ESC2016 Efter att först ha gått ut med att det blir minst 41 deltagarländer så meddelade EBU i dag, torsdagen den 26:e november, att det blir hela 43 länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016, se listan nedan.

Förändringarna sedan 2015, då 40 länder deltog, är att Ukraina (efter ett års frånvaro), Bosnien och Hercegovina (tre års frånvaro), Kroatien (två års frånvaro) och Bulgarien (två års frånvaro) gör comeback medan Portugal beslutat sig för att stå över.

Dragningen som bestämmer i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla i görs i januari. Klart är redan att Israel tävlar i den andra semifinalen (den 12:e maj) samt att värdlandet (Sverige) och The Big Five (Italien, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Tyskland) redan är klara för finalen (den 14:e maj) där de kommer att ställas mot tio länder från vardera semifinal.

Uppdaterat 2016-04-22: Efter att Rumänien diskats, läs mer här, blir det endast 42 länder som kommer att delta i ESC 2016. Se en uppdaterad semifinalsindelning av länderna och deras bidrag här.

De 43 länder som deltar i Eurovision Song Contest 2016:
Albanien Albanien
(RTSH)
Irland Irland
(RTÉ)
Rumänien Rumänien
(TVR)
Armenien Armenien
(AMPTV)
Island Island
(RÚV)
Ryssland Ryssland
(RTR)
Australien Australien
(SBS)
Israel Israel
(IBA)
San Marino San Marino
(SMRTV)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
(İTV)
Italien Italien
(RAI)
Schweiz Schweiz
(SRG SSR)
Belgien Belgien
(VRT)
Kroatien Kroatien
(HRT)
Serbien Serbien
(RTS)
Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
(BHRT)
Lettland Lettland
(LTV)
Slovenien Slovenien
(RTVSLO)
Bulgarien Bulgarien
(BNT)
Litauen Litauen
(LRT)
Spanien Spanien
(TVE)
Cypern Cypern
(CyBC)
Makedonien Makedonien
(MKRTV)
Storbritannien Storbritannien
(BBC)
Danmark Danmark
(DR)
Malta Malta
(PBS)
Sverige Sverige
(SVT)
Estland Estland
(ERR)
Moldavien Moldavien
(TRM)
Tjeckien Tjeckien
(ČT)
Finland Finland
(YLE)
Montenegro Montenegro
(RTCG)
Tyskland Tyskland
(NDR)
Frankrike Frankrike
(France Télévisions)
Nederländerna Nederländerna
(AVROTROS)
Ukraina Ukraina
(NTU)
Georgien Georgien
(GPB)
Norge Norge
(NRK)
Ungern Ungern
(MTVA)
Grekland Grekland
(ERT)
Polen Polen
(TVP)
Vitryssland Vitryssland
(BTRC)
(Källa: eurovision.tv) Österrike Österrike
(ORF)

Schlagerpinglan: 43 deltagarländer, det överträffar inte bara mina personliga förhoppningar för 2016 utan tangerar även rekordåren 2008 och 2011 då de också lyckades att samla 43 länder till start. 😀

Att det skulle bli så många kommer att ta ett tag att smälta så jag återkommer med lite mer samlade tankar senare under dagen. Nu har jag små rosa moln att sväva på (och en del ESC-länders 2016-sidor att uppdatera). 😀

Är ni intresserade av vad de olika länderna har för planer för ESC 2016 så kan ni klicka på ländernas flaggor ovan eller se ESC-2016-samlings-sidan.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


25 kommentarer till “43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2016”

 1. Johan

  Vad i hela??? Det var länge sedan man upplevde så positiva nyheter om deltagarantalet att jag bokstavligen tappade hakan när jag såg rubriken. Det här kommer nog bli ett mycket spännande ESC-år 🙂 Nu får vi bara hoppas att kvalitén är lite högre än såväl 2008 som 2011 som enligt mig var lite av mellanår.

 2. Schlagerpinglan

  @Johan, Mmm… bara för att det är många länder som deltar så är det ju ingen garanti för att det blir en bra årgång… men om nyheterna fortsätter att vara så positiva som de varit på sistone så ser det väldigt lovande ut. 😀

 3. Johanna

  Är så himla glad att alla Balkan-länder är med att jag nästan glömt att Australien fortfarande är där…..men om man bortser från det så är det ju fantastiska nyheter att det är så många deltagare!!

 4. Micke

  🙂 Johanna försök göra som jag angående Australien. jag är egentligen helt på din linje och gillar inte att vi går utanför “gränserna” så men nu har de tagit beslutet och då spelar det ingen roll vad jag tycker 🙂

  Är även när det gäller balkan-länderna helt på din linje. attans så kul att de hakar på. det är ju bland dem man kan få höra lite annorlunda mäktiga bidrag som livar upp bland de övriga länderna med sin inkörda stil

 5. Piff

  Nu kanske Portugal & Slovakien ångrar sig och gör en kovändning

  Finns det någon övre gräns för hur många länder som får vara med?

  43 länder alltså, mäktigt, det är 6 länder fler än det var i Danmark förra året då de “bara” var 37

  Ger ju Semifinalerna mer spänning då fler slåss om finalplatserna

 6. Schlagerpinglan

  @Piff, Utdrag från 2016-reglerna: “A maximum of 46 Active EBU Members shall be allowed to participate.”, vilket ger utrymme för några till. 😀

 7. Micke

  Men kom igen då Portugal. Själen i ESC

 8. Johanna

  @Micke Låter som en bra ide, och jag hade också verkligen hoppats att nu äntligen skulle Portugal få till det, men det får väl bli till 2017 istället!

 9. Piff

  Tack för upplysningen, då finns det ju 3 platser till att fylla. Även om man ibland måste frågasätta kvaliten på vissa låtar och undrar hur dem tänkte så de ställde upp.

  Sångmässigt vinner Stålmannen från Bulgarien – 09, minns någon den?

 10. Johan

  @Piff: Du menar medeltidsoperan där alla på scenen tävlade i att sjunga så många tonsteg från varandra som möjligt? Det var smärtsamt att uppleva det framträdandet. Kom ihåg att många bedömde den som ett hot mot Malena innan live-framträdandet.

 11. Piff

  haha, det har du rätt i Johan, det Bulgariska hotet mot Malena:)

  var tvungen titta och njuta av deras bidrag igen, och finns finns det en “hock” i refrängen. Men det är som du säger, de smärtsamma tonerna dräpte hela låten.

 12. Schlagerpinglan

  Jag får väl erkänna att när väl den första chocken lade sig efter att jag hört den bulgariska medeltidsoperan så var det något där som lockade mig. Hade de bara justerat tonerna lite så att de inte skavde så mycket så hade det t.o.m. kunnat bli en personlig favorit, men så är det ju ofta… om inte om… 🙂

 13. Trevor

  Skandal att pariasstaten Israel tillåts deltaga år efter år. Likaså stor skandal att Palestina inte får representeras. “Ingen politik” heter det. Men det är precis vad det är, det. Kan det bli mer politik än så?
  Och varför tillåta en terrorstat att deltaga samtidigt som man sidsteppar dess offer. Mellon har ingen heder.

 14. Schlagerpinglan

  @Trevor, Om du verkligen har ett genuint intresse av Eurovision Song Contest (eller bara vill få en större förståelse för varför Israel är med i ESC och inte Palestina) så är mitt råd att du läser på lite om EBU och dess medlemmar. Förhoppningsvis klarnar det. 🙂

 15. Trevor

  Jag blir nog inte mycket klokare av det. Palestina erkänns av FN och av 135 enskilda länder. Varför förhindras dom då att deltaga i mellon? Jag har ett genuint intresse av rättvisa. Det är därför jag undrar. Jag skulle också gärna vilja känna mej som en del av mellogemenskapen eftersom jag har ett stort musikintresse. Som det nu är vänder jag alltsammans ryggen av detta enda skäl. Orsaken är att det känns så falskt.

 16. Schlagerpinglan

  @Trevor, I korthet: ESC är inte en tävling för alla erkända länder utan det är en tävling för TV-bolag som är med i sammanslutningen EBU. Sverige är med tack vare SVT och vi utser vårt bidrag genom Melodifestivalen. Andra länder utser sina bidrag på andra sätt. Palestina har inget TV-bolag som är med i EBU och därmed är de inte aktuella för tävlingen.

 17. Trevor

  Jag förstår. Men det kan jag inte acceptera. Israel ska helt enkelt bojkottas till följd av sina många krigsbrott. Som det nu är har jag aldrig, ens, hört Måns Zelmelöfs vinnarmelodi från förra året. Den är mej fullkomligt likgiltig liksom Frans´ (hette han så) melodi i år.

 18. Nathalie

  %Trevor- har du överdoserat i extremvänster-bibeln, eller vad är det frågan om? Naturligtvis ska Israel få delta. Australien har däremot enligt mig ingenting i Eurovision att göra.
  Så tagga ner lite nu, ta dig en drink och njut av Israels bidrag ikväll. Det är ingen personlig favorit till mig( sörjer att de slopat hebreiskan), men sjunga kan han allt, Hovi!

 19. Cecilia

  Har nog inte sett Eurovision song contest på
  10 år-men Australien…?Sen när ligger det ens i närheten av Europa?

 20. Schlagerpinglan

  @Cecilia, Australien ligger visserligen inte i Europa men de har ett TV-bolag som tillhör de associerade medlemmarna i EBU. Eftersom de har ett väldigt stort intresse av ESC som sträcker sig lång tid tillbaka så har det gjorts ett undantag för dem.

 21. Trevor

  @Cecilia Håller med dej om Australien.Snart kommer väl den välkända europeiska nationen USA med ett eget bidrag. Det är underliga kriterier som styr denna tävling. EBU tycks inte vara så noga när man tar emot medlemsansökningar. Jag hörde just att i år ska USA få ta del av tv-sändningarna från mellon.

 22. Trevor

  @Pinglan, (för din info). Den palestinska Broadcasting Corporation (PBC) bildades den 1 juli 1994 och ligger inom jurisdiktionen av palestinska myndigheten . Den har ett dotterbolag radiostation kallas Voice Of Palestina och en satellitkanal som kallas palestinska Satellite Channel . Palestina TV började först sända i Gaza 1996. Radwan Abu Ayyash , tidigare chef för arabiska journalistförbundet var chef.
  PBC finansierades delvis av USA: s regering fram till 1998.
  Den 19 januari 2002 dristade sig den israeliska försvarsmakten att använda sprängämnen för att förstöra fem våningar huvudbyggnaden och överföringstorn av PBC i Ramallah. Ett terroristattentat från pariasstatens sida.

 23. Nathalie

  TREVOR: Varför fortsätter du posta ditt “jag hatar israel-svammel” på en sida om esc? Det finns säkert gott om andra sidor på nätet för sådana som du…

 24. Schlagerpinglan

  @Trevor, Så länge Palestina inte har ett TV-bolag som är aktiva medlemmar av EBU så kan de inte vara aktuella för deltagande i ESC, oberoende av omständigheter.

 25. Trevor

  @Pinglan – Jag förstår det. Jag ville bara påvisa att det fanns ett tv-bolag. Men det är naturligtvis deras eget fel att de inte ansöker. Borde de ha gjort för åratala sen. Men det kanske beror på att man inte fått ha sitt
  sändningston inkakt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se