Belgiens Eurovision-bidrag 2014

2014-03-16 (söndag)
Belgien Efter att en expertjury och tittarna valt ut sex bidrag från tre semifinaler så var det på söndagskvällen dags för Belgien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av den nationella uttagningen “Eurosong 2014“.

Expertjuryn fick dock ingen rösträtt den här gången utan den avgörande makten delades 50/50 mellan tittarna och 7 internationella jurygrupper. De fyra experterna fick i alla fall tala om vilket bidrag de föredrog och det visade sig att alla var överens om vem som skulle vinna denna sista nationella final för säsongen. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Belgiens bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här:
Axel Hirsoux – “Mother”

Resultatet av finalen av Belgiens “Eurosong 2014”: Teleröster Juryröster Summa
1. Mother“, Axel Hirsoux 160 p. 74 p. 234 p.
2. One“, Bandits 48 p. 42 p. 90 p.
3. Nothing is impossible“, Eva Jacobs 37 p. 52 p. 89 p.
4. Need You Tonight“, Yass 19 p. 58 p. 77 p.
5. What’s The Time in Tokyo?“, SIL 6 p. 32 p. 38 p.
6. Hero (In Flanders Fields)“, Udo 10 p. 22 p. 32 p.
(Källa: een.be)

Schlagerpinglan: Inför finalen så hade jag svårt att bestämma mig för om jag gillade “One” eller “Mother” bäst och inte blev det lättare efter att ha sett finalen. Under tiden respektive låt framfördes så tänkte jag “den här måste ju vinna”, vilket inte hjälpte ett dugg. Då var det ju bra att “alla” i Belgien var så säkra på vilket som var det “rätta” bidraget. 🙂

Jag kan tänka mig att “Mother” kan uppfattas som både olidligt smörig och alldeles rörande underbar och därför har jag lite svårt att sia om Axels chanser i Danmark. Klart är i alla fall att jag personligen fick lite glansiga ögon av framträdandet och det är något som varken Carl Espen eller Sanna lyckades med med sina bidrag, vilket för mig personligen säger en hel del… frågan är bara vad? 🙂

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2014 hittar ni här: “Belgien i ESC 2014” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Belgiens Eurovision-bidrag 2014”

 1. Nathalie

  Han sjunger bra, men jag tror nog allt att den där typen av låt hör hemma i ett annat forum än Eurovision.

 2. Josef

  Vem, vad, vilka ska få vara en del i en eurovision? Just variationen på balladerna i år gör det behagligt att luta sig tillbaka och få avnjuta mer eller mindre eurovision “SONG” contest, eller ska vi döpa om det till eurovision “robot uptempo” vision?

  Jag till skillnad från Micke gillar robotstycken, uptempo och lite technodunk som i fallet med Armeniens inslag i slutet, även om jag upplever att det blir lite väl utdraget

  Intressant att både Armenien, Norge och nu Azerbajdzjan har piano som “huvudinstrument”!? Kanske det ger Belgiens “Mother” lite mer chanser till en seger… Jag tycker Norge med Carl Espen har i särklass den klara vinnarmelodin. Men den prestation han hade jämfört med Alex Hirsoux gör att jag lite oklar på om han vinner så säkert. Är det någon som har svaret där ute..?

 3. Micke

  Jag gillar upptempo Josef men inte livlösa trummor som styrs av maskiner. Bara det jag sa 🙂 Vi är både överens och inte överens om slutet på Armeniens låt. INTE ÖVERENS om vad det ska kallas. Jag kallar det absolut inte för technounk. ÖVERENS om kvaliteén. Jag anser att höjdpunkten i hela den låten är när man börjar fylla på instrument i slutet och ökar trycket. Kanske, kanske att de skulle tonat ned sångaren lite på samma ställe. Tycker också väldigt bra om balladdelen i början.

  Jag anser att det finns minst fem starka ballader i år: Slovenien, Armenien, Montenegro, Norge och glädjande nog Sverige. Möjligen kan även Azerbajdzjan hamna där när jag lyssnat mer på den. Angående din fråga Josef: Nej jag har inte svaret och det har ingen annan heller även om många tror det 🙂 Sanningen är att ingen vet hur Europa kommer att rösta. Det positiva för mig är att robotinslagen kraftigt minskar. En polare berättade att det märkligt nog även var så i MF i år. Jag har bara hört Sannas låt och ingen av de 31 övriga men enilgt honom var det så. Han sa att i finalen 2013 var det 7av 10 robotlåtar medan det i år bara var 2-3 st tror jag han sa.

 4. Josef

  Tack för intressant svar Micke 🙂 Här kommer med viss tvekan min lista på de 35 klara bidragen i väntan på skägg..Nej Österike och Ryssland!

  RANKING ESC 2014

  1. NORGE:
  2. BELGIEN
  3. ARMENIEN
  4. AZERBAJDZJAN
  5. UNGERN
  6. SVERIGE
  7. STORBRITTANIEN
  8. ITALIEN
  9. TYSKLAND
  10 UKRAINA
  11 IRLAND
  12 POLEN
  13 FINLAND (titta den växer) 😀
  14 MOLDAVIEN
  15 RUMÄNIEN
  16 MALTA (även denna litegranna) 🙁
  17 SAN MARINO
  18 SLOVENIEN
  19 ALBANIEN
  20 DANMARK
  21 MAKEDONIEN
  22 GREKLAND
  23 LITAUEN
  24 SPANIEN
  25 ESTLAND
  26 ISRAEL
  27 MONTENEGRO
  28 SCHWEIZ
  29 GEORGIEN
  30 HOLLAND
  31 FRANKRIKE
  32 PORTUGAL
  33 LETTLAND
  34 ISLAND
  35 VITRYSSLAND

 5. Micke

  Tänkte svara med att göra en “årets lista” redan nu. Oftas gör man det efteråt men tänkte ta en nu och sen ser man efter finalerna hur mycket man står för då 🙂 Nu blir det långt tyvärr 🙂

  Årets bästa låt: Utan tvekan det italienska bidraget med den starka Emma Marrone. Hon har gjort starkare låtar tidigare inte minst ” l’amore non mi basta” och “non è l’inferno” men nu är det ESC och då får man tagga ned förväntningarna. Så jädra gott med artister som levererar även live

  Årets bästa sångerska: Emma Marrone, Italien och det mesta är redan sagt under årets bästa låt.

  Årets bästa sångare: Har faktiskt inte hittat nån värdig vinnare av det än men det kommer kanske

  Årets: Hur tänkte du egentligen Micke: Definitivt Tysklands bidrag som jag inledningsvis tyckte var en bedrövlig ursäkt för att få några oförtjänta minuter av uppmärksamhet i etern. Oj så jädra dum jag var. Det är långt ifrån min favvislåt i år men jädrar vad den har vuxit med sin smittande glädje.

  Årets kollektiva hjärnblödning: Utan tvekan inträffade den i Estland under det som måste ha varit deras mörkaste stund i ESC-historien. Hur det gick till kommer jag nog aldrig att förstå men på något märkligt sätt fick man bort en mycket möjlig slutsegrare i hela ESC 2014 när man ratade Sandra Nurmsalu och hennes bidrag. Istället vann Euphoria-look-a-like bidraget Amazing med Tanja. Det enda något så när som kan accepteras som anledning kan vara att Estland visste att de inte skulle ha råd att ha ESC 2015 i Tallin. Möjligen att de då tänkte att det borde vara säkert att skicka Tanja för Euphoria vann ju 2012 och look-a-like låtar vinner aldrig igen. Nu kräver jag en kanonlåt som VINNARE nästa år Estland, först då kommer jag att förlåta er 🙂

  Årets uptempolåt: Tveklöst Italien

  Årets ballad: Svårare men det står nog mellan Armenien, Slovenien och Norge. Sanna kan också nämnas

  Årets mysfaktor: Utan konkurrens Nederländernas bidrag. Inga fejkade leenden, inga fejkade instrument, inga fejkade sångröster. Allt bara så äkta och genuint. Visst det är väl inget glädjepiller direkt men jag behöver inget sånt. Hela mitt liv är ett glädjepiller så jag behöver inte fylla på ryggsäcken med det. Däremot är det så himla gott att bara mysa till låten. Har man världens bästa och goaste flickvän som jag har så gillar man att mysa och då passar detta bidrag perfekt. Ja det passar till allt. Om du diskar eller vad tusan du än gör 🙂

  Årets glädjepiller: Maltas bidrag. Blir bara så jädra glad av den. Om det sen är bra eller dåligt skiter jag i, jag bara suger in glädjen i bidraget. Lite orolig dock över rösterna. Lät lite skakigt i Maltas final.

  Årets sjönk som en sten: Grekland som spred sån jädra glädje förra året till detta. Inte alls dåligt men mil från det de hade och gav oss 2013.

  Årets två mest matchande röster: Hollands duo som verkligen visar vad det innebär att sjunga tillsammans.

  Årets varför har ni tröttnat på ESC: Tveklöst Island som brukar skämma bort oss med så många bra bidrag. Hur de tänkte i år kommer jag aldrig att förstå. Möjligen att “fan vi hade ett kanonbidrag förra året men vad tusan hjälpte det. Vi kom inte bra ändå. Nu skiter vi i detta och skickar en ploj istället.” En ploj är det verkligen och om det inte var nog med det så kryddar det uselheten lite extra när de nu framför den på engelska.

  Årets fan vad jag önskar ni kunde komma med en bra låt: Det finns inget land jag unnar en framgång så mycket som Portugal. Ett land som vägrar sälja sin själ och strider vidare utifrån sitt måste bara få den största respekt. Tänk om de bara kunde komma upp med ett bra bidrag också så hade det varit än bättre. Det bidrag jag håller mest på utanför de jag egentligen tycker om. Om inte annat för lång och trogen tjänst.

  Årets i särklass sämsta och tjatigaste refräng: Skulle kunna skriva en hel avhandling om hur usel den här refrängen är men jag avstår i respekt för alla dagisbarn.

  Årets det är inte alltid glädje sprider glädje: Danmark. I rest my case

  Årets hur tänkte ni egentligen när ni satte ihop låten: Irlands märkliga bidrag. En helt ok vers och en helt ok refräng. Men vad är det man brukar säga? För många kockar……………. De passar helt enkelt inte ihop och för att göra det en mer besynnerligt har man dessutom lagt in ett tredje märkligt parti emellan vers och refräng. Synd för låten är helt ok annars och klart bättre än Irland brukar få till i ESC. Vem vet nästa år kanske de närmar sig än mer där de egentligen är som världens bästa musikland. Ett steg mot det vore ju givetvis att man förvisar alla svenska låtskrivare och tar hand om den saken själva.

  Årets ett gott skratt: Man ska väl inte håna låtar egentligen men när det gäller Frankrikes bidrag tror jag inte att jag trampar på deras tår. De verkar ju själva se sig själva och låten som ett spex.

 6. Micke

  Ser att jag glömde skriva vilket land jag menade när det gäller tjatigaste refrängen men jag menade Rumänien. Ett miracle att jag glömde skriva det

 7. Micke

  Glömde ju svara på Josefs lista. Jag har egentligen två olika beroende på vilket språk Montenegro bestämer sig för. Om de skitar ned sig och väljer engelsk rasar den för mig ned från plats 7 till plats 23. Hoppas de ratar engelskan. Dt blir enhet annan låt.

  1. Italien
  2. Nederländerna
  3. Norge
  4. Slovenien
  5. Malta
  6. Armenien
  7. Montenegro
  8. Israel
  9. Tyskland
  10. Finland
  11. Sverige

  12. Irland
  13. Schweiz
  14. Storbritannien
  15. Polen
  16. Moldavien
  17. San Marino
  18. Azerbajdzjan
  19. Makedonien
  20. Spanien
  21. Portugal
  22. Belgien
  23. Grekland
  24. Lettland
  25. Albanien

  26. Danmark
  27. Vitryssland
  28. Island
  29. Litauen
  30. Georgien
  31. Rumänien
  32. Frankrike
  33. Ungern
  34. Ukraina
  35. Estland

 8. Kerstin

  Jag som älskade Belgiens bidrag förra året fick i det närmaste en chock när jag lyssnade på Mother. Det här känns överspelat och tillgjort för mig. Jag skulle kunna skriva radvis om hur illa jag tycker om det här men det tänker jag bespara alla. Definitivt sist på min lista.

 9. Micke

  Var tvungen att gå in igen. Glömde helt bort ett av mina “Årets” 🙂 Det handlar om:

  Årets vad i glödheta hel………….. hände egentligen: Det priset är vikt för Spanien. Låten byggs upp med en triggande vacker vers och man bara sitter och väntar på refrängen och plötsligt kommer den och då jädrar händer…………………………………………. absolut ingenting. Den triggande versen går plötsligt över till en falsettsjungande donna som plötsligt tappar sitt språk och går över till engelska och fram tonar en totalt intetsägande refräng helt utan DET.

  Hej Kerstin förresten. Har dålig koll på din smak i år. Vad tycker du exempelvis om de elva låtar jag gillar?

 10. Josef

  Tackar för listan Micke! 🙂 Vi verkar båda rangordna Norge rätt högt (Jag 1 du 3) men mycket kan komma att ändra sig när kanske den här Conchita Wurst, men sist men inte minst de här tvillingdockorna från vårat älskade Ryssland gör entré. 🙂 Jag ska erkänna att det vore lite roligt med en fartig låt från deras sida, vi får se vad det blir!?

  Hejsan Kerstin 🙂 : Vilken låt rangordnar du högst av Armenien eller Norge? Du kanske svarar i samband med listan du delger Micke här på sidan, så får jag se var i listorna respektive bidrag hamnar.

  Ha det gott båda två! 🙂

 11. Micke

  Conchita Wurst har jag sett live i Österrike och jag kan lugnt säga att det inte var någon positiv upplevelse. Därför är väl inte mina förväntningar på deras bidrag alltför högt ställt. De ryska tvillingarna vet jag inget om men jag hoppas Europa ger tjejerna en ärlig chans och inte grottar ned sig i annat som hänt i Ryssland som tjejerna har noll med att göra. Hoppas vi kan få åtminstone en bra låt till 🙂 Just nu har jag elva stycken men ytterligare två trycker på. Två riktiga växare i Albanien och Azerbajdzjan. Fattas lite fortfarande men de växer allt mer.

  Ser att det är främst fyra låtar som skiljer oss åt Josef. Du verkar inte gilla två av mina absoluta favvisar Holland och inte heller Montenegro. Jag gillar inte dina Ungern och Ukraina. Skulle vara intressant att höra vad du anser saknas i mina två. Varför gillar jag inte dina då? När det gäller Ukraina är det: 1. De störande momenten framför sångerskan dvs de tre killarna. 2. känns som låten är helt uppbyggd på en refräng och det räcker inte för mig, i synnerhet som jag inte gillar refrängen. 3. Inte överförtjust i sångerskans sätt att ta sig an låtens uppbyggnad. UNGERN: Finns ingen topp tre här för det är något jag inte riktigt kan ta på ens. Jag blir bara allmänt störd av både scenshow, sångare och det mesta. Hemskt när man inte ens vet vad det är 🙂 Du får jättegärna berätta liknande om varför du inte gillar mina två. Kör på bara 🙂

 12. Kerstin

  Här kommer min lista över de 35 bidragen som nu är klara.

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Finland
  4. Malta
  5. Ungern
  6. Estland
  7. Spanien
  8. Israel
  9. Nederländerna
  10. Storbritannien
  11. Armenien
  12. Tyskland
  13. Lettland
  14. Montenegro
  15. Slovenien
  16. San Marino
  17. Moldavien
  18. Azerbaijan
  19. Makedonien
  20. Irland
  21. Danmark
  22. Rumänien
  23. Grekland
  24. Italien
  25. Vitryssland
  26. Ukraina
  27. Schweiz
  28. Litauen
  29. Island
  30. Frankrike
  31. Albanien
  32. Portugal
  33. Polen
  34. Georgien
  35. Belgien

 13. Kerstin

  Micke, din topp elva är helt ok tycker jag, det är väl bara Italiens bidrag som skiljer oss åt väldigt mycket. Men det är inte så att jag tycker Italiens bidrag är uselt det är bara det att den säger inte mig så mycket. Men Norge, Malta och Israel tycks vi ju gilla båda två.

  Josef, som du ser av min lista så rangordnar jag Norges bidrag högre än Armeniens. Jag hade önskat att man behållit det lugnare tempot i Armeniens låt rakt igenom för det blir oerhört konstigt när sångaren på ett forcerat sätt börjar ta i. De två bitarna fungerar inte riktigt för min del.

 14. Josef

  OK jag gör ett försök: 🙂

  Montenegro: Låten är på ingalunda sätt störande eller irriterande. Den har nästan alla harmonier man kan fråga efter. Men för mig vid varje års ESC så vill jag att man vågar lite nytt som den just nu spelade oddsfavoriten Armenien från öst. Den är mig lite obekant i vissa delar men ändå något jag “vaknar” upp till. Montenegro är för mig för förutsägbar om jag får säga min personliga uppfattning.

  Holland: Börjar tycker jag väldigt spännande med två duktiga (kanske speciellt tjejen i bandet) sångare, men så ska refrängen komma och det händer inte tillräckligt tycker jag för vad jag önskar från en ESC-låt. Jag tror dock om jag skulle välja att ha på någon av de ovanstående låtarna en kväll då jag vill koppla av så vinner Holland klart med en väldigt instrumental och skön basgång, vilket jag gillar.

  Jag tänker inte debattera Ungern, för jag har förstått att den faller pladask för många, i synnerhet vår egen schlagerpingla. Denna dom får nog jag leva med 🙁

  Ukrainas NYA version är den som jag tycker ligger idag på cirka en 8-9 plats. Jag länkar nedan. Ja för den där orginalversionen skulle vara bland de absoluta bottenalternativen! 😀

  http://www.youtube.com/watch?v=dRQjUY3cf48

 15. Schlagerpinglan

  Jätteroligt att flera lägger ut sina listor, och intressant att se hur olika de är i vissa avseenden. 😀 Själv väntar jag med att uppdatera min lista tills alla de 37 bidragen presenterats i morgon.

  Jag vill även tacka Micke lite speciellt för din Årets-lista, som precis som väntat var väldigt underhållande och där jag nog kunde skriva under på ungefär hälften… precis som vanligt då. 😉

 16. Josef

  Kerstin, har du publicerat denna lista tidigare? Isåfall får jag be om ursäkt att jag var så ouppmärksam.

  Tack i alla fall. SUPERTACK :-D,, Jag tycker det ofta finns en nämnare av konsekvens i dina listor som du har haft under åren och det är att bland dina låt säga; inom platserna 1-8 så brukar alltid vinnaren av ESC finnas.

  Hur var det 2011 när Azerbajdzjan “Running Scared” vann. Hade du den topp 5 då?

  Om du minns skulle jag bli jätteglad om du mindes!

  Tusen tusen tack som Carl Espen sade till den norska publiken

 17. Kerstin

  Josef, jag hade publicerat en topp 30 lista tidigare men inte en topp 35. Det hade jag tänkt göra oavsett så det är absolut inte något du behöver be om ursäkt för. Du har faktiskt helt rätt utan att jag egentligen tänkt på det. Vinnaren har funnits bland mina topp åtta de senast åren. 2011 när Running Scared vann så hade jag den på plats 8.

 18. Putte_63

  Efter att ha provlyssnat på låtarna som har släppts ut på youtube
  så blir det en hård kamp mellan Sverige, Armenien, Norge ,Slovenien, Finland och Irland.

 19. Micke

  Det är ok Schlagerpinglan du kan ju inte ha rätt jämt 🙂 Just kiding of course. Tack i alla fall. Ett råd min vän. Lägg alla tankar om att hitta låtar som “passar i ESC” åt sidan och bara lyssna efter musik som tilltalar dig. Garanterar dig att dina funderingar om det holländska bidraget far all världens väg och du kan redan nu njuta av bidraget. Du behöver inte vänta till sommaren 🙂 Bara njut av mysig musik. Leta efter musik som talar till ditt musikhjärta och inte till en mall för ESC. Det ger mycket mer jag lovar dig 🙂 Variation på musikstilar är hela grejen och att man förhoppningsvis hittar bidrag som betyder något för en själv och andra. Jag älskar ESC men bryr mig egentligen inte om vem som vinner. Det som tilltalar mig är att länderna kommer tillsammans med sin musik och delar med sig. Det är därför jag tycker så illa om när länderna inte skriver sina egna låtar och inte sjunger på eget språk.

  Jag är fullt medveten om att det holländska bidraget troligen är helt chanslöst inom den här tävlingen som styrs av kläder och annat som utmärker sig mer än själva bidragen. Men varför ska jag bry mig om det? Jag älskar bidraget. Ett bidrag som styrs av äkthet av två äkta musiker med äkta sångröster och äkta inlevelse. Självklart ser jag hellre att den vinner än att den blir sist men den stora segerchecken är tt den gått rätt in i mitt hjärta och kommer att följa mig länge

 20. Schlagerpinglan

  @Micke, Jotack, jag letar även efter “riktig” musik att lyssna på och brukar ha en två-tre låtar åt gången som går varma här. För tillfället är jag inne i en period där det främst växlas mellan “Rise up” (Grekland), “I Choose U” (Danmark) och “Estrella Fugaz” (Spanien) och som synes så är det inte ofta som mina val överenstämmer med ländernas ESC-val, tyvärr.

  Det låter ju helt tokigt att man skiljer på “bra” musik och på sådan man tror kan “fungera”, men när det gäller smaken hos så många så blir ju “det rätta” någon konstig medelväg, och den kan vara lite smårolig att försöka förutse, hur konstigt det än blir ibland. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se