ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Österrike
Land: Österrike deltagit 48 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014
TV-bolag: ORF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Bob Martin kom 10:a av 10 med “Wohin, Kleines Pony

Österrikes ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: I Am Yours“, The Makemakes (Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst (Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo” Trackshittaz (Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love” Nadine Beiler (Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:


Österrikes ESC-2016-bidrag: “Loin d’ici”, ZOË

Lyssna på Österrikes Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Loin d’ici officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i Tel-Avivlive i London
officiell text-videotext-video
officiell karaoke-versionengelsk text
Artist: ZOË officiell webbsidayoutubefacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (6:49 – 17:e april)
Intervju av wiwibloggs (6:24 – 17:e april)
Intervju av esckaz.com (4:32 – 13:e april)
Intervju av wiwibloggs (1:17 – 11:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:33 – 9:e april)

Startnummer: nr 12 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Christof Straub (t&m), Zoe Straub (t&m)
Uttagning: TV-bolaget ORF valde ut Österrikes ESC-bidrag genom en nationell uttagning där nio internval och ett wildcard (utsett genom en speciell facebook-omröstning) tävlade mot varandra i en final den 12:e februari. Vinnaren utsågs genom två omröstningar där först 50/50 tittar- och juryröster utsåg två superfinalister innan 100% tittarröster valde ZOË till vinnare. Läs mer om finalen av Wer singt für Österreich? här: “Österrikes Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-21): Ej vidare till final (plats 13 av 18) & nästan-topp-20 (plats 21) av de 43


Åsikter och spekulationer om Österrikes bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 4 / 5
Eftersom ZOË var min favorit i Österrikes ESC-uttagning 2015 (med låten “My Heart Still Beats”) och jag föll som en fura för “Loin d’ici” vid den första genomlyssningen så är jag väldigt nöjd med Österrikes val detta år. Kombinationen av det vackra språket, de behagliga melodislingorna och texten som helhet gör att det blir snudd på topp-tio och en självklar finalist för mig. Ett riktigt mysigt må-bra-bidrag.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Även om låten fångar hela den drömlika verklighetsflykt som ESC är för många, och bidraget verkar klara sig bra i OGAE:s omröstning, så tror jag att det kan bli svårt för ZOË att ta sig till finalen. De live-framträdanden jag sett har inte varit helt övertygande och det faktum att låten framförs på franska tror jag inte heller talar till hennes fördel. Dessutom så har de misslyckats (både i finalen och i de officiella videorna) med att förmedla det otroligt vackra drömlandskap som jag tror behövs för att höja helhetskänslan till final-nivå. Jag hoppas de lyckas bättre med inramningen på scenen i Stockholm så att jag får anledning att byta åsikt, men fram tills dess vågar jag inte vara alltför positiv.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Inför ESC 2016: Österrike – “Loin d’ici” – ZOË”

 1. Kerstin

  Lite nostalgi, lite Vanessa Paradis och en väldigt bra låt. Gillar sångerskan och hoppas på ett bra framträdande för det här är en favorit hos mig i årets tävling. Final. Betyg 4+/5.

 2. Marcus

  Österrike är ju ett av tävlingens sorgebarn – mängden dynga som landet producerat är smått otrolig! Av alla deras bidrag är det bara 1959, 1976 till 1979, 2001 och 2014 som är något att ha. 1982 går väl an att sjunga på schlagerkaraoke ibland… Därför är det extra kul när Österrike bjuder på en sån här trolsk poppärla! Alla rätt i min bok, och jag ser den gärna i final!

  Österrikes sämsta: dött lopp mellan 2007 och 2011. Inte ens en vampyr skulle kunne väcka till liv de som tråkats till döds av Nadines ballad, och gällande 2007 har jag bara en sak att säga: get a life, snälla!

  Österrikes bästa: Dött lopp igen, mellan Rounders Girls motowndoftande All To You från 2001, och Christina Simons jazz-chanson Heute In Jerusalem från 1979!

 3. Johan

  Alltså en fråga nu: Finns det något bidrag som schlagerprofilerna gillar? Känns som att allt ges 1or eller 2or..? De dömer ut mer eller mindre alla favoriter och jag förstår inte riktigt varför man lägger ner så otroligt mycket tid på något man inte ens gillar? Nä, det här var ju deprimerande att lyssna på. Skippar att lyssna mer än det här första avsnittet tror jag.

 4. Alex

  @Johan håller med dig. Men det kanske blir bättre. Har bara hört första avsnittet. Men verkar som att det är flera som inte tycker det var så bra.

  Nu till låten jag älskade den första gångerna så den låg väldigt högt på min lista. Sedan hände nåt. Inte att den blev sämst, för den blev den inte. Utan mer att den föll pga att alla andra låtar som håller fler lyssningar.

  Bra artist, bra röst, bra låt dock inte den bästa plan 9 på min lista.

 5. Micke

  Ja ska jag börja den här gången med att utnämna tidernas bästa och sämsta bidrag från Österrike så är det gjort 🙂 Att utse Österrikes sämsta bidrag någonsin är väldigt lätt för det är det sämsta bidraget överhuvudtaget som tävlat i ESC. Bidraget tävlade 2012 och det var min värsta stund i ESC-historien. Jag bor mycket i Österrike så tro mig det var ett jädra liv rent ut sagt när “Woki mit deim popo”, Trackshittaz chockvann den österrikiska uttagningen. Jag vill inte ens berätta om allt som sades och gjordes därnere. Jag var lika chockad jag. Allra helst som det fanns ett annat bidrag som jag tyckte väldigt mycket om. Den lågmälda och mysiga
  “Vater, father, mon père”, Papermoon som växer ju längre den går. Jag lägger ut den låten som borde vunnit. Den andra skulle jag inte ens röra med tång.

  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk

  Då till tidernas bästa från Österrike: Det blir faktiskt ett bidrag från min barndom, ett bidrag med 31 år på nacken. Tävlingen gick i Sverige 1985 efter Herreys seger året innan. Bodde hela sommaren i Österrike och minns låten och precis allting jag och kompisarna gjorde till den. Nostalgi? Självklart men sånt är kul ibland 🙂 Här är den:

  https://www.youtube.com/watch?v=VFdGQnjA9wo

  Då tar vi oss an årets bidrag då. Jag har hört många prata om ZOË och hennes vara eller icke vara av sångröst och utstrålning. Jag var på plats när det begav sig och jag vet vad det handlar om. Jag har hört henne sjunga och jag kan gå i god för att hon har en mycket bra sångröst. Det är inte där problemet ligger utan det stavas NERVER. Jag såg henne mina vänner här på bloggen och hon var så jädra nervös så det går knappt att beskriva. Titta på hennes ögon. Om hon kan lägga det bakom sig då finns det inga som helst problem för sjunga kan hon. Frågan är bara, kan hon lägga det bakom sig. Jädrar så jag hoppas tjejen fått ordning på nerverna för det är en mysig låt det här om de får till det. Om hon får till det så är det ett topp 10 bidrag för mig.

  Jag älskar att bidraget framförs på franska även om jag är rädd för att det kan slå bakut mot bidraget. En del, som undertecknad, vill ha på originalspråk medan andra vill ha engelska så de förstår. detta är inget av detta men personligen skiter jag i det. Franska kan vara väldigt vackert och det kommer mer fram här än i Frankrikes eget bidrag.

  Jag ser dock gärna att de inte tar med sig den bakgrund de hade i uttagningen. Vackra naturbilder absolut men på ett helt annat sätt hoppas jag. Hur som helst jag håller tummarna.

 6. Marcus

  Jag känner mig rätt ensam om att gilla Woki Mit Deim Popo… Sen kanske jag är färgad av att den påminner om deras tidigare låt i den österrikiska uttagningen året innan, Oida Taunz! Den lyssnar jag på nästan dagligen fortfarande!

 7. Alex

  @Markus/micke gillar också den låten som micke hatar hahaa

 8. Micke

  Oh jag som tyckte ni verkade ok 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Johan, Mmm… även om jag vet att många tycker att det är stor underhållning att lyssna på de som sågar ESC-bidrag på löpande band så tillhör inte jag dem. Ett avsnitt räckte för mig. Lyckligtvis så finns det numera många olika inför-program så det är bara att välja det som passar ens egen smak. 🙂

  @Marcus, Tackar för påminnelsen om “Oida Taunz!“. Längesedan jag lyssnade på den. En av mina 2011-favoriter. 😀

 10. Marcus

  @Micke, jag skrev ovanför att en av mina favoriter från Österrike är Ferry Graafs underbara Der KuK Calypso Aus Wien. Det bordet gett dig en ledtråd om att musiken jag gillar inte alltid är vidare högkvalitativ…

  @Pinglan, det är nog första gången vi är överens om en låt isf, haha!

 11. Marcus

  KuK i föregående inlägg ska alltså utläsas “ka und ka” och betyder königliche unt kaiserliche/kungliga och kejserliga. Bara för att undvika missförstånd… ^^

 12. Johanna

  Jag gillade länge denna och hade den som stor favorit långt in i säsongen men sedan släpptes bra många bättre låtar mot slutet så nu kan jag inte riktigt se hur denna skulle kunna gå till final från semi 1…..Med det inte sagt att jag inte fortfarade gillar den, bara det att den trillat ner utanför finalplats för mig från den semin (hade den däremot vart i semi 2 hade den haft en liten chans, men vem vet, kanske en skräll)

 13. Micke

  @Marcus, du får ha precis vilken smak du vill, det ska jag skita fullständigt i. Om du hittar nog att gilla i wokigrejen så ett stort grattis till dig. Du är en av ytterst få men vad tusan har det för betydelse. Smaken är olika så är det bara

 14. Micke

  “Om du hittar NÅGOT att gilla”

  Skulle det stå i det förra

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se