ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugoandra av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Kroatien i Eurovision Song Contest:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 25 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Divlji Vjetre“, Damir Kedžo (Dora 2020) inställd tävling
2019: The Dream“, Roko (Dora 2019) 14:e i semi 2
2018: Crazy“, Franka (Internval) 17:e i semi 1
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalen
Se även “Kroatiens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Kroatien i Eurovision Song Contest 2021:


Kroatiens ESC 2021-bidrag: “Tick-Tock”, Albina

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Tick-Tock final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: jazz/vintage-version“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Tihana Buklijaš Bakić (t), Max Cinnamon (t), Branimir Mihaljević (m)
Semifinal: nr 10 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Dora 2021: Den 13:e februari valde Kroatien ut sitt bidrag till ESC 2021 genom en nationell final där 14 bidrag tävlade. Vinnaren utsågs genom 50/50 tittar- och jury (regionala jurygrupper)-röster där båda grupperna gav sina högsta poäng till Albina. Förra årets segrare Damir Kedžo (som ej fick tävla i ESC 2020) deltog inte i uttagningen. Läs mer här: “Kroatiens Eurovision-bidrag 2021
Artist: Albina (Albina Grčić)
Albina
(Foto: Borna Hržina)
Sociala medier:
facebookspotifyinstagram
tiktokyoutubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Albina (av wiwibloggs.com)
Interview with Albina (av Eurovoix)
Interview with Albina (av eurovisionlive)
Interview with Albina (av OGAE Azerbaijan)
Albina gjorde sin Dora-debut 2020 då hon och Filip Rudan (båda The Voice-
finalister) tolkade Billie Eilish och Khalids “Lovely” som mellanakt.

♥ Se: “10 facts about Albina” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Albina Live” (eurovision.tv)
♥ Se: “CARPOOL KARAOKE with Albina” (EurosongHR)
♥ Se: “Instagram-intervju med Albina” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Albina from Croatia” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-05): botten-20 (plats 21) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-05): topp-tio (plats 10) av de 16


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 4 / 5
Betyg: 7 / 10
I DORA 2021 hade jag visserligen Cambi som favoriter men vid finaltillfället så ansåg jag likväl att Albina var en helt OK vinnare. Därefter dröjde det inte lång tid innan jag hade “Tick-Tock” som en av mina personliga ESC 2021-favoriter, som trots sina små skavanker (t.ex. att den inte är helt på kroatiska) svänger på bra och har det lilla extra som gör att den passar utmärkt in bland liknande låtar på min spellista. Tyvärr så har jag nog spelat sönder låten för jag märker att den inte har samma effekt på mig längre. Kroatien finns fortfarande med bland de tio jag skulle vilja ha vidare till finalen, men jag önskar att Albina har ett spektakulärt framträdande planerat för Rotterdam så att den tidigare wow-känslan kan komma tillbaka.
Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
Precis som i fallet med Schweiz bidrag tidigare i dag så misstänker jag att majoriteten inte uppfattar Kroatiens bidrag på samma sätt som jag gör. Skulle det visa sig att tillräckligt många dras med av rytmerna och får en glädjekick som visar sig vid poängutdelningen så klagar jag naturligtvis inte, men det känns som ett lite väl tilltaget önsketänkande. Jag ser inte en kroatisk finalplats som någon omöjlighet men om jag måste gissa resultatet utan att ha sett live-framträdandena så tror jag nog att Albina hamnar på fel sida om kvalgränsen. Den första semifinalen innehåller ju trots allt ett flertal kvinnliga sångerskor med uptempolåtar som tävlar om samma poäng och om inte oväntat inträffar så tror jag tyvärr att Albina blir den som kommer att dra det kortaste strået.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2021: Kroatien – “Tick-Tock” – Albina”

 1. HW

  Kroatien hade potential att bli min etta av allt i år, om de valt “Rijeka”. Nu blev det dock inte så utan både juryn och folket föredrog “Tick-Tock”, och det får man respektera. Låten är inte dålig egentligen men jag tycker inte den är särskilt bra heller och det känns inte som något vi inte hört förut. Lite av verserna känns lite intressanta men refrängen känns ganska platt och det är inget som riktigt fastnar.
  Betyg: 4/10

  Jag tror också att det är ett gränsfall för Kroatien när det gäller finalplats, men jag lutar faktiskt åt finalhållet där. Det är många tjej-upptempolåtar i semin men även om jag själv inte är övertygad tror jag att den här kommer bli en av de mer populära i den genren och få tillräckligt många poäng för att gå vidare. Och eftersom jag lätt kan plocka ut sex låtar som jag räknar bort mer än denna tror jag på en finalplats för Kroatien.

 2. Mikaela

  Jag tycker lite som med Rumänien: det är inget fel på bidraget, men inget händer i mig när jag hör det. Däremot tror jag det kan skrälla stort och tror definitivt att det går till final.

  Kroatien har sedan 2010 (då jag började titta seriöst) inte skickat nåt jag gillar. Mizerja är nog det som kommit närmast.

 3. Adri

  Älskar denna låten allt mer och mer! 🙂 Albina är toppen, men det är ju verkligen musiken som gör denna låt! Älskar musiken, framför allt i refrängen. Blåset i refrängen är nästan tillräckligt.

  Back in februari så trodde jag att jag ville att ”Rijeka” skulle vinna, men nu är jag riktigt glad att den inte gjorde det 🙂

  Men så är det helt enkelt en riktigt smart, välkomponerad låt. Såg en musikstuderande som reagerade på låten på Youtube och han poängterade verkligen exakt allt refrängen gör så snyggt. Den är väldigt minimalistisk med rösten i fokus, men så kommer härligt, ganska djupt blås.

  Om det bara var refräng hade jag haft den högre 🙂 Nu är det femteplats.

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  ———————————————

  Kroatiens mest överskattade:
  • Maja Blagdan – ”Sveta Ljubav” (1996)
  – Låten i sig är illa nog, men och så den rösten… det blir ett klart nej tack. Fjärdeplatsen var fel, tycker jag.

  Kroatiens mest underskattade:
  • Claudia Beni – ”Vise Nisam Tvoja” (2003)
  – Sjukt att denna fick plats 15 av 26. Säger inte mer. Det är bara så sjukt.

 4. Mikaela

  @Adri Bidraget 2003 gillade jag också!

 5. oe

  En hyfsad låt, men det finns rätt många som jag fastnat mer för hittills. Än så länge är det Bulgarien, Norge, Belgien och Australien som gjort störst avtryck på mig. Men för mig är det för tidigt att lämna ett ordentligt omdöme.

  Vise Nisam Tvoja var en av de klart bästa låtarna 2003.

 6. Micke

  Helt med HW. Fanns bara en vinnare i Kroatien 2021 men tyvärr försvann den. Hade definitivt varit i min topp fem som minst i år.

  TIDERNAS SÄMSTA ESC:

  1. Österrike 2012
  2. Sverige 2013
  3. Schweiz 2006
  4. Sverige 2017
  5. Storbritannien 1990
  6. Israel 2000
  7. Tjeckien 2019
  8. (Hjärnsläpp. Glömt land och år)
  9. Kroatien 2021
  10. Frankrike 2014

  BETYG bidraget 2021 (0/10) OBESKRIVLIGT DÅLIG

  ——————————————

  KROATIENS mest underskattade låt: “Igor Cukrov feat. Andrea”, Dollie de luxe – 2009
  * (´Åter igen 2009 är tidernas bästa ESC men ändå På plats 18…den var värd mycket mer. Oerhört vacker låt som visar att en gång kunde verkligen Kroatien. Det lustiga är att 2009 hade jag den ungefär som 18 som den kom men jädrar så den växt. Lätt bland minst de 10)

  KROATIENS mest överskattade låt: ”Everything I Want”, Vesna Pisarović– 2002
  * (´Nu har Kroatiens helt tappat bort sin själ. Plats 11 kan tyckas inte vara så bra men med tanke på låtens standard är placeringen allt för hög)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I KROATIEN:

  Kan det vara någon annan? Helt i särklass är 1998

 7. oe

  @Micke, en ganska deprimerande typ av topplista. Personligen tycker inte alls att Tick-Tock hör hemma här, är det någon låt från årets upplaga som är aktuell här skulle jag i nuläget rösta på Tjeckiens “Omaga”. Bara titeln… klarar knappt av att lyssna på den. Däremot håller jag absolut med om att Österrike 2012 är en het kandidat till att toppa listan.

 8. Micke

  Oe… Det är en mycket deprimerande lista men det positiva i detta är att dessa tio är de enda jag gett NOLL poäng i hela ESC-historien. Några till är nära men då har jag hittat några sekunder i låten som kunde varit sämre o då kan den inte få noll. Tänker främst på Irland 2011 då.

  Ber om ursäkt oe om du känner jag är gnällig. Är jag definitivt inte normalt men ESC 2021 är bara så extremt dåligt. Kämpar nästan dagligen med mig själv om att hoppa av helt detta året så ni slipper höra gnäll o får en mer positiv Micke 2022 istället 🙂

  Det absolut mest positiva detta året är att Irland äntligen visar lite av sitt rätta jag. Det kommer jag att ta med mig till ESC 2022 🙂

 9. Johanna

  Jag gillar inte den här alls. Det enda som gör att jag inte rankar den här i botten 5 är den lilla biten på Kroatiska. År 2008 hade jag troligen gillat detta. Men nej. Hade absolut inte varit en skräll om denna gick till final. Oddsen pekar ju t.o.m åt det hållet men jag tror ju att både Cypern och Israel och Azerbajdsjan som är i samma genre kommer stjäla röster från den här (med all rätt då de alla är bättre än denna) och att det gör att den (tack och lov i så fall) hamnar utanför finalen. Jag har inget mer positivt atr säga så känner att jag slutar här

  Tycker? Inte till final
  Tror? Inte till final

 10. Johanna

  Glömde Kroatiens bästa bidrag för mig är Doris Dragovic från 1999. Och jag tycker nästan alltid att Kroatien är överskattade. Absolut inget favoritland för mig….

 11. Micke

  @Johanna, Hade det inte varit för det överlägsna bidraget 1998 så hade jag också haft 1999 som bäst

  Sen är dina avslutningsord på förra inlägget precis så som jag också kände just i denna stund 🙂

 12. Adri

  Mikaela och OE: Kul att höra att folk gillar låten 2003 🙂 Jag försöker vara nyanserad när jag utser mina mest överskattade/underskattade. Hade en låt kommit på plats 15 nu för tiden, med 40-ish deltagare hade jag inte klagat högt.

  Men plats 15 av 26 är så mörkt. 2003 är för övrigt en av mina favoritupplagor. Men trots det kan jag inte förstå en 15e plats. Norge kom fyra? Den var ju snark-tråkig.

  Till skillnad från Johanna så är Kroatien ett av mina favoritländer, om man ser till förr i tiden 🙂 De har tappat bort sig lite, men hittat rätt nu 2021 🙂 Men åren 1998-2010 är idel kvalitet från Kroatien, förutom 2001. Alla andra kroatiska låtar från de dagarna älskar jag 🙂

 13. oe

  @Micke, nejdå jag tycker inte alls att du är speciellt gnällig. Men trist att du har fått nog. Själv har jag alltså precis börjat lyssna in mig på årets bidrag, och tycker där finns en del ljusglimtar. Men alla kan ju inte tycka likadant, förstås.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se