ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Irland
Land: Irland deltagit 50 ggr – vunnit 7 ggr:
1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
TV-bolag: RTÉ se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1965 Butch Moore kom 6:a av 18 med I’m Walking The Streets In The Rain

Irlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Sunlight“, Nicky Byrne Internval 15:e i semi 2
2015: Playing With Numbers“,
Molly Sterling
“Eurosong 2015” 12:a i semi 2
2014: Heartbeat“, Can-Linn
(featuring Kasey Smith)
“Eurosong 2014”
(med mentorer)
12:a i semi 2
2013: Only Love Survives“,
Ryan Dolan
“Eurosong 2013”
(med mentorer)
26:a i finalen
2012: Waterline“, Jedward “Eurosong 2012”
(med mentorer)
19:e i finalen
2011: Lipstick“, Jedward “Eurosong 2011”
(med mentorer)
8:a i finalen
2010: It’s For You“, Niamh Kavanagh “Eurosong 2010” 23:a i finalen
2009: Et Cetera“, Sinéad Mulvey
& Black Daisy
“Eurosong 2009” 11:a i semi 2
2008: Irelande Douze Pointe“,
Dustin the Turkey
“Eurosong 2008” 15:e i semi 1Irlands ESC-2017-bidrag: “Dying to Try”, Brendan Murray

Lyssna på Irlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Dying to Try officiell videotext
Fler tolkningar: live i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Artist: Brendan Murray twitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av Melodifestivalklubben (4:46 – 4:e maj)
Intervju av EuroVisionary (1:30 – 3:e maj)
Intervju av EuroVisionary (1:59 – 16:e april)
Intervju av ESC Bubble (2:58 – 12:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Tel-Aviv, Amsterdam, Madrid

Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Brendan Murray on the Late Late Show” (av RTE)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 9 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Jörgen Elofsson (t&m), James Newman (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 16:e december avslöjade TV-bolaget RTÉ att de internt valt ut den 20-årige f.d. Hometown-medlemmen Brendan Murray att få representera Irland i ESC 2017. Samtidigt eftersöktes lämpliga bidrag. Den 10:e mars presenterades den utvalda låten “Dying to Try”. Läs mer om internvalet här: “Brendan Murray för Irland 2017!” – “Irlands Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-06): Ej vidare till final (plats 15 av 18) & topp-19 (plats 19) av de 42


Åsikter och spekulationer om Irlands bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final IrlandIrlandIrlandIrlandIrland Betyg: 4- / 5
Inledningsvis så var jag ganska skeptisk till både valet av Brendan Murray och “Dying to Try“, då jag tyckte han var aningens ung och låten alltför klyschigt intetsägande. Efter några lyssningar så märkte jag dock att jag varit lite förhastad i mina slutsatser och har nu totalt ändrat åsikt.

När jag nu lyssnar på låten så hör jag underbara melodislingor och en gripande text som Brendan (som framstår som betydligt yngre än sina 20 år) levererar väldigt trovärdigt. Visst tycker jag fortfarande att det är lite naivt, men inte på något irriterande sätt utan mer på det naturliga och hjärtvärmande sättet. Jag håller tummarna för att detta ska falla publiken i smaken så att vi får njuta av denna vackra ballad även i finalen.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Irland är visserligen det land som vunnit tävlingen flest gånger men det betyder förmodligen inte så mycket för årets resultat då de missat finalen de senaste tre åren. Ska man gå efter vad oddsen säger så tyder mycket dessutom på att landet har en fjärde finalmiss i rad att se fram emot.

Hur mycket jag än skulle vilja argumentera emot detta (vackra melodislingor, gulligt budskap, passande artist) så tror jag tyvärr att det kan bli svårt för Brendan att få ihop tillräckligt med röster. Även om han skulle sätta sången och smälta stora delar av den samlade publiken så är semifinalen full av “bra” låtar av det lugnare slaget som förmodligen kommer att placera sig högre i resultatlistan. Jag hoppas naturligtvis, som så många gånger förr, att jag har fel. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Inför ESC 2017: Irland – “Dying to Try” – Brendan Murray”

 1. Johan

  Irland, Irland, Irland… Jag citerar Micke här och ifrågasätter om de verkligen vill det här längre? De lider av samma medelmåttekomplex som Storbritannien och skickar år ut och år in anonyma bidrag som man inte ens bekymrar sig med att ägna någon större tanke åt.

  Den här låten är verkligen inget storslaget, inte på långa vägar. Kanske är mitt omdöme infekterat av Irlands förflutna, men det här är verkligen så ofantligt medelmåttigt skrivet. Jag personligen kan avguda den här typen av alto-röster bland män (Jon Anderson är en personlig favorit), men i det här sammanhanget tillför det inget dynamiskt eller karaktäristiskt. Det blir en… pojkballad, klippt och skuren för junior ESC 2004.

  Nej, jag tvivlar starkt på att det här kommer generera vare sig jury-röster eller telefonröster. Tippar typ plats 14-15 för Irland i sin semifinal, och tillbaka till det mediokra ritbordet inför nästa år.

  Betyg: 3/10

  Irlands bästa: För mig är det en Logan, men inte “Hold me now” utan “What’s another year?” som är min absoluta irländska favorit. Saxofonsolot gets me varje gång. Otroligt vackert bidrag.

  Irlands sämsta: 2008 är enligt mig ett av tävlingshistoriens sämsta år kvalitetsmässigt. Väst-länderna trodde att man efter 2007 inte hade någon chans pga öst-blockets dominans, och skämtbidragen bytte av varandra i semi-finalerna. Dustin the Turkey var på något sätt eurovisions-scenens Marine Le Pen – missnöjesröstning som var helt obegrundad då Irland inte hade något kvalitativt att komma med åren innan heller för den delen.

  Irlands glädjepiller: Mitt lilla glädjepiller från Irland är inte relaterat till att låten i sig framkallar glädjekänslor på något överdrivet sätt, utan det faktum att när det framfördes så kändes det som att Irland börjat skärpa till sig igen. Det var då bidraget från 2006, “Every song is a cry for love” som fick mig att få upp hoppet för att Irland började vilja tävla på allvar igen. Tyvärr var glädjen kortvarig.

 2. Adri

  Detta är den låt jag nollat som jag gillar mest, “best of the worst” helt enkelt.

  Bredans röst funkar inte för mig, låten är allt som var fel på 90-talet. Smör-faktorn är ett faktum.

  Tror det kan bli en gränsfall-finalist med mite flyt. Ännu en i havet av 50/50-fall i år. De är ett par stycken!

  Irlands bästa: Trots 50 år i tävlingen och 7 vinster så är faktiskt deras bästa låt enligt mig en ganska ny låt. “Playing with numbers” 2015. Den var riktigt fin och Mollys röst var riktigt mysig!

  Irlands sämsta: Även det var alla kandidater nyligen. Båda Jedward-låtarna och “Sunlight” 2016. De är lika hopplösa båda två!

  Irlands glädjepiller: Jag skäms lite när jag skriver det här för det är ju en rent usel låt som framförs extremt amatörmässigt (framför allt av den manliga parten), men hurtigheten gör låten väldigt trevlig för mig. Kan inte ogilla den även om det gränsar till skämskudde-fall här. “Love”, 2005 blir mitt glädjepiller.

 3. Mikaela

  Johan uttryckte mina tankar ganska bra. Det här är lättglömt och kommer förlora till toaletten vid minsta kissnödighet.

 4. Kerstin

  Precis som pinglan så gillar jag Irlands bidrag mycket. En jättevacker ballad och jag gillar hans röst. Jag hoppas Irland får lite framgång i år för i år förtjänar dom det verkligen. Jag håller mina tummar för en finalplats. Betyg 4/5.

 5. agneta

  Jag tycker att Irland och kroatien är bäst i år..så bra låtar..5 poäng.jag smälter. Sen gillar jag Makedonien., Estland, sweiz , England. och Sverige förstås..4 poäng

  Italiens är bra men inte en vinnare för mig…men vet att han är det för många andra…Så vad det verkar så tar han hem det…3 poäng

  sen gillar jag Armenien, Azerbaijan., Finland, Belgien, Rumänien, Bulgarien Cypern , Israel och Cypern också. 3 poäng…

 6. Fredrik

  Irland är min favorit i år:) Jag har även satsat 400 kr på att Irland ska komma topp 10 i finalen. Det är en chansning men mirakel har inträffat förr i ESC:). Hans röst är så bra och hans låt är så bra. heja Irland:)

 7. Daniela

  @Fredrik och &Kerstin och @Schlagepinglan vad glad jag blir av att läsa att ni tycker om Irlands ballad! Jag skrev hör på bloggen för ett tag sedan att jag hade tre främsta favoriter ( förutom då Italien ) och dessa tre är Förstås Brandon Murrays balad, Ilinca och Alex YODEL it och Robin Bengtssons I can’t go on. Antagligen ingen av dessa artister och bidrag kommer att stå på vinnarpallen och jag undrar verkligen om Francesco kommer att göra det heller! Jag har några vibbar i magen som viskar att Bulgariens ballad och den unga ryska killen med en bulgarisk mamma eller pappa kan komma att sno den! Min dotter älskar det bidraget, jag är inte lika förtjust i den, däremot älskar jag Brendans röst och den balladen! Jag lyssnade på podden, de var väldigt kritiska och tyckte inte heller att Brendon skulle ta sig till final, vilket jag känner att det vore väldigt tråkigt! Även om det vore så som de sa att låten är en “gammal skrivbyrå låda”, så lyckas Brendon blossa i den både den genuina Gallway spirit and the Irish sea’s Mystics in it! Hoppas på att Brandon kommer att sätta det till punkt och prick, han kan det! Älskar både honom och balladen❤️

 8. Daniela

  Det fattades ett ord där: “en gammal skrivbyrå låda ballad”, nåt sånt sa de på podden! Nej jag höll inte alls med dem på podden varken vad det gäller Irlands bidrag eller sättet hur de pratade om Ilinca och Alex! De tyckte då att Rumäniens bidrag var “knäppt”! Jag säger bara: Excuse me?

 9. Johanna

  Den här är topp 10 för mig. Höjningen i slutet kan vara den bästa i hela tävlingen i år. Jag rankar den på plats 9 för tillfället. Bra produktion och modern ballad enligt mig. Men nej blir nog ingen final för irland i år heller (de var oförtjänt utanför final 2015 och säkert så i år med) och det är så synd för den här låten förtjanar det mycket mer än t. ex Israel, danmark och Schweiz som många här tror går till final(och jag har skriivit exakt samma mening om ett annat bidrag här tidigare i år insåg jag nu)

 10. Schlagerpinglan

  @Fredrik, Ska man väl satsa så är det ju mer intressant (och lönsamt) om man tar något som inte är helt givet på förhand. Jag ser gärna Irland i topp-tio (om inte min egen topp-tio mirakulöst skulle nå finalen) så lycka till! 🙂

 11. Micke

  Ursäkta alla vänner här på bloggen som gillar det här. Försökte verkligen lägga allt åt sidan om det här att Irland skiter i tävlingen och satte mig ned för att verkligen ge bidraget en chans. Det fungerade ett tag men dagisrösten hos killen spräckte allt för mig och åter igen blev jag sur på Irland. Därför lämnar jag recension och liknande till er övriga här.

  Tidernas bästa Irländska:
  Världens bästa musikland och detta är deras bästa bidrag i ESC genom tiderna. Wow, det säger sannerligen sanningen om hur ointresserade de egentligen är av den här tävlingen. Ett helt ok bidrag som stundtals åtminstone nuddar lite av det Irland egentligen kan även om det är i mycket små doser. Jag väntar fortfarande på den dagen då Irland ska ta tävlingen på allvar. Men en kul grej är att det verkar som Johan börjar utmana Johanna en del om att vara den som matchar mig bäst i smak här 🙂 Börjar bli många bidrag nu Johan 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=BPOwTXWe-Yw

  Tidernas sämsta Irländska:
  Oj så nära det här är noll poäng för mig. Det är egentligen en nolla men min kärlek till Irland och den musik de gör utanför ESC gör det omöjligt för mig att ge en nolla så det får bli en väldigt svag etta. Två tandborstar på scen, totalt i otakt mest hela tiden gör detta till outhärdligt. Så fruktansvärt dåligt och vad värre är så ger det extra poäng till alla de töntar som verkar leva för att förlöjliga och håna ESC. Irland! Jag säger det igen… IRLAND skickar sån här fruktansvärd babysmörja. Snacka om att de inte tar tävlingen på allvar.
  https://www.youtube.com/watch?v=XgrlG6hQbNM

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Var egentligen inne på exakt samma tankegång som du Johan men det börjar nästan bli för mycket nu så jag tar något annat istället 🙂 Ett bidrag som egentligen är hur töntigt som helst men ett försök till rock och det är ändå så pass bra och uppiggande att det får mig på gott rockhumör så jag bara vill ut och få igång kroppen.
  https://www.youtube.com/watch?v=fL8xgcsvKdY

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så det fanns inget val

 12. Micke

  Funderar på en grej Adri säger när han pratar om det där med glädjepiller och ska nämna Irlands enligt honom:

  “Jag skäms lite när jag skriver det här för det är ju en rent usel låt som framförs extremt amatörmässigt.”

  Adri när jag slängde in det här med bästa någonsin, sämsta någonsin och bästa glädjepillret någonsin menade jag det som tre kategorier, inte två 🙂 Bästa och sämsta inser väl alla vad det är men glädjepiller då? När jag utnämner största glädjepillret skiter jag fullständigt i om låten är bra eller dålig. Det enda som betyder något är just det som det låter som med glädjepiller. Flera av mina glädjepiller tycker jag egentligen är ganska dåliga men de har fått mig att bli på jädrigt gott humör och det är bara det som det handlar om.

  Tycker dessutom rent ut sagt att det är jädrigt kul att du och Johan har hakat på med era “utnämningar.” Visst hade varit än mer kul om precis alla hade gjort det men det handlar ju om att vara realist och två är ärligt talat två mer än jag hade trott. Hade bara tänkt att det var en egen grej men bra mycket roligare på tre 🙂

  Skulle vilja slänga en fråga till Johan. Du och jag har haft så otroligt lika ofta i dessa tre “kategorier” så det var nästan så att jag blev förvånad att vi inte hade samma i en av de solklaraste för mig. Adri och jag hade dock med tandborsta Jedwards 🙂 Vad tycker du om den Johan?

 13. Micke

  Jag försöker verkligen ge Irland och Storbritannien extrachanser nu trots att de inte är värda det. Men jag vill ge hela tävlingen en chans om man säger så. Jag har faktiskt börjat hitta små små tendenser till något som liknar klass i Irlands bidrag när det gäller versen. Så länge gossen ligger i det tonläget låter det faktiskt inte illa alls. Värre blir det när han ska börja ta i lite då min högra hand får allt svårare för att hålla sig ifrån att sänka eller att stänga av. Oj vet inte hur gammal gossen är men förhoppningsvis ska han väl växa till sig med åren. Rösten är det inget fel på annars. Ska senare försöka lyssna lite på Storbritannien också även om det tar emot.

 14. Hanna Zappar

  Jag tycker typ likadant som du, faktiskt! Den gick mig helt förbi vid första lyssningen, den kändes så seg och jag orkade inte med hans pipiga röst så jag tror bannemig att jag inte ens lyssnade klart på hela låten. Nu har den dock växt MASSOR!!! Hoppas hoppas hoppas han går till final. Av repklippen att döma så verkar han ju sjunga ganska precis lika bra live som i studioversion, och det bådar ju gott. Gillar luftballongen också! Ska bli spännande att se hur det går.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se