Finland Schlagerpinglan: Det har snart gått en vecka sedan YLE presenterade det sista av de sju bidrag som kommer att tävla i UMK 2022, Finlands nationella uttagning inför Eurovision Song Contest 2022, men vem som vinner vet vi inte förrän den 26:e februarifinalen avgörs.

Redan nu ser det dock ut som att det finns en stor förhandsfavorit, i alla fall om man ska gå efter oddsen. Här nedan ser ni hur bidragens vinnarchanser ser ut, baserat på siffror från ett flertal oddssättare (se eurovisionworld.com för specifika odds):

Förhandsfavoriterna att vinna UMK 2022 (enligt oddsen)

Jezebel“, The Rasmus

Chansen att vinna UMK 2022 – 22-01-25: (enligt odds)

Artist – Bidrag Vinnarchans
1. The Rasmus – “Jezebel 52%
2. Cyan Kicks – “Hurricane 15%
3. Bess – “Ram pam pam 11%
4. Isaac Sene – “Kuuma jäbä 9%
5. Olivera – “Thank God I’m an Atheist 6%
6. Younghearted – “Sun numero 4%
7. Tommi Läntinen – “Elämä kantaa mua 3%
(Källa: eurovisionworld.com)

Schlagerpinglan: Direkt efter att de sju bidragen presenterats så gjorde jag en första rangordning av UMK-bidragen. Det jag kom fram till var att fyra av bidragen föll mig bättre i smaken än de övriga och att jag för tillfället hade BESS som min personliga favorit tätt följd av Tommi Läntinen, Younghearted och Cyan Kicks, i den ordningen. Så här fem dagar senare så har inget förändrats.

Att jag inte har med förhandsfavoriterna The Rasmus bland mina favoriter är dock inget som oroar mig i nuläget. För det första så har jag absolut inget emot “Jezebel”, de flesta bidragen i UMK 2022 har sina ljusglimtar. Dessutom så kan det ju visa sig att The Rasmus är de som framför sitt bidrag bäst live så jag inväntar finalframträdandena innan jag vågar mig på att uttala några slutliga förhoppningar. Kanske är det så att någon “gör en Aksel” och förtrollar (nästan) hela publiken. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Finland i ESC 2022“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna” för fler potentiella ESC 2022-bidrag att lyssna på.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


27 kommentarer till “Finland 2022: Vem vinner UMK? (en titt på oddsen)”

 1. Mr A

  Final 8 antar jag: https://eurovision.tv/story/ukraine-vidbir-acts-announced

 2. Adri

  Alltså det viktigaste är att Cyan Kicks inte vinner. Men blir överlag lite deppig av att min botten 2 är oddsens topp 2. Sen är The Rasmus iofs helt ok, men det vore det tråkigaste, mest trygga valet. Våga gå lite utanför sin comfort zone, hoppas jag 🙂 Bess eller Younghearted hoppas jag personligen mest på!

  Men snälla Finland. Skicka bara inte Cyan Kicks.

 3. Micke

  Det finns två helt vansinniga världsfrånvändande tankar i världen just nu. Den ena är idiotin att covid-19 är en bluff. Den andra är att man kan ranka Isaac Sene före Younghearted. Has the world gone completely insane?

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Personligen så tycker jag att det känns som att det fattas något hos “Jezebel“, att det låter lite för tunt. Men, men… det kanske är en live-låt. Vad gäller Cyan Kicks så har jag inte samma agg utan kan se värre vinnare. 😀

  @Mr A, Jag tror inte att det är något nytt som presenterats på Ukraina-fronten sedan LAUD diskats utan det är nog bara en fastslagning av finalfältet (om jag inte missade något).

 5. HW

  Det finns fem (enligt mig) bra låtar i den här uttagningen. Därför är det lite förvånande att se en av de två jag inte gillar överlägset leda oddsen.
  Är det jag som helt missat något med låten eller alla andra som blivit imponerade bara av det stora namnet? Jag tror iaf The Rasmus är kända sen innan, hade själv inte hört talas om dem.

  I alla fall har jag en favorit här “Sun numero”. Att den nog inte kommer vinna är synd. Men helt dött är inte hoppet än och det finns som sagt flera bra alternativ. 🙂

 6. HW

  Jag tror nog att Bess (inte Cyan Kicks) kommer vara det största hotet mot The Rasmus i finalen. Vad jag baserar det på har jag ingen aning om, men det är den känslan jag fått. 🙂 Gillar dock “Hurricane” och “Ram pam pam” typ lika mycket så skulle vara halvnöjd med båda.

 7. Engsla

  Hoppas att Younghearted gör en “Aksel” som du säger, för “Jezebel” är den absolut tråkigaste låten i det här startfältet. Tror inte ens att ett riktigt bra liveframträdande kan rädda den soppan, iaf inte om de inte har lagt till något väldigt annorlunda mot studioversionen.

 8. Adri

  Pinglan: Om “Hurricane” bara var vers hade jag inte varit lika agg-ig. Men den refrängen… alltså usel. En refräng som verkligen förstör allt.

  Jag hoppas åtminstone det blir finskspråkigt 🙂 Det är ett kuligt språk 🙂

 9. Pato

  Lyssnade på The Rasmus igen och fan asså den är dålig… riktigt safe för att vara ett mer etablerat namn dessutom. Men varför hypar alla fans Finland egentligen? Det kommer ju fleeertals med uttagningar innan Finland…

 10. Micke

  1. “Sun numero“, Younghearted
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  2. “Thank God I’m an Atheist“, Olivera
  —————————————-
  —————————————-
  3. “Jezebel“, The Rasmus
  4. “Hurricane“, Cyan Kicks
  5. “Ram pam pam“, Bess
  —————————————-
  6. “Elämä kantaa mua, Tommi Läntinen
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  —————————————-
  7. “Kuuma jäbä“, Isaac Sene

 11. Micke

  @HW, The Rasmus är väldigt kända i Finland

 12. Adri

  HW: The Rasmus var väl ett av Finlands absolut största band under 00-talet. När jag gjort research ser jag att de verkar inte befunnit sig på någon finsk topplista sen 2008 (gällande låtar, album har listnoterats).

  De hade en otroooooligt kort period då de också var kända utomlands, främst med låten “In the shadows”, en låt som är riktigt förknippad med barndom för mig (också en låt vi sjöng på en musiklektion i sjunde klass. trauma).

  Så på papperet verkar de väl mest vara “föredettingar”. Iaf för den breda massan. Obs, det är inget fel med att vara gamla i gejmet och försöka återuppliva en karriär, så detta är inte “burns” mot dem. Men det är väl därför jag har svårt att tro att deras odds bara bottnar i deras namn. För även om de haft en period som riktigt stora, och fortfarande kanske har en status som kult eller ikoner i vissa sammanhang, så känns de otroligt o-heta, även i Finland.

  Så jag tror helt ärligt mest bara att jag – och du också tydligen – missar nåt i “Jezebel” som många andra ser 🙂

  Bättre än “Hurricane” dock!

 13. Schlagerpinglan

  @Adri, Håller med om det med det finskspråkiga. Om det är något år som Finland kan våga skicka något på finska så är det ju året efter “Zitti E Buoni”-succén. (Märker nu att mina topp-tre-bidrag alla är på finska, så ja… någon av dem. 😀 )

 14. Micke

  Ger mig på Spanien:

  Då kör vi Spanien. Detta borde “Terra” vinna. Helt enkelt för att den är bäst. Min reserv är “Calle de la llorería”. Lättaste semin borde vara semi 1 för där är de två sämsta bidragen med så fyran borde vara klar. Min ranking av semifinalerna följer här.

  Semifinal 1

  1. “Terra”, de Tanxugueiras
  2. “Postureo”, de Azúcar Moreno
  3. “Secreto de agua”, de Blanca Paloma
  4. “Mejores” – Unique
  —————————————–
  5. “Slo mo” – Chanel
  6. “Raffaella” – Varry Brava

  —————————————–

  Semifinal 2

  1. “Calle de la llorería”, de Rayden
  2. “Ay Mama“Rigoberta Bandini
  3. “Sigues en mi mente”, de Marta Sango
  4. “Quién lo diría”, de Gonzalo Hermida
  —————————————–
  5. “Eco” – Xeinn
  6. “Culpa” – Javiera Mena
  7. “Make you say” – Sara Deop

 15. HW

  @Micke @Adri Ok tack då vet jag 🙂 Märkte av ett väldigt stort buzz när jag hörde att de skulle vara med, så misstänkte att det var ett namn jag hade missat. “Jezebel” är väl inte sämst denna säsong men tycker den är ganska kraftlös och tycker låtens delar inte passar ihop.

 16. Micke

  @HW, detta svar är enbart för dina ögon. Jag frångår mitt vanliga att jag svarar på allas frågor. Om du vill svara på det eller inte är helt upp till dig. Det jag nu skriver handlar om MF och därför bryr jag mig egentligen inte. Bestämde mig redan förra året för att inte skriva så mycket som en bokstav om MF i år för allas bästa. Men nu skrev du en sak som en snubbe på min axel ändå vill säga en sak om. Alla ni andra kanske gör bäst i att inte läsa vidare.

  Detta om att The Rasmus ÄR eller VAR stora i Finland. Det är en stor anledning till att jag har så svårt för MF, Så mycket bättre (kollar ändå) och liknande. Deltagarmassorna kommer ju inte direkt från de största artisterna i landet utan mest från produkter typ Idol, Talang och liknande. Småstjärnor mao. Om det någon gång dyker upp någon större då är det oftast såna med dalande karriär som försöker väcka liv i den igen. Samma grej med The Rasmus. Hoppas du inte tog illa upp för det jag skrev nu HW men kände att det var ett följdsvar på din fråga.

  I övrigt då. Jag hänger med när det gäller Italien, Spanien och Finland sen får vi se. Jag har sju klara favvisar hittills i ESC 2022. Dessa är från sex olika länder. Ganska säker på att två av dem överraskar Adri här 🙂 Jag har faktiskt två intressen även i MF i år. HW du, och andra, får gärna skriva om vad ni tycker om dem på platser jag läser så jag har koll. De jag pratar om är Lisa Miskovsky och Anna Bergendahl

 17. Micke

  SPANIEN

  DRÖMVINNARE: – “Terra”, de Tanxugueiras

  RESERV: – “Calle de la llorería“, Rayden
  —-

  MARDRÖMSVINNARE: – “Slo mo”, Chanel

  ————————————————–

  FINLAND:

  DRÖMVINNARE: – “Sun Numero”, Younghearted

  RESERV: – “Thank God I’m an Atheist“, Olivera
  —-

  MARDRÖMSVINNARE: – “Kuuma jäbä“, Isaac Sene

 18. HW

  @Micke Vet att du inte gillar MF, och det är ju din sak. 🙂 Jag själv har ju kritiserat MF de senaste åren en del, mycket för att det röstas för mycket på namn man känner igen sen innan. Idol tycker jag inte är något jätteproblem ärligt talat, visst är det många därifrån som deltar i (och vinner) MF men om jag skulle gissa är det fler ex-Idoler som åker ut direkt. Så Tusse till exempel från förra året är nog mer undantag än regel.

  Däremot tycker jag det fjäskas alldeles för mycket för artister som tidigare lyckats i tävlingen.
  Typ Anton Ewald hade en låt 2021 som du antagligen inte hört, men den lät som exakt alla andra låtar i världen, fast med sämre live-sång. Den gick ändå direkt till final, före mer intressanta låtar. Jag har inte helt koll på vilka svenska artister som är stora, men det där med att de största inte tävlar i MF stämmer säkert. De har väl inte så mycket att vinna på att delta.

  Som sagt, blir ditt intresse mindre av att kolla på MF tycker jag du ska skita i det. Jag följer inte heller alla uttagningar, särskilt de jag hört är svaga. MF är långt ifrån den bästa uttagningen, men också långt ifrån den sämsta. Och så det är ju tradition för mig. 🙂

  Lisa Miskovsky har jag också höga förväntningar på. Får se hur hennes låt blir. 🙂

 19. Adri

  2022 är ett speciellt år. För det har potential att bli riktigt starkt när jag kollar de nationella uttagningarna. MEN. Det finns också en redigt stor chans att 2022 blir svagt.

  För, jag tycker väldigt många uttagningar överlag är svaga. Men nästan alla har nåt skitbra och så länge det bra vinner så kommer det varit värt så klart! Men det känns läskigt att gruppen med bra låtar i samtliga länder är så små.

  T.ex Norge. Norge har bara ”Death of us”. Vinner den, så kommer väntan vara värd. Men förlorar den så är det bara dark. Samma sak med Lettland. De har en bra låt, 16 kassa. Så… ja, statistiskt kommer man bli ledsen några gånger denna säsong.

  Men än lever verkligen hoppet 🙂

  Mina drömvinnare i de kända nationella uttagningarna hittills:

  • Lettland: Aminata – ”I’m letting you go”

  • Moldavien: Katy Rain – ”Lele”

  • Litauen: Rūta Loop – ”Call me from the cold” (ÅRETS VÄXARE! Gått från ”rätt bra”, till ”bäst i Litauen”, till ”jag ryser på ryggen”)

  • Norge: Elsie Bay – ”Death of us”

  • Finland: Younghearted – ”Son numero”

  • Malta: Baklava & Nicole – ”Electric Indigo”

  • Rumänien: E-an-na – ”Malere”

  • Polen: Daria – ”Paranoia”

  • Estland: Elina Nechayeva – ”Remedy”

  • Irland: Brooke – ”That’s rich”

  • Spanien: Rayden – ”Calle de la lloreria”

  ———————————

  Vissa av dessa, typ Spanien, Malta och Estland, har några back up-bidrag som jag hade kunnat vara nöjda med också 🙂

  Men sen finns länderna som typ Litauen, Lettland, Norge och Irland… där risken verkligen är överhängande att de väljer nåt kasst istället. Snälla svik mig ej!

  Vad gäller Ukraina och Portugal måste jag få lite mer lyssningstid 🙂

 20. Schlagerpinglan

  Mina drömvinnare (om studioversionerna tävlade, vet inte hur de flesta låter live) just nu:

  Spanien: “Eco“, Xeinn
  Irland: “I’m Loving Me“, Rachel Goode
  Estland: “Mitte kauaks”, Boamadu
  Litauen:“Sentimentai“, Monika Liu
  Lettland: (lyssnat men inte hittat något)
  Ukraina: (inte lyssnat tillräckligt)
  Norge: “Wonder of the World“, Christian Ingebrigtsen
  Malta: “Ritmu“, AIDAN
  Polen: “PARANOIA“, DARIA
  Finland: “Ram pam pam“, BESS
  Australien: “I Won’t Need to Dream“, Jude York
  Slovenien: “Independiente”, Mia Guček
  Rumänien: “Never give up“, VANU
  Moldavien: “Trenulețul“, Zdob și Zdub & Frații Advahov
  Portugal: “Ginger Ale“, Diana Castro

 21. HW

  Jag har väldigt dålig koll på många uttagningar märkte jag nu, men jag hoppas på “Mitte kauaks” (eller “Kui vaid”) i Estland, “Terra” i Spanien och “Sun numero” i Finland.
  Om jag ska gissa vad jag tror blir det istället “Hope” i Estland, “Calle de la lloreria” i Spanien och “Jezebel” i Finland.

 22. Micke

  Jag har bara koll på 10 länder och där är mina favvisar:

  ESTLAND – “Remedy“, Elina Nechayeva
  FINLAND – “Sun Nunero”, Younghearted
  IRLAND – ”That’s rich”
  LETTLAND – “I’m Letting You Go“, Aminata
  LITAUEN – “I’ll be there“, Ieva Zasimauskaitė
  MALTA – “Ritmu”, Aidan
  NORGE – “Death of Us“, Elsie Bay
  POLEN – “PARANOIA“, DARIA
  RUMÄNIEN – “Malere”, E-an-na
  SPANIEN – “Terra”, de Tanxugueiras

  Märkligt nog bara Litauen, Malta och Spanien som skiljer mot det Adri lagt ut :-)Dessutom tror jag, om jag minns rätt, att Adri gillar minst två av mina tre favvisar i de länderna…Malta och Spanien. Osäker på Litauen.

  Så Adri vad säger jag om dina favvisar i de tre länderna? Spanien där är din favvis min tvåa. Litauen topp 3 men däremot ingen höjdare din från Malta.

 23. Adri

  Micke: Se på fanken! Du är nog den jag utbytt mest med under mina år här. ÄNDÅ! Så kan du överraska! 🙂

  Då syftar jag på Malta och Irland. Båda känns som som låtar som du spontant skulle hålla långt långt bort från dig själv.

  Sen vet jag inte vad du egentligen tycker om dem för detta kan lika gärna handla om att du tycker ländernas startfält är otroligt svaga (vilket är mitt fall med Irland… det är verkligen tragiskt), men faktum kvarstår då ändå att de slog 21, respektive 5, andra låtar så något rätt gör de där andra gör mer fel. Kul att kunna surprisa 🙂

  Gällande Spanien är din favorit min tredjeplats, Malta min plats 3-4 och Litauen min andraplats 🙂 Så vi matchar varandra väl ändå tycker jag! 🙂

 24. Micke

  @Adri, ja jag vet inte vad det är som händer i år. Vi brukar ju inte vara överens om någonting 🙂 Vad gäller min etta i Malta så är den bland de sju som jag riktigt gillar i år. Vad gäller Irland är det mest på grund av svagt startfält. Jag har den och en till som jag jobbar med just nu som är helt ok. Resten är bara uselt

 25. Adri

  Micke: Well look at that. Jag trodde Aidan var för “pojkig” för din stil. Ungefär som Belgiens kille för nåt år sedan, eller Irlands kille 2017 (som i år försöker igen… med en låt som påminner om en annan mycket bättre låt).

  Menmen, som sagt. Man vet inte alltid var man har dig 🙂

  Gällande Irland tycker jag mest det är pinsamt. “That’s rich” är inte såååå jäkla bra, men den blir typ ändå skinande i Irlands urval eftersom den har en stabil produktion, vilket redan där är mer än vad de andra har. Och så är den lite medryckande, jag tror på tjejen som sjunger att hon kan leverera osv osv. Så det faller sig naturligt att ha den som etta. Men resten är bara pinsamt. Framför allt de tre manliga akterna.

 26. Micke

  @HW, mitt intresse kan inte bli lägre än vad det är för MF. Har lämnat det helt bakom mig. Dels för min egen del men lika mycket för övriga här på bloggen. Jag vill inte förstöra deras intresse. Har gnällt för mycket och slutade helt med allt sånt förra året.

  Att jag skrev nu var på grund av det du sa och att jag ville förklara om du missat mitt gnäll på MF 🙂 Det var därför jag skrev att bara du och ingen annan skulle läsa.

  Men ja gillar verkligen Lisa Miskovsky. Hon har gjort mycket bra. Gillar också Anna Bergendahl men då handlar det mest om rösten. Bra låtar till den då jä…..

 27. Micke

  Fick tillbaka lite intresse här på grund av en enda låt. En som jag tyckte var värdelös första gången jag hörde den och jag vet fortfarande inte vad jag tycker om den. Den är ingen topp 10 för mig, åtminstone inte än. Men på något sätt kom ESC-nerven igång på mig igen. Den är bara det jag vill ha. Vansinne, det annorlunda, sånt jag aldrig skulle lyssna på irl men älskar i ESC. En av anledningarna till att jag är osäker är att jag minns deras framträdande i finalen 2011. Skämskudde på lindrigt sätt. Precis tvärtom i deras framträdande 2005. Pratar om Zdob și Zdub

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se