Schlagerpinglan: I går tittade vi lite närmare på ESC-bidrag som hade svenska låtskrivare. I dag blir det ESC-bidrag som har forna Sovjetunionen som den gemensamma nämnaren. Eftersom Armenien valt att stå över i år så blir det “endast” nio bidrag därifrån i ESC 2012. Här nedan ser ni en liten sammanställning av bidragen, i den ordning jag personligen för tillfället rankar dem:

Bidragen i ESC 2012 från forna Sovjetunionen:

 • Vitryssland: “We are the heroes“, Litesound (semi 2)
 • Lettland: “Beautiful song“, Anmary (semi 1)
 • Moldavien: “Lăutar“, Pasha Parfeny (semi 1)
 • Ryssland: “Party for everybody“, Buranovskie Babushki (semi 1)
 • Estland: “Kuula“, Ott Lepland (semi 2)
 • Azerbajdzjan: “When the music dies“, Sabina Babayeva (final)
 • Ukraina: “Be my guest“, Gaitana (semi 2)
 • Litauen: “Love is blind“, Donny Montell (semi 2)
 • Georgien: “I’m A Joker“, Anri Jokhadze (semi 2)
 • Schlagerpinglan: Jag tycker att de flesta bidragen här ovan (Georgien borträknat) har sina ljusglimtar. De flesta skulle jag benämna som “bra” men det är nog endast Vitrysslands bidrag som jag känner så där lite extra för och verkligen hoppas att det tar sig vidare till finalen.

  När länder med så starka band mellan sig tävlar i samma tävling som andra så är det ju naturligt att det blir en del grannlandsröstning, vilket även gäller Norden, Balkan med flera. Förr tyckte jag att detta var väldigt irriterande och var på väg att förstöra nöjet med ESC. I och med regeländringarna (två kvoterade semifinaler och 50% jury-röster) så tycker jag att de kommit tillrätta med de största problemen och röstningen blir så rättvis man nu kan göra den när det är 40+ länder involverade. Kanske kan man göra det ännu bättre men för min del så känns det helt OK som det är nu.

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  10 kommentarer till “Forna Sovjets nio bidrag i ESC 2012”

  1. Micke

   För mig finns det i årets ESC så många som 25 bidrag som jag tycker är från ok eller ännu bättre. Av bidragen från Sovjet hittar man 5 av dessa 25. 12 av de 25 är bra. Ser att jag och Schlagerpinglan är i stort väldigt överens denna gången. Vi har samma fyra i toppen och samma fyra i botten.

   8. Ryssland
   14. Lettland
   18. Vitryssland
   20. Moldavien
   24. Estland
   29. Azerbajdzjan
   34. Litauen
   38. Georgien
   40. Ukraina

  2. Kerstin

   Min lista ser ut så här.

   1. Vitryssland
   2. Lettland
   3. Ukraina
   4. Estland
   5. Ryssland
   6. Azerbajdzjan
   7. Litauen
   8. Moldavien
   9. Georgien

   Ska tillägga att jag är inte så förtjust i mer än de två översta bidragen, de resterande sju är ganska långt ner på min lista över samtliga bidrag särskilt de två sista.

  3. Rickard

   Topplistan:

   1. Azerbajdzjan
   2. Lettland
   3. Ukraina
   4. Lituauen
   5. Estland
   6. Vitryssland
   7. Ryssland
   8. Moldavien
   9. Georgien

   Finns egentligen endast ett bidrag, dvs Azerbajdzjan, som har en realistisk vinstchans i mina ögon!

  4. Schlagerpinglan

   @Micke, Även jag tycker att en stor del av årets bidrag är riktigt bra och förstår inte riktigt de som påstår att Loreen “inte har någon konkurrens”. Ser fram emot tre riktigt trevliga kvällar i maj. 🙂

   @Kerstin, Tycker liksom du att ex-Sovjet inte riktigt fått till det i år. Har dock på något sätt blivit charmad av Moldaviens bidrag, som jag märkt många har problem med. 🙂

   @Rickard, Azerbajdzjan har ett “bra” bidrag i år, det kan jag inte argumentera emot. Jag personligen tycker dock att det är lite kallt och opersonligt. Vinstchans kan det alldeles säkert ha. Skulle juryn falla för det och folket splittras mellan flera olika bidrag så…

  5. Micke

   Schlagerpinglan det finns åtminstone en till förutom du som blivit lite charmad av Moldavien och det är alltså undertecknad. Mitt problem med deras bidrag är istället deras scenshow som jag tycker är i avsaknad av allt som har med klass att göra. Men vem vet dom kanske kommer att överraska med en helt grym show i semifinalen 🙂

  6. Schlagerpinglan

   @Micke, Mmmm… måste hålla med dig där. Förhoppningsvis får de hjälp av någon professionell koreograf inför semifinalen så att låten kommer till sin rätt i Baku. Blev lite väl mycket amatör-buskis över det nationella framträdandet.

  7. Isabell

   Här har ni min lista:

   1. Estland
   2. Moldavien
   3. Azerbajdzan
   4. Lettland
   5. Vitryssland
   6. Ukraina
   7. Litauen
   8. Georgien
   9. Ryssland

   Känns som att Ryssland skickar det bidraget för att minimera vinstchanserna. Kanske för att de inte vill kosta på sig att arragera en final nästa år. 😉

  8. Schlagerpinglan

   @Isabell, Ryssland är nog något av en dark horse i år. Låtmässigt så är det inte så mycket att hurra för men känslomässigt kan den bli farlig. T.o.m. jag kommer på mig själv att tycka att det hade varit roligt med en vinst för de gamla tanterna, i alla fall medan jag lyssnar. Sedan hör jag en annan låt och kommer på andra tankar. Skulle de starta sist i finalen så vill jag inte ens tänka på vad som skulle kunna hända…

  9. christopher

   Sovjets bidrag är bra i år ja här är min top 9 men 3 st är i min top 10
   1. Vitryssland (Ja vad ska man säga det är en grym låt helt enkelt)
   3. Moldavien (Älskar moldaviska rytm)
   10. Lettland (Charmig men också dålig text annars grym)
   13. Ukraina (Bra fart på musiken och riktig disco röst den enda negativa är väl den lite dåliga texten)
   15. Ryssland (Den är lite trams och dem sjunger förjävligt men dem är söta och gör det underhållande så 15 plats)
   25. Litauen (Den skulle komma på min top 20 lista om man tar bort ballad biten men annars bra)
   28. Azerbajdzjan (Samma Det är en ok låt men tråkig)
   30. Estland (Ok men tråkigt)
   40. Georgien (Gräsligt)

  10. Danne

   Min lista blir så här där jag egentligen bara diggar de första två:

   1. Moldavien
   2. Estland
   3. Ryssland
   4. Ukraina
   5. Azerbajdzjan
   6. Lettland
   7. Vitryssland
   8. Litauen
   9. Georgien

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se