Ungern Schlagerpinglan: Nu till helgen, lördagen den 18:e februari, är det dags för finalen av “A Dal 2017“, Ungerns nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017. Efter tre kvartsfinaler, två semifinaler och totalt 30 tävlande bidrag återstår det nu åtta finalister.

Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, länkar till bidragen (både till studioversionerna och live-framträdandena i kvarts- och semifinalerna) samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Ungerns “A Dal 2017”:
Efter tre deltävlingar, där 18 av 30 bidrag gick vidare, och två semifinaler, där endast 8 bidrag gick vidare, är det nu dags för finalen som kan följas live via mediaklikk.hu och duna-tv-live från klockan 19:30 den 18:e februari.
I finalen väljer en jury först ut 4 superfinalister innan 100% tittarröster utser vinnaren.
Juryn består utav: Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both.
Tittarna, som även har rollen av den femte jurymedlemmen, kan rösta via A Dal-appen, A Dal-hemsidan eller SMS.
Programledare för A Dal 2017 är Csilla Tatár och Levente Harsányi.
Se resultaten av föregående shower här: Heat 1Heat 3Heat 2Semi 1Semi 2.


Origo“, Joci Pápai (en av “A Dal 2017”-finalisterna)

Ungerns “A Dal 2017” – Final, 18:e februari:

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1.Hosszú idők“, Gabi Tóthi & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi
(heat 2: delad tvåa – semi 2: etta)
live: Semi 2live: Heat 2studioversionmediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
2.Kalandor“, Soulwave
(heat 2: tittarnas val – semi 1: tittarnas val)
live: Semi 1live: Heat 2musikvideomediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
3.See It Through“, Gigi Radics
(heat 2: etta – semi 1: trea)
live: Semi 1live: Heat 2musikvideomediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
4.17“, Kállay Saunders Band
(heat 3: delad etta – semi 2: tittarnas val)
live: Semi 2live: Heat 3studioversionmediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
5.Élet“, Leander Kills
(heat 1: delad etta – semi 2: delad tvåa)
live: Semi 2live: Heat 1studioversionmediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
6.#háttérzaj“, Zävodi + Olivér Berkes
(heat 2: delad tvåa – semi 2: delad tvåa)
live: Semi 2live: Heat 2studioversionmediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
7.Origo“, Joci Pápai
(heat 2: delad tvåa – semi 1: delad etta)
live: Semi 1live: Heat 2musikvideomediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern
8.Fall like rain“, Gina Kanizsa
(heat 3: delad etta – semi 1: delad etta)
live: Semi 1live: Heat 3musikvideomediaklikk.hu
UngernUngernUngernUngernUngern

Schlagerpinglan: Då mina personliga favoriter i A Dal 2017, “Deák“ och “White Shadows“, varken fungerade helt övertygande live eller tog sig till final så har jag hittat två reserver som jag i stället håller tummarna för på lördag. I nuläget kan jag inte riktigt bestämma mig för vilken jag gillar bäst av “Origo” och “See It Through” men klart är att de tagit väldigt olika vägar för att nå mina reserv-platser. 😀

Inför Heat 2 så var jag väldigt förtjust i Gigi Radics underbara ballad medan jag inte var ett dugg imponerad av Joci Pápai och hans ganska enformiga bidrag. Inför semifinalen så hade jag ökat betyget för båda bidragen men nu till finalen så märker jag att “See It Through” inte längre känns lika träffande medan “Origo” och dess vackra melodislinga och allt runtomkring växt till sig ännu lite mer. Just nu är det lika men vi får se vid finalen, kanske blir allt klarare där. 🙂

Även om jag personligen inte ser mer än två bidrag med seger-potential så är jag övertygad om att verkligheten, tyvärr, ser lite annorlunda ut. Finalen är fylld av bidrag som vunnit sina deltävlingar och som tittarna valt ut som sina favoriter (visserligen av de som var kvar, men ändå) och i wiwibloggs.com:s undersökning så är det “Hosszú idők” med Gabi Tóth som för tillfället fått flest röster, så man gör nog klokast i att inte räkna ut någon på förhand. 😀

Mer om Ungerns förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Ungern i ESC 2017“.Förslag på ät- och drickbara tillbehör till den ungerska A Dal-finalen:

Schlagerpinglan: Till skillnad från förra året, då det blev mycket ungersk choklad och olika sorters ungerskt bubbel så har det i år testats hembakad ungersk Almas Pite (äppelkaka) med sött, vitt ungerskt vin, vilket är det jag rekommenderar om det är någon som vill sätta en liten ungersk touch på finalen. På lördag kommer dock Malta att få bestämma menyn här hemma.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Ungern 2017: Allt inför finalen av “A Dal 2017””

 1. Micke

  De tre bästa låtarna är tyvärr borta men nu koncentrerar vi oss på det vi har:

  1. “Origo“, Joci Pápai (8/10) Årets största växare. Har gått från en solklar etta till där den är idag

  Alla dessa fyra har väldig potential men något i alla drar ned dem. Men de är bra så betyget blir en sjua
  2. “Élet“, Leander Kills (7/10)
  3. “Hosszú idők“, Gabi Tóthi & Freddie Shuman (7/10)
  4. “Kalandor“, Soulwave (7/10)
  5. “See It Through“, Gigi Radics (7/10)

  6. “Fall like rain“, Gina Kanizsa (5/10) Ett hyfsat bidrag. varken bra eller dålig

  7. “#háttérzaj“, Zävodi + Olivér Berkes (3/10) Vad är detta är känslan jag haft hela tiden och inget har förändrats. Ett dåligt bidrag

  8. “17“, Kállay Saunders Band (1/10) Den här snubben toppar för mig en klass som vi kan kalla vidrigt bidrag. Gäller dock inte detta utan ett bidrag för några år sedan. Detta är inte vidrigt utan bara mycket dåligt

 2. Johanna

  Jag har inte följt den här uttagningen jättenoga. Har lyssnat på alla låtar men inte sett någon av programmen. Tycker mig ändå ha hittat några favoriter här och det är främst Gabi Toth men även Leander Kills och JOci Papai har riktigt bra låtar. Gigi Radics är inte heller dålig om än lite safe och mainstream.

 3. Adri

  Jag älskade Kallay Saunders’ låt från 2014. Den kom femma i ESC och det var välförtjänt! Väldigt bra text tycker jag också, och han är en grym artist!

  Men 17 då? Nej. Den borde inte ens ha varit i final. “Who you are” förra året var betydligt bättre.

  Vinnarna borde stå mellan “Hosszù idök” eller “Kalandor”. Men om alla dessa tappar det helt live, eller hela ungerska befolkningen tappar det och röstar galet så kn jag väl acceptera “Origo”.

 4. Micke

  Den perfekta ESC-lördagen ger oss följande tre vinnare:

  UNGERN: “Origo“, Joci Pápai

  MALTA: “Tonight“, Deborah C & Josef Tabone

  POLEN: “Chcę tam z tobą być“, Paulla

 5. Axel

  Ungern kan jag inte uttala mig om tillräckligt då jag endast hört två bidrag Kallay Saunders bidrag (vilket jag tycker om) en sjua på en tiogradig skala. Samt Élet med Leander Kills. Den tycker jag också om. Så om någon av de vinner så blir jag glad. I Malta tycker jag Kevin Borgs låt är helt klart bäst och i Polen så är det Voiceless som gäller 🙂

 6. Johanna

  För mig vore den perfekta helgen följande:

  Ungern: Gabi Toth eller Joci Papai

  Malta: Richard Dawkins eller Claudia Faniello (eller för all del Deborah/Josef)

  Polen: “Voiceless” är överlägsen men i andra hand “Only Human”

 7. Lukas

  Enda akten jag håller på fortfarande är Élet. Trodde först inte den skulle ta sig igenom semin, men juryn har onekligen gillat låten. Däremot kan jag inte se tittarna skicka iväg Leander Kills till Europa…

 8. Micke

  Johanna min vän jag hoppas du inte tar illa upp nu men du fick mig att dra på smilbanden lite extra när jag läste din text 🙂 Jag har faktiskt aldrig hört Richard Dawkins sjunga men är hans ego lika stort där som i hans arbete som vetenskap så lär han ju i alla fall inte godkänna andra åsikter än den än att hans röst är övermänskligt bra och andras åsikter är helt ovidkommande 🙂

  Men jag förstår vilket bidrag du menar. Detta om att du och jag ofta matchar i smak minskar inte enligt detta. För mig finns det fyra bidrag som är ganska långt före övriga och ett som är årets sämsta bidrag hittills. De fyra jag gillar är Deborah C & Josef Tabone, Cherton Caruana, Claudia Faniello och Richard Edwards. Det dåliga bidraget är en mall av sånt som jag inte gillar. den är rent ut sagt fruktansvärd och jag pratar om Brooke Borgs magsyrabidrag.

 9. Marcus

  Jag kan inte begripa varför eurovisionfansen inte visar Andras mer kärlek! 17 är ju totalt överlägsen de andra tävlande! Och Andras själv, alltså mums!

  Jag är dock skeptisk till hans vinstchanser, och då hoppas jag istället på Origo. De romska tongångarna är ett långfinger till den ungerska regimen, så det är alltid något.

 10. Adri

  Marcus: Jag personligen har svårt för “17” då jag 1. vet att Saunders kan så mycket bättre (Running och Who we are t.e.x) och 2. det finns ingen oomph i låten. Den bara pågår som ett rakt streck.

  Sen tycker jag det är irrelevant hur en människa ser ut i detta sammanhanget så oavsett hur “mums” han är räddar det inte honom! 🙂

  Detta är såklart bara vad jag tycker, ville ge dig svar på varför han inte får mer kärlek från mig 🙂

 11. johanna

  @micke Haha hjärnsläppet eller! Klart han heter Edwards och killen sjunger sjukt bra och har en bra låt!

 12. Micke

  Med all respekt Marcus. För mig är Andras bidrag “17” bara överlägsen på att vara sämst. Skulle bli fruktansvärt besviken om det bidraget vann. Inte lika besviken som om Brooke Borg skulle vinna i Malta men my oh my. Jag blir som sagt glad vid fem bidrags eventuella seger. Känns ok med ett sjätte men inte med de två övriga.

  Edwards var namnet ja 🙂 Vi har alla våra små hjärnsläpp Johanna 🙂 Vet att du gillar tre av de fyra jag gillar i Malta men jag har inget grepp på vad du tycker om mitt fjärde, Cherton Caruana?

 13. Johanna

  @Micke Är inte jätteförtjust i det bidraget men skulle ändå tycka det var en ok vinnare. Egentligen är det ett bra bidrag det är bara att Malta satt ribban så högt i år att jag ändå inte kan ranka det högre än 8-9 någonstans:-)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se