ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Montenegro
Land: Montenegro deltagit 7 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTCG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Stevan Faddy kom 22:a av 28 i semifinalen med “Ajde Kroci

Montenegros samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2015: Adio“, Knez (Internval) 13:e i finalen
2014: Moj Svijet“, Sergej Ćetković (Internval) 19:e i finalen
2013: Igranka“, Who See (Internval) 12:a i semi 1
2012: Euro Neuro“, Rambo Amadeus (Internval) 15:e i semi 1
2011: – – – – – –
2010: – – – – – –
2009: Just Get Out of My Life“, Andrea Demirovic (Internval) 11:a i semi 1
2008: Zauvijek Volim“, Stefan Filipović (MontenegroSong
+ internvald låt
)
14:e i semi 1
2007: Ajde Kroci“, Stevan Faddy (MontenegroSong) 22:a i semifinalen


Montenegros ESC-2016-bidrag: “The Real Thing”, Highway

Lyssna på Montenegros Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: The Real Thing officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i London
Artister: Highway youtubetwitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av Radio International (3:52 – 26:e april)
Intervju av ESC Pulse (4:22 – 19:e april)
Intervju av esckaz.com (3:54 – 17:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:15 – 17:e april)
Intervju av esckaz.com (3:45 – 9:e april)

Startnummer: nr 15 Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Srdjan Sekulovic Skansi (t&m), Luka Vojvodić (m), Maro Market (m)
Uttagning: Den 2:a oktober meddelade TV-bolaget RTCG att de gjort ett internval och låter gruppen Highway representera Montenegro i ESC 2016. Tävlingsbidraget “The Real Thing” presenterades den 4:e mars i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Highway för Montenegro 2016!” – “Montenegros Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisterna + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-27): Ej vidare till final (plats 18 av 18) & botten-5 (plats 39) av de 42


Åsikter och spekulationer om Montenegros bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MontenegroMontenegroMontenegroMontenegroMontenegro Betyg: 2+ / 5
Jag hade förhoppningar om att Montenegro skulle skicka en tredje Balkan-ballad på raken och därmed få triss i final-platser men så blir det nog inte. Även om jag är lite besviken så är jag till viss del imponerad av att de inte kör på ett “säkert kort” utan testar något nytt. Själva låten har jag inte mycket att säga om, det är en typisk “in genom ena örat ut genom andra”-låt som är helt OK men som inte ger mig så mycket. Likväl så kommer jag att uppskatta den som en del i ESC-showen. Variation förnöjer, men någon finalist är det inte för mig.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Efter att Montenegro tagit sig vidare till final två år i rad med underbara Balkanballader så väljer de i år att skicka ett betydligt rockigare bidrag helt på engelska.Om detta spårbyte beror på att de försöker ligga steget före eller helt enkelt inte känner någon press att de “måste” ta sig vidare till final och därför skickar något de själva gillar, har jag ingen aning om. Oavsett orsak så tror jag målgruppen är alltför smal för att bidraget ska ha någon chans att nå finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2016: Montenegro – “The Real Thing” – Highway”

 1. Marcus

  Ska man säga något om bidraget är det att det är det bästa av det handfull usla bidrag vi har år…

  Montenegros sämsta: Ajde Kroci? Adio? Zauvijek Volim? Välj själv.

  Montenegros bästa: får väl välja den enda låten (utom Ajde Kroci) som jag ens kom ihåg utan att behöva kolla upp den på Youtube: Just Get Out Of My Life! Sen gillade jag No Name på deras tid, även om de representerade Serbien & Montenegro.

 2. Kerstin

  Montenegros bidrag i år är definitivt inte min typ av musik och därför blir det oerhört svårt att bedöma Montenegros chanser till final. Det finns vissa bitar i låten som jag ändå tycker är ok men refrängen drar ner helheten oerhört och min känsla är bara nästa låt tack! Jag går på Schlagerpinglans linje här och tror att målgruppen som verkligen går igång på det här är alltför smal och därför blir även mitt tips att Montenegro missar final. Betyg 1+/5.

  Bästa låten av Montenegro tycker jag är deras bidrag förra året. Men ska jag ta ett bidrag från tiden då dom deltog som Serbien- Montenegro så blir det ett bidrag som är en stor personlig favorit och min vinnare 2005. No name med Zauvijek moja.

 3. Daniela

  @Marcus: Jag tänkte ge dig en komplimang, hoppas det går bra: du har ett otroligt koncist sätt att uttrycka dig och då menar jag att med hjälp av inte så många ord prickar du så rätt på det relevanta! Det första delen av din kommentar fick mig skratta gott!

 4. Daniela

  @Kerstin: jag har hittat låten du skrev om:
  http://youtu.be/eB1Bn8bv6Uk

  Man blir nostalgisk av att lyssna på den! Och jag älskade också deras balad föra året!
  http://youtu.be/MTyi2XeeoJU

 5. hej

  Angående Rumänien och intresset bland privata TV-kanaler finns nu ännu en kampanj här:
  http://www.petitieonline.com/eurovision_2016_in_romania

 6. Daniela

  @hej: tack så väldigt mycket @ hej! Har redan signerat där! Det som hänt är illa! Ovidiu Anton kommer att få allt stöd för att få upprättelse för den kränkning han blivit utsatt för! Ett sådant beslut har fått stor uppmärksamhet även internationellt! Sorgligt!

 7. Johanna

  Förra året hade Montenegro sitt bästa bidrag någonsin och detta är ju långt därifrån. Dock är att ett annat år hade jag tyckt detta var riktigt bra men i år är ett så starkt år att jag inte kan placera det högre än på plats 39…Egentligen är det dock min stil.

 8. Johan

  Montenegro är fruktansvärt ojämna. Fram till 2013 var det mycket mörker (nu räknar jag bara de år de tävlat som självständiga). Ajde Kroci var uselt, bidraget 2008 ska jag inte försöka stava till men det var ju alldeles fantastiskt blek. 2009 föll de i Siegel-fällan men lyckades väl få ihop ett “skapligt” bidrag. Ryckte mest på axlarna. 2010-2011 tog de en paus och kom tillbaka 2012 med en av mina favoriter: Euro Neuro. Bidraget med så mycket självdistans och satir att jag gapade mig igenom hela framträdandet. Rytmiken är komplex, och där springer en oduschad medelålders karl runt och nödrimmar med jugge-brytning. Fantastiskt underhållande! 2013 var på gränsen till gräsligt, men sedan hände något! Montenegro bjöd på något som hade saknats i tävlingen, just en balkanballad. Och när man trodde att Montenegro toppat så gör dom det igen: Adio med Knez 2015 var en pärla som förtjänade en betydligt högre placering än deras 13:e plats. Åh så hjärtskärande vackra balkanballaderna kan vara ibland…

  Min favorit? Det blir nog Knez som kammar hem det. Moj Svijet kommer på en ärofylld andraplats och Rambo kniper tredjeplatsen. Igranka från 2013 är nog det sämsta om ni frågar mig, men Ajde Kroci är int långt ifrån.

 9. hej

  Men angående Montenegro tycker jag att det här är den sämsta låten de någonsin skickat. Eller jag har inte lyssnat på “Ajde Kroci” och “Zauvijek volim te” så ordentligt. Refrängen på Ajde Kroci kommer jag ihåg, men 2008-låten kommer jag inte ihåg alls. Den bästa då? Helt klart Adio från förra året.

 10. Marcus

  Jag måste ha missat något med Adio, så som alla hyllar den här… Får nog ge den några lyssningar till ikväll!

 11. Adri

  Angående 2016: en musikalisk röra. Min 18:e plats i första semifinalen och det är nog också där den hamnar i maj.

  Sen till bästa och sämsta från Montenegro:

  1. Just get out of my life, 2009
  ———————
  2. Igranka, 2013
  3. Ajde kroci, 2007 (Märker att den inte är så poppis här och jag tycker inte den är bra alls, men Montenegro har hållt en väldigt låg standard genom hela deras deltagande)
  ———————
  4. Adio, 2015
  5. Moj Svijet, 2014
  ———————
  6. Zauvijek volim te, 2008
  7. Euro Neuro, 2012

  Men den enda här som jag överhuvudtaget skulle få för mig att för en sekund lyssna på frivilligt igen är deras låt från 2009. Inte den mest originella i högen, men deras andra låtar har nästan alltid varit botten 15-material för mig, och deras låtar från 2008 och 2012 var mina personliga sistaplatser deras respektive år. (Deras 2012-låt är dock delad sista plats det året med Österrike)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se