Återblick: Melodifestivalen 2010

2011-01-03 (måndag)

Schlagerpinglan: Melodifestivalen 2011 närmar sig med stormsteg men innan vi på allvar inriktar oss på den så hade jag tänkt att blicka tillbaka på föregående år lite snabbt. Här kommer Melodifestivalsåret 2010 ur Schlagerpinglans synvinkel:

Årets svenska låt:
“Keep on walking” (Salem Al Fakir)
Trots att denna inspirerande låt med originella artist hamnade överst på min lista så var det inget självklart val. 2010 var ett riktigt bra låt-år med flera bra bidrag som skulle kunna platsa som nummer ett, exempelvis ”Manboy”, ”Human Frontier” och ”Kom”. Lite svårt att tro det när man ser tillbaka på vårt resultat i ESC.

Årets svenska ballad:
“You’re out of my life” (Darin)
Under tiden Melodifestivalen pågick så tyckte jag att Darins låt var en aning överskattad och överproducerad men nu några månader senare så hör jag bara en helt fantastisk och modern ballad. Otroligt hur det kan ändras.

Årets svenska grupp:
Alcazar (“Headlines”)
Låtmässigt så tycker jag att bästa grupp-låt var Timoteijs ”Kom” men att placera dessa tjejer framför Alcazar? Nej, det går bara inte. “Headlines” var en lite halvdan låt men den lyftes upp av ett, som vanligt, imponerande disco-framträdande.

Årets svenska manliga sångare:
Salem Al Fakir (“Keep on walking”)
Visst gjorde även Peter Jöback och Darin bra ifrån sig och skulle kunna knipa titeln men endast en kan vinna och valet föll på den med störst originalitet och sångglädje.

Årets svenska kvinnliga sångerska:
Pernilla Wahlgren (“Jag vill om du vågar”)
Här var det målfoto mellan Pernilla och Jessica Andersson, som gjorde ett imponerande jobb med sin tårdrypande ballad. Det som avgjorde var underhållnings- och schlagerikonfaktorn, två områden där Pernilla var överlägsen.

Årets svenska doldis:
“Innan alla ljusen brunnit ut” (Anna-Maria Espinosa)
En vacker och stämningfull ballad som dock inte lämnade så stora minnen kvar efter sig.

Årets mest underskattade svenska låt:
“Human frontier” (NEO)
En av 2010-års bästa MF-låtar! Aldrig trodde jag att den skulle missa en finalplats. Inte första gången man varit irriterad efter upplösningen av Andra Chansen. Tror faktiskt inte att jag någonsin lämnat den deltävlingen med ett leende på läpparna.

Årets mest överskattade svenska låt:
“This is my life” (Anna Bergendahl)
Jag kan vara väldigt svårflörtad vad gäller populära ballader men denna gång var jag (tyvärr) inte ensam om att missa dess storhet. Varken jag, den utlänska juryn eller ESC-tittarna förstod vad som var så speciellt med detta. Kanske måste man ha följt Idol för att förstå?

Årets svenska flugpapper:
“Kom” (Timoteij)
Varje år verkar det finnas en låt som har en extra smittande refräng som sätter sig. 2010 så var det tjejgruppen Timoteij som levererade den. Irriterande till en början men ganska charmig efter ett tiotal lyssningar.

Årets debutant:
Eric Saade (“Manboy”)
Ett proffsigt nummer, en bra låt och en ung debutant med utstrålning. Lite rutin på det så kan det nog bli riktigt bra. Räcker det med ett extra år? Vi får väl se vad som händer 2011, då han återigen ger sig in i tävlingen.

God fortsättning på det nya året!

Uppdaterad 2011-01-05: Motsvarande genomgång av Eurovision Song Contest 2010 hittar ni här.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se