ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den artonde av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Grekland i Eurovision Song Contest:

Grekland
Land: Grekland deltagit 41 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2005
TV-bolag: ERT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1974 Marinella kom 11:a av 17 med “Krassi, Thalassa Ke T’agori Mou

Greklands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2021: Last Dance“, Stefania (Internval) 10:a i finalen
2020: SUPERG!RL“, Stefania (Internval) inställd tävling
2019: Better Love“, Katerine Duska (Internval) 21:a i finalen
2018: Oneiro Mou“, Yianna Terzi (Enda kvarvarande bidraget
efter en planerad nationell final
)
14:e i semi 1
2017: This Is Love“, Demy (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i finalen
2016: Utopian Land“, Argo (Internval) 16:e i semi 1
2015: One Last Breath“, Maria-Eleni
Kyriakou
(Eurosong 2015 –
NERIT & MAD Show
)
19:e i finalen
2014: Rise Up“, Freaky Fortune
feat. Riskykidd
(Eurosong 2014 –
a MAD show
)
20:e i finalen
2013: Alcohol Is Free“, Koza Mostra
feat. Agathon Iakovidis
(Eurosong 2013 –
a MAD show
)
6:a i finalen
2012: Aphrodisiac“, Eleftheria
Eleftheriou
(Ellinikós Telikós
2012
)
17:e i finalen
2011: Watch My Dance“, Loucas
Yiorkas feat. Stereo Mike
(Nationell final) 7:a i finalen
Se även “Greklands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Grekland i Eurovision Song Contest 2022:


Greklands ESC 2022-bidrag: “Die Together”, Amanda Georgiadi Tenfjord

Lyssna på Greklands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Die Together officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live-framträdandeakustisk kör-version
se även: Eurovision House Party: “Arcade” (Duncan Laurence Cover)
Låtskrivare: Amanda Georgiadi Tenfjord (t&m), Bjørn Helge Gammelsæter (m)
Semifinal: nr 15 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Internval: Den 15:e december 2021 bekräftade TV-bolaget ERT att de internvalt sångerskan Amanda Tenfjord att få representera Grekland i Turin 2022. Det dröjde dock tills den 10:e mars 2022 innan tävlingsbidraget “Die Together” presenterades.
Läs mer här: “Greklands Eurovision-bidrag 2022
Artist: Amanda Georgiadi Tenfjord (Amanda Klara Georgiadis Tenfjord)
Amanda Georgiadi Tenfjord
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
amandatenfjord.noFacebookYouTube
SpotifyTwitterInstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Amanda (av ESC Norge)
Interview with Amandax (av Eurovisionlive)
Interview with Amanda (av Alesia Michelle)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-23): topp-10 (plats 7) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-23): topp-tio (plats 4) av de 17


Åsikter och spekulationer om Greklands bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final GreklandGreklandGreklandGreklandGrekland Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
Efter min första genomlyssning av “Die Together” så blev jag positivt inställd men knappast övertygad. Jag såg en stor potential i låten och hade en förhoppning om att den, precis som så många andra ESC-bidrag, skulle växa till sig med tiden. Nu, över en månad senare, börjar jag däremot nästan att ge upp hoppet om att något ska hända. Jag gillar den vacka, mörka texten och bara längtar efter att det ska “klicka till” så att jag blir berörd… men i stället så uppfattar jag det mest som segt och väldigt långdraget. I nuläget har jag därför inte Grekland med bland mina personliga finalister (men än kan allt hända).
Schlagerpinglan tror: Till final
Även om Grekland har ett bra resultat i ESC och endast missat finalen vid två tillfällen så skedde det relativt nyligen (2016 och 2018), vilket visar att de inte har något speciellt “gå-direkt-till-final”-kort som gör landet immun mot finalmissar (vilket var uppfattningen hos många fram tills 2016). Det är därmed fullt realistiskt att landet missar finalen om majoriteten av de röstande uppfattar bidraget som jag gör just nu.

Med det i bakhuvudet så är det väldigt förvirrande att ta del av oddsen, som inte bara pekar på att Grekland troligtvis kvalificerar sig utan att landet dessutom är en möjligt topp-tio-kandidat i finalen. Jag vet att man inte ska överdriva oddsens betydelse men när det skiljer så här mycket mellan dem och min personliga upplevelse så brukar det betyda att jag missat något. Min gissning (och förhoppning) blir därför att Amanda kommer att bjuda på ett fenomenalt framträdande i Turin som lyfter upp “Die Together” till sin fulla potential och därmed rättvist får en av finalplatserna.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2022: Grekland – “Die Together” – Amanda Georgiadi Tenfjord”

 1. Adri

  Jag trodde tidigare idag att Estland var en potentiell flopp. Det står jag fast vid.

  Men Grekland är en av dem också. Det är väldigt mycket som tyder på att Grekland ska ha framgångar i år. Men jag själv kan inte se det faktiskt. Detta känns alldeles för ”medel”. Tror inte den kommer engagera tillräckligt många. Många kommer tänka ”bra låt”, men man röstar inte på det.

  Jag gillar inte kombon med hennes röst och låten. Hon har själv skrivit låten, men ändå känns hon som en mismatch för låten. Det enda jag verkligen kan applådera är breaket, eller bryggan kanske det heter. Ni vet väl vad jag menar 🙂

  Annars är låten helt enkelt en helt ok låt. Jag hatar den inte. Jag älskar den ännu mindre.

  Tror? Final (men inte topp 10 tror jag)
  Tycker? Utslagen

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  30. Grekland – Amanda Tenfjord – ”Die Together”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  40. Bulgarien – Intelligent Music Project – ”Intention”

 2. Denis

  Älskar det här. Kanske är det för att det låter så nordiskt melankoliskt som jag tycker om det så mycket? Trots den tunga titeln och temat blir det inte heller melodramatiskt, något kanske Australien och Azerbajdzjan borde sneglat på?
  Gillar också att hon är så kylig när hon sjunger, det förstärker den mörka texten. Jag går igång på det här jätte mycket. Så här bra har Grekland inte varit på evigheter.
  8/10 här. Ser henne som en dark horse till att vinna.

 3. Pato

  GREKLAND – Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together” #Eurovision 2022

  Säsongens mest hypade bidrag.

  Superhyllad tjej och låten ska tydligen vara världsklass. När jag hörde den här låten tidigt i vintras så insåg jag att låten skulle överhypas av både fans och spelbolag. Jag personligen var varken så jättesåld på både demoversionen och den slutliga produkten. Låten kändes som en generisk gräddtårta och jag förstod aldrig poängen med att ett norskt bidrag skulle representera Grekland. Men eftersom jag jobbar i Grekland så har jag fått tillräckligt med utrymme för att följa och inspektera den här tjejen.

  Amanda är en liten naturbegåvning; jättesöt, snygg som fan (ser verkligen ut som en grek/skandinaver) och väldigt talangfull tjej som skriver och komponerar sina egna låtar och DÄR föll många bitar på plats. Jag behövde få se lite mer av hennes riktiga råtalang o hennes riktiga kvalité och vad hon har gjort vid sidan om “Die Together” för då kändes hela den här låten mer som hennes egna verk och den här spelade, fejkade framtoningen suddades bort och det är det allt handlar om när man ger sig på sånt här i Eurovision.

  Det här är bra, förtjänar en fyra på kvalité och ansträngning. Videon är jättesnygg, det är välgjort, man har tänkt rätt, låten kommer slaktas på Rix FM med Laila Bagge och den kommer gå till final samt få en framskjuten placering på lördagskvällen. Hoppas inte nerver kommer i vägen live för det här skulle kunna vara bidraget som kan få Cornelia att börja noja lite. Amanda är riktigt vass. Däremot ska man ju inte glömma att Europa var inte så särskilt toksålda på Katerina Duska när det väl blev dags…

  Mycket bättre än den där Barbiedockan de skickade i fjol. Däremot vill jag se något mer etniskt från Grekland till 2023.

  Man har ju typ gjort Grekland-Cypern i Eurovision till en El Clásico. Och i den duellen i år så vinner Cypern för mig, alla dagar i veckan… Grekland kommer endast vinna Eurovision ifall dom skickar en slipad stjärna på hemmaplan och Amanda är inte någon stor stjärna i Grekland än… det är ju inte särskilt enkelt att bli en stjärna i Grekland med ett sånt här skandinaviskt uttryck.

  2022, ett väldigt bra år för Grekland och Cypern… kan det bli första gången sedan 2004 vi ser både Grekland och Cypern komma topp 10 i finalen…?

  4/5

 4. Pato

  Nej, Jag tror absolut inte det här vinner alltihopa. Jag tror inte det här kommer floppa, typ 7e plats i finalen tror jag…

 5. Adri

  I min nuvarande tippning har jag gissat att Grekland kommer på plats 18 i finalen, medan Cypern får nöja sig med 21:a plats.

  Allt kan hända och vända efter repen och sånt. Men jag tror inte nån av dem kommer vara i topp 10 faktiskt.

  Jag personligen tycker (och hoppas Europa är med mig där) att Amanda har mer anledning att vara rädd för Cornelia än tvärtom.

  Inte för att låtarna är speciellt lika dock. Men hade de gått head-to-head hade det varit snack om ren och skär utklassning från Sverige för min del 🙂

 6. Pato

  Jag är övertygad att Cornelia kommer slå både detta o Holland.

 7. Pato

  Jag skulle bli förvånad som fan om Cornelia kommer sämre än 4a/5a i finalen..

 8. Zacke

  Denna har vuxit väldigt mycket på mig. Från början tyckte jag den vad bra, men förstod inte riktigt hypen. Numera älska jag den och den berör mig. Den har så många delar jag gillar, dels låtens uppbyggnad, först a capella och sen mer bombastisk. Jag tycker det passar väldigt bra till låtens text också. Dessutom tycker jag de märks tydligt att hon skrivit låten själv. Som sagt, jag älskar denna och hoppas på en riktigt bra placering för Grekland

  Betyg: 9//10

  3: Grekland 9//10
  5: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  9: Armenien 8//10
  12: Island 7//10
  13: Ukraina 7/10
  14: Serbien 7//10
  15: Estland 7//10
  17: Moldavien 6//10
  20: Polen. 6//10
  24: Cypern 5//10
  25: Kroatien 4//10
  29: Slovenien 3//10
  32: Bulgarien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  36: San Marino 1//10
  39: Malta 0//10
  40: Israel 0//10

  ———————————
  Topp 3: Grekland

  1: ”Everything” (2006)
  2: ”Die togheter” (2022)
  3: ”Alcohol is free” (2013)

 9. Micke

  Ett av de bidrag som jag har så jädra svårt att få till en slutprodukt av, att helt enkelt komma fram till vad jag tycker. Jag kan vid ett tillfälle känna att “Nu har jag hittat fram” medan jag i nästa mer bara vill stänga av.

  Jag kan erkänna att det möjligen är så patetisk att hela jag nånstans inombords kämpar emot och tänker “DET HÄR ÄR INTE GREKLAND”. Försöker verkligen att inte tänka så men Grekland har alltid varit ett favvisland för mig men som tyvärr droppar off äkthet allt mer.

  Men inte ens de stunder då jag är säker på att jag lagt det åt sidan känner jag mig helt till freds med det här. Genuint, starkt genomarbetat VISST men var finns DET? Var finns det som får en att vilja lyssna en gång till direkt efter låten är slut.

  Jag kämpar som sagt med låten men just i denna stund när jag skriver detta ligger jag på att låten är bra men inte mer. Detta är definitivt ett av de bidrag som mer än de flesta väntar på sin dom genom att dyka upp med ett äkta liveframträdande.

  BETYG (7/10) BRA
  ——————————

  Jag personligen har inget intresse av att uttrycka vad jag TROR om placeringar i år så jag håller mig utanför det. Jag är mer intresserad av att beskriva bidragen som tävlar i år och att se tillbaka på gamla. Ser att Zacke här kör på med Topp 3 för varje land så jag hakar på det nu.

  Greklands bästa ESC-bidrag:

  1. “Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis (2013)
  2. “Pia Prossefchi”, Elina Constantopoulou (1995)
  3. “Opa”, Giorgos Alkaios & Friends (2010)
  (Det ska dock sägas att två andra bidrag kunde och borde ha varit med på den här. Dels 2001 men tyvärr valde de den engelska versionen som är klart sämre. Sen även 2006 men där är inte språket problemet utan att live inte matchar studioversion)

  Greklands sämsta ESC-bidrag: “Stop”, Bang (1987)
  (Detta lands sämsta årtionde i ESC är definitivt 80-talet vilket verkligen understryks av bidraget från 1987)

  Greklands verkliga vinnare 2022: (Internval)

  Greklands största miss i egen uttagning:
  (Ett av de länder som tar mest “skada” av att inte sjunga på eget språk. När de då dessutom letar sig till Norge för sitt Internval då är ju inte jag på samma vägar längre)

 10. HW

  Jag gillar det här mer än jag trodde faktiskt. Hela låten byggs upp snyggt och jag gillar framför allt refrängen och bryggan. Första gången jag hörde låten tyckte jag den lät lite tom, men av någon anledning märker jag inte alls av det längre. Vet inte hur det kommer funka live men just nu gillar jag den. Dock har den rasat lite på senaste tiden, hade den topp-5 ett tag medan den nu är precis utanför topp-10.

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 11. Johanna

  Denna är så svår. Jag förstår inte de låga oddsen på denna. Jag förstår inte hypen alls faktisk. Jag hör givetvis att hon kan sjunga och produktionen är bra men jag har så svårt att tro att denna kommer topp 10. Då får scenshowen vara spektakulär. Deras 2021-bidrag är ljusår bättre om man ska jämföra, tycker jag då. Till final kommer den ju solklart gå men är det någon av topp 10 odds-favoriterna som jag tror inte kommer topp 10 är det den här (tror iofs inte Australen heller kommer topp 10 men ändå)
  Jag rankar den här på plats 27 just nu och den kommer längre och längre ner för varje gång jag rankar bidragen…

 12. Mikaela

  Det är inte dåligt, men skapar inte några känslor i mig, texttemat till trots. Plats 20 av 40 för mig.

 13. Artemisia

  Konstigt om den här låten inte går till final! Jag är nog ganska säker på att både Grekland och Cypern går till final!

 14. Engsla

  Det finns delar här som jag gillar, som “take my heart and rip it out”-delen, men jag gillar inte hur hon “slänger” ut tex “another” och “together”-bitarna, och inte heller vocodern i bakgrunden. Så där fastnar jag och kommer aldrig riktigt in i låten, den berör inte trots att den borde göra det.

 15. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:
  Det är en vacker och välskriven låt med mörk ljudbild och mörk text. Bockar av en del grejer som kan fungera som riktmärken för något som kan falla mig i smaken. Enda nackdelen är att jag tycker refrängen är lite svag. Eller kanske, att den kör lite väl mycket på “upplyftande” powerballad än vad den egentligen hade behövt göra. Samtidigt känner jag att jag måste bjussa på en fyra, även om jag har svårt att hitta rätt ord för att uttrycka varför jag gör det.

  Betug (0-5): 4

  VAD JAG TROR:
  Grekland verkar sen i fjol ha fått upp farten igen i tävlingen när man slutade på topp 10 första gången sen 2013. Och om man ska tro försnacket verkar det som att man kommer komma högt igen i år. Och det låter inte alls orealistiskt, speciellt om de lyckas göra ett bra scennummer.

  Final? Ja!

 16. oe

  Jag känner någonstans att jag “borde” gilla detta, en fin, deppig kvinnlig ballad med djup text, men… icke. Gillar inte riktigt hennes röst, produktionen är visserligen välgjord men jag tycker nog den blir för “kall”. Refrängen (särskilt första delen av den) känns platt och omelodisk. Lite tråkig. Men bryggan, och den allra sista refrängen, gillar jag. På sistone har den växt en aning, till 5/10.

  Kroatien 8/10
  Armenien 7,5/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Danmark 6/10
  Estland 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Malta 5/10
  Grekland 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se