Schlagerpinglan: Av totalt 37 tävlande bidrag i Eurovision Song Contest 2014 har vi nu fått ta del av 25 stycken. Eftersom jag gjorde en personlig topp-20-lista för en tid sedan så arbetar jag vidare på den och ser att de nya låtarna, inklusive vårt eget svenska bidrag, gjort sitt för att höja kvalitén på årets tävling, i alla fall enligt mina smaklökar. 🙂

Här nedan ser ni länkar till alla de ESC-klara låtarna så här långt, presenterade i den ordning jag personligen för tillfället rankar dem:

Schlagerpinglans ESC-2014-topp-25, 2014-03-12:
1. (1.) Finland – “Something better”, Softengine semifinal 2
2. (ny) Grekland – “Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd semifinal 2
3. (ny) Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen semifinal 1
4. (2.) Malta – “Coming Home“, Firelight semifinal 2
5. (ny) Slovenien – “Spet / Round And Round“, Tinkara Kovač semifinal 2
6. (3.) Estland – “Amazing“, Tanja semifinal 1
7. (4.) Spanien – “Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo finalen
8. (5.) Vitryssland – “Cheesecake“, TEO semifinal 2
9. (6.) Schweiz – “Hunter of stars“, SeBAlter semifinal 2
10. (7.) Irland – “Heartbeat“, Can-linn featuring Kasey Smith semifinal 2
11. (8.) Lettland – “Cake to bake“, Aarzemnieki semifinal 1
12. (ny) Danmark – “Cliché Love Song“, Basim finalen
13. (9.) Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk semifinal 1
14. (10.) Israel – “Same Heart“, Mei Finegold semifinal 2
15. (11.) Makedonien – “To The Sky“, Tijana Dapčević semifinal 2
16. (ny) Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković semifinal 1
17. (13.) Italien – “La Mia Città“, Emma finalen
18. (12.) Storbritannien – “Children Of The Universe”“, Molly Smitten-Downes finalen
19. (14.) Island – “Enga fordóma“, Pollapönk semifinal 1
20. (19.) Albanien – “Zemërimi i një nate”, Herciana Matmuja semifinal 1
21. (15.) Rumänien – “Miracle“, Paula Seling & Ovi semifinal 2
22 (18.) Frankrike – “Moustache“, TWIN TWIN finalen
23. (16.) Polen – “My Słowianie (Slavic Girls)“, Donatan & Cleo semifinal 2
24. (17.) Litauen – “Attention“, Vilija Matačiūnaitė semifinal 2
25. (20.) Ungern – “Running“, András Kállay-Saunders semifinal 1

Schlagerpinglan: Vid förra list-tillfället så var jag lite besviken över att, trots att det finns ett flertal lovande bidrag, jag endast hade hittat tre topplåtar. Som synes av listan ovan så har jag helt plötsligt hela sex favoritlåtar i årets tävling och genast börjar det att kännas betydligt roligare. 😀

Chansen finns fortfarande att 2014 kan bli ett hyfsat bra Eurovision-år – det återstår ju hela 12 bidrag som ännu inte presenterats. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Eurovision 2014: Schlagerpinglans topp-25 (så här långt)”

 1. Johan

  Kör en på min top 10!

  1. Albanien – “Zemërimi i një nate”, Herciana Matmuja
  2. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen
  3. Finland – “Something better”, Softengine
  4. Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković
  5. Schweiz – “Hunter of stars“, SeBAlter
  6. Storbritannien – “Children Of The Universe”“, Molly Smitten-Downes
  7. Italien – “La Mia Città“, Emma
  8. Slovenien – “Spet / Round And Round“, Tinkara Kovač
  9. Spanien – “Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo
  10. Makedonien – “To The Sky“, Tijana Dapčević

  Måste dock säga att jag fortfarande är besviken över årets utbud. Ska jag vara ärlig så skulle min “top”-lista behövt reduceras till en top 7 för att ge en mer rättvis bild över vilka bidrag jag gillar i år. Siffran för fjolåret skulle vara 25+. Hittills är detta året under all kritik. Senast det var så överlag dålig kvalité måste nog vara 2010, men då fanns det några som stack ut rätt ordentligt i kvalité ändå som höjde snittet lite. Mina favoritår i modern tid (2004-2013) är nog 2005, 2008, 2009, 2012 och 2013.

 2. Adri

  Håller inte alls med dig Pinglan! Har inte tid att skriva en längre lista så jag skriver att mina favoriter är: storbritannien, rumänien, slovenien och irland och polen. Finns ett antal andra bra låtar 🙂

  Den enda riktigt dåliga låten i år är Island! Montenegro och Ukraina är ingen höjdare!

  Två av årets favorittippade: Ungern och Rumänien finns på din botten fem! Om ingen bättre kommer så finns risken att du i mitten av maj blir besviken av resultatet men nu är jag lite väl långt framme… 🙂

 3. Micke

  Har knappt hunnit lyssna in mig på alla vinnande bidrag men jag kan ju göra en första lista. Kommer säkert att förändras en hel del. Hittills känns det som att jag gillar 6-7 låtar mycket och tycker illa om en 7-8 låtar. Helt annat än förra året då jag tyckte om 20-25 av vinnarlåtarna.

  1. Italien – “La Mia Città“, Emma Marrone
  2. Slovenien – “Spet / Round And Round“, Tinkara Kovač
  3. Malta – “Coming Home“, Firelight
  4. Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković
  5. Israel – “Same Heart“, Mei Finegold
  6. Finland – “Something better”, Softengine
  7. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen
  8. Irland – “Heartbeat“, Can-linn featuring Kasey Smith
  9. Schweiz – “Hunter of stars“, SeBAlter
  10. Storbritannien – “Children Of The Universe”“, Molly Smitten-Downes
  11. Polen – “My Słowianie (Slavic Girls)“, Donatan & Cleo
  12. Makedonien – “To The Sky“, Tijana Dapčević
  13. Danmark – “Cliché Love Song“, Basim
  14. Spanien – “Dancing in the rain“, Ruth Lorenzo
  15. Grekland – “Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd
  16. Lettland – “Cake to bake“, Aarzemnieki
  17. Albanien – “Zemërimi i një nate”, Herciana Matmuja
  18. Vitryssland – “Cheesecake“, TEO
  19. Island – “Enga fordóma“, Pollapönk
  20. Litauen – “Attention“, Vilija Matačiūnaitė
  21. Rumänien – “Miracle“, Paula Seling & Ovi
  22. Frankrike – “Moustache“, TWIN TWIN
  23. Ungern – “Running“, András Kállay-Saunders
  24. Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk
  25. Estland – “Amazing“, Tanja

 4. Schlagerpinglan

  @Johan, Jag kan bara instämma. I jämförelse med förra året så är det ett skrämmande svagt startfält… men än kan det blir ganska hyfsat. 🙂

  @Adri, Mmmm… jag är medveten om att det verkar finnas många som gillar bidragen från både Ungern och Rumänien men mitt hopp står till att de tillhör en relativt liten (men högljudd) skara som inte kommer att kunna avgöra tävlingen. 😉

  @Micke, Ojsan, intressant att se Estland längst ner. Beror detta på att du verkligen inte tycker att det är en bra låt eller färgas bedömningen av att det inte är det “rätta” estländska bidraget? (Det är absolut ingen kritik eller ifrågasättande av din smak, jag är bara nyfiken. Jag har märkt att jag själv ibland kan bli väldigt avig till “felaktiga” bidrag och har åtskilliga gånger ändrat mig efter ett tag när den värsta besvikelsen lagt sig.)

 5. Kerstin

  Här kommer även en lista från mig. Har bara hört dessa bidrag en gång förutom vårt svenska så vissa ändringar kan det kanske bli framöver men så här känns det i alla fall just nu.

  1. Sverige
  2. Finland
  3. Malta
  4. Ungern
  5. Estland
  6. Spanien
  7. Israel
  8. Storbritannien
  9. Lettland
  10. Montenegro
  11. Slovenien
  12. Makedonien
  13. Irland
  14. Danmark
  15. Rumänien
  16. Grekland
  17. Italien
  18. Vitryssland
  19. Ukraina
  20. Schweiz
  21. Litauen
  22. Island
  23. Frankrike
  24. Albanien
  25. Polen

 6. johnny

  Lyssnat på låtarna två gånger men minns tyvärr inte de flesta. Av det som lämnat intryck på mig;

  1 Grekland
  2 Ungern
  3 Israel
  4 Frankrike
  5 Rumänien
  6 Polen
  7-24 övriga
  25 Slovenien… Definition av schlagerkitsch.

 7. Micke

  Schlagerpinglan: Måste erkänna att du har lite rätt 🙂 Jag tyckte om sju av Estlands bidrag och ett av dem, Sandras var en potentiell vinnare i hela ESC så jag blev lindrigt sagt förvånad när jag kom hem från utlandet och fick se vad om hänt i Estlands tävling. Har sällan blivit mer chockad över något i ESC. Sen tycker jag inte om Tanjas låt heller iofs. Första gången jag hörde den kändes det nästan som det fanns åtta bra låtar i deras tävling men sedan har den tappat mer och mer. Sedan fick jag se det hela live och då föll allt pladask till marken för mig. Just nu är jag lite avigt lagd till låten men med tiden kanske den klättrar något pinnhål i listan vem vet 🙂

  Det jag mest är förvånad över är att Ungern ligger så högt på mångas listor och även Rumänien och Grekland. Rumänien hade två kanonlåtar i sin tävling så det var tråkigt att den här vann som jag ser det.

 8. Daniel

  Jag är ju en av dem som gillar Ungerns bidrag. Tillsammans med Italien och Grekland utgör de nu topp 3 för mig. Det skulle vara intressant att höra vad du Schlagerpinglan anser om Ungerns låt eftersom att du har placerat den sist? Är den verkligen så dålig? Även du Micke som är förvånad att många har den högt. Vad är det att du inte tycker om med den?
  Själv tycker jag att han sjunger väldigt bra och det är en fint komponerat låt med både lugna och fartigare delar. Kan säkert också bli en bra dansremix på den framöver.

  Sen vill jag bara tacka alla för era kommentarer här. Det är väldigt rolig läsniing. Vi tycker olika och lika om vartannat. kul!

 9. Schlagerpinglan

  @Daniel, Håller med dig om att det är väldigt intressant att se de olika rankningarna av bidragen. 🙂 Vad gäller Ungers bidrag så tycker även jag att själva uppbyggnaden av låten och artisten håller hög klass men det är texten som fördärvar allt för mig. Det är naturligtvis individuellt hur man påverkas av olika låtar men själv känner jag ett starkt obehag och vill helst inte lyssna på låten. Därför har jag svårt att se att någon annan låt ska kunna rubba den från bottenplatsen på min lista.

 10. Micke

  Daniel: Nej jag är väl inte så förvånad egentligen. Musiksmak får man aldrig riktigt grepp på. Det enda som är säkert är att det finns inget rätt eller fel, bara olika smak. Vad gäller Ungerns bidrag är det egentligen bara en känsla. Det är ingenting jag direkt kan analysera som jag egentligen brukar tycka om att göra 🙂 Jag får bara obehagskänslor av både låt och sångare. Jag skulle bli väldigt besviken om den skulle vinna ESC. Det är just den här låten jag är lite rädd för. Övriga låtar jag rankar lågt känner jag är helt ofarliga men jag känner inte så med Ungern. Men är det så att du gillar Ungerns bidrag så stå för det bara.

  Jag ser att en person här tycks tycka väldigt illa om Sloveniens bidrag. Får han gärna göra men det gör inte jag 🙂 Tvärtom en av få bra låtar i år som jag ser det. Italien är dock överlägsen för mig.

  Jag skulle vilja vända mig till Kerstin och fråga henne en sak om det är ok. Ser att du rankar Polen allra längst ned. Är det för att du inte gillar låten eller den omtalade videon. Kanske bägge delarna. För mig är det en medellåt strax utanför topp 10

 11. Micke

  Glömde en sak. Angående din fråga till mig om Estland Schlagerpinglan. Hoppas mitt svar räckte till 🙂 Men jag ställer en motfråga. Förklara gärna för mig vad det är med låten som tilltalar dig

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Jo tack, det var ett alldeles utmärkt svar. 🙂

  Själv så fastnade jag först och främst för “Amazing” tack vare refrängen. På något sätt så lyckas den vara lugn och behaglig men samtidigt medryckande dansvänlig och när den dessutom fastnar så lätt i huvudet så är det svårt att stå emot. 🙂

  Jag måste erkänna att jag först inte alls såg likheterna med “Euphoria” utan tyckte att framträdandet var både vackert och annorlunda. När jag väl insåg att den inte alls var så unik som jag först trott så sjönk den lite för mig… men det kom jag över ganska snabbt och nu ser jag den som en egen låt igen och har inga problem alls med vare sig låt eller framträdande.

  Hur bra jag än tycker att “Amazing” är så hade jag ändå föredragit att Estland valt “Kui tuuled pöörduvad“… den var helt i en annan klass. :/

 13. Josef

  TOPP 26

  1. UNGERN
  2. SVERIGE
  3. RUMÄNIEN
  4. POLEN
  5. UKRAINA
  6. ITALIEN
  7. IRLAND
  8. STORBRITTANIEN
  9. DANMARK
  10 ALBANIEN
  11 MAKEDONIEN
  12 GREKLAND
  13 ISRAEL
  14 ESTLAND
  15 LITAUEN
  16 FRANKRIKE
  17 SPANIEN
  18 FINLAND
  19 SLOVENIEN
  20 SCHWEIZ
  21 MALTA
  22 HOLLAND
  23 MONTENEGRO
  24 LETTLAND
  25 ISLAND
  26 VITRYSSLAND

  Bra lista måste väl erkännas!? Flera av dessa är preliminära eftersom fler låtar skall in. Jag kan komma att ändra mig lite eftersom. Men Ungern är nog starkast av dessa med ett fint framträdande.
  Sanna håller i detta fält en fin andraplats men kommer att tappa med de låtar som är på väg. Gräsligast är enligt mig Vitryssland (Jag kan inte äta ostkaka längre p.g.a låten. Sedan har vi några riktiga sömpiller även om de välgjorda som exempelvis: Malta, Montenegro, Schweiz och Holland. Slovenien var ganska fin tills jag hörde den kören förstöra låten alldeles. Mina känsliga öron kunde tyvärr inte undgå detta. Annars hade låten i sig potential,,attans 🙁

  Jag behöver lyssna mera på en hel del låtar. Eftersom jag anser att man kan uttala sig på ett ungefär efter 10 lyssningar per låt, helst många fler.

  Nu ska jag studera era listor! 🙂

 14. Josef

  1. UNGERN
  2. SVERIGE
  3. RUMÄNIEN
  4. POLEN
  5. UKRAINA
  6. ITALIEN
  7. IRLAND
  8. STORBRITTANIEN

  Bara dessa åtta har varit mysiga att sätta på efter hemkomst på kvällen. Kanske inte Storbrittanien eftersom refrängen är direkt att försöka få fler andelar likt Samsung Galaxy (Universe) Jag fattar inte poängen alls. Power to the people är lite läckert och hennes hesa fina stämma just innan den tjatiga refrängen (children of the universe) börjar mala och mala. Ukrainas långsamma version är faktiskt välgjord medan den ursprungliga är rent ut gräslig. Polen är jättetjatig men dragspelen med tillhörande komp mitt i låten ger massor av pluspoäng. Rumänien tar i för mycket och den är för “house” eller hur man säger, känner mig lite stressad faktiskt. Dock är inledande versen tävlingens bästa om inte Espen kommer vara med. Irlands låt räcker inte riktigt fram, men ack vad fint fiolen spelar i refrängen. Och Kaseys röst kanske är en smula tunn. Italien har ett bidrag som är svårbestämd. Hon har en obegränsad röst, men jag undrar om inte låten hade stigit till en kandidat om de på något sätt kunde göra denna kraft som finns mer samlad ur ett långsammare tempo på vissa ställen. Jag lovar Micke, jag ska verkligen lyssna mer på Italiens bidrag 🙂 Ungern har det mesta rätt, men jag tror ni som “baissar” låten kan vara trygg att den inte vinner. Texten kommer skrämma tillräckligt många. Jag tycker jag inte riktigt får den här vinnarkänslan i hur en ESC-låt skall låta för att vinna, lite likt Italien.

  Sanna är bra, men låten växer icke som en annan nordisk ballad. Tolvorna kommer gå till denne/a. SYND schlagerpinglan att inte Ace Wilder vann. Versen var så melodisk och orginell 🙂 Den hade stuckit och faktiskt kunnat slå ALLA!! 😉 Jag fick dock lyssna 5 gånger noga för att höra hur bra den var. Men som sagt: Visa mig Sanna att jag har fel. Jag är så pessimistisk så jag tror vi kan hamna utanför topp 10 🙁 . Final når vi dock lätt, Sanna är så proffsig tror jag när det väl gäller! 🙂

  Vi höres!

 15. Kerstin

  Micke, ser du ställt mig en fråga och självklart ska du få ett svar. Nej, Polens sista plats på min lista beror inte på videon som jag förstått många finner stötande men som jag med min sjuka humor skrattar åt utan det är låten som jag inte tycker om i alla fall inte i nuläget.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se