ESC 2018 Schlagerpinglan: I kväll klockan 21:00 startar finalen av Eurovision Song Contest 2018 och några timmar senare så får vi äntligen veta vem som kommer att stå som den slutlige segraren.

Mina tidigare gissningar i år har gått lite sämre än vanligt (7 rätt av 10 vid den första semifinalen och 8 rätt av 10 vid den andra semifinalen) så mina förhoppningar om att lyckas pricka in vinnaren är väl inte direkt skyhöga. Frågan är egentligen om jag ska våga tro på det bästa, vara negativ eller tro att det blir en minsta gemensamma nämnaren-vinst. Efter många om och men så har jag dock kommit fram till ett resutat:

Schlagerpinglan tror på följande topp-fem i Eurovision Song Contest 2018:
Cypern 1. Cypern Fuego“, Eleni Foureira
Israel 2. Israel TOY“, Netta
Frankrike 3. Frankrike Mercy“, Madame Monsieur
Moldavien 4. Moldavien My Lucky Day“, DoReDoS
Australien 5. Australien We Got Love“, Jessica Mauboy

Schlagerpinglan: De senaste två åren så har mina favoriter legat väldigt bra till inför finalen vad gäller oddsen (Italiens “Occidentali’s Karma” 2017 och Rysslands “You Are The Only One” 2016) men då det inte gav någon vinst så sätter jag inte alltför hög tilltro till Cyperns förstaplacering på oddslistan för tillfället.

Likväl, det finns något som heter “tredje gången gillt” och då jag tror stenhårt på att allt jämnar ut sig med tiden så tycker jag att det är på tiden att min egen favorit får hamna högst upp på pallen. 😀 Som synes är jag inte alls säker på min tippning och befarar att många (Israel, Irland, Frankrike eller någon helt oväntad) mycket väl kan dyka upp och ta segern då det verkar vara ett år där smaken är väldigt delad… men jag är en obotlig optimist och hoppas på det bästa in i det sista. 😀

Och jo, jag vet att både Australien och Moldavien finns lite längre ner på oddslistan… men även om jag försöker att bortse från min egen specifika smak så har jag väldigt svårt att se dem utanför topp-fem och det är därför jag tippar så “odds-vidrigt”.

Anledningen till att jag inte tar med Irland (som just nu är nummer tre på oddslistan) är att jag helt enkelt inte ser det som något “hela-paketet”-ESC-bidrag och (trots att jag vet att det finns de som älskar bidaget) antar att de som satsat pengar på det irländska bidaget gjort det för att de tror att det tilltalar vissa, stora delar av ESC-publiken… men där jag tror och hoppas jag att de överskattat scenshowens makt över resultatet.

Nåja, detta är bara en traditionell gissning som det inte ska läggas för stor vikt vid. Det väsentliga är vad som händer under live-showen om några timmar och där håller jag tummarna för att allt “går som det ska”. 😉

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Eurovision 2018: Dags att gissa vinnaren”

 1. Mats

  Mitt topp-fem tips ser ut så här:
  1. Cypern
  2. Israel
  3. Frankrike
  4. Litauen
  5. Norge

  Det mesta pekar ju på att Cypern och Israel kommer att belägga de två första platserna och i så fall så hoppas jag innerligt att det blir Cypern som vinner. Dels för att jag tycker att det är en bättre låt och sen vore det roligt om Cypern tar sin första seger någonsin. Frankrike har sitt starkaste bidrag på många år känns det som (överhuvudtaget så tycker jag att big five-länderna ställer upp med ganska starka låtar i år).
  Litauen tror jag hamnar högt, inte någon av mina personliga favoriter men precis som Portugal i fjol är den lite lågmäld och det funkade ju bra då.
  Norge gillar jag mycket (jag vet att många andra har en annan uppfattning) och jag hoppas att den får en bra placering men högre än femma vågar jag inte sträcka mig.
  Slutligen tror jag att Sverige hamnar någonstans mellan plats 6-9, den har ju legat någonstans där på bettinglistorna hela tiden så det är väl logiskt att tänka sig att placeringen blir någonstans i det skiktet. En förhoppningsvis spännande och härlig kväll ligger framför oss

 2. Robin

  Min favorit är Estland, vad intressant om Cypern vinner har de råd att hålla eurovision:)

 3. M

  Tror också att striden kommer utkämpas mellan Israel och Cypern. Tycker båda är värdiga vinnare men unnar på sätt och vis Cypern sin första seger. Känns lite som Portugal ifjol, det är nu eller aldrig. Resten av resultatet känns som en öppen fråga!

 4. En polack

  Australien kommer inte hamna så högt

 5. Schlagerpinglan

  @En polack, Oddsen säger att Australien inte kommer att hamna speciellt högt upp, men av vad jag läst så gjorde Jessica ett ganska bra jury-rep i går så jag greppar alla halmstrå jag kan. 😀 (Jag säger absolut inte att du har fel… tror t.o.m. att chansen är större att du får rätt… men konstigare saker har hänt och något bidrag brukar alltid “skrälla” så varför inte Australien och Moldavien. ) 😀

 6. Adri

  Jag ska inte ens försöka tippa. Det känns ju som att det borde vara en fight mellan Israel och Cypern – men grejen är att jag mycket väl kan se båda de två dissas litegrann (inte rådissas, men kanske få nöja sig med platser som 4-7) av jury. Juryn är jäkligt oförutsägbar. Det kanske blir Frankrike som vinner juryrösterna t.o.m.

  Vi får helt enkelt se. Jag gissar rent spontant att svenska tolvorna – både från juryn och tittare går till Israel 🙂 Kollar man listan över vad som trendar i Sverige på youtube så ligger “Toy” tvåa, medan “Fuego” inte ens är med, så jag gissar att vi svenskar helt enkelt tar till oss “Toy” lite bättre 🙂 Men även där kan jag vara waaaay off.

 7. Daniel

  Min topp 5:

  Cypern
  Frankrike
  Norge
  Moldavien
  Sverige

 8. Nathalie

  @ Robin: Cypern skulle nog få det kämpigt rent ekonomiskt.
  Ikväll kommer jag rösta på Albanien och Moldavien. Två länder som nog skulle få allra största problem rent ekonomiskt att hålla i tävlingen, men jag diggar låtarna mycket.

  Det är otroligt svårt att gissa hur topp 5 blir. Jag tror att Australien kommer få höga jurypoäng, men inte lika höga tittarsiffror.
  Måste jag gissa tror jag att sluttoppen blir något så här:

  1. Cypern
  2. Ukraina
  3. Norge
  4. Moldavien
  5. Israel

  Frankrike tror jag kommer få höga poäng av juryn, särskilt från Västeuropa men lägre poäng från tittarna. Men det kan man ju som sagt aldrig veta säkert. Jag hoppas ändå på att det kommer att bli en trevlig kväll.
  Norge
  Sverige
  Danmark
  Irland
  Tyskland
  = tråkar alla ut mig. Jag hoppas inte att någon av dem vinner.

 9. Nathalie

  Ska man vara krass, kan man se hur extremt låga tittarpoäng Israel fått de sista åren sedan de ändrat i röstningssystemet. Står det i slutändan mellan Israel och Cypern så hoppas jag verkligen att Netta tar hem segern.

 10. Jan-Åke

  Jag tyckte det var ovanligt många bra låtar i Finalen i år. I mitt tycke många jämna låtar också, så jag har svårt att rangordna dem. När jag sitter och tänker tillbaka på dem just nu så skulle min resultatlista ha sett ut så här:

  1. Danmark
  2. Moldavien
  3. Estland
  4. Frankrike
  5. Cypern

  6. Australien
  7. Israel
  8. Finland
  9. Serbien
  10. Storbritannien

  11. Ungern
  12. Holland
  13. Spanien
  14. Italien
  15. Slovenien

  16. Sverige
  17. Ukraina
  18. Litauen
  19. Tyskland
  20. Portugal

  21. Norge
  22. Tjeckiska Republiken
  23. Irland
  24. Österrike
  25. Albanien
  26. Bulgarien

  Jag är förvånad att så många av juryerna verkade tycka om Österrike. Sångaren var väl inte dålig, men låten hade ingenting som gjorde att den fastnade hos mig. Danmark och Moldavien har hela tiden varit bland mina favoriter. Estland och Frankrike har jag börjat tycka mer och mer om. Cypern dök upp sent som en av mina favoriter och Israel och Australien hör också till dem som jag hela tiden velat ha med bland i alla fall bland Tio i Topp.

 11. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Även jag tyckte att det fanns en hel del riktigt bra låtar i årets final och många av mina favoriter fick riktigt bra placeringar (något jag försöker ta fasta på idag). 😀 Vad gäller Österrike så är även jag väldigt förvånad, för även om jag tycker att det var ett riktigt bra framträdande han bjöd på så var helheten lite för anonym (och lite väl gospel-aktig) för min smak. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se