NordmakedonienSchlagerpinglan: I kväll, fredagen den 4:e februari, kommer TV-bolaget MRT att avslöja vilket bidrag som kommer att representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2022 genom finalen av Za Evrosong 2022.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta inför showen vad gäller info om uttagningen i stort och startfältet (inkl. länkar till de sex tävlingsbidragen).

Nordmakedonien: “Za Evrosong 2022” – Finalen, 4:e februari:
Tid: kl. 21:15 CET – ca 22:10 CET
Plats: MRT 1, MRT 1 Sat och MRT Play
Vad händer? 50/50 nationella online- och internationella jury-röster
utser 1 vinnare av 6 tävlande bidrag
Startfält: se nedan
Mer info: Lyssna på “Za Evrosong”-bidragen

Ett av de tävlande bidragen i “Za Evrosong 2022”:

Superman“, Viktor Apostolovski

Schemat för Nordmakedoniens ESC 2022-uttagning:

10:e december MRT tog emot bidrag
16:e januari Deadline (47 bidrag inkom)
21:a januari Finalisterna presenteras
28:e januari Bidragen presenteras
28:e januari – 4:e februari Onlineomröstning
4:e februari Vinnarpresentation

“Za Evrosong 2022” – Startfältet – Artister / Bidrag / Låtskrivare:
Kaly – “Love and Light
(Davor Jordanovski, Vesna Malinova)
Yon Idy – “Dreams
(Yon Idy)
Lara Ivanova – “Flower of Sorrow
(Robert Bilbilov, Robin Zimbakov)
Viktor Apostolovski – “Superman
(Vladimir Dojcinovski, Viktor Apostolovski)
Andrea – “Circles
(Aleksandar Masevski, Andrea Koevska)
Ris Flower – “Flying To Berlin
(Boris Cvetanovski)

Schlagerpinglan: Jag får väl erkänna att jag endast givit ovanstående låtar ett fåtal lyssningar då tiden är begränsad och ett flertal andra nationella uttagningar lockat mer. Det säger dock en hel del när ett startfält, speciellt när det är ett så pass litet som sex bidrag, inte lyckas hålla kvar mitt intresse. Jag har m.a.o. inte hittat någon personlig favorit här utan hoppas i stället att den artist som kan bjuda på det mest minnesvärda framträdandet (d.v.s. klarar av att göra ett intryck så att de har en chans att nå ESC-finalen) får Turin-biljetten. 🙂

Jag kan ha fel, men det verkar inte som att det kommer att bjudas på några live-framträdanden av bidragen i finalen / presentationsshowen utan vi får nog helt enkelt hoppas på att urvalsjuryn (som hade 47 bidrag att välja mellan) har plockat ut sex bidrag som alla fungerar live. I så fall så ser jag gärna att antingen Lara Ivanova (bästa låten) eller Viktor Apostolovski (mest minnesvärda låt) presenteras som Nordmakedoniens val, men det är inget jag känner speciellt starkt för. 🙂

Se: “Nordmakedonien i ESC 2022” för mer om landets ESC 2022-förberedelser.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna” för fler potentiella ESC 2022-bidrag att lyssna på.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “Nordmakedonien 2022: Inför finalen av Za Evrosong 2022”

 1. Pato

  Makedonien har 2 val ikväll.
  Viktor, om dom vill sticka ut. Sedan har dom Lara om dom vill skicka något mer kompetent. Sedan har dom absolut ingenting mer att välja mellan.

 2. Micke

  Man sitter och hoppas på att något land verkligen ska få till det. Spanien fick det men vad hjälpte det när man dödade den verkliga vinnaren “Terra” genom att ge en 4-5 manna jury makten över tittarna och allt. Finland har det men kommer inte att välja “Sun numero” tyvärr.

  Nordmakedonien däremot är inte ens i närheten av att ha det. Fem ganska tråkiga bidrag och ett helt bedrövligt dåligt. Tror tyvärr att detta kommer att sluta “superdåligt”.

  Måste jag välja någon så blir det Lara

 3. Pato

  För mig finns det bara 2 länder av alla länder hittills som har ”tappat det”

  Den ena är Bulgarien som levererat rätt schyssta bidrag sedan 2016 men som ni skiteri totalt i att skicka en anständig låt.

  Det andra landet för mig är Sverige. Deltävling 1 på pappret såg ut som en av de starkare deltävlingarna och det låter som det gör.

 4. Pato

  Nu*

 5. Mr A

  Skönt med lite av en mellandag idag då det är mastodontdag imorgon.

 6. Adri

  Jag trodde Spanien inte hade tappat det. Men jag ropade hej för tidigt och visst, Spanien är fortfarande tappat.

  Detta står mellan Viktor och Lara. Och iom det ger jag SJÄLVKLART stödet till Lara. Inte för att hon är en superfavvis, men i den här arma skaran av bidrag ska de andra inte ens kunna få 10% sammanlagt.

  Men ah. Med tanke på hur Spanien röstat, hur Italien visat sig hittills och hur Norge kommer att rösta så förvånas ingen mindre om ”Superman” vinner.

 7. Pato

  Superman vore ett perfekt val. Den kommer kanske inte förstärka semifinalen men den kommer lätta upp semifinalen och göra det enklare för tv producenter att sätta ihop ett bra tv program så det inte blir för många dödsseriösa ballader.

  Jag vill nog helst att Superman ska vinna så att alla pretto fans går i taket :))

 8. Micke

  @Adri, Farbror Super har en enda chans och den har de tyvärr bäddat för honom. Den att övriga bidrag är stöpta i samma form utan något riktigt liv. Det är Farbror Supers chans och de ger ju honom den tyvärr. Skulle den vinna blir det tre som får kämpa som worst song priset i ESC i år i maj…minst. Spaniens bidrag, Farbror Super och gnällduetten från Italien om det går så illa

 9. Micke

  @Adri en annan sak. Du oroar dig för hur vissa länder röstar. So am I. De jag alltid oroar mig mest över är Tjeckien (bevisat igen) de fem nordiska länderna, Estland, Österrike och Serbien

 10. Adri

  Ofta säger man att man inte ska bry sig så mycket om vad andra säger, men ”Superman” här visar verkligen varför skam är en superbra känsla att känna och ha nära till hands!

  Normalt funtade människor skulle ju skämmas ögonen ur sig och aldrig vilja sjunga en låt som ”Superman” ens i duschen, än mindre på en scen för en kontinent! Men Viktor verkar ju helt sakna den livsviktiga skammen, och nu straffas vi alla för det.

  Summa: Det är en pinsam låt och jag hade önskat att Viktor hade ett normalt utvecklat sinne för skam.

  Visst, Laras låt är kanske lite ”torr”. Men det är iaf en låt med lite värdighet.

  De andra fyra minns jag knappt.

 11. Pato

  Mardrömmen är att Andrea vinner i Makedonien. Den är dålig. Dessutom spelar hon över. Det värsta är att det kan hända att hon vinner men… hoppas fan inte det.

 12. Pato

  Neej behövs ingen skam. Hade han tagit sig själv seriös med den låten så hade den varit dålig på riktigt. Det känns som att han vet om att sjunger en skitlåt, vilket är lite uppfriskande haha

 13. Adri

  Jag hoppas ju verkligen på ”Flower of sorrow”, men sanningen är att det är en av få låtar där jag verkligen känner att den borde framförts på makedonska.

  Jag är inte en av dem som vurmar för att folk ska sjunga på sina egna språk. Vi lever ju i en global värld och allt sånt, så det bekommer mig inte så mycket.

  Men texten till ”Flower of sorrow” är det största minuset. Det är smärtsamt uppenbart att den/de som skrev låten inte kan engelska. Den känns verkligen översatt i Google. Och sen stör jag mig orimligt mycket på frasen ”Love has a terrible sound”… för jag tror inte jag fattar vad det betyder. Det känns som ett random hopkok av ord.

  Men! Med allt detta sagt: heja ”Flower of sorrow”.

  Man kan alltid översätta i efterhand! Som Moldavien gjorde 2013. Den vann på engelska, sen i ESC blev det rumänska till allas glädje 🙂

 14. Adri

  Pato: Jag menar mer att om han hade skam nog, så hade han inte skickat in låten 🙂

 15. Adri

  Se på fanken! “Flower of sorrow” fanns redan i makedonsk version. Och till ingens förvåning, den är mycket bättre!

  Vinner Lara hoppas jag på makedonska i ESC, eller åtminstone 50/50 🙂 Jag gillar ju ofta tvåspråkigt! 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ykRnt0nULF8

 16. Micke

  @Adri du skulle ha varit i Salzburg, Österrike 2012 som jag. Då hade du förstått ordet skam och hur märkligt det är att man inte ser sånt redan på pappret

 17. Johanna

  @Adri tänkte precis länka den makedonska versionen till dig men ser att du hittat den själv! Så länge inte “superman” vinner är det ju lugnt men även jag har Lara som favorit!

 18. Micke

  @Adri ett råd till Makedonien. Låt Lara sjunga på sitt eget språk och lägg ned uttagningen. Jädrar det blev ju en helt annan låt

 19. Adri

  Micke: Jag reagerade också på det. På engelska är låten ”bra i detta sällskap”, men på makedonska blev det faktiskt en rätt bra låt, punkt 🙂

  Så nu hejar jag ännu mer på den och att nån ska pusha MRT till att låta henne sjunga den på makedonska 🙂

 20. Micke

  @Adri, jag med 🙂

  På tal om en annan sak. Ikväll kommer jag att chocka dig lite Adri 🙂 Bara vänta till Pinglan startar upp 🙂

 21. Adri

  Micke: Jaså? Spännande. Undrar vad det kan handla om. Irland eller? Italien? Eftersom du så säkert vet att det ska vara ikväll 🙂 Hoppas det är en bra chock dock. Det är väl det minsta man kan begära 🙂

 22. Adri

  Ett litet snabbt instick bara från en annan uttagning. Hennes förra låt var bättre, och vann inte. Så jag tror inte hon kommer vinna i år heller. Men fasen vad bra hon är! Klart bäst i Australien i år igen (av de jag hört, några kvar att avslöjas – men tror detta är svårslaget).

  https://www.youtube.com/watch?v=0aNYtvPtMZI

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se