ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 4 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2015: Hope Never Dies“, Marta Jandová & Václav Noid Bárta (Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalenTjeckiens ESC-2016-bidrag: “I Stand”, Gabriela Gunčíková

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: I Stand officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live på Maltakort a cappella-klipp
Artist: Gabriela Gunčíková officiell webbsidayoutubefacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (1:20 – 29:e april)
Intervju av esckaz.com (1:08 – 22:a april)
Postcard (making of) (0:54 – 24:e mars)

Startnummer: nr 10 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Sara Biglert (t&m), Christian Schneider (m), Aidan O’Connor (t)
(d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 10:e mars avslöjade TV-bolaget ČT att de internt utsett Gabriela Gunčíková att representera Tjeckien i ESC 2016 låten “I Stand”. Bidraget presenterades dagen efter i form av den tillhörande musikvideon. Läs mer om internvalet här: “Gabriela Gunčíková för Tjeckien 2016!” – “Tjeckiens Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-02): Vidare till final (plats 6 av 18) & topp-15 (plats 12) av de 42


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 3 / 5
Skulle jag sätta betyg på bidragen genom att enbart lyssna på snabbreprisen av de 42 bidragen så hade Tjeckien fått näst intill topp-betyg. Det är en välskriven låt med melodislingor som verkligen talar till mig. Att Gabriela även verkar vara en sångerska som klarar av att sjunga live gör det hela ännu bättre. Men… hur mycket jag än gillar bidraget så blir det för mycket efter ett tag. Det händer liksom ingenting utan jag blir lite uttråkad. Så tyvärr, en låt som inte kan hålla uppe mitt intresse i tre minuter ser jag inte som någon final-kandidat, hur lovande det än känns inledningsvis.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Egentligen så tror jag faktiskt att Tjeckien borde få sin första finalplats i år. De har fått en “svensk-låt” som låter helt OK, de har en sångerska som verkar kunna sjunga live och oddsen talar till deras fördel. Jag kan dock inte släppa förra årets resultat då de skickade ett bidrag där allt (låt, artist, röster, personligheter) imponerade stort på mig, fast utan att resultera i någon finalplats. Därför, när de inte klarar av att ta sig vidare till final med en, i mina ögon, topp-tio-kandidat, så ser jag ingen anledning till att de skulle klara av det med “I Stand” heller.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2016: Tjeckien – “I Stand” – Gabriela Gunčíková”

 1. Kerstin

  Det är väl knappast någon hemlighet att jag älskar den här låten. Det är en låt som jag föll pladask för direkt och jag tycker faktiskt den är lika stark idag som första gången jag hörde den. Tillsammans med Ryssland och Frankrike så är det här min största favorit i år. Gabriela har för mig startfältets bästa kvinnliga sångröst. Av de liveklipp jag sett med henne så låter hon riktigt bra och verkar även besitta utstrålning och personlighet. Enormt vacker, välgjord och snygg låt. För mig en klockren finalist. Jag håller mina tummar, för det här är så förbaskat bra. Betyg 5-/5.

  Att ta ut Tjeckiens bästa bidrag är enkelt, det är årets. Ska jag välja någon annan så får det bli förra årets.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag hoppas att det är många som tycker som dig vad gäller årets tjeckiska bidrag. Efter förra årets enorma besvikelse, för mig, så ser jag gärna att landet får revansch. 🙂

 3. hej

  Tjeckien var min favorit i andra semifinalen förra året och hoppades att Tjeckien skulle komma till final. Men det året minns jag att jag även gillade Israel, Montenegro, som båda gick till final och fick varsin bra placering, så jag blev glad. Jag tror också att Tjeckien får vänta något år till innan de går till final, men “Hope never dies”

 4. Micke

  Vad kan man säga om det här? Ja man kan säga att det är det sämsta bidraget efter Spaniens bidrag men varför ska jag säga det när jag inte tycker det 🙂 För min del är det mest två saker som jag tänker på när jag hör det här bidraget och snacket runt om. Dels att om sångerskans röst live matchar det vi hör här då är det en av startfältets starkaste kvinnliga röster. Möjligen rent av tvåa efter Kaliopi. Finns en till som konkurrerar om andraplatsen men även där avvaktar jag att se henne live.

  Sedan har vi också det som kanske förvånar mig mer än något annat i årets tävling. För mig är Tjeckiens och Australien två bidrag som egentligen borde ha samma upphovsmän. Både bidragen tycker jag är ok men att Australiens rankas högre är nästan chockerande för mig. En liten del har givetvis med vilka länder det handlar om att göra men det är givetvis inte hela sanningen. För min del är det hur som helst så att Tjeckiens bidrag är mycket mer äkta och känns inte konstruerad för att försöka vinna ESC på samma sätt.

  Tjeckiens bidrag är en av de största växarna för mig. Först inte bland de 30 men nu står den utanför topp 10 huset och bultar på dörren på glatta livet. Vi får väl se om den kan dyrka upp låset med tiden. Styrkan är att den är väldigt vacker medan svagheten kan vara att den kan bli lite enahanda emellanåt.

  Bäst och sämst i Tjeckien då? Jag gillar visserligen humoristiska bidrag men bidraget *Gypsy.Cz* med Aven Romale från 2009 är inte min typ av humor så utnämningen sämst i Tjeckien är glasklar. Till bästa bidraget då och märkligt nog är det bara fyra bidrag till att leta bland. Deras första 2007 och senaste 2016 är för mig de jag grubblar över men jag gillar inte att ta ut något från i år så det får bli detta då. Givetvis från studioversionen för live var det ingen höjdare. Det är främst andra halvan då låten höjer sig. Från 2.14 och resten

  https://www.youtube.com/watch?v=ZNXa_-AUej4

 5. hej

  “Hope never dies” är det bästa Tjeckien skickat. Men då har jag inte lyssnat ordentligt på 2007 och 2008 års bidrag

 6. Adri

  Tror detta är en gräns-finalist. Går den inte till final tror jag faktiskt det blir 11:e plats i semin så oavsett om det blir final eller inte så tror jag i alla fall att Tjeckien får sin bästa placering hittills.

  Kan tänka mig att juryn placerar den på plats 5-8 i semifinalen och tittarna på plats 9-13.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se