ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Norge
Land: Norge deltagit 54 gånger – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009
TV-bolag: NRK se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1960 Nora Brockstedt kom delad 4:a av 13 med “Voi-voi

Norges ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett (MGP 2015) 8:a i finalen
2014: Silent Storm“, Carl Espen (MGP 2014) 8:a i finalen
2013: I Feed You My Love“, Margaret Berger (MGP 2013) 4:a i finalen
2012: Stay“, Tooji (MGP 2012) 26:a i finalen
2011: Haba Haba“, Stella Mwangi (MGP 2011) 17:e i semi 1
2010: My Heart Is Yours“, Didrik Solli-Tangen (MGP 2010) 20:e i finalen
2009: Fairytale“, Alexander Rybak (MGP 2009) 1:a i finalen
2008: Hold On Be Strong“, Maria (MGP 2008) 5:a i finalenNorges ESC-2016-bidrag: “Icebreaker”, Agnete

Lyssna på Norges Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Icebreaker officiell videolive-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: text-video
Artist: Agnete officiell webbsidainstagramfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (0:46 – 22:a april)
Intervju av eurovision.tv (1:09 – 28:e februari)
Intervju av wiwibloggs (1:35 – 27:e februari)
Intervju av wiwibloggs (0:58 – 27:e februari)

Startnummer: nr 15 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Agnete K. Johnsen (t&m), Gabriel Alares (t&m), Ian Curnow (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Även i år bestod TV-bolaget NRK:s nationella uttagning av en ensam final men denna gång var det tio bidrag som deltog i MGP. Finalen avgjordes med hjälp av 100% tittarröster den 27:e februari där först fyra bidrag valdes ut till Guldfinalen där Agnete visade sig ta en storseger med sin “Icebreaker”. Läs mer om finalen av “Melodi Grand Prix 2016″ här: “Norges Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Vidare till final (plats 10 av 18) & mitten-tippad (plats 22) av de 42


Åsikter och spekulationer om Norges bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final NorgeNorgeNorgeNorgeNorge Betyg: 3 / 5
Som synes av mitt betyg så tycker jag att “Icebreaker” är en helt godkänd låt och egentligen hade jag gärna unnat den en plats i finalen, men ska jag bara välja ut tio så blir det tyvärr denna som jag väljer bort. Det som hindrar mig från att ge det norska (svenska?) bidraget högre poäng är den omtalade tempo-växlingen vid refrängen. Jag trodde att jag skulle vänja mig med tiden men det går inte.

Det gnager i mig varje gång jag kommer fram till refrängen och jag känner att jag vill speeda upp det men är helt maktlös. Synd, för verserna låter så lovande och det är egentligen inget fel på refrängen i sig heller, men som en sammanhängande låt fungerar det inte för mig. Det som trots allt får upp betyget till ett medel är den otroligt inspirerande texten. Om de bara inte försökt vara så innovativa med refrängen så hade detta kunnat vara min nordiska favorit… men nu får den nöja sig med en 30:e-plats på min topplista och ingen finalplats.

Schlagerpinglan tror: Till final
Precis som Danmark så brukar Norge kunna ta sig vidare till final med det mesta, men det finns vissa markanta skillander mellan länderna. Där danskarna brukar ha framgång med lättsamma bidrag så lutar de senare norska bidragen lite mer åt det halvdystra eller i alla fall mer tankfulla hållet… och så är det även i år. Om det blir som i MGP så har vi en vacker scenshow, en relativt modern låt och ett starkt budskap att vänta oss från Norge, vilket rent statistiskt skvallrar om att det borde gå vägen. Min gissning är därför att om bara Agnetes sångröst håller live så kan hon mycket väl vara med och tävla om de sista finalplatserna.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2016: Norge – “Icebreaker” – Agnete”

 1. Johan

  Jag lider så otroligt mycket med stackars Agnete och hennes psykiska ohälsa. För de som inte förslavat sig i alla ESC-nyheter som finns att tillgå så utreds hon för bipolaritet och har ställt in alla presskonferenser (hur det blir mer intervjuer vet jag inte, men misstänker att de kommer bli få till antalet).

  En så ung och talangfull tjej med hela livet framför sig ska inte behöva genomlida något så fruktansvärt (det ska ingen behöva, men ni förstår nog min vink här). Skönt nog verkar det just vara framträdandet och musiken som är ljuset för henne just nu, och då tror jag att det kan vara hälsosamt att få gå in i just den bubblan ett tag och bara få fokusera på framträdandet.

  Jag önskar henne all lycka och hälsa.

 2. Kerstin

  Första gången jag hörde låten så var det en märklig upplevelse. Versen tyckte jag byggde upp till något som skulle “explodera” i en pampig och medryckande refräng men så blev det något helt annat. Men efter några lyssningar så tyckte jag ändå det var rätt häftigt. Men om majoriteten känner som jag när dom hör det här första gången i semin så talar det inte direkt till Norges fördel och det gör att jag är väldigt osäker på final. Det är två låtar i en och jag tycker båda är rätt bra men som helhet blir det ganska udda och konstigt trots allt. Betyg 3/5.

  Norges bästa bidrag i ESC får bli My heart is yours från 2010.

 3. hej

  Johan, jag har märkt det också och att hon valt att inte gå på meet and greet. Men det var väldigt fint sagt det du sade, och jag är så stolt eftersom hon gör det hon älskar allra mest och kämpar sig igenom sin tuffa period, jag önskar också henne all lycka till i Eurovision och hälsar henne “Krya på dig”!!!

  Men angående låten håller jag med Schlagerpinglan om att den är lite osammanhängande, men jag gillar varenda bit var för sig, och låtskrivarna har verkligen gjort ett intressant experiment. Jag har bara hört “Icebreaker” och “Feel da rush” i norska uttagningen och även om jag föredrog “Feel da rush” så tycker jag att detta intressanta experimentet förtjänar att framföras i världens största musikfest, och Agnete har en väldigt bra röst. Även om denna låt inte är bland mina favoriter, eller ens bland mina finalister, så önskar jag att Agnete har en trevlig tid i Stockholm och all lycka till

 4. Daniela

  Oj, det var väldigt tråkigt att få läsa detta om artistens hälsa! 🙁 önskar henne att hon kryar på sig snabbt ❤️
  En tanke bara: kommer hon att överhuvudtaget delta? Hoppas verkligen det, för hennes skull som artist och ung människa!

 5. Lukas

  Tråkigt det där med Agnetes problem med bipolär sjukdom… (min nuvarande partner är också bipolär så jag vet hur illa det kan va)

  Men om jag ska se till låten… tempoväxling kan jag tycka vara riktigt intressant. Men tyvärr inte här. Det stora problemet är ju att man safear med att köra på de två stilarna som är mest populära; House-tempo i verserna, och Sia-ballad i refrängerna. Känns inte som man tar ut svängarna helt. Norge har ju kört med jordnära låtar för några år sen, och det är synd att de inte fortsätter på det spåret.

  Bästa norska låt: Ingen tvekan om saken; “Silent Storm” (2014). Eventuell utmanare till bästa Eurovisionlåt nånsin för mig.

  Sämsta norska låt: “My Heart Goes Boom” (2000)

 6. Marcus

  På vilket sätt är bipolaritet “fruktansvärt”? Det där tar jag illa vid mig av…

  Men till låtarna. Två bra låtar som känns som ett osammanhängande medley. Agnete känns stark och med en bra scennärvaro, så jag hoppas ändå på final!

  Norges sämsta: Den där dötrista balladen med lastbilschauffören.
  Norges bästa: Nora Brockstedts odödliga Voi Voi!

 7. Adri

  Jag gillar tempoförändringen… det gör låten lite intressantare för mig. Agnets känns ganska stabil. Den har dock sjunkit på mina listor på sistone men fortfarande absolut finalist 🙂

  Norges bästa: en jäkla massa låtar haha, men bästa av de bästa är:
  – I feed you my love, 2013
  – Silent storm, 2014
  – A monster like me, 2015 (De har haft tre bra år nu)

  Norges sämsta:
  – My heart is yours, 2010
  – Living my life without you, 1999
  – On my own, 2001

 8. Johan

  På vilket sätt? Det är otroligt hämmande för ens personliga utveckling att gå igenom bipolaritet. Been there, done that. I många fall kreativt dödande och ångestladdat.

  Vill inte att du tar illa vid dig, Marcus, och ber om ursäkt om du tog illa upp.

 9. Marcus

  Jag är själv bipolär. En av många diagnoser jag har, och en jag inte skulle vilja leva utan nu. Det jag kan åstadkomma vid topparna är otroligt, och för mig är det då min kreativitet blommar ut. Dalarna unnar jag inte någon, men alla har svackor. Mina råkar bara vara djupare och längre. Min bipolaritet, och hur jag hanterar den, är en del av mig. Inget att “genomlida”. Jag förstår definitivt att du inte menade något illa, men det är så väldigt lätt för folk runt att säga hur det är att ha en diagnos, utan att veta alls vad det innebär.

 10. Johan

  Helt rätt Marcus, frågetecken skall uträttas och precis som du säger var min mening verkligen inte något negativt. Men av de personer jag träffat som går under epitetet bipolär och min egna kvasi-bipolaritet (som min dåtida psykolog uttryckte det) har haft enormt svåra perioder och med toppar som inte nära sätter nettot på noll om jag uttrycker mig så.

  Skönt att du inte tog det allt för fel, Marcus.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se