ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugoförsta av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Schweiz i Eurovision Song Contest:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 60 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SSR SRG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell
(Lys Assia kom även 1:a av 14 med “Refrain“)

Schweiz tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2020: Répondez-moi“, Gjon’s Tears (Internval) inställd tävling
2019: She Got Me“, Luca Hänni (Internval) 4:a i finalen
2018: Stones“, Zibbz (ESC 2018 – Die Entscheidungsshow) 13:e i semi 1
2017: Apollo“, Timebelle (ESC 2017 – Die Entscheidungsshow) 12:a i semi 2
2016: The Last Of Our Kind“, Rykka (ESC 2016 – Die Entscheidungsshow) 18:e i semi 2
2015: Time To Shine“, Mélanie René (ESC 2015 – Die Entscheidungsshow) 17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“, Sebalter (Die Große Entscheidungsshow) 13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse Entscheidungs Show) 13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse Entscheidungs Show) 11:a i semi 1
2011: In love for a while“, Anna Rossinelli (Die grosse Entscheidungs Show) 25:a i finalen
2010: Il Pleut de L’Or“, Michael von der Heide (Internval) 17:e i semi 2
Se även “Schweiz samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Schweiz i Eurovision Song Contest 2021:


Schweiz ESC 2021-bidrag: “Tout l’Univers”, Gjon’s Tears

Lyssna på Schweiz Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Tout l’Univers officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Telecinco-framträdande (telecinco.es)Telecinco-framträdande (youtube)
akustisk version
Låtskrivare: Wouter Hardy (t&m), Nina Sampermans (t&m),
Gjon Muharremaj (t&m), Xavier Michel (m)
Semifinal: nr 16 i Semifinal 2 (20:e maj)
Uttagning: Internval: Den 20:e mars 2020 bekräftade TV-bolaget SRG SSR att de internvalt sin ESC 2020-artist Gjon’s Tears att få representera Schweiz i Eurovision Song Contest 2021. Tävlingsbidraget, som även det utsågs internt, presenterades den 10:e mars 2021 i form av den tillhörande musikvideon. Läs mer här:
Schweiz Eurovision-bidrag 2021“.
Artist: Gjon’s Tears (Gjon Muharremaj)
Gjon's Tears Sociala medier:
facebookspotifyinstagram
youtubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Gjon’s Tears (av wiwibloggs.com)
Interview with Gjon’s Tears (av ESC Norge)
Interview with Gjon’s Tears (av ESCXTRA)
Interview with Gjon’s Tears (av eurovision.tv)
(Foto: David Tomaszewski & Bertrand Marin)
Gjon’s Tears internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Répondez-moi” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Gjon’s Tears” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Gjon’s Tears Live” (eurovision.tv)
♥ Se: “Instagram-intervju med Gjon’s Tears” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Gjon’s Tears from Switzerland” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-04): topp-tre (plats 3) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-04): favorit (plats 1) av de 17


Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 3- / 5
Betyg: 5 / 10
Det visar sig att jag ger samma betyg till årets “Tout l’Univers” som jag gjorde till förra årets “Répondez-moi”, vilket betyder att jag inte imponerats speciellt av något av de bidrag som Gjon’s Tears presenterat. Hans låtar är m.a.o. ganska likvärdiga enligt mina öron och tyvärr så är deras popularitet inget jag förstår då jag själv uppfattar båda som lite väl “gnälliga”, i brist på bättre beskrivande ord, och oerhört uttråkande. Jag önskar att jag kunde höra vad många andra hör men då jag inte gör det så ser jag hellre att tio andra bidrag i denna semifinal tar sig vidare till finalen.

Det jag i alla fall uppskattar med Gjon är att han framför sitt bidrag på franska, något som de schweiziska ESC-representanterna inte gjort sedan 2010, och förhoppningsvis så kan en framgång för Gjon kanske få landet att våga satsa på fler franska bidrag i framtiden.

Schlagerpinglan tror: Till final
Även om jag själv inte berörs av det schweiziska bidraget så har jag fått uppfattningen att det finns ganska många andra som reagerar starkt på det, därav de fina placeringarna på både oddslistan och i den pågående OGAE-omröstningen. Det är m.a.o. svårt att komma fram till något annat än att Schweiz, om Gjon får till live-framträdandet, borde vara en av de mest säkra finalisterna i år.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2021: Schweiz – “Tout l’Univers” – Gjon’s Tears”

 1. Zacke

  En snyggare och bättre låt, än förra årets. Väldigt vacker melodi och jag som normalt sätt inte är ett fan av falsett, tycker faktiskt de fungera här. Sista refrängen är riktigt mäktig. Av de länderna med lägst odds är detta min favorit, och de verka ju som han kan sjunga bra live. Så för min del får Schweiz gärna stå som segrare i årets tävling, även om jag har vissa bidrag jag gillar ännu mera.

  Betyg 9/10

  Mest underskattad från Schweiz: The Highest Heights- Lovebugs (Detta var betydligt bättre i studioversion, men jag tycker ändå en låt med så höga kvalitéer, som denna har, åtminstone hade förtjänat en finalplats.)

  Mest överskattad från Schweiz: She got me- Luca Hänni 2019 (Detta är verkligen inte dåligt, men den är väldigt generisk. 2019, hade betydligt bättre låtar än det här, så en fjärde plats var för högt tycker jag.)

 2. HW

  Jag tycker också den här är bättre än förra årets. Den här hypeades ju upp rejält när den kom men verkar ha tappat lite vinnar-buzz på senaste.

  Hur som helst gillar jag den här låten. När killar börjar sjunga i falsett tycker jag ofta att de borde sluta med det, men här fungerar det. Låten bygger snyggt upp till sista refrängen som känns stor och episk. Låten är ingen vinnare för mig men står det mellan den här och Malta så blir det denna alla dagar i veckan.
  Betyg: 7/10

  Att Schweiz går till final är jag hundra på. Jag tror även att det fortfarande finns en vinstchans, för det här är den sorts ballad som även telerösterna brukar uppskatta. Dock kan den falla på att den är lite lik “Arcade” som var den senaste vinnaren. Frågan är bara om de “casual” tittarna tänker på det så mycket?

 3. Adri

  Detta är bättre än den gnälliga visa han visade oss 2020. Men likväl har jag lite svårt att förstå favoritskapet. Falsetten stör mig lite. Jag tror inte låten vinner, men det kommer nog gå bra.

  Franskan gör mig superglad! 🙂

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  —————————

  Schweiz mest överskattade:
  • Daniela Simons – ”Pas pour moi” (1986)

  Schweiz mest underskattade:
  • Zibbz – ”Stones” (2018)

  Vill även, även med Schweiz, belysa en låt som varken är bäst, eller mest underskattad, men brutalt förbisedd och bortglömd. Aldrig nämner någon denna låt. Och varför då? Den får mig även att inse att fler Eurovision-låtar borde ha en tydligt xylofon.

  https://m.youtube.com/watch?v=mtKOgromKdM

 4. Micke

  HW skriver “När killar börjar sjunga i falsett tycker jag ofta att de borde sluta med det” Jag drar det längre än så och säger att de inte ens i sömnen på natten ska fundera över att sjunga i falsett. (Så att inga missförstånd uppstår. Pratar om att förställa rösten och ingenting annat)

  Synd i detta fallet med båda bidragen från 2020 och 2021 som jag hade rankat mycket högre om de hade använt sin vanliga röst. För mig var dock bidraget från 2020 bättre. Årets har alldeles för mycket av att kika på andra bidrag och sen pussla ihop. Missförstå nu inte för jag gillar egentligen detta bidraget om det nu inte hade varit för…………

  Absolut ett av de bidrag i år som jag har svårast att betygsätta. Det jag ger idag kan vara annat imorgon men just där vi är nu blir det.

  BETYG bidraget 2021 (6/10) MER ÄN GODKÄND

  ——————————————

  SCHWEIZ mest underskattade låt: “The Highest Heights”, Lovebugs – 2009
  * (´Zacke vet inte om du känner till det men anledningen till kraxande sångare live var att han var sjuk. Tyvärr för detta är och var tidernas bästa ESC-bidrag. Så way over allt vi ser i slentrian ESC 2021. Visserligen var det bästa ESC-året någonsin och visserligen var sångaren sjuk men den borde självklart varit i final om så hela bandet hade insjuknat)

  SCHWEIZ mest överskattade låt: “Retour”, Henri Dès – 1970
  * (´Den stora frågan man ställer sig när man hör denna låt är om det inte t.o.m är fler pa pa i denna än det är la la i Cyperns bidrag från 2012. Visst det låter nästan omöjligt men tusan vet. En fjärdeplats för detta pa pa-bidrag. Nja jag är väl mest glad att jag inte var med då och fick bevittna detta. Pa pa på dig Henri. Usch alltid hemskt att lyssna igenom Schweiz bidrag för plötsligt är den där den patetiska från 2006 )

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I SCHWEIZ:

  Need I say more

 5. Mikaela

  Bra bidrag, även om jag tyckte bättre om Repondez-moi. Gjon har utstrålning och sjunger bra. Enda minuset är att låten är lite tråkig, och kanske behöver både ses och höras för att verkligen nå fram (iaf till mig).

  Kul att Schweiz börjat hitta låtar som funkar.

 6. Johanna

  “Repondez Moi” som är en av de bästa låtarna i ESC-historien var inte ens min etta förra året. Denna är sämre men den är överlägsen etta hos mig! Tror inte den vinner meb den borde med lätthet gå till final om scenshowen håller! Den absolut vackraste och mest berörande låten i år! I finalen är det här mina röster komma hamna (kanske slänger några på Litauen med men mestadels här) Älskar denna<3

 7. Micke

  @Johanna som sagt…jag hatar falsett. Trots det kan jag se och höra det du känner. Jag tror detta hade legat väldigt högt för mig om det inte hade drivits av en falsett. Jag har hört den här framföras utan falsett. En av killarna i bandet förde den framåt. då vid det tillfället hörde jag det du hör i ESC-versionen. Så jag har trots allt stor förståelse för din åsikt. Sen tycker jag precis som du att 2020 var bättre

 8. Mikaela

  @johanna, vilken var din etta förra året?

 9. Johanna

  @Mikaela Danmark! Och även Litauen var före Schweiz då. Men de var högre på min ranking mest för glädjen i de båda låtarna!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se