SverigeSchlagerpinglan: I dag, den 28:e augusti, kommer “Svensktoppen Nästa 2016“ att avgöras i en direktsänd riksfinal i P4 från Linköpings stadsfest. Åtta finalister tävlar och vinnaren utses av en mix av juryröster och sms-röster.

Anledningen till att jag uppmärksammar denna tävling är att en av de åtta tävlande artisterna (inte nödvändigtvis vinnaren) kommer att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2017. Här nedan ser ni startordningen vid finalen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:

Uppdaterat: Resultatet av Svensktoppen Nästa 2016 hittar ni här.

Allmänt om Svensktoppen Nästa 2016:
Sammanlagt tävlade över 800 låtar i de olika regionala deltävlingarna av Svensktoppen Nästa 2016. Av dem röstades 25 lokala vinnare fram av jurygrupper och publik. Därefter fick en jury välja ut de åtta riksfinalisterna.
Finalen av Svensktoppen Nästa 2016 avgörs den 28:e augusti och sänds i P4 Sveriges Radio från Kungsträdgården i Linköping mellan klockan 14:03-16:00.
Vinnaren utses av en mix av jury- och sms-röster.
Juryn, som består utav Kerstin Behrendtz (Sveriges Radio), Rita Jernquist (Sveriges Radio), Michael Cederberg (Sveriges Radio), förra årets vinnare Michael Fannon, Christer Björkman (SVT) och ordförande Maths Broborg (Sveriges Radio), finns på plats vid finalen och avlämnar sina röster då.
Sms-rösterna har kunnat skickas in fr.o.m. den 7:e augusti då finalisterna presenterades och avslutas den 28:e augusti, en bit in i finalen. Max 10 röster per abonnemang och röstningsomgång. Läs mer om hur man röstar på sverigesradio.se.
Efter att juryns och publikens röster räknats samman går de två bidragen med högst poäng vidare till en slutlig omgång.
Inför den slutliga omgången så nollställs alla rösterna (men tävlingsbidragen behåller sina tidigare röstningsnummer) och publiken får ensam rösta fram vinnaren av Svensktoppen Nästa 2016. Även i den slutliga omgången är det max 10 röster per abonnemang som gäller.
Programledare för Svensktoppen Nästa 2016 är Carolina Norén och Henrik Olsson medan husbandet leds av Andreas Landegren och Marit Bergman är gästartist.
Radiointervjuer med de åtta finalisterna hittar ni på sverigesradio.se.
(Källa: sverigesradio.se)

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Rising rivers“, Jimmy Ottosson (P4 Halland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Jimmy Ottosson, Andreas Lindh, Staffan Karlsson
Schlagerpinglan: “Rising rivers” är en lättlyssnad och medryckande låt som framförs av en sångare med, vad som verkar vara, en behaglig röst. Låten gav ett bra första intryck och även efter ett flertal lyssningar så håller den, även om inga speciella wow-känslor infinner sig. Ett klart topp-tre-bidrag enligt mig.

Betyg: 3+/5
2.Do Your Thing“, Small Town Girls (P4 Dalarna) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Dorothea Lundvik, Cornelia Almqvist, Linnéa Sundin, Cassandra Ströberg
Schlagerpinglan: Mitt första intryck av låten var inte helt positivt, då jag tyckte att det var alltför näpet och på gränsen till tråkigt. Efter ungefär halva låten så började jag däremot att få upp ögonen för den och insåg att det fanns något. Kombinationen av melodislingorna och användandet av rösterna gjorde att det trots allt fungerade, även för mig. När det sedan visade sig att det var den enda låt jag kom ihåg dagen efter den första genomlyssningen så var det en fingervisning om låtens styrka. Numera har den växt till sig ytterligare och tillhör en av mina två favoriter. Förhoppningsvis går det riktigt bra för Small Town Girls i finalen.
Betyg: 4/5
3.Allt Som Vi Va“, Mackan n’ Matthew (P4 Sjuhärad) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: När jag nu lyssnar igenom bidragen en sista gång innan finalen så känner jag glädjande nog att denna ballad, i alla fall refrängen, växt till sig rejält. Vid den första genomlyssningen, då jag även såg låtens tillhörande text-video, så gjorde den inget större intryck på mig utan jag blev mest uttråkad. Nu förstår jag i alla fall hur den kunde gå vidare till finalen, för det finns definitivt något här som kan tilltala de som gillar lite mer saktgående låtar med tänkvärda texter, men det är fortfarande inte någon låt för mig personligen.
Betyg: 2+/5
4.2 Wrongs Don’t Make 1 Right“, SaVe (P4 Norrbotten) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Johan & Therese Brorson, Mattias Edfast, Fredrik Johansson
Schlagerpinglan: “2 Wrongs Don’t Make 1 Right” lät väldigt lovande och svängde på riktigt bra när jag lyssnade på den första gången och det gör den fortfarande. Jag gillar det jag hör, i alla fall under tiden låten pågår, men så fort den slutar så glömmer jag tyvärr bort den, vilket gör att det blir en danslåt i mängden utan egen identitet. Detta är egentligen inget större problem rent låtmässigt men kanske inte helt bra i tävlingssammanhang.
Betyg: 3/5
5.Sluta Gömma Dig“, Vindstyrka 12 (P4 Göteborg) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: I nästan alla ESC-uttagningar så brukar det finnas ett bidrag som ger upphov till väldigt spretiga åsikter och känslor och “Sluta Gömma Dig” är definitivt ett sådant splittrande bidrag. Jag älskar den instrumentala delen av låten och hade gärna lyssnat på den non-stop i flera timmar. Det är utan tvekan, för mig, den största behållningen i hela final-fältet. Trots det så kan jag inte ge helheten mer än knappt godkänt. Jag kan mycket väl se hur refrängen och artistens röst kan ha en publik, men de spelade inte på de rätta strängarna för mig. Synd på en så träffande gitarrslinga.
Betyg: 3-/5
6.Bullshit Affair“, LiRic (P4 Uppland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Emma Lidholm Sundberg
Schlagerpinglan: Om jag hade varit en jurymedlem så hade jag givit detta bidrag poäng för både den ärliga och välskrivna låten och artisternas röster. Nu är jag dock “bara” en lyssnare som går efter mitt hjärta och då blir det något helt annat. Jag är, som sagt, ingen balladmänniska och när det kombineras med en saktgående låt med text som gör mig illa till mods så kan jag inte påstå att jag uppskattar upplevelsen. Inte ens efter att jag tittat på den tillhörande text-videon, som visserligen lyfter upp låten ett litet snäpp, känner jag att “Bullshit Affair” är något för mig.
Betyg: 2+/5
7.Need To Feel“, Les Gordons (P4 Örebro) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: Inledningsvis fick jag ett väldigt bra intryck av låten då själva soundet tilltalade mig direkt och jag rycktes med i den svängiga takten. Tyvärr så höll det inte hela vägen utan jag tröttnade ungefär halvvägs. Lyckligtvis så tog den sig lite efter andra lyssningen, då jag såg den officiella videon, men det blev aldrig någon rejäl växare enligt mina öron. En frisk fläkt som inte nådde riktigt ända fram.
Betyg: 3/5
8.Intoxicated“, Noomi (P4 Jönköping) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Mikael Kullén, Magnus Hyden
Schlagerpinglan: Efter den första genomlyssningen i början av förra veckan så var “Intoxicated”, med sin mysiga takt och intressanta uppbyggnad, min överlägsna favorit och den enda låt i startfältet som jag kände att jag ville lyssna på igen. Så här några timmar innan finalen ska avgöras så tycker jag fortfarande lika bra om låten och sångerskans röst och hoppas därför på det bästa för Noomi i finalen.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Sammanfattningsvis: “Intoxicated“ med Noomi och “Do Your Thing“ med Small Town Girls är mina favoriter vad gäller studioversionerna av bidragen inför dagens final medan “Rising rivers“ med Jimmy Ottosson får den hedrande tredjeplatsen enligt min personliga smak. Jag hoppas därför att det är någon av dessa tre som kniper vinsten, men önskar givetvis alla åtta finalisterna lycka till. Må bästa bidrag vinna. 🙂

Vem som förtjänar att få den första fribiljetten till Melodifestivalen 2017 kan jag däremot inte ha någon åsikt om då jag inte vet hur artisterna står sig live. Jag hoppas dock att juryn gör ett bra val och väljer någon som en dag kan stå på egna ben och inte stirrar sig blinda på att det ska vara någon som representerar en viss musikstil för att komplettera startfältet. 😉

Mer om Svensktoppen Nästa (inkl. föregående års vinnare) hittar ni här.

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Sverige i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Allt inför finalen av “Svensktoppen Nästa 2016””

  1. hej

    Det är ett ganska svagt startfält, precis som förra året, med ett och annat undantag. Mina två favoriter var de enda två som jag kände att det var värt att lyssns på hela, samt kommer ihåg något av efteråt. “Need to Feel” och “Bullshit affair”.

  2. hej

    Delad glädje är dubbel glädje, är min kommentar på dagens resultat. Min favorit gick till melodifestivalen(Les Gordons) och Noomi vann svensktoppen nästa

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se