Schlagerpinglan: Precis som förra veckan så bjuder denna vecka på deltävlingar från Malta, Norge och Litauen samt en hel del startfältspresentationer. Dessutom kommer det att genomföras auditioner i Moldavien.

Uppdateringar i form av fler punkter och mer info kommer att läggas till på min Eurovision-schema-sida där jag samlat det mesta man behöver för att hänga med i vad som händer i Eurovision-världen vecka för vecka.

Veckoschema – Eurovision Song Contest 2023 – v. 4

Måndag – 23:e januari 2023
Norge NorgeMelodi Grand Prix 2023Semifinal 3-bidragen släpps
Läs mer här: ““Melodi Grand Prix”-artisterna + MGP-smakprov
Fredag – 27:e januari 2023
Tyskland TysklandUnser Lied für LiverpoolArtisterna presenteras
Läs mer här: “Tyskland i ESC 2023
Malta MaltaMESC 2023Kvartsfinal 3
kl. 21:00 CET – TVM
Läs mer här: “Lyssna på smakprov på MESC-bidragen
Lördag – 28:e januari 2023
Moldavien MoldavienNationell uttagningAudition
kl. 13:00 CET – eurovision.md
Läs mer här: “Lyssna på bidragen inför auditionen
Norge NorgeMelodi Grand Prix 2023Semifinal 3
kl. 19:50 – NRK 1 – tv.nrk.nonrk.no/mgp
Läs mer här: ““Melodi Grand Prix”-artisterna + MGP-smakprov
Litauen LitauenPabandom iš naujo 2023Deltävling 2
20:00 CET – LRT – lrt.lt
Läs mer här: “Lyssna på “Pabandom Iš Naujo 2023”-bidragen
Island IslandSöngvakeppnin 2023Artisterna och bidragen presenteras
20:45 CET – ruv.is
Läs mer här: “Island i ESC 2023
Söndag – 29:e januari 2023
Spanien SpanienBenidorm Fest 2023Öppningsceremoni
Läs mer här: “Schemat och reglerna för Benidorm Fest 2023

Se även: “ESC-Veckoschema” – “ESC-Kalender” – “ESC 2023” – “Eurovision-Nyheter
Se även: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2023“.
Se även: “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Inför Eurovision Song Contest 2023: Vecka 4”

 1. Micke

  Lite lugnt nu på ESC-fronten känns det som. Men nu är det bara 19 dagar kvar till årets höjdpunkt (förhoppningsvis) i ESC 2023 🙂 Den 11 februari kan bli en riktig höjdpunkt.

  Men vad händer då på finalfronten fram till dess? Fyra finaler som jag känner till. Först ut är Tjeckien 30/1 med ett finalfält som jag vet nada om. Inte släppt än vad jag vet. Därefter kommer då Irland. Som vanligt verkar de inte bry sig ett skit om ESC. Av snuttarna som släppts så låter ändå två bidrag helt ok. “We Are One“, Wild Youth och “Midnight Summer Night“, Connolly. På andra sidan känns det som det finns ett riktigt magsyrabidrag…“Too Good for Your Love“, Adgy

  Då var vi framme vid 4/2 lördagen innan den jag väntar på. Här hittar vi två finaler. Spanien…Adiós España. Tal vez ver el próximo año. Den andra finalen är Norge. Här finns det mycket dåligt, främst då årets hittills sämsta bidrag överhuvudtaget “Geronimo“, Umami Tsunami. Den konkurrerar om den titeln med Reiley i Danmarks uttagning. I Norge hoppas jag på “Love You in a Dream“, Elsie Bay eller möjligen på “Not Meant to Be“, Eline Thorp beroende på hur den är i fullversion.

  Sen då är det äntligen 11/2 det handlar om 🙂 Som alltid höjdpunkten San Remo. Men i år kanske Estland slår detta om de fattar att deras bidrag “Venom”, Ollie är ett av de bästa bidragen i hela ESC-historien. Kroatien kan bygga vidare på denna fantastiska dag om de väljer Harmonija Disonance – “Nevera (Lei,Lei)”. Lettland lika så om de väljer “Aijā“, Sudden Lights. Danmark har märkligt nog med ett bra bidrag i år som kan bygga på ytterligare om de väljer “I Was Gonna Marry Him“, Eyjaa. Den sjätte finalen den dagen Malta är dock ingen höjdpunkt. Har ingen speciell favvis där

  Så 11/2 är det jag mest ser fram emot. Jädrar om Ollie, Harmonija Disonance, Sudden Lights, Eyjaa och ett fantastiskt bidrag från Italien kunde lyfta den dan. Mardömmen är väl istället att Reiley, Andreas, 24. Avēnija och något dåligt från Kroatien tar det. Toppat med någon skit från San Remo, vilket bara har hänt en gång och det var förra året. Skulle mardrömmen bli komplett då önskar jag ett bra 2023 och så hörs vi igen 2024.

  Men nu hoppas jag på lite positivt från röstarna 🙂

 2. Micke

  @Adri på fredag vet vi då 🙂 Kul att även du gillade Patty Gurdy och hennes låt. Bara att hoppas att Tyskland fattar. Det har ju tydligen blivit en liten favvis för många nu så bara att hoppas att den är med i startfältet 🙂

 3. Adri

  Micke: Jag kan inte poängtera nog hur lite förtroende jag har för Tyskland. Jag tror inte Patty Gurdy är med i finalen, och är hon det tror jag inte hon vinner ändå. Låten är för “konstig” för tyskar. De kommer skicka en menlös poplåt som hamnar 24:a i år igen.

  Vad positiv jag är…

 4. Mr A

  Norge del 3

  https://eurovisionworld.com/esc/norway-mgp-2023-songs-for-heat-3-released

 5. Micke

  @Adri, tänk positivt nu 🙂 Du ser ju hur jag gör om 11/2. Kommer att bli en fantastisk dag med rätt segrare rätt igenom 🙂

  Vad gäller Tyskland så hade de ett bidrag i sin uttagning som jag gillade skarpt förra året. Men vad hjälpte det när den inte vann. Men nu vill jag i första staget ha Patty Gurdys bidrag med i deras uttagning

 6. Adri

  Micke, får jag ställa en annan fråga? Om något helt annat dock.

  Vilka aktier tycker du jag ska köpa härn…?

  Nej ok jag skämtar bara. Det handlar faktiskt om Eurovision – halvt iaf. Jag ser nämligen att du sätter Andreas sist i Estlands final. Och jag gissar det handlar om hans falsett.

  Så min fråga är: tycker du det finns fall när manlig falsett funkar? 🙂

  För jag är, likt du, inget fan av manlig falsett. Allt som oftast. Men vissa fall av manlig falsett gillar jag ändå.

  T.ex så sätter jag ju faktiskt Andreas (strax) över Ollie i Estland.

  Och en av mina favoritlåtar är ju faktiskt en falsett-snubbe. Demis Roussos med ”Forever and ever”. Underbar låt!

  Men i 9 av 10 fall hoppar jag över det, om jag får.

  Tycker du det finns manlig falsett som faktiskt är acceptabel? 🙂

 7. Micke

  @Adri, jag vill helst stärka mina aktier på den här bloggen så jag avstår att råda dig om det. Det är inte alltid lätt i dessa tider med ekonomi. Det var som han norrmannen som gick till fotografen. När han satt där och väntade i receptionen så fick han syn på en skylt….Vi tar inte kort… Så han gick igen bara 🙂

  Usch nog med skämt 🙂

  Vet du en sak Adri som jag uppskattat med den här bloggen? Ingen har gnällt på att jag har så svårt för falsett. Sån jävla skit….rent ut sagt….som jag fått för det. Jag har kallats homofob och några än värre grejer.

  Ursäkta mig numen sicka jädra sopor. Vad tusan har min avsky för falsett med homofobi att göra? Jag är 100% hetro men skiter väl för tusan i vad folk har för läggning. Har väl ingenting att göra med personens värde. Så less på att få såna påhopp. Jag har både hetro och homo kompisar och gör ingen som helst skillnad på dem.

  Som sagt…skönt att slippa det här. Jag tycker bara inte om gälla röster. En stor anledning till varför jag inte gillar Carola. För mig är mörka kvinnoröster det absolut bästa. Vad gäller Demis Roussos och hans låt som du gillar så har jag full förståelse för det. Skillnaden med honom är att det där inte bara handlar om att yla i falsett. Lyssna bara vilken röst han har i sin ägo.

 8. Mr A

  Diskning i Malta:

  https://www.escunited.com/malta-aidan-has-been-disqualified-from-mesc-2023/

 9. Micke

  Har fått en ny TOPP 10: Två bidrag står i särklass.

  1. “Venom“, OLLIE – ESTLAND
  ————————
  2. “Aijā“, Sudden Lights – LETTLAND
  ————————
  3. “Nevera (Lei,Lei)“, Harmonija Disonance – KROATIEN
  4. “Something To Lose“, Lxandra – FINLAND
  5. “I was gonna marry him”, Eyjaa – DANMARK
  6. “Du-mă” Aliona Moon – MOLDAVIEN
  7. “Soarele şi luna“, Pasha Parfeni – MOLDAVIEN
  8. “When God Shut The Door“, Jerry Heil – UKRAINA
  9. “Bridges“, Alika – ESTLAND
  10. “Šauksmas”, Gabrielius Vagelis – LITAUEN

 10. Mr A

  2 till diskade Moldavien:

  https://www.escunited.com/moldova-two-disqualifications-handed-out-today/

 11. Adri

  Micke: Alright. Ja jag tror ju absolut inte du är homofob. Mycket märkligt att vara homofob överlag, men kanske EXTRA märkligt om man är homofob – samtidigt som man är fan av Eurovision? ESC är ju världens HBTQ-arena, och det är ju toppen 🙂

  Det var alltså inte det som var poängen med min fråga, om du trodde det 🙂

  Jag var bara nyfiken på huruvida det finns manlig falsett som du är mer okej med än andra, eller om all är lika illa 🙂

 12. Micke

  @Adri, nej jag trodde inte att du trodde det. Vi har snuddat vid det här du och jag tidigare. Men när du nog tog upp det ordentligt så ville jag bara förklara riktigt ifall det skulle finnas några såna dårar här också. Är så trött på att man inte kan tycka något utan att misstänkas för annat.

  Var på en gemensam spelning en gång då basisten i bandet började skoja och yla i värsta falsett. Ropade till honom på skoj “lägg av du kanske kan bli sån.” Då var det två snubbar i ett annat band som började gapa och skälla på mig om homofobi. Som jag sagt till dig Adri så är det långt mellan gångerna att jag blir arg men nu blev jag asförbannad. Skulle börja svara men hann inte för övriga i mitt band tände på alla plan och sa till dem att växa upp innan jag sagt ett ord.

  Sån skit kan man få över sig Adri om man gnäller på falsett. Varje normal människa hade fattat att jag bara skojade med polarn om att rösten skulle kunna fastna i falsett o inte någon jädra homofobi. Alla som känner mig vet vad jag har för värderingar om allas lika värde och rättigheter.

  Nog om det: Jodå Adri det finns allt delar i låtar då jag kan uppskatta manlig falsett men då är det inga bärande delar utan bara en förändring i låten. Sudden Lights i Lettlands uttagning exempelvis. Demis Roussos med ”Forever and ever” är ett väldigt speciellt undantag. Men då handlar det om sättet att behandla rösten. Han har ju en framtoning och röstomfång som de här falsettnissarna i Mf och ESC är far from. Eller vad känner du själv?

 13. Adri

  Micke: Jag har försökt tänka efter vad som avgör huruvida jag “förlåter” den manliga falsetten eller inte. Och jag vet inte. Det är väl helt enkelt att döma fall från fall – där 9/10 falsett-tillfällen går feeeeetbort.

  Trodde först att jag helt enkelt plockade bort den “pojkiga” falsetten, men jag menar… Andreas i Estland slår mig inte som så himla gammal, utan faller nog ändå i “pojk-gropen” och jag gillar den ändå lite 🙂

 14. Micke

  @Adri, för mig är det mycket enkelt. Är du född med falsettröst ska du givetvis inte operera dig eller proppa i dig testosteron eller liknande. Sjung med det du är född med och utrustad med. Sen kanske inte jag gillar det men det är ju min sak.

  Det jag däremot tycker direkt illa om är när man egentligen inte har falsettröst men sjunger med det lik förbannat. Ett skräckexempel är ju Benjamin Ingrosso i MF 2018. Ursäkta mig men jag tycker den är rent vidrig.

  Andreas i Estland har det enda bidrag jag ogillar i deras final. Det enda som jag inte godkänner. Stor del i det, ja rent av den största, är falsetten. Hade han gått ut utan falsett så hade även den varit godkänd.

  En helt annan sak Adri. Jag slängde ut min topp 10 ovanför här. Sex av dem vet jag klockrent vad du tycker om dem. Fyra stycken har jag inte hört ett ord från dig om. De två moldaviska och det från Portugal men främst då från Sudden Lights från Lettland. Det är den senare och Ollie från Estland som är överlägsna för mig

 15. Adri

  Micke: Ok ja men det köper jag. Jag tycker om Benjamin Ingrosso. Människan har en otrolig talang, jag tror inte nån tvivlar på det – än mindre efter hans FANTASTISKA konsert med kungliga filharmonikerna.

  Men ”Dance you off” är verkligen en fruktansvärd låt. Och den hade varit fruktansvärd även utan falsett… men det hjälper inte så att säga.

  ————————————

  Tyvärr kommer jag vara rätt tråkig gällande de fyra låtarna du nämner (dock ser jag ingen från Portugal – menar du möjligtvis Litauen?)

  Men det tråkiga är att det finns gott skäl till varför jag inte pratat så mycket (om ens nåt) om dem. För det är fyra låtar jag inte har nåt att säga om.

  Jag hatar dem ABSOLUT inte. Men de väcker inget jättegott i mig heller – ännu (bör alltid tilläggas: man har ju vart med om helomvändningar förr 🙂 ).

  Så det är anledningen. Inget fel på nåt av dem fyra, men jag bryr mig inte så mycket om dem heller. De kan väl få finnas 🙂

 16. Micke

  @Adri, ja det var attan va du var tråkig 🙂 Jag trodde faktiskt du skulle giila en av de fyra. Var säker på att du inte skulle gilla Litauens. Där överraskar jag faktiskt mig själv med att gilla den. Helt ärligt. Angående de två från Moldavien då. Den på sjätte plats var jag hundra på att du inte skulle gilla. Den på sjunde trodde jag inte heller du skulle gilla men var inte säker där. Vad gäller Lettlands trodde jag dock du skulle ta till dig. Det är en låt man måste ge tid och det tänkte jag att du gör. Hmm…trodde du skulle greppa den.

  Tror ändå du gillar fyra av de tio. 3, 5, 8, 9. Nästan hälften ju 🙂 Ska jag gissa på hon som ofta klickar med min musiksmak Johanna så tippar jag att hon gillar minst sju. De tre jag är osäker på är delvis 4 men främst 7 och 10, i synnerhet den sistnämnda som jag inte tror hon klickar med. Mer svårtippad är Pinglan 🙂 1, 2, 7, 9 och tio tror jag hon håller med mig om. Tror inte på 4, 6 och 8. Mer osäker om 3 och 5 🙂

 17. Johanna

  @Micke Pasha Parfeni har den bästa låten i Moldaviens uttagning. Den klickar jag definitivt med! Låten från Finland är nog denjag gillar minst på din topp 10. Är inte heller 100% vän med Sudden Lights låt. Och nja, Gabrielius var inte jättebra i år heller. De andra gillar jag men bara 5 av dem skulle komma med på en topp 10 såhär långt för mig faktiskt.

 18. Adri

  Micke: Såg att Pinglan precis publicerade ett eget topp-inlägg 🙂 Jag kommer dela med mig av min topp där.

  De fyra kommer inte komma med 🙂 Men alltså, jag tyckte ingen av dem var dålig. Den sämsta var nog Litauens ändå.

  Aliona och Pasha har båda så mycket potential! Men de låter inte helt klara. Alionas låt låter faktiskt lite som en ”Ö och B”- version av Jerry Heils ukrainska låt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se