ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Albanien
Land: Albanien deltagit 13 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTSH se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2004 Anjeza Shahini kom 7:a av 24 i finalen med “The Image Of You

Albaniens samtliga bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:
2016: Fairytale“, Eneda Tarifa (Festivali i Këngës 54) 16:e i semi 2
2015: I’m Alive“, Elhaida Dani (Festivali i Këngës 53) 17:e i finalen
2014: One Night’s Anger“, Hersi (Festivali i Këngës 52) 15:e i semi 1
2013: Identitet“, Adrian Lulgjuraj
& Bledar Sejko
(Festivali i Këngës 51) 15:e i semi 2
2012: Suus“, Rona Nishliu (Festivali i Këngës 50) 5:a i finalen
2011: Feel The Passion“, Aurela
Gaçe
(Festivali i Këngës 49) 14:e i semi 1
2010: It’s All About You“, Juliana
Pasha
(Festivali i Këngës 48) 16:e i finalen
2009: Carry Me In Your Dreams“,
Kejsi Tola
(Festivali i Këngës 47) 17:e i finalen
2008: Zemrën E Lamë Peng“,
Olta Boka
(Festivali i Këngës 46) 17:e i finalen
2007: Hear My Plea“, Aida
& Frederik Ndoci
(Festivali i Këngës 45) 17:e i semin
2006: Zjarr E Ftohtë“, Luiz Ejlli (Festivali i Këngës 44) 15:e i semin
2005: Tomorrow I Go“, Ledina Celo (Festivali i Këngës 43) 16:e i finalen
2004: The Image Of You“, Anjeza
Shahini
(Festivali i Këngës 42) 7:a i finalen


Albaniens ESC-2017-bidrag: “World”, Lindita

Lyssna på Albaniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: World officiell video: Eurovision-versiontext
Fler tolkningar: final-framträdande: “Botë”semifinal-framträdande: “Botë”
studioversion: “Botë”jazzversion: “Botë”akustisk version
Artist: Lindita
(Linda Halimi)
linditamusic.comtwitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av ESC Brasil (12:34 – 20:e februari)
Intervju av wiwibloggs (18:32 – 6:e januari)
Intervju av Eurovision Albania (2:01 – 24:e december)
Intervju av wiwibloggs (1:18 – 23:e december)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 4 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Klodian Qafoku (m), Lindita (t), Big Basta (Gerald Xhari) (t)
Uttagning: Som vanligt så arrangerade TV-bolaget RTSH “Festivali i Këngës” för att utse sitt ESC-bidrag och av de totalt 24 tävlande bidragen så gick 14 stycken vidare från de inledande två semifinalerna till finalen den 23:e december. Vinnaren utsågs av 60/40 proffs-jury och tittar-jury där proffsjuryns favorit Lindita drog det längsta strået. I Kiev tävlar dock den engelska version av bidraget, som egentligen är originalversionen. Läs mer om finalen av Festivali i Këngës 55 här: “Albaniens Eurovision-bidrag 2017” – “Eurovision-versionen av “Botë”


Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-03-31): Ej vidare till final (plats 17 av 18) & botten-7 (plats 37) av de 43


Åsikter och spekulationer om Albaniens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien Betyg: 2+ / 5
Albanien charmade mig rejält när de debuterade i tävlingen 2004 med “The Image Of You” och jag har i princip gillat alla deras bidrag fram t.o.m. 2010. Efter “It’s All About You” så vände däremot allt och jag tror inte att jag velat se Albanien i final sedan dess.

Numera verkar landet mest satsa på långa, känslofyllda toner i stället för vackra melodislingor och då slutar det oftast med att jag tröttnar innan de tre minuterna är slut. Även om bidraget blir marginellt bättre för varje lyssning så fortsätter “World” att vara en låt som inte berör mig, varken i den albanska eller engelska versionen. M.a.o. ingen final för Albanien i år om jag får bestämma.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Eftersom jag aldrig riktigt förstod vad det var som fick så många att rösta på “Suus” (5:a i finalen 2012) så kan jag inte utesluta att den hemliga ingrediensen även kan finnas i årets albanska bidrag. Lindita har ju en imponerande röst som visas upp ordentligt i och med de många, långa tonerna vilket skulle kunna tilltala samma röstarskara som föll för Rona Nishliu 2012.

Om jag ska ge mig på en gissning så tror jag dock att “World” faller på att den framförs på engelska (tappar lite mystik och låter inte lika vackert) samt att den saknar det där lite intressanta och originella som skulle behövas för att hjälpa Albanien vidare till final.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2017: Albanien – “World” – Lindita”

 1. Kerstin

  Jag kan verkligen hålla med om att den mister lite av sin originalitet när dom bytte till engelska men jag tycker faktiskt låten som helhet blev grymt mycket bättre på engelska. En ganska bra låt men jag är inte så förtjust i all dramatik som låten bjuder på och därför lessnar jag ganska snabbt på den. Men jag tippar nog ändå att Albanien tar sig till final. Betyg 2+/5.

 2. Micke

  Av det jag hörde i den albanska uttagningen var det absolut rätt bidrag som vann. Att den sedan tappar minst två klasser i engelsk version följt av missad mystik som var det som höll den uppe är för mig ett faktum. Inte bara bidraget förlorar mystik i den engelska versionen utan det gör även sångerskan.

  Visst vill man förstå vad de sjunger om men ibland är det faktiskt bättre att inte veta. Man kan då föreställa sig något som är bättre än den riktiga texten som här där det mest är det vanliga tugget som hörs i micken när man väl förstår texten. Det som kändes så starkt och inlevelsefullt hos sångerskan känns nu mer som något ytligt småsjungande framför spegeln.

  I albansk skepnad rankad som nummer 17 på min lista men nu i slutversionen på plats 28.

  Jag tänkte nu ta en kvartett konstateranden som ska följa med i alla mina kommentarer på Pinglans utlägg om landets bidrag i år.

  Tidernas bästa Albanska:
  Kanske inte något superbra men ändå det bästa från Albanien
  https://www.youtube.com/watch?v=qgeklMIc6_k

  Tidernas sämsta Albanska:
  Vet att många gillar den men för mig är det bara två ipren som kan bota mig precis som när Whitney Houston ylar som värst i “I will always love you.”
  https://www.youtube.com/watch?v=MznLiNSKKSQ

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Väldig klassskillnad på de två sångarna och bitar ur låten överhuvudtaget men på gott humör blir jag 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=3u5Se-vJ6MA

  Borde ni ha skickat i år:
  Ni skickade rätt låt även om jag hade hoppats på bättre

 3. Adri

  Jag tror absolut låten tjänar på det engelska bytet 🙂

  Men tjänar det tillräckligt för att ta sig till final? Nej det tror jag tyvärr inte.

  Tror juryn kan berömma den lite dock 🙂

 4. Marcus

  En tidig favorit och jag hade stora förhoppningar på den sedvanliga makeovern. Men ack… från en dramatisk och känslofylld grund byggde de ett luftslott av lismande klyschor.

  Njae, ingen final i år.

  (Förra året listade jag under dessa presentationer varje lands bästa genom tiderna, och det var det några fler som gjorde. I år tänkte jag fortsätta med det temat, fast presentera det bästa bidraget som aldrig fick chansen!)

  Albaniens bästa som aldrig fick chansen: Alla blev vi väl lite kära i Anjeza när Albanien äntligen gjorde debut? I vart fall blev albanerna det och hon belönades med tittarnas kärlek de två gånger hon ställde upp i Festivali I Kenges igen. 2008 med ddn dramatiska Ne Pasqyre, och 2012 med den sensuella Love. Tyvärr förstod juryn inte det stora i framförallt Ne Pasqyre, och hon blev bara tvåa.

 5. johanna

  Den här låten kämpar jag så mycket med. Just nu innehar den plats 43 på min ranking. Jag kan för mitt liv inte komma ihåg den (lite som samna lands bidrag från 2015 som jag heller aldrig begrep mig på) och det kan ju aldrig bli bra. Visserligen gick de till final 2015 men detta året är det stopp. Och jag tycker mest att Linditas röst är jobbig och hon wailar sönder det här totalt….

 6. Adri

  Åren 2004-2010 var Albanien mitt överlägsna favoritland i tävlingen med min personliga förstaplats två gånger 2004 och 2008. En topp tre placering hos mig 2005. En topp fem placering 2009 och en topp tio placering hos mig 2010.

  Sen 2011 och framåt har de mest varit meh.

  2015 var de GRYMMA och hur den bara kom på plats 17 är ett stoooort mysterium. Borde fått minst tio placeringar högre.

  Årets låt är ingen personlig finalist men jag kommer inte heller klaga om den tar sig dit 🙂 En helt fantastisk sångerska och en låt som är bra. Dock inte mer än bra.

  Jag hoppas att Albanien snart kan hitta tillbaka till den tiden då de var en ESC-stormakt för mig 😀

  Hur deras bästa placering kan vara 2012 är även det ett mysterium? Like, really? Vissa berömmer hennes röst men inte ens det kan jag göra. Hon låter som ett billarm.

 7. Johan

  Gör mig är det här helt okej i den nya versionen. För mig är albanien i esc spännande tonartsbyten, skalor och otroligt duktiga sångerskor. Tyvärr förlorar de ofta så mycket när de översätts och tappar orkesterorkestrationen (2014 och 2016). 2008 och 2015 är nog mina favoritår, och det här placerar sig med 2006 och 2005 som ett medelbra bidrag. Otrolig pipa, men klyshig text och arr.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se