ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tolfte av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest:

Azerbajdzjan
Land: Azerbajdzjan deltagit 12 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2011
TV-bolag: İctimai se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2008 Elnur & Samir kom 8:a av 25 i finalen med “Day After Day

Azerbajdzjans tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Cleopatra“, Efendi (Internval) inställd tävling
2019: Truth“, Chingiz (Internval) 8:a i finalen
2018: X My Heart“, Aisel (Internval) 11:a i semifinal 1
2017: Skeletons“, Dihaj (Internval) 14:e i finalen
2016: Miracle“, Samra (Internval) 17:e i finalen
2015: Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (Internval) 12:a i finalen
2014: Start A Fire“, Dilara Kazimova (Böyük Səhnə +
Internvald låt
)
22:a i finalen
2013: Hold Me“, Farid Mammadov (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
2:a i finalen
2012: When The Music Dies“,
Sabina Babayeva
(Milli Seçim Turu
+ internvald låt
)
4:a i finalen
2011: Running Scared“, Ell/Nikki (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
1:a i finalen
2010: Drip Drop“, Safura (Land of Fire
+ Internvald låt
)
5:a i finalen
Se även “Azerbajdzjans samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2021:


Azerbajdzjans ESC 2021-bidrag: “Mata Hari”, Efendi

Lyssna på Azerbajdzjans Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Mata Hari officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: TV-framträdandeslow versionkort live-smakprov
“Concert in the Dark”-framträdande
se även “Behind the Scenes of the Music Video
Låtskrivare: Amy van der Wel (t&m), Luuk van Beers (t&m), Josh Earl (t&m),
Tony Cornelissen (t&m)
Semifinal: nr 14 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval: Den 20:e mars 2020 avslöjade TV-bolaget İTV att internvalt sin ESC 2020-artist Efendi att få representera landet i Rotterdam 2021. Tävlingsbidraget “Mata Hari”, i form av den officiella musikvideon, släpptes däremot inte förrän den 15:e mars 2021. Läs mer här: “Azerbajdzjans Eurovision-bidrag 2021
Artist: Efendi (Samira Efendi / Samira Azer gizi Efendiyeva)
Efendi
(Foto: İctimai Television / İTV)
Sociala medier:
facebookspotify
twitterinstagram
tiktokyoutube
wikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Efendi (av wiwibloggs.com)
Interview with Efendi (av 12 XAL)
Interview with Efendi (av Eurovoix)
Efendi internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Cleopatra” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about Efendi” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med Efendi” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Efendi from Azerbaijan” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-23): topp-20 (plats 18) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-23): topp-tio (plats 6) av de 16


Åsikter och spekulationer om Azerbajdzjans bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final AzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjanAzerbajdzjan Betyg: 3- / 5
Betyg: 5 / 10
Eventuellt kan jag tycka att “Mata Hari” är marginellt bättre än “Cleopatra” men någon större skillnad ser jag inte. Det är ungefär samma paket som skickas till Rotterdam från Azerbajdzjan och ingen av låtarna föll mig speciellt väl i smaken. Exakt vad det är som skaver är jag inte helt säker på utan det är nog smådetaljer här och där (vissa uttal, de icke-engelska inslagen, en del textrader m.m.) som gör att jag helt enkelt inte njuter av att lyssna på någon av låtarna, trots att de i grund och botten är ganska medryckande. Just nu så har jag därför inte “Mata Hari” bland de tio jag vill ha vidare från den första semifinalen (men underskattar inte kraften i ett starkt scenframträdande och kan mycket väl ändra mig efter live-showen).
Schlagerpinglan tror: Till final
Azerbajdzjan har tidigare år visat sig ta tävlingen på största allvar och verkar inte göra något halvhjärtat, vilket resulterat i elva finalplatser på tolv försök. Jag ser ingen anledning till att de skulle ha någon annan inställning i år och är därför övertygad om att sångerskan både kan leverera live och planerar att bjuda på en minnesvärd show. Det borde därför inte vara några problem med att övertyga både tittarna och juryn om att “Mata Hari” förtjänar en plats i finalen.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2021: Azerbajdzjan – “Mata Hari” – Efendi”

 1. Adri

  Till en början var jag försiktigt positiv till denna. Men med tiden har jag verkligen blivit odelat positiv. Denna är helt klart bättre än “Celopatra”. De håller sig till tematiken om historiska kvinnor från ifjol, men jag tycker det här funkar bättre. Det är intressantare och texten är bättre.

  Efendi har visat sig ha dugliga röstresurser, så hennes röst är jag inte längre rädd för. Men däremot får jag vibbar av att hon eventuellt saknar utstrålning. Det vore ju trist.

  Men låten tycker jag verkligen om. Den är MINST på plats 15, men förmodligen ännu högre. Jag älskar framför allt de sista sekundrarna när låten stressar och accelererar. Det hade kunnat bli sjukt stressigt och dåligt för blodtrycket, men jag tycker verkligen om det mest av allt 🙂

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  ———————————————-

  Azerbajdzjans mest underskattade: Aisel – “X My Heart” (2018). Nej jag fattar inte hur denna kunde missa finalen. Ledsamt, för detta är en låt från Azerbajdzjan jag verkligen gillar, till skillnad från det mesta som är en axelryckning.

  Azerbajdzjans mest överskattade: Chingiz – “Truth” (2019). Denna låt kom topp 10… hur? Den är så omöjlig att minnas ju. Och när man väl minns den så önskar man att man inte gjorde det.

 2. Micke

  Ett av de oändligt många tjej/dans bidragen (eller hur Adri :-)). Men detta är ett av två som jag absolut klarar av och ger godkänt. Det stora plus jag känner är att man hör att det inte kommer från Norden eller liknande. Tror ni vet vad jag syftar på. Tjatat om det så många gånger när det gäller ESC. Småmedryckande absolut även om det blir lite väl mycket upprepande

  En kul grej är att se skillnaden på hur Adri och jag ser på ESC 2021. Vi båda verkar ha den här på plats 15 i år men jädrar så olika vi ser på det. Min plats 15 får av mig omnämnandet GODKÄND. Adris plats 5 får av honom omnämnandet “JAG GILLAR VERKLIGEN DET HÄR.” Bara kul Adri att du tycks trivas med årets ESC. Önskar jag också fått känna så men inte med detta utbud tyvärr

  BETYG bidraget 2021 (5/10) GODKÄND

  ——————————————

  AZERBAJDZJANS mest underskattade låt: “X my heart”, Alsel – 2018
  * (´Den här dippade helt live men jag går nu helt efter studioversionen och då var det ett starkt bidrag. Men även live var det en smärre chock att den missade final)

  AZERBAJDZJANS mest överskattade låt: “Running Scared”, Ell & Nikki – 2011
  * (´Tycker inte ens att låten är dålig men när den går och vinner då kan det inte bli någon annan som utnämns till mest överskattad. Ok det var ett dåligt år överhuvudtaget men ändå)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I AZERBAJDZJAN:

  2009 eller 2017

 3. Adri

  Micke: Ja, jag var ju i din sits förra året. Jag klarade inte av Eurovision-året 2020. Det är därför jag är förvånad över hur glad jag är över detta året, när typ… 25 (eller nåt) artister återvänder. Större delen bytte upp sig.

  Klarast förbättring står Montaigne (Australien) och Stefania (Grekland) för. Två låtar jag ville spy av förra året, men som nu båda är topp 10.

  Sen finns ju tyvärr även Nordmakedonien som gått från topp till bott.

  Så, du får hoppas på 2022 🙂 Vem vet? Då kanske båda kan bli glada! 🙂 Som 2009?

 4. HW

  Mata Hari känns som en uppgraderad och version av Cleopatra (som jag mest tyckte var okej). Jag är medveten om att det här kanske känns lite billigt men såna här låtar behövs ju i ESC 🙂
  Tycker att de på ett bra sätt kombinerar det dans-pop-aktiga med de mer etniska inslagen, vilket gör att det blir en ganska lättillgänglig låt men fortfarande har sin egen identitet. Jag är också ganska svag för Mellanöstern-aktiga instrument vilket kan vara anledningen till att jag gillar droppet så mycket. Det här är en av de fem låtarna i år som jag kan tycka är bättre än “bra”.
  Betyg: 8/10
  (Hade varit kul om denna låt blivit azerbajdzjanskans debut i ESC, men man kan ju inte få allt)

  Jag tror det blir final och en mittenplacering för Azerbajdzjan i år eftersom det som jag sa inte är en särskilt “svår” låt men ändå står ut och jag tror det finns en marknad för den här låten. Men i semi 1 är det få låtar som sitter säkert så helt lugna kan de inte vara.
  Röstmässigt tror jag Efendi kommer klara sig ganska bra, men känns inte som hon är så bekväm med att dansa så hoppas de skapar ett framträdande där hon får slippa det.

 5. Micke

  @Adri jag kämpar just nu lindrigt sagt med mitt intresse. Jag älskar ju ESC o det är ju därför jag kämpar att hålla liv i det på annat sätt. Exempelvis det här påfundet med “Mest överskattade” och Mest underskattade” 🙂 Tack för att du hakat på förresten. Samma till Zacke. Får ju en att för en stund glömma bort att det är tidernas sämsta ESC jag kämpar med 🙂

  Australien tar jag när den dyker upp men det är ju årets absolut up and downs. Lindrigt sagt 🙂 Grekland minns jag inte ens just nu men jag har den långt ner. Det minns jag 🙂

  Jag brukar ju gå igenom varje bidrag sekund för sekund för mig själv men i år finns det många jag knappt en lyssnat på. Azerbajdzjan har ändå lite äkta ESC i sig och det är därför den är bland de 17 bidragen som jag ger minst godkänt Jag är HELT ÖVERTYGAD om att det blir final.

 6. Micke

  @Adri, ett bevis på att jag inte lyssnar lika mycket i år är det jag nu ska säga.Läste att du gillade slutet bäst på bidraget Vet du vad? Det gör även jag nu när jag äntligen lyssnade på det 🙂 2.25-2.44 är låtens absoluta höjdpunkt

  By the way….De två bästa rycker ifrån allt mer. Pratar om Irland och Ukraina

 7. Mikaela

  @Adri Intressant där om Chingiz. Hans låt är en av de två som jag har gillat från Azerbajdzjan. Den andra är Skeletons.

  Mata Hari känns som en typisk Azerbajdzjan-popdänga. Jag kanske är cynisk, men jag tycker den känns beräknande, med etnohook och allt.

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Tråkigt att du behöver kämpa med intresset, men så är det kanske vissa år då man inte kan tycka om allt.

  Azerbajdzjans mest överskattade: “Running Scared“, Ell/Nikki – ESC 2011
  (Jag gillade aldrig låten, som kändes alldeles för smörig och känslokall på samma gång och att den sedan gick och vann gjorde inte saken bättre.)

  Azerbajdzjans mest underskattade: “X My Heart“, Aisel – ESC 2018
  (Inte landets bästa låt men om alla andra av deras bidrag kunde ta sig till final så borde denna klarat av det utan problem.)

 9. Adri

  Micke: Trist att Grekland sjunkit så då! 🙁 När den avslöjades skrev du att du gillade den. Tyckte väl att det var lite väl ”off-brand”.

 10. Johanna

  Mycket bättre än “Cleopatra” och absolut bäst i “tjej-dans-kategorin (a.k.a min absoluta “hat”-genre)

  Den här rankas högre dels på grund av de etniska elementen och dels för att det faktiskt finns en bra låt där.

  Rankar den på plats 14 just nu men kan mycket väl vara topp 10 för mig om live-framträdandet håller.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se