciellt i de fall jag själv inte lyckas få ut något ur dem. Det verkar ju onekligen som att många faktiskt berörs av låten så det ska bli intressant att se hur det slutar.

 5. HW

  @Pinglan Ja, det är intressant att folk kan höra samma låt som en själv men uppfatta den på ett helt annat sätt 🙂

 6. Mikaela

  Jag är förbryllad av låten. Det är ju inget fel på den, (den är “helt bra” som De Eurovisa hade sagt), men ändå tycker jag inte den är särskilt kul att lyssna på. Den mest bara pågår.

 7. Micke

  Jag tyckte riktigt bra om två av Roxens låtar i ESC 2020. Pratar då om “Colors” och “Alcohol you”. Hade därför ganska stora förhoppningar inför hennes bidrag i år. Minns fortfarande första gången jag lyssnade på “Amnesia”, hur jag mest satt med öppna ögon och kände “Vad fan var detta? Det hände ju inget.”

  Samtidigt vet jag att det där kan vara en vanlig känsla för mig när jag väntar mig något så jag fortsatte lyssna. Den är fortfarande inte där “Colors” och “Alcohol you” är och var men den börjar växa allt mer. Men är den då bra eller är det mer som Mikaela känner att “den pågår bara?

  Jag förstår hennes känsla och håller till stor del med men skillnaden är väl isf att jag tycker den är mysig medan den “pågår”. Den växer som sagt. Strax efter två minuter in i låten kommer dock en rejäl dipp som tack och lov är väldigt kort.

  Troligen det bidrag som växer mest för mig just nu. Jag har dock fortfarande samma känsla som jag hade förra året. Den att “attan vet hur hon låter live”. Så här gillar jag hennes röst

  BETYG bidraget 2021 (6/10) MER ÄN GODKÄND

  ——————————————

  RUMÄNIENS mest underskattade låt: ”Liubi, Liubi, I Love You”, Todomondo – 2007
  * (´Detta jag älskar med ESC. Här finns egentligen ingenting. Ingen låt, inga sångare, inga dansare men ändå. Som paket blir det ett underbart plojbidrag. Borde ha kommit högre)

  RUMÄNIENS mest överskattade låt: ”Miracle”, Paula Seling & Ovi – 2014
  * (´Har det någonsin funnits någon större mistlur än denna låts refräng. Det är ingen nolla för versen är inte i närheten av en nolla men refrängen…. Alltså allvarligt talat. Gjorde de slut på ideer eller vadå? Hur kunde den hamna på plats 12?)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I RUMÄNIEN:

  2017

 8. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Ja, precis. Det är inget direkt fel på den, men i en semifinal där det finns många bidrag som “förtjänar” att gå vidare så har jag svårt att hitta anledningen till att just Rumänien ska få den platsen. Jag har förstått att många uppenbarligen hittat anledningen men själv känner, precis som du, att låten “mest pågår”.

 9. Johanna

  Jag är med dog Pinglan. Tror inte denna går till final. Juryn har åtminstone 5-6 låtar de borde sätta högre och tittarna borde placera hela 11 bidrag före detta (minst) så jag tror denna kommer på typ plats 13.

  Älskade Roxens låt förra året men även den var väldigt borderline till final. Den här är sämre och jag behöver fortfarande undertexter för att förstå texten.

  Mitt första intryck av denna låten kvarstpr: Total besvikelse och en stor axelryckning. Jag blir väldigt förvånad om den går till ginal och jag rankar denna på plats 35 i år…..

 10. Daniela

  Jag är i samma liga med Pinglan när det gäller låten, dessutom gillar jag inte Roxen. Jag gillar inte den typen av låtar. Men @Adri har rätt i att Roxen kommer att ta sig till final and I know that She is a very committed artist. Yet I do not like either this kind of musik or artists. Sorry Roxen!

 11. Daniela

  Jag är i samma liga med Pinglan när det gäller låten, dessutom gillar jag inte Roxen. Jag gillar inte den typen av låtar. Men @ Adri har rätt i att Roxen kommer att ta sig till final and I know that She is a very com

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se