Nya regler för Melodifestivalen

2010-07-09 (fredag)

Tidigare i år gick SVT ut med de nya reglerna för Melodifestivalen 2011. Redan nu är de gamla och förlegade. De nya reglerna hittar ni på svt.se och här är vad som numera gäller vid uttagningen av Melodifestivalens 32 bidrag:

 • 2 bidrag väljs ut via Webbjokern. (Text och musik av upphovsmän som aldrig haft verk utgivna. Ladda upp en videofil på svt.se mellan 9/7-21/9.) (Under oktober-november väljs de två bidragen ut av svenska folket.)
 • 15 bidrag väljs ut av en urvalsjury. (Text och musik av upphovsmän som har haft verk utgivna. Även utländska låtskrivare är till viss del välkomna. Ladda upp en ljudfil på svt.se mellan 1/9-21/9.)
 • 15 bidrag väljs ut av SVT. (Kan vara specialinbjudna artister eller bidrag bland de som skickats in till tävlingen.)
 • (Källa: svt.se)

  Schlagerpinglan: Jag läste på aftonbladet.se att de nya reglerna skulle “öka underhållningsvärdet”, vilket fick mig att bli lite reserverad. Jag hade hellre sett att de satsar på att öka låtkvalitén och förändra röstningsförfarandet så att vi kan hävda oss i ESC.

  Men, men… att begränsa urvalsjuryns makt och ge SVT/Christer Björkman mer att säga till om är förhoppningsvis ett steg i den riktningen så därför ser jag fram emot de flesta av förändringarna. Utländska låtskrivare kommer jag däremot aldrig att vara positiv till. Är det landskamp så är det!

  Vad gäller Webbjokern så ser jag gärna två sådana bidrag i tävlingen. I år fanns det faktiskt ett par riktigt bra kandidater och det kommer det säkert att dyka upp även nästa år. Förhoppningsvis så tillsätter svt någon sorts “amatör-jury” av engagerade peroner som lyssnar igenom allt och räddar vidare dessa bidrag, som annars förvinner innan någon vet att de finns.

  Andra bloggar om: , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  5 kommentarer till “Nya regler för Melodifestivalen”

  1. Andreas

   Jag kommenterade att det borde finnas en jury som bedömer kvaliten på alla webjokerbidrag som skickas in, samt kanske plockar ut 20-30bidrag som “folket” får rösta på. 175bidrag eller vad det var förra året är ALLDELES för mycket. För att någon glad amatör överhuvudtaget skall orka lyssna, och skicka iväg ett sms.
   Men tycker fortfarande det är ett stort problem med röstningen. Då man som amatör inte alls har samma förutsättningar att “vinna” som dom som deltar i riktiga tävlingen har.
   I riktiga tävlingen tittar trots allt flera miljoner, och då spelar det inte lika stor roll, om någon av deltagarna åker runt på stan och ropar rösta på mig, lägger ut sig på facebook, etc. Eftersom flera miljoner ändå följer programmet. Dom enda som följde webbjokertävlingen, var ens släkt och vänner. Vilket innebar att dom som stod nere på stan, och lämnade ut lappar rösta på oss, givetvis kom till final, då dom förstås lyckades få flest röster genom att “marknadsföra sig” hårdast.
   Sen antar jag att “samma mobil nr får rösta flera gånger” tas bort.
   Tycker dom borde ta bort sms/ring röstning överhuvudtaget på webbjokern, visst då förlorar svt pengar, men poängen med webbjokern ska väl ändå vara att ta fram bra musik, inte dra in massa stålar!?.
   Att man bara röstar genom sin dator genom att klicka på en knapp där det står “rösta på detta bidrag” eller nåt i den stilen, tycker jag vore en bättre lösning isåfall, och sen förbud på att marknadsföra sitt bidrag i media, på stan osv.
   Då vet man iaf att det kommer gå rättvist till, dessvärre tvivlar jag på att melodifestivalen vill anställa kontrollanter som står på stan, och kollar så ingen sätter upp affischer eller delar ut lappar, haha.

  2. marv

   undrar vad som menas egentligen med det som står i sektion F (regler för Ordinarie tävling)

   F2. Tävlingsbidrag där en eller flera upphovsmän uppfyller följande krav är välkomna att delta:

   – Upphovsman har haft eller kommer att ha verk utgivet på fonogram till försäljning i Sverige eller utomlands före den 1/10 2010.
   – Upphovsman har haft eller kommer att ha verk tillgängligt för digital försäljning i Sverige eller utomlands före den 1/10 2010.

   Innebär detta att man måste ha uppfyllt en eller båda dessa krav?

   Vad händer om man har utgivit verk på CD men inte haft den tillgänglig för digital försäljning (eller tvärtom)?

   Kanske Pinglan kan ta reda på detta?

  3. marv

   dessutom:

   hur kan man “kommer att ha” verk utgivet “före” 1/10 2010??? doh!

  4. Schlagerpinglan

   Andreas, Jag hoppas också att Webbjokern arrangeras på ett sätt så att de två bästa låtarna väljs ut. Risken finns dock att huvudsyftet med Webbjokern inte är att vi ska få fram bra låtar utan det kan vara SVT:s sätt att få bort amatörerna från Melodifestivalen samtidigt som de kan få in lite extrapengar.

   Detta kommer ju SVT naturligtvis aldrig att erkänna men det borde ju visa sig ganska tidigt åt vilket håll det lutar. Säkert är i alla fall att om inte röstningsreglerna ändras så ser jag ingen anledning till att lägga ner så mycket tid på Webbjokern nästa år. Om inte SVT bryr sig, varför ska jag?

  5. Schlagerpinglan

   marv, Som jag ser det så räcker det med att ett av de båda kraven behöver vara uppfyllt men att verket måste ha varit ute till försäljning, på ena eller andra sättet. Att bara ha givit ut en CD borde därmed inte räcka.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se