Sverige Precis som 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015 så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen 2016 medan resten av makten ligger i händerna på elva internationella jurygrupper.

Vilka länder dessa kommer ifrån (enligt wikipedia) ser ni här nedan tillsammans med statistik om vilka bidrag de givit sina tolvor till genom åren samt skillnaderna mellan juryns och svenska folkets smak de senaste sex åren.

De elva internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2016 (+ röstningshistorik):
2015 2014 2013 2012 2011 2010
♥ Australien
♥ Bosnien och
Hercegovina
Loreen
♥ Cypern Måns Sean Banan Loreen
♥ Estland Måns Linus Svenning Loreen
♥ Frankrike Måns Alcazar Ulrik Munther Danny Eric Saade Salem Al Fakir
♥ Israel Mariette Ace Wilder Robin Stjernberg
♥ Italien Ace Wilder Ulrik Munther
♥ Nederländerna Måns Ace Wilder
♥ Norge Loreen Swingfly Salem Al Fakir
♥ Slovenien Måns
♥ Vitryssland
Vinnare: Måns Zelmerlöw Sanna Nielsen Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Anna Bergendahl
Int. juryns val: Måns Zelmerlöw Ace Wilder Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Salem Al Fakir
Tittarnas val: Måns Zelmerlöw Sanna Nielsen YOHIO Loreen Eric Saade Anna Bergendahl

Schlagerpinglan: Som vanligt när det gäller inlägget om de internationella jurygrupperna så gör jag en snabb återblick på hur den internationella juryns makt förändras genom åren:

2009: Förutom de elva svenska jurygrupperna så infördes en tolfte, internationell jurygrupp. De fick även i uppgift att utse en extra finalist. Försöket fungerade inte så bra och slopades redan nästa år. “Alla” med Sofia fick nämligen endast 4 poäng av de svenska jurygrupperna och inga alls av tittarna. I finalen var Sarah Dawn Finer den int. juryns favorit medan de svenska juryn föredrog Måns Zelmerlöw. Vann gjorde dock tittarnas favorit Malena Ernman.

2010: De internationella jurygrupperna ökades till 6 stycken medan de svenska jurygrupperna minskades till 5 stycken. Trots att den int. juryn hade jurymajoritet så fick de se sin favorit Salem Al Fakir slagen av Anna Bergendahl, som var både tittarnas och den svenska juryns förstahandsval.

2011: Nu slopades de svenska jurygrupperna helt och systemet vi har idag med 11 internationella jurygrupper infördes. Vilka länder som är med skiftar dock från år till år. 2011 var både juryn och tittarna överens om att Eric Saade skulle vinna.

2012: Även detta år var juryn och tittarna överens om vinnaren. Denna gång ledde det t.o.m. till seger i ESC för Loreen och “Euphoria“.

2013: Detta var första året som den internationella juryns vilja segrat över det svenska folket och juryns Robin Stjernberg fick åka till Malmö i stället för tittarnas favorit YOHIO.

2014: Detta var första året, när 50/50-regeln tillämpats, som svenska folkets vilja segrat trots att den internationella juryn hade en annan favorit och Sanna fick åka till Köpenhamn i stället för juryfavoriten Ace Wilder.

2015: Precis som tre år tidigare så var juryn och tittarna överens om vinnaren och det ledde till seger i ESC, denna gång för Måns Zelmerlöw och “Heroes“.

2016: Även om det i nuläget ser ut som att svenska folket hittat sin favorit så vet vi ännu inte med säkerhet vem som får folkets tolva. Vi vet inte heller om den internationella juryn har en annan åsikt och vem det i så fall blir som får sin vilja igenom. Än kan allt hända och vilket av de tolv finalbidragen som i slutändan vinner återstår att se.

Vill ni själva kolla lite på hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten här: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se