Makedonien Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Makedonien landets ESC-historik
Bidrag: “To the Sky” videoframträdandelåttext
Artist: Tijana officiell webbplatstwitteryoutubefacebookwikipedia
Startnummer: nr 11 i semifinal 2
Låtskrivare: Darko Dimitrov (t&m), Lazar Cvetkoski (m), Elena Risteska Ivanovska (t)
Uttagning: MKRTV avslöjade i augusti 2013 att de gjort ett internval och tänker skicka Tijana Dapcevic till ESC 2014. Det utvalda bidraget “To the sky”, som även finns i en serbisk och en makedonsk version, presenterades dock inte förrän i februari 2014.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Makedoniens ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) (eurovisionary.com) eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Tijana av escXtra, ESC+Plus, esckaz.com och wiwibloggs. Se även en serbisk, “Voli me”, och en makedonsk, “Tamu kaj sto pripagjam“, version “To the sky” samt när Tijana framför tävlingsbidraget vid Eurovision in concert 2014.

Odds: Ej vidare till final & botten-5 (plats 33) av de 37

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Det har inte gått så bra för de ex-Jugoslaviska länderna i ESC på ett tag nu och en efter en väljer de att stå över tävlingen. Kanske, kanske kan detta göra att de kvarvarande länderna får lite uppmuntrande “stanna-kvar-röster”… men jag tvivlar på det. “To the sky” låter i mina öron som en typisk “ej-till-final”-låt och eftersom Hannas dansare inte kunde hjälpa Slovenien förra året (“Straight into love” kom sist i sin semifinal) så tror jag inte ens att ett topp-framträdande kan hjälpa Tijana att nå finalen i Köpenhamn.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 3 / 5
Personligen gillar jag den makedonska versionen av låten och hade gärna sett den i final, då helhetsintrycket höjs av att jag gillar sångerskan. Nu är det dock den engelska versionen som tävlar och den låter tyvärr som en väldigt vardaglig poplåt i mina öron och inte ens jag har den bland mina tio främsta i semifinalen. Jag hoppas dock på final för Makedonien och Tijana och ser gärna att hon överbevisar alla tvivlare och står för årets största skräll. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Makedonien 2014: “To the Sky”, Tijana”

 1. Chris

  Tror stenhårt på Tijana, och tror hon kniper den 10:e finalplatsen!

 2. Fredrik

  Makedonien är min favorit i år. Litauen och Georgien går inte till final från semifinal 2 för de är absolut värst. Då är det tretton länder som tävlar om tio platser. Live framträdanden avgör men Makedoniens låt är för bra och hon sjunger för bra live för det inte ska bli final för Makedonien:). Norge,Israel,Polen,Österrike,Grekland,Irland,Slovenien,Makedonien,Grekland,Schweiz i final:)

 3. Chris

  Btw: Har svprt att se några likheter med Slovenien 2013, vars låt var i en helt annan stil och med tunga dubstep-beat.
  Och inte minst så var Hannas live framträdande nästan en parodi.

 4. Schlagerpinglan

  @Chris, Njae… låtmässigt så ser inte heller jag någon större likhet utan jämförelsen gjorde jag mest för att det rör sig om ett ex-jugoslaviskt land där en solo-tjej kör en uptempo-låt på engelska och i värsta fall så kan det tilltala ungefär samma del av de röstande… vilket inte var så många förra året. Förhoppningvis så visar det sig att jag har helt fel… jag hoppas att jag har det. 🙂

 5. Kerstin

  En ok poplåt med modernt sound och en säker artist. Är lite rädd för att den ska glömmas bort i mängden men tror ändå att Makedonien tar sig till final i år. Betyg 3/5.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se