ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den sjuttonde av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Estland i Eurovision Song Contest:

Estland
Land: Estland deltagit 26 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: The Lucky One“, Uku Suviste (Eesti Laul 2021) 13:e i semi 2
2020: What Love Is“, Uku Suviste (Eesti Laul 2020) inställd tävling
2019: Storm“, Victor Crone (Eesti Laul 2019) 20:e i finalen
2018: La Forza“, Elina Nechayeva (Eesti Laul 2018) 8:a i finalen
2017: Verona“, Koit Toome & Laura (Eesti Laul 2017) 14:e i semi 2
2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
Se även “Estlands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Estland i Eurovision Song Contest 2022:


Estlands ESC 2022-bidrag: “Hope”, Stefan

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Hope final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: semifinal-framträdande + låttextlive i London
live i Tel Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “Without You”
(Acoustic Version – Eesti Laul 2019)
Låtskrivare: Stefan Airapetjan (t&m), Karl-Ander Reismann (m)
Semifinal: nr 12 i Semifinal 2 (12:e maj)
Uttagning: Eesti Laul 2022: Den estländska uttagningen inleddes den 20:e november med den första av fyra kvartsfinaler där totalt 40 bidrag tävlade i form av musikvideor. Hälften av dessa gick vidare till två semifinaler där bidragen framfördes live innan de tio finalisterna utsågs. I finalen den 12:e februari valde juryn och tittarna först ut tre superfinalister innan tittarna själva fick utse vinnaren. Läs mer här:
Estlands Eurovision-bidrag 2022
Artist: Stefan (Stefan Airapetjan)
Stefan
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
FacebookYouTubeSpotify
InstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Stefan (av Wiwibloggs)
Interview with Stefan (av Eurovoxx)
Interview with Stefan (av GEE)
Interview with Stefan (av Eurovoxx)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-23): topp-20 (plats 18) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-23): topp-tio (plats 5) av de 18


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 3+ / 5
Betyg: 6 / 10
“Eesti Laul” är en av mina favoriter bland de nationella ESC-uttagningarna och därför var det lite extra tråkigt att se hur min stora personliga favorit, “Mitte kauaks” med Boamadu, röstades ut redan i semifinalsfasen. Visst fanns det andra riktigt bra bidrag i finalen, främst “Mis nüüd saab”, men när man vet vad som skulle kunna vara så försvinner lite av entusiasmen.

Nåja, det slutade ju relativt bra till sist i alla fall. Tittarnas superfinalistfavorit vann (vilket är inskrivet i reglerna) och trots att jag tycker att “Hope” har lite väl mycket western-influenser för min smak så uppskattar jag bidraget som helhet och de partier där Stefan sjunger lite mörkare kan jag t.o.m. tycka är riktigt behagliga. Just för tillfället har jag Estland med bland mina tio finalister från den andra semifinalen, men då det finns ytterligare en kandidat till den sista finalplatsen så kan jag mycket väl hinna ändra mig ett flertal gånger innan jag klubbar mina semi-2-favoriter.

Schlagerpinglan tror: Till final
Om man bortser från 2015 (då Estland tävlade med den underbara “Goodbye To Yesterday“ med Elina Born & Stig Rästa) så har landet det senaste årtiondet haft förmågan att missa finalen varje gång jag känt lite extra för deras bidrag medan samtliga jag endast känt var “bra” gått vidare till finalen. Troligtvis säger det mer om min musiksmak än Estlands 2022-chanser, men det ger likväl mig magkänslan (då jag gillar men inte är helt övertygad av “Hope”) att Stefan troligtvis kommer att hamna i semifinalens topp-tio. 🙂

Nu grundar jag naturligtvis inte min gissning helt på dessa sammanträffanden utan jag tycker faktiskt att det mesta (odds, fungerande artist/låt-kombination och möjlighet till lagom intressant scenshow) tyder på att Estland hittar tillbaka till finalen i år.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


27 kommentarer till “Inför ESC 2022: Estland – “Hope” – Stefan”

 1. Adri

  Det är nåt med denna låt. Ingenting är dumt eller fel. Men det är väldigt mycket en axelryckning. Den har ingenting som tar tag i en. Denna sticker inte ut på nåt sätt.

  ”Men den har countryvibbar ju” – jaja men det kommer man inte så långt på i detta sammanhang. Låten är otroligt lätt att förbise i bubblan.

  Många tror på stor framgång för Estland har jag sett. Men jag tror tyvärr inte Estland ska förbereda sig på en bättre placering än Victor Crone gav dem 2019 – nämligen med nöd och näppe topp 20.

  Blir inte helt förvånad om den missar finalen heller. Men tror inte så illa än.

  Tycker? Utslagen (men nödfall)
  Tror? Final (gränsfall)

  Estland borde skickat ”Remedy” 🙂

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  40. Bulgarien – Intelligent Music Project – ”Intention”

 2. Denis

  Tror också låten är på gränsen till kval men lutar åt att de klarar det. Visst det är ingen spektakulär låt på något sätt men den går att lyssna på. Och med sitt western tema tror jag ändå den har en liten chans då den är den enda låten i sin genre.
  5/ 10 här.

 3. Mikaela

  Jag gillar den, men den är anonym och inte heller jag tror på något toppenresultat. Final blir det dock. Plats 7 av 40 för mig.

 4. Mikaela

  Förresten, idag hörde jag Space man på lokalradion. Har ni hört låtar från årets ESC på radio än?

 5. Johanna

  Detta är min vinnare i år! Jag älskar absolut allt här och till skillnad från Adri tycker jag att de flesta inte tror tillräckligt på den här. Den är solklar finalist och på en bra dag tror jag den komma på plats 8-12 i finalen. Är säker på att Sveriges tittare och jury båda kommer ha den här i topp 3 i semin. Jag brukat ju gilla Estland (med undantag för 2014, 2020 och 2021 som jag definitivt inte gillade)

  Estlands bästa låt är “Kuula” från 2012

 6. Johanna

  @Mikaela Jag är 99% säker på att svenska juryn kommer ge sin 12:a till Storbritannien i år! Och jag har hört Finland, Norge och Uk på radion här i Sverige

 7. Denis

  Mikaela, Cornelia spelades häromveckan på tysk radio. Alltid nåt:)

 8. Micke

  I denna uttagning hade jag två favvisar “Hope“, STEFAN (som ju märkligt nog vann) Sen hade jag också “Remedy“, Elina Nechayeva (som ju märkligt nog kom bort).

  Vad står jag idag när det gäller vinnaren?

  När jag första gången hörde detta bidrag blev jag väldigt tvådelad. Den positiva delen av mig gillade bidraget rakt av och eventuella likheter med western och med Avicii, som många hade så svårt för brydde jag mig inte ett skit om. Visst viss likhet finns men ska man gå efter sånt och döma efter så svaga grejer får de lägga ned ESC för all framtid.

  Den negativa delen av känslorna jag fick vid första lyssningen var mest oro på grund av en grej som hänt tidigare. Stefan hade för ett gäng år sedan mitt favvisbidrag i Estlands uttagning. Den försvann helt och delvis förstod jag det även om det var tråkigt för med liveframträdandet försvann också Stefans sångröst.

  Därför var jag jädrigt orolig för hur han skulle klara liveframträdandet med “Hope”. Jag hade dock inte behövt vara orolig för Stefan hade städat bort allt damm i strupen som sabbade förra gången. Tvärtom var han kanske den i uttagningen som satte röst bäst av alla.

  Härligt att få säga de så sällan använda orden.

  RÄTT LÅT VANN

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Estlands bästa ESC-bidrag: “Rändajad”, Urban Symphony (2009)

  Estlands sämsta ESC-bidrag: ”Amazing”, Tanja (2014)

  Estlands verkliga vinnare 2022:

  Estlands största miss i egen uttagning:

  (Inträffade samma år som hela delegationen runt Estland och ESC uppenbarligen fick en massiv hjärnblödning. Året var 2014 och överallt i alla odds och listor fanns ett överlägset bidrag. Det var knappt så någon ens längre funderade vem/vilka som skulle vinna.

  Den skyhöga favoriten framfördes av Sandra Nurmsalu som tidigare varit med i ESC. Då ingick hon i gruppen som charmade hela Europa det år som står ut som tidernas bästa ESC. Året var 2009 då Sandra och hennes väninnor gav oss Estlands bästa bidrag någonsin.

  Nu skulle hon göra detta igen ensam med det charmiga bidraget “Kui Tuuled Pöörduvad”. Men den totala hjärnblödningen hos Estland tog inte slut vid att den skyhöga favvisen lades åt sidan utan det fylldes på ytterligare med att Estlands särklassigt sämsta bidrag någonsin gavs segern. Ett bidrag där jag hör minst 5-6 tidigare ESC-bidrag i)

 9. Johanna

  @Micke Jag har aldrig varit så nöjd som när samtliga balt-länder stannade i semin 2014 eftersom samtliga valde fel bidrag i sina uttagningar. Kan varit det bästa “vad var det jag sa”-tillfället jag någonsin haft i sammanhanget!

 10. Adri

  Mikaela: Jag har hört Italien och Spanien. Tyvärr. De behöver ingen promotion. :/

 11. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Än har jag inte hört någon men det var intressant att just Storbritanniens bidrag spelades. Jag är väldigt nyfiken på hur “SPACE MAN” kommer att tas emot i ESC, om UK överskattas för att de råkar vara bättre än vanligt eller om de verkligen fått tag i ett fungerande bidrag. Det lutar kanske åt det sistnämnda. 🙂

 12. Mikaela

  @Johanna Du kan mycket väl få rätt, även om jag tror Polen och Nederländerna kan vara möjliga vinnare hos juryn. Spännande.

  @Adri Förvånad att de spelar Brividi. Men det är kanske dags för mig att släppa idén om att Nordeuropa inte gillar det bidraget.

  @Pinglan Jag är också spänd! Har svårt att se en topp 10-placering, men blir gärna positivt överraskad.

 13. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:
  Fjärde gången gillt blev det alltså för Stefan Airapetjan som nu får representera Estland. Och det blir med någon slags countrypop som klämt in väldigt mycket cowboy och spaghettiwestern i ljudbilden. Inte för att det behöver vara fel per definition, även om man kan undra varför det är med. Denna är lite svårbedömd för mig då jag å ena sidan inte är jätteförtjust i denna typ av amerikansk countrypop, men å andra sidan kan jag inte låta bli att se en viss charm i ljudlandskapet, som får mig att tänka lite på spelet Red Dead Redemption 2. Blir en klart godkänd trea trots allt, även om låten kanske är i lite fel forum.

  Betyg (0-5): 3

  VAD JAG TROR:
  Estland blandar och ger väldigt mycket i dessa sammanhang. En bisarr trend jag noterat är att de haft som rutin att underprestera två år av tre, för att sen vid tredje försöket klara sig oväntat väl. Ett mönster som upprepat sig ända sedan 2007. Räknar man bort 2020 som aldrig blev av så har Estland just nu två mindre lyckade försök, så matematiskt borde det gå bra denna gång. Nja, skämt åsido, men den här verkar relativt uppsnackad och ligger bra till oddsmässigt. Estland kan nog klara finalen ganska lätt.

  Final? Ja!

 14. Johanna

  @Mikaela Sveriges jury kommer inte ha Polen topp 3 i finalen. Nederländerna kanske men troligen inte. Juryn i stort kommer ha Polen högt men just de östländska balladerna brukar inte gå hem hos svenska juryn, kankse hos tittarna dock!

 15. Adri

  Liten kul twist nu dock att Sverige gått om Italien OGAE-mätningen 🙂 den såg man inte komma med den ledning Italien hade.

  Sen betyder det fortfarande inget. Att vinna OGAE har flera gånger visat sig inte innebära vinst i ESC, men likväl är det iaf kul och inget negativt att vinna OGAE 🙂

  (Skall såklart också nämna att vi leder med ett poäng och mätningen är inte över, så kanske är detta bara tillfälligt ändå)

 16. Mikaela

  @Adri, såg också det. Och är förvånad att så många klubbar ger Sverige 12 poäng. Men ja, vår placering i Ogae brukar sällan spegla tävlingens resultat.

 17. Adri

  Mikaela: Då jag älskar Sverige mest av alla i år ligger min förvåning snarare i varför inte fått fler tolvor 😉

  Sen är det rätt att OGAE inte speglar irl särskilt väl särskilt ofta. Men det är inget dåligt omen att vinna OGAE iaf. Man får se det som två helt skilda mätningar. Vi kanske vinner OGAE, och vi kanske vinner ESC. Time will tell. Men det är helt opåverkat av varandra 🙂

 18. K2

  Fastnade första gången jag hörde “Hope”och den håller fortfarande. Förvånad då jag inte gillar countrymusik direkt. Han har en sådan bra röst och tycker att hela konceptet är så rakt och “okomplicerat”.
  Den sticker ut i mängden. Svårt att gissa men hoppas på final.

  Har inte hört någon av låtarna på radion men det kanske beror på att jag ofta lyssnar på andra kanaler.

 19. Micke

  @Johanna, i stort är jag med dig om det du säger om 2014. Estland och Litauen definitivt. Lettland däremot hade i mina ögon och öron ett skapligt småmysigt bidrag men hade definitivt bättre i sin uttagning

 20. Denis

  Om Sverige leder OGAE betyder det att vi inte vinner:(
  Vill hellre att vi vi vinner tävlingen än OGAE..

 21. HW

  “Hope” var inte min favorit i Eesti Laul (hoppades på antingen Boamadu, Jaagup eller Minimal Wind), men eftersom den ändå var en av de bättre och det var så solklart innan att den skulle vinna blev jag inte särskilt besviken. Den är inget speciellt men en helt okej låt, tar mycket inspiration från “Hey brother” och liknande låtar men utan att bli plagiat. Hade tröttnat rejält på refrängen ett tag men när jag hörde den senast var den bättre än jag kom ihåg. Sen gillar jag Stefans röst också, han fick min “best male vocal” i kalendern Pato la ut för ett tag sen.

  Betyg: 6/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 22. oe

  Helt okej låt, kul med westernvibbar. Men den sticker inte ut ut mängden för mig. Vet inte vad som fattas, men det är ingen låt jag jättegärna väljer att lyssnar på, utan mer en låt som är “bra för stunden”. Lite ointressant, antar jag.
  6/10.

  Kroatien 8/10
  Armenien 7,5/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Danmark 6/10
  Estland 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Malta 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10

 23. Zacke

  ”Hope” är nog årets mest genre-specifika låt. Den är nästan parodiskt mycket ”Western-country”. Jag tycker dock den balansera på rätt sida, mycket beroende på en stark melodi. Dessutom har Stefan en väldigt stark röst, som håller väldigt bra live. Efter flera tråkiga bidrag är jag glad Estland, ett av mina favoritländer i tävlingen, skickar en bra låt

  Betyg 7/10

  4: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  9: Armenien 8//10
  12: Island 7//10
  13: Ukraina 7/10
  14: Serbien 7//10
  15: Estland 7//10
  17: Moldavien 6//10
  20: Polen. 6//10
  24: Cypern 5//10
  25: Kroatien 4//10
  29: Slovenien 3//10
  32: Bulgarien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  36: San Marino 1//10
  39: Malta 0//10
  40: Israel 0//10

  ————————————
  Topp 3 Estland

  1: ”Kaelakee hääl” (1996)
  2: ”Goodbye to yesterday (2015)
  3: ”Rändajad” (2009)

 24. Engsla

  Jo, lite av en axelryckning blir det här. Tyckte först att låten var lite småtrevlig, men jag ledsnade ganska fort.

  Roligast när den framfördes live i Eesti Llaul var de där cowboyerna. Varför var de där? Något att fundera på när låten sjöngs i bakgrunden 🙂

  Så även om den inte tillhör mina favoriter idag var ju mitt första intryck när jag hörde den positivt, så jag gissar att tillräckligt många andra kan tycka detsamma och rösta den till final i ESC 🙂

 25. Pato

  Estland går 100% till final, förmodligen topp 5 placering i semi 2 på torsdagen.

 26. Pato

  ESTLAND – Stefan “Hope” #Eurovision 2022

  Det här är den här italienska spaghettivästern countrymusiken som man har moderniserat upp. Det är lite förvånande faktiskt att det endast är estländare som har varit med i upphovet här för jag tyckte det här kändes som en låt där man hade hyrt in etablerade musikproducenter från typ USA och Kanada.

  Däremot så är jag inte så jättenöjd med den här snubben. Jag håller med flera andra om att framträdandet hemma i Estland blir lite fånigt med den här cowboyen som ska skjuta pilbågar. För då blir frågan; är det hans egna grej eller gör han någon teater av det här? Det här ska ju inte bli något skyltfönster för Robin Hood.

  Det kommer finnas andra artister som kommer tyvärr blåsa den här killen av scenen i Turin. Jag kan ha fel men det är vad jag tror. Han vill låta som en vuxen man men framstås mer som en liten pojke som vill bli omtyckt.

  Men om man ska bedöma studioversionen så görs inte modern country-pop så mycket bättre än så här, i alla fall inte i den här tävlingen så den går vidare och förtjänar en fyra i betyg. Det är kvalité. Årets bästa country låt. Videoregissören har gjort ett bra jobb här.

  Han låter inte som en vuxen man. Nu är inte det så mycket dansband över det här men den som hade kunnat sjunga det här och slaktat hela låten är Olle Jönsson från Lasse Stefanz. Helvete vad bra det hade låtit. Alternativt Idol-vinnaren Chris Kläfford. Låten behöver ju en sån typ bastant sångare, inte en liten hundvalp bakom mikrofonen som mumlar.

  Den här killen, Stefan borde hålla sig till lågmäld pop, skulle jag säga. Men ja.. den här låten är modern country pop i världsklass. Så en fyra. Den kommer gå långt.

  Men tänk er Olle Jönsson med en cigarr i handen och sjunga det här. Det hade blivit en slakt, fan. Lasse Stefanz är ju ändå ibland lite inne i den här spaghetti western country grejen.

  4/5

 27. Artemisia

  Estland är en solklar finalist! Dessa 8 torde vara solklara finalister: (enligt startordning) Finland, Serbien, Azerbajdzjan, Australien, Cypern, Estland, Polen, Sverige. Mera osäkra är Malta, Montenegro, Belgien, Tjeckien. Av dessa 4 så är Montenegro den jag mest vill ha med!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se