ESC 2017Tittarsiffrorna vad gäller de tre showerna av Eurovision Song Contest 2017 är både ett bakslag och tittarrekord, beroende på vilka siffror man tittar på. Klart är att 182 miljoner tittare såg (minst 1 minut av) Eurovision Song Contest 2017, vilket är en minskning med 22 miljoner från föregående år.

Däremot så blev det ett tittarrekord på youtube, där de tre showerna sammanlagt sågs av 6 miljoner tittare från 233 länder, vilket är över dubbelt så många jämfört med förra året. Dessutom ökade intresset för tävlingen hos den yngre delen av publiken, där 42,9% av de TV-tittande 15-24-åringarna i de 42 länderna tittade på finalen. Även i åldrarna 4-15 och 25-34 så ökade tittandet (med ungefär fyra gånger) jämfört med 2016.

De länder som rapporterar de mest positiva siffrorna var Island (hela 98% av tittarna valde ESC), Bulgarien (högsta tittarsiffran sedan 2003, 39,4% av tittarna), Italien (högsta tittarsiffran sedan comebacken 2011, 15% upp sedan 2016), Tyskland (tittarrekord för åttonde året i rad), Ukraina (högsta final-tittarsiffran sedan 2009, 18,8% av tittarna) och Portugal (högsta tittarsiffran sedan 2008, 32,5% av tittarna). Vilka länder som hade en mer negativ utveckling av tittarsiffrorna togs ej upp av denna rapport. (Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Även om eurovision.tv med dessa siffror försöker att få en positiv vinkling när de ser tillbaka på ESC 2017 så går det inte att komma ifrån, trots youtube-rekord och tittarrekord i några få länder, att Ukraina tappade 22 miljoner tittare jämfört med förra årets ESC. Förhoppningsvis så svider tittarbortfallet rejält så EBU i fortsättningen agerar i tid för att förhindra att deltagarländernas tjafsande får lika stora effekter på tävlingen som det fått på sistone.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “180 miljoner tittare såg Eurovision Song Contest 2017”

  1. hej

    Jag tror att det framför allt kan bero på situationen med Ryssland och deras tillbakadragande. De trogna ESC-fansen där kanske då tittade på youtube istället. Sedan finns det skiften i dagens samhälle, där man går över från TV till internet, men när de förlorar så många miljoner TV-tittare, tror jag mer på min förstnämnda teori.

    Sedan är det intressant hur intresset ökade så mycket bland tittarna i min ålder. Om det kan ha berott på Epic Sax Guy är en fråga jag ställt mig, då han är populär i denna målgrupp, men det behöver inte nödvändigtvis vara den enda faktorn.

  2. Schlagerpinglan

    @hej, Ja, med tanke på att Ryssland inte deltog så var det väl väntat att de totala tittarsiffrorna skulle gå ner, men förhoppningsvis så var det bara en engångsföreteelse. Det viktiga här är ju att det finns ett intresse hos de yngre tittarna, så att tävlingen har en anledning att fortsätta, och på den fronten verkar det ju vara positiva nyheter, vad det nu än kan bero på. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se