Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Slovenien
Land: Slovenien deltagit 20 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTVSLO se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 1X Band kom 22:a av 25 med “Tih Dezeven Dan

Sloveniens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Round And Round“, Tinkara Kovač 25:a i finalen
2013: Straight Into Love“, Hannah 16:e i semi 1
2012: Verjamem“, Eva Boto 17:e i semi 2
2011: No One“, Maja Keuc 13:e i finalen
2010: Narodnozabavni Rock“, Ansambel Žlindra & Kalamari 16:e i semi 2
2009: Love Symphony“, Quartissimo feat. Martina 16:e i semi 2
2008: Vrag Naj Vzame“, Rebeka Dremelj 11:a i semi 1“Here For You”, Maraaya

Lyssna på Sloveniens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Here For You officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: officiell radio-version med text & bilder
akustisk version med Tinkara Kovač
live i TV-showlive i radio-show
Artister: Maraaya officiell webbplatsfacebooksoundcloudwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av eurovision.tv (1:52 – 1:a mars)
Intervju av wiwibloggs (12:19 – 10:a mars)
Intervju av ESCKAZ.com (8:36 – 18:e april)

Startnummer: nr 16 i Semifinal 2 (21:a maj)
Låtskrivare: Raay (t&m), Marjetka Vovk (m), Charlie Mason (t)
Uttagning: Den 28:e februari valde Slovenien ut sitt bidrag genom den nationella finalen Evrovizijska Melodija 2015. Bland de 8 tävlande bidragen fick en jury först välja ut två superfinalister innan 100% tittarröster utsåg den slutliga vinnaren. Läs mer om finalen av EMA 2015 här: “Sloveniens Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-19): Vidare till final (plats 2 av 17) & topp-tio (plats 6) av de 40


Åsikter och spekulationer om Sloveniens bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Till final SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien Betyg: 4+ / 5
“Here For You” blev snabbt ett topp-tre-bidrag för mig men efterhand som fler bidrag valdes ut så tappade den lite mark, för att återigen klättra uppåt och nu finns bland mina topp-fem-bidrag. Förutom låten som helhet och dess uppmuntrande text så är det främst Marjetkas speciella röst och stråk-partiet som jag tycker bäst om här. En självklar finalist i mina ögon och kanske även ett av de bidrag som jag tycker bör kunna vara med i slutstriden, i alla fall när det gäller min egen personliga ESC-2015-favorit.
Schlagerpinglan tror: Till final
Det händer ganska ofta att jag tycker att Slovenien får mindre röster än de “förtjänar” i tävlingen men i år så har jag höga förhoppningar och tror faktiskt att det inte bara blir en finalplats utan även kan räcka till en skaplig topp-tio-placering i finalen. Duon har det mesta man kan önska sig i Eurovision-väg: en träffande låt, talande text, underbar sångröst, medryckande stråk-slingor och dessutom så är de både trevliga att titta på och har en lite personlig stil. Som sagt, en självklar finalist om allt går som det ska.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Slovenien: “Here For You” – Maraaya”

 1. Adri

  Slovenien är min andraplats i år (endast slagna av Estland). Det enda som stör mig lite grann (med betoning på LITE) så är det att jag inte kan avgöra om låten är glad eller inte. Texten är ju upplyftande och uppmuntrande men de instrumentala delarna och hennes röst låter sorgliga och då blir jag förvirrad. Som sagt så är det ett väldigt litet problem, för denna låten är riktigt bra och den förtjänar att åstadkomma Sloveniens bästa placering någonsin, de har ju aldrig ens kommit inuti topp 5.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Själv uppfattar jag låten som ganska dyster, trots sitt positiva budskap. Förmodligen är det just den här mixen som gör att jag tycker så bra om den, för den drar åt båda hållen så att säga. Så det är nog inte helt konstigt om den skapar förrvirring (och kanske skaver lite) hos vissa.

 3. Kerstin

  Ännu en låt som är oerhört omtyckt av väldigt många och tippas komma högt upp och ännu en låt som inte riktigt når ända fram till mig. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det är något med den här låten som stör mig. Den ligger runt femtonde plats på min rankinglista och är inte i närheten av min topp tio. Men jag hoppas på ett framträdande i ESC som övertygar mig. Final kommer Slovenien till och en topp tio placering mycket möjlig. Betyg 3/5.

 4. Johanna

  Det här är nog nästan första gången jag håller med dig pinglan:-) Det här är en av årets absolut bästa låtar och jag hoppas verkligen att den får de röster den förtjänar. Eftersom att jag vet att min nr 1 aldrig kommer vinna så hoppas jag att det inte är omöjligt att vi åker till Ljubljana 2016. Det räcker troligen inte dit men den skulle verkligen vara välförtjänt av en vinst. har inga klagomål på denna låt! nr 2/40 på min ranking

 5. Lukas

  Den här är lite jobbig för mig att bedöma, men det är nog mest för att min favorit från uttagningen, Rudi Bučar och hans “Šaltinka” föll på mållinjen mot denna. Men jag ska försöka ändå med att ignorera detta faktum.

  Precis som många andra gillar jag det här bidraget riktigt mycket, och jag kan tänka mig att den kommer sticka ut just för att den ändå har ett ganska snabbt tempo. Även om jag stundtals har lite svårt för Marjetkas röst och att jag inte helt kan relatera till texten är det lätt att överse detta, mest tack vare mellanspelen med stråkarna. Jag är rätt säker på att Slovenien kan få sin bästa placering i år, i alla fall tangera den de redan har. Och som slutbetyg så fläskar jag faktiskt i och ger en full femma, om än svag.

 6. Micke

  Nu vet vi hur Tyska Leena och Svenska Miss Li i en blandning kan låta 🙂 Det enda som stört mig lite inledningsvis är att man märker ganska tydligt live hur Maraaya kämpar med sin röst på ett speciellt sätt, att det inte kommer helt naturligt. Så då gillar jag inte denna artist och låt då?

  Inget kan vara mer fel för detta är en av höjdpunkterna år. De är åtta stycken. Grejen är att jag gillar Leenas och Miss lis röster och så jädra mycket förställer inte Maraaya sig så att det blir jobbigt. Hon har en bra röst och en bra låt med sig i bagaget när hon äntrar flygplatsen på väg till Wien. Jag tror på det här som en av de största favoriterna. Inte bara hos mig utan till att vinna hela ballongen.

  På frågan om det är en glad eller sorglig låt så är jag definitivt på det förstnämnda, inte bara textmässigt utan i synnerhet utifrån tempot och beatet i låten. En av de absolut största glädjepillren för mig i årets ESC. Det sorgliga i rösten som du hör Adri tror jag mest beror på att hon kämpar med att låta som hon gör. Det gör att rösten inte kommer fullständigt naturligt. Men för mig en av de stora i år och jag gillar hennes röst. Missförstå inte det 🙂

 7. Isabell

  Tyckte från första början inte alls om Sloveniens bidrag, mycket pga Maraayas röst som kändes anstränd och tillgjord.
  Efter mycket lyssnande så har min åsikt som vanligt förändrats.
  Hon har en mycket speciell stämma som jag absolut kan förlika mig med. Dessutom är låten härlig.
  Går upp och ner i olika tempo utan att tappa lyssnarens intresse…
  Det faller mig i smaken. Det går absolut till finalen och placerar sig bland de 10 bästa… 🙂

 8. Johan

  Håller med om att hennes röst känna lite ansträngd, men om jag ska vara ärlig tycker jag Lenas röst är betydligt mer ansträngd + den klassiska låtsas-dialekten som jag bara inte klarar av.

  Det här är Sloveniens bästa försök till en topp-placering och jag är nog mer eller mindre övertygad om att den kommer klara en topp 10 innan finalröstningen är avklarad (för final går den till, annars vet jag inte vad jag tar mig till). Den tjänar även på att delta ett år då 90 % är ballader, vilket bidrar till att den sticker ut i startfältet. Hade det här varit 2009 eller 2012 hade de nog fått det kämpigare då den skulle försvinna i ett startfält med mycket kontraster.

  Min gissning är att den landar på plats 5-10.

 9. Nathalie

  Jag förstår heller faktiskt inte storheten i Sloveniens låt. 2012, 2014 och speciellt 2008 tycker jag var riktigt bra låtar från Slovenien, men årets bidrag är för amerikaniserat, för tillgjort för att tilltala mig. Den är inte direkt dålig, och sångerskans röst är helt okej. Men det blir inte mer än så för mig. Själv tippar jag på en topp 15-placering i finalen!

 10. Daniel

  Denna gång får jag vara lite motvalls. Jag är inte alls frälst på denna låt. Jag får en känsla av att den kommer några år för sent. Hennes röst känns ansträngd och den typen av röster känns inte modern 2015, mer 2011-2014. Jag hoppas dock att det går bra för Slovenien och att den når en finalplats. Låten åker dock väldigt mycket bergodalbana på min lista. Om det är bra eller dåligt, det återstår att se. Men jag lägger inte min röst på Slovenien detta år i alla fall. Det finns andra bättre låtar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se