ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 14 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 63 gånger (+2020)
vunnit 5 gånger: 1957, 1959, 1969, 1975 och 2019
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Burning Daylight“, Mia Nicolai & Dion Cooper (Internval) 13:a i semi 1
2022: De Diepte“, S10 (Internval) 11:a i finalen
2021: Birth Of A New Age“, Jeangu Macrooy (Internval) 23:a i finalen
2020: Grow“, Jeangu Macrooy (Internval) inställd tävling
2019: Arcade“, Duncan Laurence (Internval) 1:a i finalen
2018: Outlaw In ‘Em“, Waylon (Internval) 18:e i finalen
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
Se även:Nederländernas samtliga ESC-bidrag

Nederländerna i Eurovision Song Contest 2024:


Nederländernas ESC 2024-bidrag: “Europapa”, Joost Klein

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Europapa live-videoofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Amsterdamlive i Stockholm
Låtskrivare: Joost Klein (t), Maradonnie (t), Tim ‘Gerrie’ Haars (t), Dylan van Dael (m),
Paul Elstak (m), Tantu Beats (m), Thijmen Melissant (m)
Semifinal: startnummer 16 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artist: Joost Klein
Joost Klein
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-26: plats 3 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-26: plats delad 1 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 4+ / 5
Betyg: 9 / 10
Det här bidraget har jag totalsvängt om. Från att först ha sett det som en mindre bra Käärijä-effekt så började jag så smått att falla för verserna, som jag upplevde som väldigt behagliga och charmiga. Pluspoäng inte bara för att det är på ett inhemskt språk utan även för att det låter så bra. Inte långt efter det så började refrängen att äta sig in i mitt huvud och efter att jag läst om den gripande bakgrundshistorien så var “Europapa” inte längre mitt guilty pleasure utan tillhörde en av mina fullfjädrade, personliga favorit-bidrag.

Den senaste tiden har bidraget vuxit till sig ännu mer och är nu det bidrag jag helst ser som vinnare av Eurovision Song Contest 2024. En underbar låt som har förmågan att inte bara bjuda på en smittande partykänsla utan även växla ner och vara så rörande att det är svårt att hålla tillbaka tårarna, och allt detta på bara 3 minuter. En klar finalist om jag får bestämma.

Schlagerpinglan tror: Till final
Egentligen så tycker jag att det är alltför tidigt att göra några gissningar angående Nederländernas chanser i ESC 2024. Visst gäller det samtliga bidrag men speciellt för en sådan låt som “Europapa” kommer allt att hänga på hur det framställs på Eurovision-scenen. Det är en fin balansgång som Joost måste klara av där han ska vara “lagom” underhållande för att tilltala tittarna men inte stöta bort för många av de som har en lägre ribba för när ett bidrag räknas som “skämtbidrag” i negativ mening.

Jag håller tummarna för att Joost lyckas hålla sig på rätt sida av gränsen för att få till en fungerande scenshow så att det först och främst räcker till en finalplats… och det tror jag faktiskt att han gör. Allt annat vore ett tragiskt slöseri av en, enligt min smak, bra låt.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2024: Nederländerna – “Europapa”, Joost Klein”

  1. HW

    Nederländerna – “Europapa”

    Jag blev inte alls särskilt exalterad när beskedet kom att Joost skulle representera Nederländerna. Precis som Pinglan tänkte jag att detta var ännu en som försökte rida på Käärijä-vågen från i fjol och tror att de är roligare än vad de är.

    Till min stora förvåning, visade sig låten inte vara en anemisk version av “Cha cha cha”, utan faktiskt mer genomtänkt än jag trodde. Det är ett skämtbidrag, men det finns någon form av substans bakom. Rent musikaliskt är det inte riktigt min stil, men jag tycker om den medans den pågår åtminstone.

    Jag tror framträdanden av den här typen av låtar bedöms efter helt andra faktorer än framträdanden av låtar som “Veronika” eller “The tower”. Så tror jag Joost klarar av att framföra en sån här låt? Jag gör faktiskt det, och jag tror därför det blir en topplacering för Nederländerna i finalen, även om jag inte skulle satsa några pengar på en vinst.

    Betyg: 6/10
    Tycker: Final
    Tror: Final

  2. Millan

    Vilken version är det som kommer att tävla i Malmö? Den i videon du lagt ut Pinglan eller den version som finns på Spotify? För det gör en stor skillnad. Videoversionen med det oerhört vackra känslosamma slutet är en vinnarkandidat för mig. Utan är det en plats 8–12.

  3. Schlagerpinglan

    @Millan, Jag vet inte riktigt vilken verison som finns på Spotify men eftersom det vackra slutet finns med i den version som den officiella sidan lagt ut så förutsätter jag att det är den versionen som tävlar. Kan inte tänka mig att de kapar den biten.

  4. Adri

    Detta är så fett. Påminner mig om musiken som var populär där vid början av århundradet. Nostalgi är ett kraftfullt verktyg för mig, men till skillnad från de flesta går jag inte tillbaks till ungdomens dagar, utan jag går helst tillbaks till alltså den riktigt riktigt unga barndomen. Jag var ju ett så glatt barn (svårt att tro eller hur? 🙂 ).

    Detta låter verkligen som den musiken som peakade vid 1999-2002. Hardstyle och eurodance.

    Låten är dansant, upptempo, färgglad. Men det är uppenbart – även när man inte kan holländska – att det finns en väldigt äkta och känslosam kärna i denna låt. Det är så fint och berör på ett sätt som en låt i denna genre inte vanligtvis gör… då de vanligtvis bara är gjorda att dansa till. Joost förlorade ju båda sina föräldrar innan han ens blivit 14, och låten är en hyllning till hans pappa. Så jäkla fint. Man blir ju väldigt tacksam över att jag har kvar mina föräldrar, trots att vi bråkar en del och min en av de vanligaste sägningarna från mig till min mamma är ”Snälla nån jag är nästan 30 år, kan du bara börja skita i mig någon gång?”. Men underbara människor båda två. Det skall sägas. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.

    Tillbaks till låten. Det är riktigt jäkla gott betyg när en låt kan beröra en lika väl som den kan få en på danshumör. Jag ser verkligen fram emot att se detta live. Jag HOPPAS bara att den där riktigt emotionella slutklämmen från musikvideon är med även live. För den är ju inte med på Spotify-versionerna, vilket väcker en del oro.

    Jag lyssnar på den rätt sällan helt ärligt. Men jag älskar när jag väl gör det 🙂

    Jag vill NA-TUR-LIGT-VIS ha den i final. Och dit kommer den. Jag tror detta blir superfarligt. För jag tror helt ärligt att juryn kan komma att svälja detta mer än många väntat sig 🙂

    Och tittarna är ju knappt att tala om. De kommer allt va med på tåget anar jag 🙂

  5. Millan

    Jag hoppas att du har rätt Pinglan:-)
    @Adri håller verkligen med dig om att den berör samtidigt som den får mig på danshumör!

  6. Johanna

    Den här låten, även om den inte tillhör mina största favoriter är ju given topp 5 i finalen.

    Jag behövde några lyssningar, utan att kolla på videon för att se om det här verkligen var bra. Videon distraherade mig kände jag.

    Jag drar paraleller till Gunther på det abdolut bästa sättet man kan tänka sig. Och eftersom millenie-skifte musiken verkar vara populär igen är ju detta helt rätt. Den kommer till final som trolig etta i sin semi om han får till scennumret. Jag rankar denna på plats 18.

  7. Micke

    Jag har haft en liten kamp med mig själv om detta bidrag sen jag första gången hörde det. En svaghet människor kan ha är att man låser sig fast vid en uppfattning man haft fått från början. Vi är olika bra på att befria oss från sånt men alla hamnar nån gång i det…så även jag.

    Tyvärr nedlät jag mig själv till att sjunka ned i en dom över Joost Klein efter att bara ha sett bilder på honom i olika situationer. Fy fan vad jag hatar sånt lågt och fy fan vad jag själv blev låg i denna stund.

    Inte blev det bättre när jag till slut tvingade mig själv till att betrakta detta “låga spektakel” för första gången. Jag orkade inte ens igenom hela videon. En styrka jag dock har är att jag aldrig ger upp efter en gång så Joost och hans bidrag fick fler chanser.

    SICKEN JÄDRA TUR 🙂 Plötsligt var det en liten grej som började sticka ut och blev början till min nya syn på låten. Jag märkte att jag började småmysa över snubbens löjliga rörelser och glädje i refrängen Det blev så att jag tog detta i repeat gång på gång och märkte att jag blev på jädrigt gott humör. Med tiden växte hela låten och Joost och hela bygget började sin klättring från djup botten till en av mina åtta bidrag i topp.

    Älskar det här bidraget idag och vill passa på att be Joost om ursäkt för att jag var så jävla låg att jag dömde honom utan rättvis bevisning inför rättegång eller hur jag ska uttrycka det. Dåligt av mig är ett milt uttryck för att beskriva detta. Jag hatar när folk dömer på förhand och så skitar jag ned mig själv med sånt.

    Detta är för mig ett av tidernas bästa “skämtbidrag” i ESC. Inte blir det sämre av att det är en stark grund i allt från sångare till text. Jädrar att jag hoppas det går bra.

    BETYG NEDERLÄNDERNAS BIDRAG – (8/10) MER ÄN BRA
    ——————————

    Nederländernas bästa ESC-bidrag: “Birds”, Anouk (2013)

  8. Engsla

    Det här är ett Jaha-bidrag för mig. Lite kul medan det pågår, och visst är historien bakom texten rörande (fast det måste jag läsa mig till för att förstå, eftersom han sjunger på nederländska), delar av låten sätter sig väldigt snabbt, och det är lätt att tralla med i den, den är upptempo och ibland så dansar jag med när jag lyssnar på låten, men lik förbenat så är mitt bestående intryck mest “Jaha”. Men visst tror jag att den kommer att gå vidare till final, och att den får en fin placering i slutändan. Det finns liksom så många andra bidrag som är sämre, eller mer lättglömda, i år.

  9. Mikaela

    Alltså. Fint budskap kan lyfta en redan bra låt, men aldrig göra en dålig låt bra. 🙂

    Detta låter för mig ungefär lika tomtigt som Euro neuro, och jag fattar inte favoritskapet. Min förlust 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se