Schlagerpinglan: Om det är något som kan röra upp känslor så är det Melodifestivalen, vilket märks av antalet läsarkommentarer. Här nedan ser ni en liten snabb sammanfattning av de vanligaste åsikterna som framförts här samt mina egna funderingar om dem.

Om Sveriges chanser i ESC:
Här är det lite blandad kompott. En del tror att vi kan lätt kan ta oss till finalen samt komma bland de tio främsta där men lite fler verkar vara oroliga för att vi röstat så olika mot den internationella juryn och därmed står inför ett Norge-fiasko.

Schlagerpinglan: Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag tycker inte om Sveriges ESC-bidrag 2010 och jag tror att vi missar finalen men jag håller tummarna för att jag har fel.

Om de utländska jurygrupperna:
Främst tas det upp att de internationella jurygrupperna är så maktlösa och att de bör ha mer makt om de ska vara kvar.

Schlagerpinglan: Här kan jag inte mer än hålla med mina läsare. I nuläget har den internationella juryn mest en vägledande roll och eftersom tittarna inte vill bli vägledda så är de i princip helt värdelösa. Intressanta men värdelösa.

Om poängberäkningssystemet:
Många verkar vara överens om att systemet inte riktigt fungerar. Förslag har lagts fram på att slå samman juryns poäng så de också får en 132-poängare eller att TV-tittarnas poäng splittras i 11 delar så att juryn får lika stor makt som TV-tittarna.

Schlagerpinglan: Även här håller jag med mina kloka läsare. 🙂 Ge juryn och TV-tittarna vars en 132-poängare eller dela upp båda lägren i lika stora grupper. Dessutom skulle jag vilja att det blev juryn som fick den slutliga makten om det skulle bli oavgjort men frågan är om det går att genomföra utan att det blir uppror i de svenska folkhemmen. 🙂

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Läsarreaktioner på Melodifestivalen”

 1. Rickard

  Man ska kunna erkänna när man har fel, och jag har precis insett att vi troligen försatte våra chanser till en topplacering i och med att Salem Al-Fakir kom tvåa! Mitt samvete är i alla fall rent då jag inte röstade på Anna som jag sa att jag skulle! Hon var magnifik, men Al-Fakir var brilliant! Ett geni vid pianot! Hoppas han ställer upp nästa år!

 2. Rickard

  I övrigt håller jag med ovanstående kommentarer angående juryn! Antingen tar man bort den eller så ger man den större makt. Thats it!!!

 3. DavidG

  tror inte att det jury systemet skulle bli särskilt omtyckt omd et väl infördes. då skulle helt plötsligt svenska folket börja klaga på att juryn gav sina högsta poäng till fel låt och att fel låt vann pågrund av det. så jag tror knappast den jury reglen kommer införas… då är det bättre att svneksa folket avgör. det är ju trots allt svenskarnas tävling inte serbernas eller grekernas.. eller för den delen ett par persone ri en jury.

 4. DavidG

  sen tycker ja ginte heller att det verkar bra att en jury skulle ha sista ordet vid ett jämnt resultat eller lika resultat.. då ärd et också bättre som de gör i de flestaländer att om telefonröstarna har gett sång nummer3 12 poäng och juryn gav sång nummer 4 12 poäng så vinner sång nummer3 eftersomd et var folkets röst.
  så förstår inte riktigt eratt tänk ändå.

  tänk bara vilket liv det blev 2005 när juryn avgjorde att martin stenmarck åkte till kiev istället för nanne……….även om jag personligen avskydde nannes låt..

 5. Schlagerpinglan

  David G, Jag tror inte heller att det hade fungerat att låta en jury få mer makt än tv-tittarna, men jag skulle gärna vilja att de hade det.

  I år hade det dock inte spelat någon större roll då även den svenska juryn hade Anna som nr 1. Hur man än vrider och vänder på det så var det trots allt rätt låt som vann, oavsett vad jag personligen tycker och tror om det.

  (Om man ska vara riktigt petig så är Melodifestivalen faktiskt inte svenska folkets tävling, utan svt:s sätt att hitta ett konkurrenskraftigt bidrag för att kunna slå de andra tv-bolagen. 😉 Fast numera är det väl mycket mer än bara det.)

 6. Kerstin

  Nej, jag håller med Schlagerpinglan på samtliga punkter. Ett nytt system måste införas om Sverige vill vinna detta någon gång eller få hyfsade placeringar. Jag tycker inte heller systemet är rättvist som det är nu. Jag har ända sedan detta infördes att man slog ihop folkets röster tyckt att det varit galet även de år min favorit vunnit så handlar inte om att man är bitter för att man tycker att fel låt vunnit utan för att man vill se en förändring i ett röstningssystem som fungerar illa. Att juryn sprider ut sina poäng och sedan kommer folkets i en klumpsumma det känns helt fel, juryn tappar sitt syfte och blir totalt meningslösa. Kanske de två eller tre bidrag som juryn gett flest poäng till ska göra upp i en duell där folket bara får rösta på så sätt får juryn en mer betydande roll samtidigt som folket ändå behåller sin makt. Det finns så många olika förslag som skulle kunna göra tävlingen både mer spännande och mer rättvis.

 7. Kerstin

  Ja, absolut i år vann det bidrag som både den svenska juryn och folket ville se som vinnare så det finns inget att säga om det förutom att JAG inte gillar det och inte tror på det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se