ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 5 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat
i Eurovision Song Contest:

2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalenTjeckiens ESC-2017-bidrag: “My Turn”, Martina Bárta

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: My Turn officiell videolive-framträdandetext
Fler tolkningar: studioversionlive i Rigalive i London
live i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Artist: Martina Bárta martinabarta.comtwitter.cominstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av eurovisionlive (3:06 – 11:e april)
Intervju av oikotimes (4:11 – 7:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (8:53 – 28:e mars)
My turn (Teaser) & Interview (1:07 – 21:a februari)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Riga, London, Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 14 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: DWB / Kyler Niko (t&m)
Uttagning: Den 16:e februari avslöjade TV-bolaget ČT att de internt utsett Martina Bárta att representera Tjeckien i ESC 2017 låten “My Turn”. Bidraget presenterades sedan stegvis i form av studioversion (7:e mars) och sedan live-klipp och musikvideo. Läs mer om internvalet här: “Martina Bárta för Tjeckien 2017!” – “Tjeckiens Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-18): Ej vidare till final (plats 16 av 18) & botten-2 (plats 42) av de 43


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 4 / 5
När jag fick veta att Martina Bárta skulle representera Tjeckien så var jag lite orolig för hur bidraget skulle låta, då jazz inte tillhör mina favorit-musikgenrer, men lyckligtvis så höll de igen lite och presenterade en låt som föll mig mycket väl i smaken. Här finns så mycket positivt att peka på att Tjeckien för tillfället finns med bland mina 3-4 toppbidrag i semifinalen.

Först och främst så gillar jag Martinas röst som, speciellt i verserna, är djup och behaglig. Sedan har vi hela låten med sina melodislingor som jag tycker ger den en ton av “riktig musik”. Till sist så är det texten och budskapet (inte något överdrivet “fred på jorden” utan mer att man kan hjälpa människor nära en själv) som under de rätta förutsättningarna kan få mina ögon att bli lite glansiga. Ett bidrag som berör och därmed en självklar finalist, om jag får bestämma.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Oddsen (som man aldrig kan lita på till 100% men som ibland visar sig vara slutresultatet på spåret) pekar på en finalmiss för Tjeckien i år… och jag tror tyvärr att de har rätt. Senast jag föll för ett tjeckiskt bidrag var 2015 och då hoppades jag på en topplacering i finalen för “Hope Never Dies“ men då tog det slut för duon redan i semifinalen. I år gillar jag landets bidrag igen och det kan mycket väl vara en indikation på att det inte kommer att räcka hela vägen. (Nejdå, ingen bitterhet här alls. 😉 )

Martina Bárta har visserligen visat sig ha en behaglig röst och en mysig låt med gripande text men efter att ha sett hennes framträdanden vid alla de fem stora förfesterna inför ESC 2017 (se länkar ovan) så misstänker jag att det likväl kan bli lite långrandigt för majoriteten. Juryn (om de bedömer bidragen och inte bara röstar enligt personlig smak) kan mycket väl ge både låt och artist en hel del poäng men jag tror inte att tittarna är lika röstningsbenägna som jag hoppas.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2017: Tjeckien – “My Turn” – Martina Bárta”

 1. Kerstin

  Förra året var Tjeckien en av mina stora favoriter med deras absolut bästa låt de deltagit med. I år är dom definitivt ingen favorit hos mig. Visst den har en skön stämning men efter att jag nu hört den rätt många gånger så har jag tröttnat rejält på den. Alldeles för slätstruken och händelsefattig för att det ska få tillräckligt med teleröster. Jag tror inte på någon final i år för Tjeckien. Betyg 2/5.

 2. Johan

  Under balladtunga år kommer en hel del att sållas ut i semi-finalerna, och det här tror jag tyvärr inte sticker ut nog för att leverera de telefonröster som behövs för att komplettera en potentiell jury-höjning. Hon ger ett otroligt ödmjukt intryck och sjunger som en dröm med ett unikt röstläge. Kompositionen i sig saknar dock den där individuella touchen, och jag hade mycket mer gärna sett henne få framföra ett mer jazz-influerat bidrag. Gärna något i Shirley Horn-stuket med noire-känsla, då jag tror hennes röst är utmärkt för den ‘genren’.

  Nåväl. Bidraget är ganska bra, och hon är i min mening en av de starkare solisterna vi har i årets startfält. Tyvärr faller det på att bidraget för min del inte når upp till hennes nivå utan blir identitetslöst och faller i skymundan. För mig blir det 6/10, med reservation för en poängökning om hon verkligen sätter prägel på bidraget under framträdandet.

 3. Micke

  Ja här går jag verkligen mellan era olika åsikter. Håller helt med Johan om att jag hade hoppats på ett mer jazzigt bidrag då allt om Martina talade för det. Jag är ingen större vän av jazz direkt men däremot av breddad musikstil i ESC. Blev först väldigt besviken när jag märkte att det var allt annat än jazz.

  Men när den besvikelsen lade sig till ro hos mig började jag så sakteliga upptäcka något annat, en sångerska med stort S. Tveklöst en av årets bästa röster. Väl där och med en mer nollställd inställning till bidraget började jag sakta men säkert tycka allt bättre om det. Idag är det bidraget som knackar på och vill in bland de elva bidrag jag tycker är bra på en högre nivå än övriga. Martina har gett sig tusan på att hon ska in bland dem och jag vet inte om jag kan stå emot så länge till.

  Känns som det här är en tjej som skulle kunna behärska de flesta sorter musik. Hon har en mycket harmonisk stämningsfull röst beredd att ta sig an vad helst som erbjuds. Något säger mig att hon kommer att bevisa detta med råge i maj månad och vem vet, kanske sjunger hon skiten ur alla tvivlare.

  Jag ser gärna detta bidrag i final. Ursäkta mitt uttryck här nu men detta är ett av de bidrag som verkligen skriker ut “musik och artist.” För mig tolva i ranking just nu. men tusan vet vad hon kan göra när hon väl får träda in på scen. En mycket stark artist med något så ovanligt som en text med innehåll och inte bara nonsens eller la la la la och liknande eller magstyretexter om fred på jorden.

  Tidernas bästa Tjeckiska:
  Dött lopp mellan tre bidrag egentligen men jag väljer den här millimeter före bidragen 2015 och 2007. Rösten avgör. Skönt att se att tjeckien ofta satsar på bra röster, så även i år
  https://www.youtube.com/watch?v=0L2imZRo6NY

  Tidernas sämsta Tjeckiska:
  Jisses vad är detta för något. Givetvis ett skämtbidrag och såna är viktiga att ha med i ESC men detta når inte riktigt mig och efter tre minuter undrar jag mest varför jag inte sysselsatte mig med annat under den här tiden.
  https://www.youtube.com/watch?v=JsjBPt-GeFc

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Kunde lika gärna gått som Tjeckiens bästa bidrag men faller på att rösten inte höll live till skillnad från bidraget jag valde som det bästa. Får gå som bäst under “få på gott humör” istället då rock alltid får mig på gott humör. Världens i särklass numero uno bland musikstilar. Mycket rookiemistakes i den här låten men väl vid 2.15 och resten glömmer jag det för en stund 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=4ybLPVcwBdA

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 4. Johanna

  Personligen ÄLSKAR jag den här låten (precis som jag älskade Tjeckien förra året) och just nu är den endast slagen av Belgien för mig i år. Jag ÄLSKAR jazz och hade gärna sett den ännu mer jazzig men den är i vilket fall som helst den överlägset bästa balladen i år enligt mig (även om Finland nosar den i hälarna) och jag kommer rösta på denna i maj.

  jag är medveten om att det kan bli svårt för den att ta sig till final men tror inte det är omöjligt faktiskt. Men grundtipset just nu blir att den missar.

  Gillar melodin väldigt mycket och Martinas röst är ju en av de bästa i år och hon wailar inte sönder sin ballad som så många andra i år (Georgien, Albanien och Polen, jag tittar på er) Som sagt just no rankar jag den som nr 2/42 bidrag.

 5. Adri

  Jag kan ärligt talat inte bestämma mig helt vad jag tycker om Martinas röst. Jag hör ju att hon kan sjunga, men det finns något där som stör mig.

  Låten var extremt seg för mig i början, men nu tycker jag verkligen om den och jag ser den gärna i final. Hade önskat lite mer uppbyggnad dock. Just nu på plats 17/42.

  Jag tror dock inte det blir finalplats för Tjeckien i år. Men jag tror inte heller att det kommer gå sååå dåligt som oddsen tyder på.

  Även om jag gillar denna låt kan jag inte heller bortse från att det är den svagaste tjeckiska låten sen deras comeback. “I stand” 2016 och “Hope never dies” 2015 var båda nära fullpoängare i min bok.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se