ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Makedonien
Land: Makedonien deltagit 15 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MKRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1998 Vlado Janevski kom 19:e av 25 med “Ne Zori, Zoro

Makedoniens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski (Skopje Festival 2014) 15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“, Esma & Lozano (Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest 2011) 16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“, Gjoko Taneski (Skopje Fest 2010) 15:e i semi 1
2009: Neshto Shto Ke Ostane“, Next Time (Skopje Fest 2009) 10:e i semi 1
2008: Let Me Love You“, Tamara, Vrčak & Adrijan (Skopje Fest 2008) 11:a i semi 2


Makedoniens ESC-2016-bidrag: “Dona”, Kaliopi

Lyssna på Makedoniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Dona officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Moskvalive i Amsterdamlive i Londonengelsk text
Artist: Kaliopi officiell webbsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (8:27 – 17:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:35 – 12:e april)
Intervju av Radio International (3:54 – 11:e april)
Intervju av esckaz.com (5:54 – 9:e april)
Intervju av wiwibloggs (7:46 – 9:e april)
Intervju av esckaz.com (7:49 – 3:e april)

Startnummer: nr 8 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Romeo Grill (m), Kaliopi (t)
Uttagning: Trots att Skopje Festival 2015 genomfördes så valde TV-bolaget MKRTV att utse landets Eurovision-bidrag internt. Den 24:e november avslöjade att de valt Kaliopi och hennes tävlingsbidrag presenterades i en TV-show den 7:e mars som gästades av ett flertal artister och personligheter. Läs mer om internvalet här: “Kaliopi för Makedonien 2016!” – “Makedoniens Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-02): Ej vidare till final (plats 12 av 18) & botten-5 (plats 38) av de 42


Åsikter och spekulationer om Makedoniens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 4 – / 5
Förra året bjöd Makedonien på en rejäl överraskning när de valde ut ett lovande bidrag i sin uttagning men presenterade det på ett så annorlunda sätt att jag nästan helt slutade att tycka om det. Därför känns det tryggt att veta att Kaliopi kommer att leverera precis det jag förväntar mig, utan några obehagliga nytolkningar. Det blir, precis som 2012, en stark ballad på makedonska som framförs av en sångerska som imponerar både vad gäller rösten och sitt artisteri. Inte riktigt uppe i klass med “Crno I Belo“ men väl en 12:e-plats på min personliga topplista och en säker finalist.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Visserligen så är Kaliopi den enda artist som lyckats med konststycket att ta Makedonien till final sedan två-semifinals-systemet infördes, men forna framgångar i ESC är ju knappast någon garanti… snarare tvärtom. Även om tittarna uppskattar Kaliopis comeback så tror jag tyvärr att många ser “Dona” som en mindre intressant uppföljare och därför kanske väljer andra bidrag att ge sina röster till. Juryn, som däremot ska titta på sångkvalitéer, har i sin tur ett flertal kompetenta sångerskor att välja mellan i semi två (Jamala, Sanja Vučić ZAA, Dami Im, Eneda Tarifa…) så inte heller där finns det några “säkra” röster att vänta. Därför är min gissning att det tråkigt nog inte blir någon final för Makedonien i år heller.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2016: Makedonien – “Dona” – Kaliopi”

 1. Kerstin

  Kul att något land vågar och vill sjunga på sitt eget språk. Kaliopi är duktig även om jag personligen inte är så där hemskt imponerad av henne som väldigt många andra är. Jag verkar också vara ganska ensam om att faktiskt gilla årets bidrag bättre än hennes bidrag från 2012. Men jag tror tyvärr att Makedonien kommer missa finalen i år också. Betyg 3/5.

  Makedoniens bästa bidrag är från 2004, Life med Tose Proeski.

 2. hej

  Jag har lyssnat på alla låtar av Makedonien sedan 2011, och min favorit är, det kanske är få som håller med mig, men det är “Rusinka”, jag gillade även 2012, 2015(Men kören förstörde) och 2016 växer fortfarande, men jag vill fortfarande att den går till final. 2013 och 2014 är i en helt annan nivå, 2013 är enligt mig stökig, och jag förstår än idag inte varför den fick mer poäng än “Here we go”, som enligt mig är den bästa låten Lettland skickat… med undantag för “Heartbeat”. “To the sky” var helt enkelt en av de mest anonyma låtarna jag hört i ESC, och jag glömmer ofta bort den.

 3. Schlagerpinglan

  @hej, Så roligt, även jag har “Rusinka” som min favorit av de makedonska bidragen. Jag hoppas varje år att Vlatko ska komma tillbaka, men de bidrag han tävlat med i deras uttagning efter 2011 har inte varit så mycket att hurra för.

 4. Daniela

  “Dona” är min absolut favorit ballad i år, och jag förstår hur Kaliopi har tänkt sig me denna låt! Det sades på podden att det var årets “flattlåt” – fattar faktiskt inte varför, för att detta är inte en låt som är dedikerat till vissa människor utan till alla oss oavsett sexuell läggning. Jag älskar allt med Makedoniens bidrag i år, och som jag skrev i tidigare inlägg är hon för mig och säkert för många andra en av Balkans musikikoner! ❤️ Vi kommer att skicka 80 Röster sammanlagt, jag och min dotter för vi vill absolut att Kaliopi ❤️ ska gå till finalen. Både Kaliopi och hennes Dona förtjänar det! ❤️

 5. Marcus

  Precis som Kaliopi sjunger: “od site malecki nebi, ova najmnogu vredi / av alla små ting är detta det mest värdefulla”! En härlig liten pärla som man kan beundra om och om igen. Kaliopi har en gudabenådad röst, och allt hon rör vi blir till guld. Given i final och chans på topp 10!

  Makedoniens sämsta: debuten från 1998, Ne Zori Zoro. Znark…
  Makedoniens bästa: även om Esma Redzepova är husgudinna ända sen jag hörde hennes stämma första gången i öppningssekvensen till Borat, så tycker jag nog att Karolinas båda bidrag är snäppet vassare. Jag var fullkomligt kär i Od Nas Zavisi 2002 och från 2007 (riktigt svagt åt) är Mojot Svet en av få låtar jag fortfarande lyssnar på!

 6. Daniela

  @Marcus: tack för att du nämnde Karolinas tidigare bidrag, de är jätte fina! Jag gillade mer Mojot Svet! 🙂 Och jag gillade också hur du beskrev Kaliopis Dona! Det var faktiskt fint skrivet! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se