ESC 2023 Efter att EBU meddelat att de inte kan godkänna Ukraina som värd för Eurovision Song Contest 2023 så dröjde det inte länge förrän det ukrainska TV-bolaget UA:PBC protesterade mot beslutet. Även ett flertal kända artister och politiker stämde in i kritiken, se deras öppna brev nedan:

Sammanfattning: Ukrainas kulturminister, UA:PBC-chefen och två Eurovision-vinnare (Ruslana och Oleh Psiuk) har skrivit ett öppet brev där de kräver ytterligare förhandlingar med EBU ang. värdskapet av ESC 2023. De anser att de kan uppfylla alla kraven för ett värdland, tror att det går att komma fram till en gemensam lösning som alla parter kan vara nöjda med samt påpekar att om ESC 2023 hålls i Ukraina så är det en stark signal till världen att att den stödjer Ukraina.

Uppdaterat: Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Polens kulturminister Piotr Gliński och Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries finns bland de som uttryckt sig negativt mot EBU:s beslut.

Vinnarna av Eurovision Song Contest 2022:
Eurovivion Song Contest 2022
Kalush Orchestra – Ukraina (Foto lånat från eurovision.tv)

Öppet brev från ukrainska artister / politiker angående ESC 2023-värd-frågan

In response to the published statement of the European Broadcasting Union on the impossibility of hosting Eurovision – 2023 in Ukraine, we want to emphasize the following.”

Ukraine does not agree with the nature of such a decision – when we were confronted with the fact without discussion on other options. But we strongly believe that we have every reason to hold further negotiations in order to find a joint solution that will satisfy all parties.”

“We honestly won Eurovision and have fulfilled all the condition within the deadlines for the process of approving its holding in Ukraine — we have provided answers and guarantees on safety standards and possible venues for the competition.”

“Hosting Eurovision 2023 in Ukraine is a strong signal to the whole world that it supports Ukraine now. We will demand to change this decision, because we believe that we will be able to fulfil all the commitments, as we have repeatedly [emphasised to] the European Broadcasting Union.”

“That is why we demand additional negotiations on hosting Eurovision 2023 in Ukraine.”

/ Oleksandr Tkachenko (Ukrainas kulturminister), Ruslana (ESC 2004-vinnare), Oleh Psiuk (ESC 2022-vinnare), Mykola Chernotytskyi (chef för den statliga TV-kanalen Suspilne) (22-06-17)

(Källa: wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Som jag påpekat tidigare så anser jag att det är EBU:s skyldighet att se till tävlingens bästa, d.v.s. möjliggöra att det kan hållas tre shower 2023 på en plats som är säker för alla inblandade och där de ger ett TV-bolag rimligt med tid till att skapa så bra resultat som möjligt. Det är m.a.o. dags att hitta ett realistiskt alternativ så att planeringen kan komma igång på allvar. En månad har redan gått, endast elva månader kvar.

Se även: “Kommer Eurovision Song Contest 2023 att hållas i Ukraina?” (22-05-20)
Se även: “Kommer BBC att ta över Eurovision Song Contest 2023?” (22-06-15)
Se även: “EBU:s och BBC:s uttalanden ang. värd-frågan” (22-06-17)
Se även: “UA:PBC:s uttalande ang. värd-frågan” (22-06-17)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2023: Ukrainska protester mot EBU:s värdlands-beslut”

 1. Engsla

  Ukraina är i en fruktansvärd situation med invasionen, och jag förstår att de är besvikna över EBU’s beslut, och att det måste vara svårt att se bortom sitt eget, men de balanserar på en väldigt tunn lina här. Tävlingen och världen runtomkring handlar inte enbart om dem och hur de har det nu, eller hur det ska sluta med kriget. Det är absolut jätteviktigt för Ukrainas och Europas framtid hur man håller Ryssland och Putin stången, men att tjafsa om ESC 2023 när man inte har en aning om hur realiteterna ser ut när tävlingen ska hållas är bara dumt. Och jag vet att det kanske betyder att jag är en väldigt elak person, men jag börjar tyvärr bli lite less på “ska ha” nu. Typ 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Engsla, Det betyder det nog inte, nej. 😀 Det gäller nog att hålla två tankar i huvudet samtidigt här då man både kan vara en väldigt snäll och omtänksam människa som förfasas över situationen och önskar att allt vore rättvist och samtidigt se ESC som en opolitisk tävling där vissa beslut måste tas för tävlingens och deltagarnas bästa.

 3. Denis

  Ser inte dom hur läget ser ut? Vill de att folk ska riskera sina liv?
  Dessutom ser det illa ut när Ukraina måste be om vapen från länder men tydligen har råd att arrangera spektakel mitt under kriget. Ukraina bör satsa pengar på infrastruktur och uppbyggnad, inte festivaler

 4. Schlagerpinglan

  @Denis, Mmm… lite konstigt är det allt. Jag har ingen åsikt om vad de bör göra med sina pengar men att de värderar symbolfrågan högre än något annat känns inte helt rätt. Säkerheten främst.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se