Estland Schlagerpinglan: Den 19:e och 20:e december förra året presenterade TV-bolaget ERR de 20 bidrag som kommer att tävla i de båda semifinalerna av “Eesti Laul 2018”, Estlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018, den 10:e och 17:e februari.

Efter snart en månads lyssnande så har jag fått ihop min första personliga topp-tio-lista av de estländska 2018-bidragen, se nedan:

Schlagerpinglans preliminära “Eesti Laul 2018”-favorit:

Home“, Stig Rästa

Schlagerpinglans 10 “Eesti Laul 2018”-favoriter:

1. Home“, Stig Rästa semifinal 1
2. Tempel“, Indrek Ventmann semifinal 2
3. La forza“, Elina Nechayeva semifinal 1
4. Thousand Words“, Sibyl Vane semifinal 1
5. (Can’t Keep Calling) Misty“, Frankie Animal semifinal 2
6. Laura (Walk With Me)“, Vajé semifinal 1
7. On My Mind“, Desiree semifinal 1
8. Knock Knock“, Nika semifinal 2
9. Drop That Boogie“, Iiris & Agoh semifinal 1
10. Täna otsuseid ei tee“, Marju Länik semifinal 2

Schlagerpinglan: Redan vid första lyssningen så märkte jag att “Home” var den låt i startfältet som bäst slog an de rätta strängarna hos mig och sedan dess har den växt till sig ytterligare och framstår nu som ohotad favorit, i alla fall för mig personligen. 😀

Även bland de övriga 19 bidragen (lyssna på dem här: semifinal 1 och semifinal 2) så tycker jag att det numera finns det en hel del som låter riktigt lovande. Visserligen kan mycket förändras efter att semifinalerna avslöjar hur bidragen står sig live men nu har jag i alla fall något att utgå från. 😀

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Estland i ESC 2018“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2018 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2018-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Estland 2018: Schlagerpinglans “Eesti Laul”-topp-10”

 1. Micke

  Kan tyvärr inte svara med en egen Topp 10 för det är i mina ögon ett bedrövligt startfält i Estland i år. Fyra bidrag räddar dock upp detta och de är riktigt bra. Kan därför bara göra en Topp 4 övriga kan bara läggas in i en bottenranking tyvärr.

  TOPP 4:

  1. “Laura (Walk With Me)“, Vajé
  2. “La forza“, Elina Nechayeva
  3. “Külm”, Etnopatsy
  4. “Home“, Stig Rästa

 2. Micke

  Är kanske lite väl hård mot ett bidrag för det är inte så uselt som det låter som. Det finns nämligen ett femte bidrag som är helt ok. Problemet är bara att det händer ju inget. Det tuggar bara på. Men det är DEFINITIVT INTE dåligt. Pratar om “Tempel“, Indrek Ventmann

 3. Micke

  Märks att det var ett tag sedan jag lyssnade på Estlands bidrag. Tack för att du la ut din topp 10 pinglan. Bäst att lyssna klart först innan man glappar med käften är något jag tydligen borde lära mig 🙂 Nu är jag klar. Det finns fyra bra bidrag två skapliga och resten är botten. Glömde ett bidrag : -)

  Topp 6:

  1. “Laura (Walk With Me)“, Vajé
  2. “La forza“, Elina Nechayeva
  3. “Külm”, Etnopatsy
  4. “Home“, Stig Rästa

  5. “Thousand Words“, Sibyl Vane
  6. “Tempel“, Indrek Ventmann

 4. Hanna Zappar

  Nu har jag iofs inte hunnit lyssna igenom några andra låtar ån “Home”, men jag är så upp över mina öron förälskad i den att jag inte behöver höra några fler!!! Det är aldrig fel med myspop i valstakt! Låter som nåt som skulle spelas i eftertexterna till en feelgood chickflick från typ 2006. Vilket enligt mig är enbart positivt 😉 Heja Stig!!!

 5. Adri

  Precis som Micke så finns det inte ens 10 värdiga låtar att tala om. Det finns två.

  1. La Forza (Heeeeeelt egen liga!)

  2. Laura (Helt ok. Lite mycket Avicii-inspiration, menmen… alla tar från alla inom musiken ändå 🙂 )

  Sen finns de typ acceptabla som ”Thousand words” och ”On my mind” men… nja, de är inte bra. De får istället unämningen ”bäst av de sämsta”. För sanningen är att det faktiskt bara finns två låtar för mig som är bra eller mer 🙂

 6. Adri

  Och om Elina Netsajeva kan hålla sig ordentlig live så tror jag ”La forza” kan vinna i Estland, och även få en riktigt bra placering i Europa 🙂

  Men om hon ”effar” upp live eller på annat sätt dabbar sig, så tror jag väl Estland tänker safe och skickar ”Home”, ”On my mind” eller, om de känner sig lite wild, ”Külm”.

 7. Micke

  MARDRÖMSVINNARNA:

  ESTLAND: “Show A Little Love“, Rolf Roosalu
  FRANKRIKE: “Rêve de gamin“, Nassi
  LETTLAND: “You Are My World“, Agnese Stengrevics
  MALTA: Spelar ingen roll då allt låter likadant
  RUMÄNIEN: “La la la”, Vyros
  SCHWEIZ: “Kiss me“, Naeman
  TJECKIEN: “Lie to me“, Mikolas Josef
  VITRYSSLAND: “Chasing rushes“, Napoli

  Vilka är då de värsta av dessa tre? Tveklöst Estland, Lettland och Rumänien. Dessa tre är verkligen………………………………………………………………..

  Men så här illa kan det väl ändå inte gå. Bästa låten vann ju i Albanien så jag hoppas vi slipper dessa som vinnare och kan se fram mot många bra representanter för länderna 🙂

 8. Adri

  Micke: Jag är oerhört(!!) långtifrån att vara en expert, men om jag ska förutse ESC 2018 så är det bara Tjeckien och Lettland som du behöver oroa dig för såhär långt! 🙂

  (Ja, och Malta då tydligen…)

  Schweiz kan du nog andas ut på iaf, verkligen alla jag frågat eller sett på youtube eller denna blogg har just den låten sist. Även Vitryssland tror jag du kan andas ut på! 🙂

 9. Micke

  Egentligen inget kul att skriva om de bidrag man inte tycker om. Roligare då det omvända och de är i majoritet så här långt:

  DRÖMVINNARNA:

  ESTLAND: Laura“, Vajé eller “La forza“, Elina Nechayeva
  FRANKRIKE: Helt omöjligt att säga något innan man hört hela låtarna. Där finns två bidrag som kittlar mer än övriga. Varför? Därför att de kan bli allt mellan 1-18 för mig. De har något som kan gå åt båda håll beroende på hur hela bidragen blir. De jag pratar om är “Lisboa Jérusalem“ IGIT och “Ciao“, Malo’. Blir de bäst eller blir de sämst 🙂 Nu vill jag höra hela!
  LETTLAND: “Just Fine“, Sudden Lights eller “Esamība“, MADARA
  MALTA: Spelar ingen roll då allt låter likadant
  RUMÄNIEN: Kommer att vara ensam om den här men vill se om möjligen någon av er har den topp 15 eller nåt. Därför avvaktar jag. Mysigt bidrag enligt mig men helt utan chans.
  SCHWEIZ: Måste jag välja något så tar jag nog i så fall “A thousand times“, Angie Ott
  TJECKIEN: “Fly“, Eva Burešová
  UNGERN: “Vigyázó“, Nova Prospect
  VITRYSSLAND: “I won’t cry“, Gunesh

  Såg att jag glömde Ungern bland mardrömsvinnarna. Mardrömmen där är “Crack My Code“, Tolvai Reni eller möjligen “Butterfly House“, Singh Vik

  Vilka är då de bästa tre av dessa? Tveklöst Ungern, Estland och Tjeckien. Just nu i alla fall 🙂

  @Adri jag oroar mig faktiskt inte för någon. Händer det så händer det 🙂 Oroar du dig för dina mardrömsvinnare vilka de nu är?

 10. Adri

  Jag måste för övrigt bara också flika in med att Estlands startfält faktiskt växt för mig!

  Missförstå mig rätt nu. Estlands startfält är fasansfullt och 18/20 är under ”ok”-strecket. Men… de två som jag gillar, ”La forza” och ”Laura” har växt något ENORMT på sistone och är faktiskt bra på riktigt 🙂

  Hittills kan jag nog t.o.m säga att ”La forza” är bäst av alla i år! 🙂

 11. Adri

  Micke: Njaa… en oro i sammanhanget så att säga. Inte en riktig oro. Jämfört med när farsgubben opererades eller sambon var i Stockholm den 7 april, så är det ju ingenting.

  Väljs en dålig låt så förändras inte mitt liv direkt, men min ESC- upplevelse förändras ju. Men det är ändå något jag kan leva med! Absolut 🙂 Så en ”ESC-oro” 🙂

  Mina mardrömsvinnare:

  Estland: Welcome to my world, eller Everybody’s dressed
  Lettland: Walk the talk, eller Stop the war
  Malta: Love renegade
  Schweiz: Kiss me
  Tjeckien: Stand Up
  Vitryssland: Deja vú

 12. Daniel

  Jag har lyssnat och lyssnat och har nu två som jag gillar, men dem STOR-gillar jag och de lyssnas på dagligen. Håller tummarna lika mycket för båda.

  1. “Laura (Walk With Me)“, Vajé
  1. “La forza“, Elina Nechayeva

 13. Micke

  Verkar som killarna här lutar åt “Laura” och “La Forza” medans tjejerna här verkar gillar Stig Rästa bättre. Iofs gillar jag också den men inte som de två på L 🙂

 14. Johanna

  Jag förstärker Mickes teori genom att säga att “Home” är min överlägsna favorit, framför “Laura” och nr 3 “La Forza” Resten kan väl ändå inte gå och vinna? Eller? Nu är ju Estland ett land som jag inte fullt ut litar på vad gäller att välja låt till ESC, enda landet som väljer “sämre” är nog Finland…..

 15. Micke

  @Är helt enig med dig om vad du säger om Estland och Finland. inte a man får de bidrag man vill ha från dem tyvärr. En av de största chockerna jag någonsin fått i ESC var 2013 i Finland då ett av de vackraste bidragen någonsin inom ESC blev bortröstad och förnedrad av ett av tidernas simplaste bidrag. Förstår än idag inte hur det finska folket kunde drabbas av en sådan kollektiv härdsmälta i hjärnan (Ursäkta ordvaleten jag chockas än idag av detta). Mikael du var helt enkelt bäst det året. Nu gick det som väntat dåligt för Finland sedan i ESC men jädrar så kul det hade varit att se hur den verkliga vinnaren hade lyckats 2013

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

  Johanna jag har dock två länder som är än värre. Givetvis Sverige men de har ju sällan några bra låtar överhuvudtaget men Montenegro. Vet inte hur ofta jag känt att de haft riktigt bra låtar i sitt startfält men vad hjälper det när de alltid väljer annat.

 16. Micke

  Tror det var jag som fick en härdsmälta här nyss 🙂 Jag menade givetvis Moldavien, inte Montenegro 🙂

 17. Lukas

  Jag kommer bryta en trend med att säga att min favorit faktiskt är “Täna otsuseid ei tee”. Visst Estlands lineup är ganska svag, men den låten tycker jag sticker ut mer än de andra. Lättlyssnad, bra gung i tempot, och en tonartshöjning också på det, det hör man inte mycket av nuförtiden

 18. Johanna

  @micke Ja herregud. Finland hade kollektiv härdsmälta 2013, har inte heller kommit över det än (och 2015 och ett par andra år också) Även EStland hade kollektiv härdsmälta när de inte valde Sandra Nurmsalu….med henne hade de minsann gått till final….

 19. Micke

  @Johanna, helt med dig om Sandra Nurmsalu. Det var nästan en än större chock. När det gällde Mikael Sarri 2013 var jag ändå lite orolig att den inte skulle vinna för esc-publik är ju inte direkt världskända för att kunna ta till sig vackra ballader. Finns alltid en oro att någon “la la la la la” ska kunna sekundcharma publiken. När det gällde Sandra var jag dock inte ett dugg orolig. Den ledde alla bettinglistor och allt annat tänkbart den kunde leda så det verkade vara en promenadseger. Vad som hände sedan begriper varken de lärde eller mindre lärde. Det blev ju inte lättare när vinnarbidragen som Krista Siegfrids och Tanja hade var så…………

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se