ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den tredje av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Slovenien i Eurovision Song Contest:

Slovenien
Land: Slovenien deltagit 26 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTVSLO se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 1X Band kom 22:a av 25 med “Tih Dezeven Dan

Sloveniens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Amen“, Ana Soklič (EMA 2019) 13:e i semi 1
2020: Voda“, Ana Soklič (EMA 2020) inställd tävling
2019: Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl (EMA 2019) 15:e i finalen
2018: Hvala, ne!“, Lea Sirk (EMA 2018) 22:a i finalen
2017: On My Way“, Omar Naber (EMA 2017) 17:e i semi 1
2016: Blue and Red“, ManuElla (EMA 2016) 14:e i semi 2
2015: Here For You“, Maraaya (EMA 2015) 14:e i finalen
2014: Round And Round“, Tinkara Kovač (EMA 2014) 25:a i finalen
2013: Straight Into Love“, Hannah (Internval) 16:e i semi 1
2012: Verjamem“, Eva Boto (Misija Evrovizija
+ EMA 2012
)
17:e i semi 2
2011: No One“, Maja Keuc (EMA 2011) 13:e i finalen
Se även “Sloveniens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Slovenien i Eurovision Song Contest 2022:


Sloveniens ESC 2022-bidrag: “Disko”, LPS

Lyssna på Sloveniens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Disko final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandeEMA FREŠ-framträdande
“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “Silence In My Head” (Live)
Låtskrivare: Filip Vidušin (t&m), Gašper Hlupič (t&m), Mark Semeja (t&m), Zala Velenšek (t&m)
Semifinal: nr 5 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: EMA FREŠ + EMA 2022: Efter en fyra veckor lång onlineuttagning avgjordes finalen av EMA FREŠ den 28:e januari där fyra bidrag (däribland slutsegrande LPS) tog sig vidare till Sloveniens nationella uttagning EMA 2022 som denna gång bestod utav två semifinaler och en final den 19:e februari. Vinnaren utsågs av 50/50 jury- och tittarröster där tittarnas favorit LPS segrade över juryfavoriten Batista Cadillac. Läs mer här: “Resultatet av “EMA FREŠ”-finalen” – “Sloveniens Eurovision-bidrag 2022
Artister: LPS (Last Pizza Slice) – Filip Vidušin (sångare), Gašper Hlupič (trummor), Mark Semeja (elgitarr), Zala Velenšek (bas-, tenor- och alt-saxofon), Žiga Žvižej (keyboard)
x
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
FacebookYouTubeSpotify
InstagramTikTokWikipedia
Eurovision.tv

Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)

Video-intervjuer m.m.:
Interview with LPS (av Citycenter Celje)
Interview with LPS (av Eurovoix)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-09): botten-två (plats 39) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-09): ej topp-tio (plats 16) av de 17


Åsikter och spekulationer om Sloveniens bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
När det gäller den slovenska uttagningen så var det egentligen endast två bidrag jag gillade bland de tävlande: “All In“ med EMA FREŠ-vinnarna Luma och “Maj“ med EMA-vetaranerna BQL. LPS “Disko” väcker däremot inga större känslor hos mig. Låten är lite halvsvängig, fast utan att gripa tag i mig, och den har en viss nostalgikänsla, fast utan att beröra. Det är m.a.o. en helt OK låt som inte gör så mycket väsen av sig och som därför inte finns med bland de tio jag vill ha vidare från den första semifinalen.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Om Slovenien följer mönstret sedan snart tio år tillbaka (att de varvar två final-år med två icke-final-år) så lär det vara ett år utanför finalen som väntar dem 2022. Då även oddsen pekar på detta och jag själv har svårt att hittat något som tyder på att “Disko“ skulle vara en final-kandidat (en värdig EMA FREŠ-vinnare, ja, men mer ett JESC-bidrag än ett ESC-bidrag, enligt min åsikt) så är jag böjd att tro att så kan vara fallet. Visst finns här en viss ungdomlig charm som eventuellt kan förstärkas till Turin-framträdande och då kanske kan övertyga en viss del av publiken och kanske även en del jurymedlemmar… men någon finalplats tror jag inte att det blir för Slovenien den här gången heller.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Inför ESC 2022: Slovenien – “Disko” – LPS”

 1. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:

  Slovenien går in på disco/funk-spåret precis som Lettland (som jag får återkomma till när den delen publiceras här på Pinglans blogg), men tar en mycket mer återhållsam approach och förlitar sig inte alls på provokation och chockverkan, vilket jag tycker är rätt så skönt. Det finns vissa saker som bryter av, såsom den plötsliga tempoväxlingen innan låten plockar upp sig själv igen mot slutet, men i övrigt så stannar det hela på ett något mediokert betyg. Förutom de sakerna blir låten ganska anonym. Det är nog rätt uppenbart att man försöker ta efter Daði Freyr och The Roop, men det man faller på är att man saknar såväl lättsamheten hos Daði Freyr som självironin hos The Roop.

  Betyg (0-5): 2,5

  VAD JAG TROR:

  Jag vet inte om det är värt att att nämna, men jag gör det i alla fall: Slovenien är det land som tävlat längst i ESC-historien utan att nå topp 5, och jag tror knappast detta skulle ändra på den saken. Antagligen är det just denna anonymitet som spelar in (man saknar ett billigt shock and awe-trick), för det är i princip ingen vad jag kan se som ser ens tillstymmelsen till en finalchans för Slovenien. Även oddsmässigt nappar de i botten.

  Finalchans: Nej

 2. Pato

  SLOVENIEN – LPS – “Disko” #Eurovision 2022

  De kan inte ha tänkt särskilt internationellt här…

  Det är ett naivt, lite nonchalant skolband som inte väljer att investera i sig själva i så mycket. Det kanske skulle ha varit smartast att satsa och investera på att få den där rollen i skolteatern på högstadiet som de uppenbarligen måste ha sökt till innan de kom med i Eurovision.

  Den får en tvåa, sorry. Grabben kan sjunga och använder rätt ackord men att göra en högstadie-jazz funk version av Måneskin klädda i skolavslutningskostymer blev ju inte särskilt roligt. Det känns som att det här bandet hade hellre suttit och skrivit ett långt jäkla kemiprov om periodiska systemet och kemiska substanser än att ställa sig och sjunga en låt i Europas största musiktävling…

  De har precis kommit från något matteprov, lämnat alla studieböcker hemma i Slovenien och nu ställt sig på den största musikscenen i Europa. Femtonåriga tjejer från Ungern och Kroatien kan säkert smälta som smör för detta, eller så föredrar dem bara Kalush Orchestra istället som kommer direkt efter på tisdagssemin. De är oerfarna och gröna på det sättet att det belastar deras chanser mer än vad det är till deras fördel. Dom kommer inte få någon gräddfil i Turin. Det är inte som att publiken i Turin kommer göra vågen direkt…

  2/5

 3. Adri

  Det hela är väldigt gulligt. Jag ömmar för sångaren. Jag vill liksom ta honom under mina vingar likt en lillebror. Protect him at all costs.

  Låten är helt okej. Den är otroligt oprovocerande. Den bara är. Det är en kul liten discolåt på inhemskt språk, med en blyg framtoning.

  Jag tror väl inte det går till final då det trots allt är rätt anonymt. Men däremot vill jag inte påstå att det är så chanslöst som många andra – där till oddsen – påstår.

  Detta kan skrälla, men i nuläget säger jag ÄNDÅ att det tyvärr blir finalmiss.

  Betyg: 2+/5

  Vem borde vunnit? ”All in” med Luma. (Jag tror de eventuellt hade fått Sloveniens bästa placering hittills 🙂 )

 4. HW

  Långt ifrån min typ av musik (inget fan av funk, som ni får se när vi kommer till Lettland), men faktiskt helt okej. Gillar refrängen och att de sjunger på eget språk, och på något sätt gör sångarens nervositet det hela faktiskt bättre. Känns mindre polerat och mer “på riktigt”. Det är väl inget speciellt men eftersom jag har nio låtar jag gillar i semi 1 och tio ska vidare så får den här faktiskt min sista finalplats.

  Betyg: 5/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen

 5. Micke

  Det var tyvärr ett väldigt svagt år för Slovenien. Jag hittade en solklar etta men jag fick kämpa en hel del med den då det kändes som jag åkt tidsmaskin tillbaka till året 2019. Det var inte mycket de hade bytt ut från det årets vinnare för att pussla ihop Lumas bidrag i år. Ett bra bidrag men inte lika bra som sin look-a-like från 2019.Nu vann märkligt nog inte detta bidraget trots svag standard på övriga. Möjligen för att bidraget var genomskådat.

  Det som var än märkligare var att de från svag standard valde ett av de med absolut sämst standard.

  Alltså………..JAG HATAR DEN GITARREN.

  Musikens okrönta drottning/kung är utan tvekan gitarren men även den har sina fläckar ibland och den absolut största fläcken står funk för. Vad i hel…………….vet de ens vad en gitarr är för något? Det låter ju som om nån står och leker med sin tunga och säger bullölölölö.

  Detta blev direkt ett av de åtta bidrag jag ger som bäst (1/10) i betyg. Sen dess har jag dock gjort några försök att lyssna på låten där jag helt tagit bort gitarren. Faktum är att då är låten inte så jädra dålig. Lite småmysig rent av stunder då jag har dåligt omdöme. Utan gitarren är den (4/10). Nu är dock den krassa sanningen att gitarren som är en FET NOLLA ingår i bidraget. Men jag är snäll och jämkar med gitarr/utan gitarr. Sen sjunger de ju på eget språk vilket ju är ett jätteplus. Kanske jag tar upp den ytterligare ett trappsteg längre fram 🙂

  BETYG (2/10) MER ÄN DÅLIG
  ——————————

  Sloveniens bästa ESC-bidrag: “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl (2019)
  (Detta stämmer dock inte om man räknar enbart studioversion för ohotad etta är i så fall flyta-bort-bidraget “Zbudi se”, Tanja Ribič från 1997 Den refrängen fick hon tyvärr inte till live)

  Sloveniens sämsta ESC-bidrag: “Straight Into Love”, Hannah Mancini (2013)

  Sloveniens verkliga vinnare 2022: “All In“, Luma

  Sloveniens största miss i egen uttagning:

  (Att ännu inte ha gett Ana Soklič (vinnare 2020 och 2021, ett riktigt, riktigt bra bidrag) alltså med den rösten. Nästa år väntar jag mig att Ana är tillbaka med ett kanonbidrag)

 6. Mikaela

  Jag gillar detta. Tycker om sångarens röst, melodislingorna som tar oförutsedda vändningar ibland, tycker om att det känns opretentiöst. Det skapar inte jättemycket känslor i mig, men jag gillar det.

  Plats 9 av 40.

 7. Engsla

  Det här är trevligt harmlös loungemusik med en tydlig melodi som jag tror kommer att tilltala åtminstone den äldre publiken. Däremot vete sjutton om de kommer att få tillräckligt med röster för att ta sig vidare till final. De är på min topp tio, men inte kommer jag att lyfta telefonen för det liksom. Men jag gillar estetiken och det tillbakalutade här 🙂

 8. oe

  Rätt okej låt ändå, men ganska anonym och därmed sannolikt chanslös i tävlingen. 5/10 och precis utanför final för mig.

  Men det mest irriterande är att Slovenien inte ville gå all in…

 9. Micke

  @oe, helt på din linje där 🙂

  Två stora missar. Fel låt vann och än värre misshandeln av gitarren i vinnarlåten

 10. Johanna

  Detta är faktiskt rätt bra trots att jag rankar den på plats 30 eller så…..finns ingenting att ogilla men den är alldeles för anonym för tävlingen. Jag tippar på att den stannar i semin och kaanske t.o.m blir sist där helt oförtjänt!

 11. Anton

  Ja visst, lite smacharmigt ar det val. Men det borjar alltid krypa i kroppen pa mig nar det kommer till latar som ar at funk-hallet. Tycker bara inte om genren over huvud taget. Sa tyvarr ar den har laten med i min absoluta botten. Vill sa garna att Slovenien ska fa ett riktigt bra resultat snart dock. Ett av de mest underskattade landerna i ESC, de har skickat sa manga bra latar genom aren.

  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  37. Slovenien: LPS – “Disko“
  38. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații – “Trenulețul”

 12. Adri

  Ska nog göra som Anton och göra en topp 40 bit by bit i takt med presentationerna (och missar man nån presentation så blir det kanske lite off, men det är inte ett stort problem… inte ens ett litet faktiskt).

  Av de tre som presenterats hittills är det:

  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  26. Slovenien: LPS – “Disko“
  34. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații – “Trenulețul”

  Hmm än skiljer inte jag och Anton särskilt mycket faktiskt.

 13. K2

  Slovenien håller en undanskymd tillvaro i ESC för det mesta med undantag för “Sebi” 2019. Dom borde ha fått en mycket bättre placering i finalen. Då det här inte är min typ av musik så finns den i botten på min personliga lista. Tycker inte den håller ihop riktigt.Men som man säger smaken är ju som baken…..

 14. Pato

  Jaja, Lumas låt hade blivit en Europeisk hit…

 15. Zacke

  Jag är verkligen inget fan av funk eller liknande stilar, men till skillnad från andra funk-liknande låtar som varit med senaste åren tycker jag denna är ganska behaglig att lyssna på. Ingen favorit på något sätt men jag har ingen problem att lyssna på den heller. Ganska charmig låt, som jag dock lär glömma bort väldigt snabbt efter eurovision.

  Gör samma grej som Adri och Anton

  2: Danmark
  21: Moldavien
  30: Slovenien

  ——————-

  Slovenien topp 3:
  1: ”Sebi” (2019)
  2: ”Stop” (2005)
  3: ”Zbudi se” (1997)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se