ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 56 gånger – vunnit 4 gånger:
1957, 1959, 1969 och 1975
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland
(Corry Brokken gjorde detsamma med “Voorgoed Voorbij“)

Nederländernas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“, The Common Linnets (Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
2010: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“, Sieneke (Internvald låt + Nationell final) 14:e i semi 2
2009: Shine“, The Toppers (Internvalda artister +
Nationell final
)
17:e i semi 2
2008: Your Heart Belongs To Me“, Hind (Internval) 13:e i semi 1


Nederländernas ESC-2016-bidrag: “Slow Down”, Douwe Bob

Lyssna på Nederländernas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Slow Down officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdam
Artist: Douwe Bob officiell webbsidatwitteryoutubefacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (2:03 – 15:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:02 – 12:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:59 – 4:e mars)
Intervju av esckaz.com (3:50 – 9:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:28 – 10:e april)

Startnummer: nr 4 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Douwe Bob Posthuma (t&m), Jan-Peter Hoekstra (t&m), Jeroen Overman (t&m), Matthijs van Duijvenbode (m)
Uttagning: Den 22:a september avslöjade TV-bolaget AVROTROS att de kommer att låta Douwe Bob representera Nederländerna 2016. Tävlingsbidraget, som han delvis själv skrivit, presenterades den 4:e mars. Läs mer om internvalet här: “Douwe Bob för Nederländerna 2016!” – “Nederländernas Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-22): Vidare till final (plats 8 av 18) & topp-15 (plats 15) av de 42


Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 2+ / 5
Njae… jag vill gärna tycka om detta, då det känns som något som borde vara värd min uppskattning, men jag tycker att det hela är så otroligt långtråkigt. Texten är tänkvärd och passande utan att vara uttjatad och artisten kan både sjunga och få min odelade uppmärksamhet. Jag kan dock inte bortse från låten och bara ge extrapoäng för en charmig artist när låten är så pass enformig och “farfarsaktig”. Nej, för min del så blir det inte bättre än snudd på botten-fem på min lista och en förhoppning om att vi inte behöver lyssna på bidraget mer än en gång i ESC 2016.
Schlagerpinglan tror: Till final
Nederländerna har i modern tid haft två gyllene år då Anouk satte sin prägel på bidragen. Varken före eller efter har det gått speciellt bra. Douwe Bob låter visserligen inte som någon Anouk-kopia men han har samma självklara “riktig musik”-känsla över sig som jag tror kan tilltala stora delar av juryn. Förra året förvandlade Trijntje Oosterhuis en helt OK låt till en katastrof med helt fel infallsvinkel när det kom till scenshowen, vilket jag inte tror att Douwe kommer att upprepa. Tvärtom så tror jag att eventuellt tveksamma tittare kommer att charmas av artisten till den grad att det slutligen räcker till ännu en finalplats för Nederländerna.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Inför ESC 2016: Nederländerna – “Slow Down” – Douwe Bob”

 1. hej

  Den här var en snabb växare och jag tycker helt enkelt att den här är en låt som mysig att lyssna på, jag har tidigare berättat om semifinal etts the big 3, det är numera the big 4 med Nederländerna, och de skulle alla (Estland, Ryssland, Ungern och Nederländerna) skulle garanterat få mina röster om semifinal 1 var idag.

 2. Schlagerpinglan

  @hej, Ojsan, med tanke på att jag själv har låten så pass långt ner på min lista så är jag lite förvånad, men ändå inte. Det låter som en låt som kan tilltala många, så kanske har jag ändå inte helt fel när jag tror på en finalplats för Nederländerna… även om det betyder att en av mina egna favoriter kanske åker dit p.g.a. det. 😉

 3. Johanna

  Det är här mina röster komma falla i semifinalen:-) Åtminstone majoriteten av dem. Det här är precis som du skriver “Riktig” musik och det är årets (näst) bästa låt enligt mig. Finns egentligen ingenting jag inte gillar med den. Den är simpel men effektiv, fastnar efter en lyssning och har en charmig sångare som dessutom får pluspoäng i min bok för att ha skrivit den själv. Jag hoppas verkligen att den tar sig till final för den sticker ut bland all överproducerad radiopop (Kroatien och Malta, jag tittar på er)

 4. Schlagerpinglan

  @Johanna, Man ska aldrig underskatta en “simpel” låt, för känns den bara rätt och framförs av en kompetent artist så behövs det inte mycket mer för att fungera. Jag förstår att detta är något som går hem hos många och håller egentligen en liten tumme för Douwe Bob i hemlighet, men hoppas att det inte kommer att gå ut över någon av mina egna favorit-bidrag… vilket jag tyvärr tror att det gör.

 5. Adri

  Semifinal 1 är så extremt svårtippad, jag tror på riktigt att 16/18 är möjliga finalister (De enda jag verkligen, verkligen tippar bort är San Marino och Montenegro)

  I alla fall så tycker jag på riktigt att detta är en bra låt men trots det kan jag inte hoppas på en finalplats då låten möter 10 bättre låtar. Jag tror faktiskt inte heller det blir final, men som sagt. 16/18 möjliga finalister sååå jag kan ha jätte, jättefel.

  Min topp 18:

  1. Island
  2. Kroatien
  3. Ungern
  4. Azerbajdzjan
  5. Armenien
  6. Malta
  7. Österrike
  8. Moldavien
  9. Tjeckien
  10. Ryssland
  11. NEDERLÄNDERNA
  12. Grekland
  13. Estland
  14. Cypern
  15. Finland
  16. Bosnien & Herzegovina
  17. San Marino
  18. Montenegro

  Jag gissar att Nederländerna hamnar på 14:e plats i semifinalen.

  Hur jag gissar att de utslagna placerar sig:
  11. Tjeckien
  12. Grekland
  13. Österrike
  14. Nederländerna
  15. Finland/Moldavien
  16. Moldavien/Finland
  17. San Marino
  18. Montenegro

 6. Micke

  Country är inte direkt min favvismusik om man säger så. Har aldrig och kommer aldrig att köpa en countryskiva men å andra sidan har jag lätt att ta till mig enstaka exemplar. Hänt ytterst sällan att jag hittat låtar jag tycker direkt illa om när det gäller musikstilen men som sagt inget jag springer och köper biljetter till. Men det är väldigt svårt att inte få en good feeling känsla av det här bidraget. Visst inget mästerverk men ringakta aldrig musik att må gott till. Jag är inte alls på samma plan som Schlagerpinglan här. Det kan man inte alltid vara 🙂 Något farsaktigt ser jag absolut inte och långtråkig är bidraget inte alls enligt mig.

  Nederländerna har en äkthet som jag värdesätter. Inte minst 2013 och 2014 men även andra år. De krånglar inte till saker och överproducerar inte. De gör publikvänlig musik som är lätt att ta till sig om än inte alltid varaktig. De har två av de äldsta vinnarna på min favvislista. Två som var med innan jag slog upp mina blå även om det var gränsfall 🙂 Fyra bidrag tycker jag enormt mycket om, två från 70-talet och två från 2010-talet. Men om jag först ska ta ut deras sämsta bidrag vilket blir då det? Inget katastrofbidrag men måste jag välja något får det bli “Never alone”, 3JS från 2011.

  Favvisen då. Definitivt någon av “Birds”, Anouk 2013 eller “Calm after the storm”, The Common Linnets 2014. Men eftersom de är så nära i tid så lägger jag ut någon av de två från 70-talet istället. 1974 vann ABBA med Waterloo, något jag inte själv fick uppleva men långt efter när mina ögon och öron var öppna och fick koll på bidragen det året insåg jag en sak – FEL LÅT VANN. Nu kommer vi till Nederländernas bidrag som för mig var mycket bättre. Året därpå vann Nederländerna med det andra bidraget med dem från 70-talet som jag tycker mycket om. Men nu då till bästa låten 1974 vilket var “I see a star”, Mouth & MacNeal

  Vill bara först önska Nederländerna lycka till. Ni har inte alltid kanonlåtar men ni står för ärlighet och att inte krångla till det.

  https://www.youtube.com/watch?v=DoVsGdtM378

 7. Marcus

  Riktigt skön låt, med charmig artist. Tyvärr lite segdragen och enformig, men borde få en placering runt plats 10 i finalen.

  Nederländernas sämsta: 2009, Shine med The Toppers. Kan vara ett av de sämsta bidragen någonsin i tävlingens historia. Lyssnar hellre på Irelande Douze Points än det här…

  Nederländernas bästa: Här blir det svårare. Landet har skickat guldklimpar genom hela sin tid, från 1957 och Net Als Toen till 2010 och Ik Bem Verliefd, men mellanlandningar som Een Beetje, ‘t Is Genoeg, Mallemolen, Rechtop In De Vind, Hemel En Aarde… Men vinner gör nog ändå Anneke Grönlohs fantastiska Jij Bent Mijn Leven (som faktiskt tar sig in på min top 20 genom tiderna)! Texten är rätt vedervärdig, men Annekes varma röst och utstrålning och den smittande melodin får mig att falla pladask varje gång!

 8. Micke

  Josef, Marcus och övriga här som gillar Jamala, Ukraina läs inte detta jag nu ska skriva. Jag vill inte på något sätt reta upp någon här men jag känner att jag vill berätta om en “uppenbarelse” jag fick i veckan. Jag är helt seriös nu och om ni har svårt för att höra något negativt om detta så läs som sagt inte vidare.

  Ok i veckan var jag med om ett jippo, kan vi kalla det. Skulle ta allt för lång tid för att förklara vad det var så jag nöjer mig med att säga att ett av inslagen var Ukrainas bidrag visad på en skärm som bakgrund till en sångerska som framförde 1944. För mig har alltid det här rödgula bildflödet bakom Jamala varit helt obegripligt, lika obegripligt som hennes sång. När jag då på plats i veckan insåg att jag skulle få se det här igen kände jag bara “varför? vad har jag gjort för ont?” Jag ser bakgrunden framför mig, jag hör musiken börja och framför mig ser jag en söt tjej som jag i min enfald tror strax kommer att förstöra de tre närmaste minuterna i mitt liv.

  Tänk så jädra enfaldigt dum man kan vara ibland. Hur man kan döma ut saker på förhand utan att veta ett skit. Tre minuter senare sitter jag fullständigt nedslagen av hänförelse över en fullständigt fantastiskt tjej, hennes röst, hennes inlevelse och hennes sätt att visa hur jävla dum jag kan vara ibland. Tjejen fick mig att inse att jag dömt en låt på grund av en artist sätt att framföra den. Varför? Jag har varit med så pass länge i musikbranschen att jag borde veta att man dömer inte en låt efter en artist och man dömer inte en artist efter en låt.

  Jädrar vad jag önskar att ni alla här hade fått uppleva det jag fick uppleva. Jag ska kolla upp om det möjligen finns något sparat av det här. I så fall kommer jag definitivt att lägga ut det här för nu vet jag att Ukrainas bidrag i sig kan vara helt bedårande vackert. Jisses jag önskar att denna fantastiska tjej som uppenbarade sig framför mina ögon och öron kunde få sjunga för Ukraina istället för Jamala. Jag vet nu att det är Jamalas sätt att sjunga som förstör detta bidrag för mig, att med en sångerska som den jag såg och hörde kan bidraget istället föras upp på en enormt hög nivå.

  Hade det jag såg och hörde varit det som skulle framföras i ESC hade Ukraina definitivt varit som sämst på topp 10 för mig. Förmodligen mycket högre än det. Plötsligt förstod jag det tidigare obegripliga i bakgrunden till bidraget. Försökte sedan ge Jamala och bidraget en ny chans så jag kollade. Tyvärr det funkar bara inte men nu vet jag att det beror på artisten och inte låten

 9. Micke

  Har som sagt svårt att ta ut tidernas bästa Nederländska bidrag Står ju mellan “Birds”, Anouk 2013 eller “Calm after the storm”, The Common Linnets 2014. Men när jag nu igen lyssna på den fullständigt magiskt vackra, mörka uppenbarelse till röst som Anouk är i besittning av så får hon li etta ändå 🙂

 10. Alex

  @micke vill verkligen höra det du fick höra. Jag har alltid vetat att det är Jamala som gör låten “speciell” hur hon rör sig, toberna hon tar, andetagen och dramatiken. Det är hon som gör det inte låten.

  När det kommer till Nederländerna så säger jag bara gäsp. Den är inte hatad av mig inte älskad. Denna låt är verkligen gå på toa moment. Plats 31 på min lista. Dvs finns värre låtar men mer intressanta om ni förstår vad jag menar. Tar sig troligen till final.

  När det kommer till favoriten så är det verkligen Anouk, Birds. Ett utav de vackraste låtar i esc ever. Älskar den. Blev helt hänförd när jag hörde den första gången.
  Om jag skulle göra en topp 30 är hon verkligen med.

 11. Alex

  @pinglan hur brukar det se ut här inne när det är semin och så. Ingen som skriver? Skriver du nåt?
  De e ju mitt första år då jag hittat denna pärla.

 12. Micke

  @Alex, pinglan kommer definitivt ge ett bättre svar än det jag nu ger men jag slänger bara in detta för att lugna dig. Jag har varit här ett antal år och du behöver inte oroa dig 🙂 Det rullar på så du kommer att få skriva och läsa 🙂

  Angående det jag fick se med tjejen som tolkade Ukrainas bidrag. Alex jag lovar rakt av att är det så att något finns sparat och jag kan komma åt det då kommer det snart att ligga på den här bloggen. Med pinglans tillåtelse givetvis 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Alex, Jag skriver resultat av olika undersökningar och mina egna gissningar och förhoppningar om semifinalerna och sedan resultaten av dem och detsamma inför och efter finalen. Vanligtvis brukar det finnas läsare som delar med sig av sina funderingar också så det hoppas jag de/ni gör även i år.

  Under tiden de tre live-showerna pågår skriver jag däremot ingenting på bloggen (fullt upp med annat) och direkt efter blir det vanligtvis endast något litet, då jag brukar vara lite för upprörd för att skriva något vettigt. 🙂 Dagen efter däremot… 🙂

 14. Alex

  Tack för infon micke och pinglan.

 15. Kerstin

  Vet inte riktigt vad jag ska säga om Nederländernas bidrag i år. Den är varken bra eller dålig. En ganska behaglig och trivsam låt. Jag tror dock inte på final för Nederländerna i år men jag har absolut inget emot om dom tar sig dit. Betyg 3/5.

 16. Kerstin

  Det här med att ta ut varje lands bästa låt, tänkte haka på det. För mig är Nederländernas bästa låt helt klart The Common Linnets med Calm after the storm.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se