ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Danmark i Eurovision Song Contest:

Danmark
Land: Danmark deltagit 46 gånger – vunnit 3 gånger:
1963, 2000 och 2013
TV-bolag: DR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Birthe Wilke and Gustav Winckler kom då 3:a
av 10 med “Skibet Skal Sejle I Nat

Danmarks ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2017: Where I Am“, Anja (Dansk Melodi
Grand Prix 2017
)
20:e i finalen
2016: Soldiers of Love“, Lighthouse X (Dansk Melodi
Grand Prix 2016
)
17:e i semi 2
2015: The Way You Are“,
Anti Social Media
(Dansk Melodi
Grand Prix 2015
)
13:e i semi 1
2014: Cliche Love Song“, Basim (Dansk Melodi
Grand Prix 2014
)
9:a i finalen
2013: Only Teardrops“,
Emmelie de Forest
(Dansk Melodi
Grand Prix 2013
)
1:a i finalen
2012: Should’ve Known Better“,
Soluna Samay
(Dansk Melodi
Grand Prix 2012
)
23:a i finalen
2011: New Tomorrow“,
A Friend In London
(Dansk Melodi
Grand Prix 2011
)
5:a i finalen
2010: In A Moment Like This“,
Chanée & N’evergreen
(Dansk Melodi
Grand Prix 2010
)
4:a i finalen
2009: Believe Again“, Brinck (Dansk Melodi
Grand Prix 2009
)
13:e i finalen
2008: All Night Long“, Simon Mathew (Dansk Melodi
Grand Prix 2008
)
15:e i finalen

Danmark i Eurovision Song Contest 2018:


Danmarks ESC-2018-bidrag: “Higher Ground”, Rasmussen

Lyssna på Danmarks Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Higher Ground final-framträdandeofficiell videotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdam
studioversionakustisk version
Låtskrivare: Niclas Arn (t&m), Karl Eurén (t&m) – d.v.s. ett av årets
många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 5 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Den 10:e februari valde danska DR ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen “Dansk Melodi Grand Prix”. 10 bidrag tävlade och vinnaren utsågs av 50/50 jury- och tittarröster genom genom två omröstningar där först tre superfinalister röstades fram innan vinnaren korades. Läs mer om finalen av DMGP 2018 här: “Danmarks Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Rasmussen Jonas Flodager Rasmussen
rasmussenofficial.cominstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
First Reaction of Rasmussen (av eurovision.tv)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-16): Vidare till final (plats 7 av 18) & topp-20 (plats 18) av de 43


Åsikter och spekulationer om Danmarks bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark Betyg: 4+ / 5
I årets ESC har jag fem bidrag som jag tycker lite extra bra om och bland dessa så hittar vi bl.a. det danska bidraget. Med tanke på hur det imponerar på mig på så många olika sätt så har jag svårt att tro att den nekats att få tävla i Melodifestivalen. Jag hittar inga svagheter här utan ser tvärtom ett näst intill perfekt paket där varje detalj är genomtänkt fast utan att det känns krystat.

Först och främst gillar jag ju låten med dess melodislingor och sångarens passande röst men när man lägger till trummorna, körstämmorna, det visuella samt den minimalistiska men likväl väldigt effektiva koreografin så blir det en helhet som ger en mäktig känsla. Ett pampigt verk med det där lilla extra som mycket väl skulle kunna vara en tänkbar ESC-vinnare. Det är dock att gå händelserna i förväg, först och främst ska våra kära grannar till final och hade jag fått bestämma hade de gjort det utan problem.

Schlagerpinglan tror: Till final
Egentligen är jag lite förvånad över att Danmark inte finns med bland de segertippade länderna och det är just detta som får mig att tveka lite vad gäller bidragets chanser i tävlingen. Kan det vara så att jag missat något uppenbart som talar till dess nackdel? Personligen tycker jag att danskarna fått med allt här: en medryckande låt med imponerande detaljer, trovärdig artist med passande röst samt en röd tråd genom hela bidraget som inte bara är visuellt tilltalande utan där det även finns ett budskap och en bakomliggande historia. Hur som helst, jag kan inte se det sluta på något annat sätt än med en finalplats.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2018: Danmark – “Higher Ground” – Rasmussen”

 1. M

  Här är en av de låtar som jag tyvärr inte förstår mig på. Bra artist och en bra inramning men en låt som för mig är för tråkig för att kubba rädda helheten. Samtidigt som det är kul att man har valt att låta framförallt framträdandet gå i vikingsvibbar känns det som man har glömt utveckla låten och låta framträdandet genomsyra låten. Man kunde ha mer trummor, mer horn och andra instrument som kännetecknar medeltiden, nu mesar man ut och då blir det oförlåtligt ointressant för min del. Blir det final? Garanterat, det kan Danmark behöva.

 2. Micke

  Det är ett mycket märkligt år när det gäller Nordens medverkan i ESC. Finland och Island som normalt är de stora från Norden för mig sviker precis som Norge och i synnerhet Sverige. Samtidigt går det femte landet omvänd väg från att oftast vara sämst i Norden går de istället till att vara bäst 2018.

  Det började redan i deras egen final där de hade ett överraskande starkt startfält (till skillnad från övriga norden). Efter att ha lyssnat några gånger hade jag två favvisar, den blivande vinnaren och “Stardust”, Anna Ritsmar.

  Så kom då finalen då Rasmussen och Anna Ritsmar för mig skulle göra upp. Tyvärr blev det lite av Davids kamp mot Goliat. Problemet var bara att den David som uppträdde här med “Starlight” var allt annat än stark. Jag tyckte så synd om tjejen. Inte nog med att hon var väldigt ung de som stod bakom produktionen av bidraget försökte dessutom göra henne än yngre. Oj så vekt bidraget blev i finalen. Kvar stod då Goliat i Rasmussens skepnad och stormade ohotat mot segern.

  Jag tycker det är jätteroligt att Danmark för ovanlighetens skull står starkt rustade med ett starkt bidrag. Vikingar som sjunger kampsång 2018 kommer det att slå i övriga Europa? Jag tror faktiskt det. Inte så att den kommer att slåss om segern men final blir det och väl där nog på topp 10. Men snälla Danmark ta för allt i världen bort de urtöntiga fotförflyttningarna eller stampen mellan 1.01-1.11 och även senare. Oj det har nästan lika låg standard som Benjamin Ingrossos sidförflyttningar och huvudnickningar i hans bidrag. Så kan ni givetvis inte ha det Danmark. Agera!!!! Känns lite dessutom som grekerna benstamp från deras bidrag från 2002, om nu nån minns den.

  Jag är helt enig i kommentaren från M här: “Man kunde ha mer trummor, mer horn och andra instrument som kännetecknar medeltiden”.

  Betyg (8/10)

  Danmarks bästa bidrag någonsin:
  Bra bidrag men samtidigt säger det tyvärr en del om den låga standard Danmark hållit genom åren. Bidraget är “Fly on the wings of love”, Olsen Brothers från 2000 (Klassen bättre på danska)

  Danmarks sämsta bidrag någonsin:
  Finns inte så mycket att säga egentligen. Ett år då Island, Finland och Sverige har sina bästa bidrag någonsin kontrar Danmark med att ha sitt sämsta någonsin. Bidraget är “Drama Queen”, DQ från 2007.

  Danmarks största glädjepiller:
  Hade kunnat bli riktigt bra om de hade ersatt pojkrumsspelningskänslan och ersatt det med ett mer ärrat gäng. Bidraget är “The way you are”, Anti Social Media från 2015.

  Danmarks bästa bidrag 2018:
  Finns inte mycket att säga förutom att rätt låt vann

 3. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – DANMARK:

  Jag tycker att den danska låten är utmärkt! Det låter väldigt nordeuropeiskt med inslag från tidigt 2000-tal. Jag gillar de här vikingarna som bjuder på sin kvalité och visar upp deras dolda harmonier! Den här sticker ut och är så episk och uppiggande jämfört med det Danmark har skickat de senaste sju-åtta åren som har varit så mesig tillplattad popmusik. Jag gillar att den är så svulstig och storslagen och pumpande och den ger mig minnen om klassisk Eurovision. Game Of Thrones skulle åka till USA men de har tagit en tur till Eurovision i Portugal. Jag tror att Danmark kommer göra en enkel kvalificering i år och nu hoppas jag att de bara kör på med stagingen som säkert kommer vara lysande på scen. Det kommer vara mäktigt att se den på torsdagskvällen & lördagskvällen. I like!

  BETYG: 8/10

  Danmarks bästa bidrag från ESC enligt mig: Danmark 2018 – Jag måste säga att det här kan vara en början på en uppåtstigande kurva
  Danmarks sämsta bidrag från ESC enligt mig: Danmark 2013 – Kanske inte den sämsta låten. Men jag vill lyfta vilken menlös vinst Eurovision fick efter Loreen.

 4. Adri

  Hmm det här funkar inte riktigt för mig. Ett av årets få mellanbidrag. Det är ingen dålig låt, men den är tyvärr samtidigt väldigt långt från bra.

  Jag tycker låten har en liten ”tönt”-stämpel. Det är så teatraliskt och jag har så svårt för det. Utan framträdandet hade det bara varit en låt i mängden, men med framträdandet så håller det samma kvalitet som ett studentspex.

  Låten ligger väldigt rätt i tiden, och jag kan mycket väl se låten användas i typ en trailer till ”Game of Thrones” eller ”Vikings”. Men jag gillar ingen av dem serierna, så det är inte nödvändigtvis en bra sak att relateras till för mig.

  Rasmussen sjunger good enough. Låten fastnar. Scenframträdandet är lite löjligt. Och så männen som gör ”grottmännisko”-ljud i bakgrunden.

  Det är inte en dålig låt som jag brinner för att den ska misslyckas! Men det är inte heller en bra låt som måste till finalen. Det är helt enkelt inte en låt jag bryr mig om. Kommer den tvåa, eller sist i semifinalen, så spelar det ingen roll. Jag lär inte bry mig så mycket om låten. Den väcker helt enkelt ingenting om mig.

  Ska jag gissa då? För då tror jag final. Men i finalen hamnar den närmre sistaplats än vinst. Plats 19 kanske?

  På min egna lista är den 25a.

  Några danskar värda att nämna:

  2010-talet har både varit ett väldigt mörkt decennium för Danmark (2014-2015 t.ex, vad f** var det?) men samtidigt har mina favoritdanskar också skickats detta decennium. Det står mellan vinnaren 2013 och nostalgiska midtempon från 2017. Men jag väljer ändå ”Only Teardrops” från 2013 🙂 Den är grym!

  Mindre smickrande dansk låt? Jag avskyr(!!) ”Talking to you”. Usch.

  Vilken låt borde ha vunnit i Danmark i år? Busenkelt. Det borde ha varit ”Boys on Girls” med sin härliga, men enkla, 90-talshyllning som får stå på Lissabons scen om tre veckor.

 5. Zacke

  Kul att Danmark vågar provar något nytt. Har tyckt att deras senaste låtar varit kompetenta men rätt trista. Detta känns ganska mycket i tiden med tanke på serier som ”Game of thrones” och ”Vikings”. Hade önskat lite mer trummor och lite roligare koreografi. Jag ger betygen 6/10 och har den som 21/43 av årets bidrag.

  Bästa; Danmark är kanske ett av mina favoritländer i eurovison. Framförallt 80- och 90-tal. Min absoluta favorit från Danmark upptäckte jag förra året när jag lyssnade igenom alla Danmarks bidrag. Hittade en otrolig vacker och glad melodi med väldigt fin text som hyllning till hans dotter. Jag rankar den som en av de 4-5 bästa bidragen som någonsin deltagit i tävlingen men den kom oförtjänt väldigt långt ned och är nog dessvärre rätt bortglömt. Låten är ”under stjernerne på himlen” från 1993.

  Sämsta; ”Drama Queen” 2007. Jag brukar oftast gilla danska bidrag men detta var verkligen inte bra. Framförallt texten och framträdandet är under all kritik

  Glädjepiller; För mig är det Danskt 80-tal där jag hittar allra flest glädjepiller. Favoriten är ”vi maler byen rød” från 1989. Gammalschlager när det är som bäst.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se