ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugonionde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Island i Eurovision Song Contest:

Island
Land: Island deltagit 32 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2020: Think About Things“, Daði og Gagnamagnið (Söngvakeppnin 2020) inställd tävling
2019: Hatrið mun sigra“, Hatari (Söngvakeppnin 2019) 10:a i finalen
2018: Our Choice“, Ari Ólafsson (Söngvakeppnin 2018) 19:e i semi 1
2017: Paper“, Svala (Söngvakeppnin 2017) 15:e i semi 1
2016: Hear them calling“,
Greta Salóme
(Söngvakeppnin 2016) 14:e i semi 1
2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“,
Greta Salóme & Jónsi
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2012
)
20:e i finalen
2011: Coming Home“,
Sjonni’s Friends
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2011
)
20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“,
Hera Björk
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2010
)
19:e i finalen
Se även “Islands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Island i Eurovision Song Contest 2021:


Islands ESC 2021-bidrag: “10 Years”, Daði og Gagnamagnið

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: 10 Years låtpresentations-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: text-video (fler text-videor: ryskaitalienskafranskatyska
spanskanederländskapolska)
Se även “10 Years (Dance Tutorial)
Se även “How we made the monster and robot costumes
Se även “Making of the Gagnamagnið instruments for Eurovision 2021
Låtskrivare: Daði Freyr Pétursson (t&m)
Semifinal: nr 8 i Semifinal 2 (20:e maj)
Uttagning: Internval: Efter att Söngvakeppnin-vinnaren “Think About Things” blivit en stor hit valde TV-bolaget RÚV att pausa den nationella uttagningen inför ESC 2021 och i stället internvälja Daði og Gagnamagnið. Beslutet avslöjades i oktober 2020 och i mars 2021 så presenterade Daði sin egenskrivna låt “10 Years”. Läs mer här:
Islands Eurovision-bidrag 2021
Artister: Daði og Gagnamagnið
Gruppmedlemmar: Daði Freyr Pétursson, Árný Fjóla Ásmundsdóttir, Sigrún Birna Pétursdóttir,
Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson, Jóhann Sigurður Jóhannsson
Daði og Gagnamagnið
(Foto: Mummi Lú)
Sociala medier:
facebookspotifytwitterinstagram
tiktokyoutubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Daði Freyr (av wiwibloggs.com)
Interview with Daði Freyr (av ESCXTRA)
Interview with Daði Freyr (av eurovisionlive)
Daði og Gagnamagnið – Documentary (av RÚV)
Daði og Gagnamagnið vann Söngvakeppnin 2020 och var tänkta att tävla med
Think About Things” i ESC 2020
♥ Daði Freyr Pétursson kom tvåa i den Söngvakeppnin 2017 med “Is This Love?

♥ Se: “10 facts about Daði og Gagnamagnið” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “JúróDaði 2 – Iceland’s Daði Freyr plays Eurovision songs” (eurovision.tv)
♥ Se: “Instagram-intervju med Daði Freyr” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Daði og Gagnamagnið from Iceland” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-10): topp-tio (plats 6) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-10): topp-tio (plats 3) av de 17


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 3- / 5
Betyg: 5 / 10
Jag har egentligen bara positiva saker att säga om Daðis Eurovision-resa som har varit så rolig att kunna följa i realtid, från “Is This Love?“ 2017 till “Think About Things” och nu “10 Years”. Han har en egen stil som han hållit fast vid hela tiden och till slut fått uppskattning för. Det är bara den lilla detaljen att jag personligen inte är så förtjust i den. 2020-bidraget har dock en viss charm och årets bidrag är väl gulligt i sig så jag skulle faktiskt bli riktigt glad om Island går vidare (och tycker att de förtjänar att göra det) men då jag har minst tio andra bidrag som jag tycker är bättre så får jag tvyärr skriva ett “inte till final” vid det isländska bidraget (och hålla tummarna för dem i smyg).
Schlagerpinglan tror: Till final
Att följa upp en sådan viral succé som “Think About Things” var är ju aldrig lätt och det kan visa sig slå åt vilket håll som helst. Kanske är det så att många låter de positiva känslorna spilla över på “10 Years” som därigenom kan åka snålskjuts rakt till final, även om den kanske inte hade kunnat stå på egna ben annars. Det kan dock lika gärna bli så att många är extra hårda mot 2021-bidraget och ger sina poäng till andra i stället då den trots allt inte är i närheten av föregångarens storhet och därmed missar finalen. Jag hoppas dock på ett tredje scenario, som inte är helt otänkbart, där låten står på egna ben och blir bedömd därefter. Med tanke på den tillhörande musikvideon så tror jag att vi har ett minnesvärt framträdande framför oss där juryn mycket väl kan ge poäng för originalitet och kreativitet medan tittarna helt enkelt bara gillar det de ser och hör. Kort sagt, jag tror på final för Island i år.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2021: Island – “10 Years” – Daði og Gagnamagnið”

 1. Adri

  Ett sånt nerköp från 2020. Det är samma artister, samma stil… allt är bekant. Men så dåligt.

  Jag älskade ”Think About Things”. Det här är bara så tråkigt. Låten sätter sig inte. Inte dansen heller. Förra året kändes de också mer som en grupp. Medan de i år (iaf enligt klippet ovan) är mer Dadi + hans komp.

  Tror? Final
  Tycker? Inte till final.

  ———————————

  Islands mest överskattade: Pass.

  Islands mest underskattade: Greta Salome – ”Hear me calling” (2016)

 2. Johanna

  Den här kommer som sämst hamna på plats 5 i finalen, det är jag nästan säker på. Också relativt säker på att den fortfarande kan vara med i vinnarstriden. Tittarna kommer ha den i topp 5 och det tror jag även juryn har….Och även om jag rankar demna först på plats 19 i år så skulle jag ändå bli väldigt glad om denna 2 år långa för-säsong slutar med Islands första vinst!

 3. HW

  Jag tycker också det är kul att Dadi kör på sin grej i år igen och inte anpassar sig. Jag tyckte både hans låtar 2017 och 2020 var helt okej även om de inte var några favoriter. Jag har dock inte hittat något i den här som jag gillar och den känns lite jobbig ibland. Om det inte varit för hans bidrag förra året som fick så mycket uppmärksamhet hade jag nog lätt glömt bort Island i år.
  Betyg: 3/10

  Final blir det tror jag. Men jag tror faktiskt inte den kommer ha med topp 10 och göra. Känns som den här låten bygger mycket på att den är en uppföljare till “Think About Things” och även om den blev stor även utanför bubblan tvivlar jag på att alla kommer ihåg den. Men Dadi och co:s image och stil är något man kommer ihåg även om låten kanske inte är det.

 4. Mikaela

  Jag tror Island hade vunnit Eurovision förra året. Och först kände jag lite empati med denna platta låt, men nu är jag mest irriterad. Varför försökte man inte mer, när man har en så ikonisk image, som med en ordentlig låt hade haft vinstchans igen?

 5. Josef

  Om man tittar oddsen just efter deras 1:a repetition verkar Island ha gjort det de har kunnat. Är faktiskt otroligt “fascinated” av att detta “hobbybamd” kunna replikera ett tidigare års favoritskap på detta utomordentliga sätt. Jag tror som Johanna, en mycket trolig topp 5 låt! 😀

 6. Johanna

  @Josef Äntligen någon som tror som jag!

 7. Schlagerpinglan

  Jag tyckte att jag sträckte mig ganska långt som såg Island som ett final-land i år… men när man läser vad ni skriver (Josef och Johanna) och ser på hur oddsen utvecklar sig så får jag kanske sträcka mig ännu längre. Jag inväntar dock det andra, mer avslöjande, repet innan jag säger för mycket. Jag tycker ju själv inte att detta är så imponerande men hoppas på ett framträdande som övertygar så att det blir lite isländska framgångar att jubla över. 🙂

 8. Josef

  @Schlagerpinglan: Ja, precis! 😀 Jag vet ju att du inte alls är “fan” av denna typ av musik / band, men fint av dig att du är positiv ädå till det minsta av våra grannländer. Jag personligen tror fortfarande Italien eller kanske Frankrike håller i pokalen den 22:a Maj. Maltas rep. var bra, men jag tror inte det riktigt ska räcka till guld…

 9. Schlagerpinglan

  @Josef, Mmm… som tittare så har jag ju lyxen att inte bara behöva bedöma bidragen efter hur “bra” de egentligen är (eller hur bra jag själv tycker att de är) utan kan även gå all-in på känslor, och där plockar Island i år väldigt många pluspoäng hos mig. Ingen favorit, som sagt, men artisten och resan gör att jag hade blivit genuint glad om det visar sig att det går bra för Island i år. 🙂

  Jag hade dock föredragit om du får rätt i ditt antagande att Italien skulle kunna vara en vinnarkandidat, men det är ju en annan fråga. 😀

 10. oe

  Ingen personlig favorit, men ganska okej. Fjolårets succé (?) ‘Think About Things’ var visserligen något snäpp bättre, men det kommer säker gå bra för Island i år. Soundet är ju i grund och botten väldigt likt. Artisten är “cool på ett töntigt” sätt (eller kanske tvärtom?) om man nu får säga så, och det verkar uppskattas i ESC.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se