RysslandSakta men säkert så närmar vi oss deadline för när TV-bolagen måste ha skickat in sitt tävlingsbidrag till ESC 2022 men fortfarande finns det en del länder, däribland Ryssland, som inte avlöjat sina planer.

Enligt eurovisionfun.com så har TV-bolaget RTR (i alla fall den 22:a februari) ännu inte valt ut någon artist eller bidrag men enligt deras källa står valet mellan tre artister (varav två är från the Dream Team bestående av bl.a. Dimitris Kontopoulos och Philipp Kirkorov).

Med tanke på den senaste tidens händelser i Ukraina så är det dock inte ens säkert att RTR behöver göra något slutligt val. Ukrainas TV-bolag UA:PBC har i dag skickat ett brev till EBU där de kräver att Ryssland ska bli uteslutna ur EBU och därmed inte tillåtas att delta i Eurovision Song Contest 2022, något som även svenska SVT uppges (enligt gp.se) stå bakom. Vad som händer återstår att se. (Källor: eurovisionfun.com och wiwibloggs.com)

Uppdaterat 2022-02-25: “Ryssland deltar ej i Eurovision Song Contest 2022

Rysslands bidrag i Eurovision Song Contest 2021:

Russian Woman“, Manizha

Rysslands ESC-uttagningar, bidrag och resultat de senaste åren:

År Uttagning Bidrag Resultat
2022: RTR: ?
2021: Channel One Russia:
Nationell final
Russian Woman“, Manizha 9:a i finalen
2020: Channel One Russia: Internval Uno“, Little Big inställd tävling
2019: RTR: Internval Scream“, Sergey Lazarev 3:a i finalen
2018: Channel One Russia: Internval I Won’t Break“, Julia Samoylova 15:e i semi 2
2017: Channel One Russia: Internval Flame Is Burning“, Yulia Samoylova Yulia stoppad
av Ukraina
2016: RTR: Internval You Are The Only One“,
Sergey Lazarev
3:a i finalen
2015: Channel One Russia: Internval A Million Voices“, Polina Gagarina 2:a i finalen
2014: RTR: Internval Shine“, Tolmachevy Sisters 7:a i finalen
Se även:Rysslands samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Som de flesta av er säkert vet så tar denna blogg EBU:s, egentligen orealistiska, strävan att hålla Eurovision opolitisktallvar. Det är musiken och tävlingen som står i centrum och diskussioner om deltagarländernas aktiviteter utanför ESC-scenen hänvisas vänligt men bestämt till lämpliga utrikespolitiska bloggar.

Det som dock är ytterst ESC-relaterat för tillfället är ju frågan hur EBU ska agera när de får önskemål om att ett av deltagarländerna ska uteslutas. Detta händer ju relativt ofta då det finns konflikter mellan många av länderna men i vissa fall har EBU inget annat val än att agera, t.ex. i fallet med Belarus förra året där TV-bolaget bröt mot reglerna. Om EBU anser att samma sak skett i fallet med Ryssland återstår att se.

Mer om Rysslands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Ryssland i ESC 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Ryssland 2022: Eurovision-deltagandet ifrågasätts”

 1. Pato

  Ryssland ska definitivt inte bli bannade eller portade från några evenemang. Om SVT inte vill delta i en tävling där Ryssland äger rum då ska SVT dra sig ur från Eurovision, inte Ryssland.

 2. Denis

  EBU har ju visat sig vara inkonsekvent med sin egen regel så vem vet?
  Om de vill få respekt och visa att man kan lita på de så bör de slänga ut Ryssland från EBU. Ett EBU land som attackerar ett annat EBU land går ju emot hela ESC idén. Slänger man inte ut Ryssland så bevisar man att man bara bryr sig om pengar och då kan man lika gärna lägga ner hela ESC

 3. Pato

  @Denis, så du tror lösningen på hela den här cirkusen är att stänga ner folk, banna Ryssland, radera dom? Du tror att saker kommer lösa sig då?

 4. Adri

  Oavsett vem Ryssland skickar så kommer den personen få det jäkligt motigt. Kärleken som ESC vanligtvis är fylld av kommer mest troligen inte nå den personen.

  Känner man Ryssland rätt så blir det säkert en fredslåt också.

  Själv tycker jag – för ovanlighetens skull – att Ryssland ska bort! Rakt ut.

  Tyvärr är jag dock maktlös i ärendet.

 5. Pato

  Dom länder eller tv bolag som tycker att Ryssland ska bort, de ska själva dra sig ur. Man kan inte bara porta länder bara för att vissa människor känner för det.

 6. Denis

  Pato, de stängde av Belarus för att de skickade en pro-politsk låt och det först efter att trycket blev för stort för de. Reglerna säger att man inte accepterar att tävlingens ursprungstanke ifrågasätts och att man heller inte accepterar att tävlingens legitimitet ifrågasätts. Ryssland har startat ett krig och då kan man heller inte motivera att ha kvar en medlem som går emot tävlingens koncept. De stängde av Serbien och dåvarande Jugoslavien under hela 90-talet på grund av det. Stänger man inte av Ryssland kan man lika gärna begrava tävlingen

 7. Adri

  Tävlingens syfte var att förena ett krigsdrabbat Europa.

  Med den kärnan, som ändå finns kvar, tycker jag det vore gränslöst att ha kvar Ryssland i tävlingen. Ryssland är nu istället nåt som driver på krig.

  Sen kan jag lida för de ryska civila, men i ESC är det det statliga tv-bolaget som deltar… och ryska staten ska inte få det fönstret ut, tycker jag.

 8. Pato

  Nej nej. Det funkar inte så. Belarus skickade ett bidrag som bröt mot reglerna. Ryssland har inte brutit mot några regler. Än.

 9. Pato

  Man portar inga länder pga vilken politik de har. Det där hade aldrig funkat och kommer aldrig funka. Då dödar man tävlingen.

 10. Adri

  Fast det gör man ju? Albanien fick inget EBU-medlemskap förrän kommunistdiktaturen föll.

  Men jaja. Vi håller inte med varandra. Jag kommer inte ändra mig, svårt att se att du gör det. Det är vad det är. Mina tankar är knappt med Eurovision ändå just nu.

  Får hoppas Ryssland har vett nog att dra sig ut själv då, men det tror jag inte. Det blir nog en fredsballad i år igen.

 11. Pato

  Man portar inte Polen eller Azerbaijan pga deras politik mot homosexuella. Man portade inte Israel förra året med Palestina konflikten. Man portar inte länder på det sättet. Det är odemokratiskt, enkelspårigt och faktiskt väldigt låg nivå.

 12. Adri

  Pato: Dock skillnad på konflikter gällande områden (såsom Palestina eller Nagorno-Karabach). Det är tragik där med, med många offer och blod.

  Men det skiljer ju sig från en regelrätt invasion. Det tror jag du också är med på.

 13. Pato

  Självklart så skiljer sig situationerna som jag tog upp men i slutändan handlar det om samma sak. Man ska absolut inte porta några länder, radera dom o låtsas som att de inte existerar. Det är ingen smart väg att gå, det löser absolut inga problem och det är inte demokratiskt för fem öre.

 14. Denis

  De portar ju visst för politiska anledningar. Som nämnts blev ju dåvarande Jugoslavien bannlyst under 90 talet på grund av samma politik som Ryssland nu har. De blev inte välkomna in förrän de bytte namn, politik och ledare 2004. Libanon blev portad i 2005 för att de inte ville visa Israels bidrag. Att starta ett krig går emot tävlingens stadgar och att ha kvar en medlem som det gör också att folk börjar tvivla på EBUs legitimitet och därmed hela tävlingen.

 15. Nathalie

  En rysk fredslåt är det sista jag vill se! Tävlingen borde ju vara så opolitisk som möjligt, men jag förstår Ukraina.

 16. Pato

  Nej nej. Om ett land startar ett krig så bryter man inte mot reglerna i ESC.

 17. Pato

  Libanon blev inte portade, de valde att dra sig ur pga av en lag i Libanon som stred av erkännande av Israel. Det är en annan historia.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se