ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den tolfte av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest:

Nordmakedonien
Land: Nordmakedonien deltagit 20 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MKRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1998 Vlado Janevski kom 19:e av 25 med “Ne Zori, Zoro

Nordmakedoniens 10 senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Here I Stand“, Vasil (Internval) 15:e i semi 1
2020: YOU“, Vasil (Internval) inställd tävling
2019: Proud“, Tamara Todevska (Internval) 7:a i finalen
2018: Lost And Found“, Eye Cue (Internval) 18:e i semi 1
2017: Dance Alone“, Jana Burčeska (Internval) 15:e i semi 2
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest 2014) 15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest 2011) 16:e i semi 2
Se även “Nordmakedoniens samtliga ESC-bidrag

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2022:


Nordmakedoniens ESC 2022-bidrag: “Circles”, Andrea

Lyssna på Nordmakedoniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Circles officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: text-video“Selecția Națională”-framträdande
live i Londonlive i Tel Avivlive i Madrid“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “Euphoria” (Loreen Cover)
Låtskrivare: Aleksandar Masevski (t&m), Andrea (t)
Semifinal: nr 11 i Semifinal 2 (12:e maj)
Uttagning: Za Evrosong 2022: TV-bolaget MKRTV, som utsett Nordmakedoniens bidrag internt de senaste sex åren, följde Tjeckiens ČT i spåren och arrangerade en enklare nationell uttagning. Sex bidrag valdes ut och presenterades för allmänheten i form av text-videor. Fem internationella jurymedlemmar och tittarna fick sedan rösta fram vinnaren som presenterades i en speciell Eurovision-show den 4:e februari. Tittarna ville se “Superman“ med Viktor Apostolovski som sin representant men trots att de hamnade på samma slutpoäng så blev det till slut juryfavoriten Andrea som vann. Läs mer här: “Nordmakedoniens Eurovision-bidrag 2022
Videon till tillputsade versionen av “Circles“
Artist: Andrea (Andrea Koevska)
Andrea
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
andreamusic.liveFacebookYouTube
SpotifyTwitterInstagram
TikTokWikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Andrea (av Wiwibloggs)
Interview with Andrea (av ESCXTRA)
Interview with Andrea (av Eurovoix)
Interview with Andrea (av Eurovoxx)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-20): botten-tippad (plats 40) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-20): ej topp-tio (plats 17) av de 18


Åsikter och spekulationer om Nordmakedoniens bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Trots Nordmakedoniens relativt få försök i tävlingen så har de lyckats att skicka ett flertal bidrag till ESC som jag fullkomligt älskar, t.ex. “YOU“ 2020, “Dance Alone“ 2017 och “Rusinka“ 2011. Detta gjorde troligtvis att jag hade lite för högt ställda förhoppningar på den nya uttagningen “Za Evrosong 2022”, där jag inte hittade någon riktig personlig favorit. Ärligt talat så höll jag med tittarna och hade gärna sett “Superman” in Turin och ju mer jag hör av “Circles”, desto säkrare blir jag. Där många andra bidrag växer till sig med tiden så får jag nog säga att det nordmakedonska bidraget går åt andra hållet för mig. Det är fortfarande en helt OK låt men lite väl gnällig och humörsänkande för att jag ska vilja återuppleva den i finalen.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Sedan 2008, då Eurovision Song Contest började med två-semifinals-systemet, så har Nordmakedonien tävlat 13 gånger men endast tagit sig vidare till final två gånger: “Crno I Belo“ med Kaliopi 2012 och “Proud“ med Tamara Todevska 2019. Statistiskt sett så är det mest troligt att landet missar finalen, förutom i undantagsfall då de skickar något riktigt speciellt. Själv tyckte jag att deras 2017-bidrag var “riktigt speciellt” men tydligen så var det inte tillräckligt för att övertyga vare sig tittarna eller juryn. Naturligtvis måste man även räkna in faktorer som konkurrens. live-prestation och övriga omständigheter… men med tanke på hur svårt Nordmakedonien haft med betydligt “bättre” bidrag (enligt min smak) så har jag svårt att se hur Andrea ska kunna ta sig vidare till finalen med “Circles”.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2022: Nordmakedonien – “Circles” – Andrea”

 1. Adri

  Den här kommer få det svårt. No doubt. Men jag gillar det ändå lite. Jag tycker verkligen om hennes vibrato i rösten. Hennes röst gör låten.

  Låten i sig är verkligen inget särskilt. Den låter som en demo. Med otroligt klumpiga övergångar mellan låtens delar. Det är trist. Men hon har sin röst i alla fall 🙂

  Tror? Utslagen
  Tycker? Gränsfall – men utslagen tror jag ändå.

  Nordmakedonien borde skickat ”Flowers of sorrow” 🙂 men på inhemskt språk.

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”

 2. Micke

  Jag kommer faktiskt inte på något överhuvudtaget att säga om den här låten. Om någon frågade mig “Hur är en låt som är varken bra eller dålig” då hade jag kunnat ta fram den här som ett kvitto på det.

  Nordmakedonien hade kunnat ha ett bättre bidrag med. Inte så som de tävlade men ett av bidragen “Flower of sorrow”, Lara Ivanova visade sig vara minst en klass bättre när den väl kom på deras eget språk. En jättemiss där.

  Men nu har vi det vi har.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  Nordmakedoniens bästa ESC-bidrag: “Crno I Belo“, Kaliopi (2012)

  Nordmakedoniens sämsta ESC-bidrag: “100% Te Ljubam”, XXL (2000)

  Nordmakedoniens verkliga vinnare 2022: “Cveke na tagata”, Lara Ivanova

 3. Anton

  Jag vet inte varför jag älskar den här låten så mycket som jag gör. Är det för att Andrea ser ut som tjejerna jag brukade hänga med i högstadiet? Är det för att även låten för mig tillbaka till 2007-2009 någonstans och ger mig tonårsnostalgi? Har jag bara lite allmänt konstig smak? Jag vet inte. Hur som helst, det här är låten jag lyssnat mest på under hela inför-säsongen. Men jag är tyvärr förberedd att placera den på min lista över favoritlåtar som inte tog sig till final. Jag hoppas jag (och fansen och oddsen…) har fel.

  3. Nordmakedonien: Andrea – “Circles”
  5. Armenien: Rosa Linn – “Snap“
  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  16. Israel: Michael Ben David – “I.M”
  18. Serbien: Konstrakta – “In corpore sano“
  20. Island: Systur – “Með hækkandi sól“
  23. Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”
  25. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
  37. Slovenien: LPS – “Disko“
  38. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații – “Trenulețul“
  39. San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

 4. Mikaela

  Det

 5. Mikaela

  Det finns inget här som jag gillar. Mest störande är det gnälliga i hennes röst, jag klara inte att lyssna på det.

  Nordmakedonien har haft två riktigt bra bidrag sen 2011: Autumn leaves och Lost and found.

 6. Engsla

  Å ena sidan så passar Andreas röst väldigt bra ihop med texten, man hör verkligen hur trött och less hon är på hela situationen. Å andra sidan så orkar jag nästan aldrig lyssna igenom hela låten eftersom jag inte tycker om den gnälliga rösten… vilket har gjort det lite svårt att ta till sig låten. Det positiva är annars att hon har varit med och skrivit låten själv, det kanske kan göra att det blir trovärdigt live 🙂

 7. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:
  Detta är en till låt som gör mig lite kluven, men också lite fundersam över vad jag ska säga för att motivera mitt betyg. Bra ballad i grunden, och Andrea Koevska har en härligt mörk alt-röst till sångröst. Ytterligare ett scenario där man gjort allt rätt i grunden. Men när det sen ska bli limpa av axet så är det någonting som saknas. Det är en fullt vettig låt som knappast skulle göra sig malplacerad på radiostationerna, men den faller nog lite på att den blir lite väl likriktad, och kanske även lite gammaldags? Lite synd det där, för hade man filat på saken lite till hade jag nog säkert kunnat ha ett högre betyg stående till buds.

  Betyg (0-5): 3,5

  VAD JAG TROR:
  Jag måste nog faktiskt sätta jumbovarning här. Av någon anledning kan jag inte skaka av mig känslan av att det här blir låten som de flesta tycker är okej men som inte blir någons favorit. ESC har som bekant sina egna måttstockar jämfört med andra tävlingar – låtarna som är sämst behöver kanske inte komma sist, då deras “dålighet” blir ett värde i sig självt, vilket leder till att de låtar som i slutändan kommer sist till stor del gör det för att de är för anonyma.

  Final? Nej.

 8. HW

  Det finns inget särskilt fel med den här låten, i början verkade det faktiskt som en av de bättre låtarna, men när konkurrensen blivit starkare och starkare verkar den mer och mer medioker. Andreas röst är väl bra, hon lever sig in i låten, och gillar refrängen mer än versen. Men inget står riktigt ut, det är bara en helt okej midtempo-låt som kommer att få det svårt att ta sig till final.

  Betyg: 5/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 9. Pato

  NORDMAKEDONIEN – Andrea Koevska – “Circles” #Eurovision 2022

  Kul. Det är en ung makedonsk Iman Talabani som ger sig på finputsad R&B som hade kunnat varit tillverkad i nån studio uppe i Norra Angered, haha. Nejdå, jag gillar detta, jag tycker det här är bra. En liten personlig favorit. En ganska schysst låt som kanske kräver ett par lyssningar. Men det som är mest schysst här är Andrea själv.

  Jag gillar henne skarpt; smart, cool look, helt rätt attityd, skön personlighet, inget filter, härlig karisma, skarp ton, exakt den typ av tjejer jag uppskattar, helt obrydd.

  Man kan ju få intrycket av Andrea att hon är en ganska dryg nästan lite bortskämd brud med den här ganska iskalla vassa texten, men jag diggar ändå för att Andrea backar upp det med en grym personlighet och det är så många texter i Eurovision som är så mjäkiga och så politiskt korrekta så det stör mig inte ett dugg. Hon hade väldigt lätt kunnat framställa sig själv som en liten bitch med en sån här text, men nej, hon visar istället på att hon är en tjej med stark integritet, independent som en kall svår brud med mycket skinn på näsan som grabbarna förtjänar att jaga efter. “You don’t wanna test my limits” – en tuff liten kissekatt det här, haha. “Stop calling me baby” – … Jag slås ju ändå av tanken av vilka typer av grabbar Andrea har haft i sitt förflutna… låter ju som att hon har vart tillsammans med ett par riktiga bulldogs.

  Jag gillar texten, jag gillar självförtroendet. Andrea gör detta jättebra, hon representerar var hon kommer ifrån. Mer än så kan man inte göra. Jag hade gärna lagt in lite mer hiphop, lite mer skarpa kanter, lite fler metaforer och en låt som gärna hade krävt mindre av stämbanden för med detta melodivalet så får det inte svaja röstmässigt. Jag hade även gjort det lite mer melodiöst klingande, lite fler harmonier i refrängen.

  Jag tycker ändå hon touchar någonting här och hon skulle åtminstone kunna vara årets Eden Alene som kan göra bra saker med vilket material hon än får. Låten funkar som radiopop. Jag tycker Andrea förtjänar att få samarbeta med riktiga skivbolag ute i Europa och att de stora musikproducenterna kontaktar henne för att hon behöver nog komma ut i världen och bredda sitt uttryck och sin grej.

  Sedan tror jag inte låten håller för en så bred publik som ska säga sitt. Folk har säkert mycket annat för sig än att sitta och rösta på det här… men bidraget har iaf lite mer personlighet än flera andra. T.e.x. jag föredrar det här alla dagar i veckan framför Montenegro. Makedonien, det här är åtminstone en ung brud som försöker satsa på något modernt och eget. Och framför allt är det här miljoner gånger bättre än den här motbjudande balladen de skickade i fjol.

  En trea, satte jag på Makedonien. Det finns jättemycket jag gillar här, låten är en nice fet studioprodukt men inte riktigt hållbar för en stor internationell publik. Jag gillar såna brudar som Andrea; inte så rädda för att prata och inte så snåla på att bjuda på sig själv. I like. Jag skulle inte ha något emot att se detta i finalen men har väldigt svårt att se att det ska bli verklighet. Det är en bra låt som är på lite fel plats men absolut hon gör verkligen inte bort sig. En stabil trea från min sida.

  3/5

 10. Denis

  Varken Andrea eller låten är dåliga men tror det finns risk för att hon hamnar sist i semin. Den säger absolut ingenting och folk kommer nog mest rycka på axlarna, typ jaha, inget mer?.
  Gillar hennes tuffa New York City attityd och allmäna “dont give f” attityd men då ska man ha bättre låtar till det, inte mesig radiopop
  5/ 10 blir det här

 11. oe

  Är den vacker? Nej. Behaglig att lyssna på? Nej. Medryckande? En aning, men inte särskilt. Nej, jag hittar inte mycket positivt här. Möjligtvis lite äkthet, men det hjälper inte mycket. Nej, den är rätt tråkig. Bara att konstateratera, det här är inte för mig. 2/10.

  Kroatien 8/10
  Armenien 7,5/10
  Island 7/10
  Danmark 6/10
  Slovenien 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  San Marino 2/10

 12. Johanna

  Men alltså den här har växt för mig. Bra sångerska, melodi och text som fastnar. Ja, den får det nog svårt men jag tror absolut inte det är omöjligt att den går till final. Semi 2 är lite svagare enligt mig så 6 låtar är nog hyfsat givna finalister sedan kan i stort sett vilka som helst ta de övriga platserna. Live-sången och framförallt scenshowen blir avgörande här!

 13. Zacke

  Årets mest anonyma låt. Den är egentligen inte dålig, men jag tycker den är väldigt tråkig och tar sig ingenstans. Är nog den låten i år, jag kommer glömma bort allra först när årets eurovision är över.

  Betyg 2//10

  4: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  8: Island 8//10
  9: Armenien 8//10
  10: Ukraina 8/10
  11: Serbien 8//10
  17: Moldavien 6//10
  24: Kroatien 4//10
  29: Slovenien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  36: San Marino 1//10
  40: Israel 0//10

  ———————————————
  Topp 3 Nordmakedonien

  1: ”Crno i belo” (2012)
  2: ”Od nas zavisi” (2002)
  3: ”Proud” (2019)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se