KroatienTV-bolaget HRT har släppt regelverket för “DORA 2019“, Kroatiens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2019, se nedan för en kort sammanfattning av hur de 16 tävlingsbidragen, och slutligen även vinnaren, utses.

Kroatiens “Dora 2019” – Så här väljs bidraget ut:
Kroatiens bidrag i ESC 2019 utses genom den nationella uttagningen Dora 2019 som består av en final som sänds live på HRT i februari 2019.
TV-bolaget HRT tar emot bidrag till Dora 2019 mellan den 20:e november och 10:e januari.
Bidragen som skickas in kan endast vara fullständiga och nya låtar. Texten ska vara på ett av följande fyra språk: kroatiska, engelska, franska eller italienska. Artisten ska vara kroatisk medborgare över 16 år (då bidraget skickas in) medan låtskrivarna får lov att vara utländska. Läs mer om regelverket hos hrt.hr.
Bidragen kan antingen skickas in (märkta “Za javni natječaj – DORA 2019”) till Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3, 10000 Zagreb eller laddas upp online via formuläret hos hrt.hr.
Av de inkomna bidragen kommer 16 deltagare och 2 reserver att väljas ut av en proffsjury bestående av representanter för HGU (Croatian Musicians Union), HDS (Croatian Society of Composers) och HRT samt musikkritiker, artister med Eurovision-erfarenhet, kompositörer och låtskrivare utvalda av HRT.
Vinnaren av Dora 2019 kommer att utses av en mix av tele- och juryröster. Detaljerade röstregler kommer att presenteras senast den 31:a janauri.
(Källa: esckaz.com)

Vinnar-bidraget senast “Dora” bestod utav enbart en final:

Sasvim sigurna“, Vesna Pisarovic (Dora 2002) (11:a i ESC 2002: “Everything I Want“)

Hur Kroatien utsett sina 24 ESC-bidrag:
1993-2002: Dora 1993 – 2002 (en final)
2003-2007: Dora 2003 – 2007 (två semifinaler och en final)
2008-2010: Dora 2008 – 2010 (en semifinal och en final)
2011: Dora 2011 – Let’s go to Eurovision! (talangjakt med sju shower)
2012-2013: Internval
2014-2015: Två års paus p.g.a. ekonomin och dåliga resultat
2016-2018: Internval
2019: Dora 2019 (en final)
(Info från wikipedia – Sammanställning av schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: När det gäller Kroatiens ESC 2019-deltagande så har den ena goda nyheten efter den andra presenterats så nu står vi här med ett Kroatien som inte bara kommer att delta utan planerar att göra det med ett bidrag som utses genom den nationella uttagning Dora, som dessutom gått tillbaka till en-finals-formatet. 😀

Nu gäller det bara att låtskrivarna kan göra sin del i det hela och se till att de goda nyheterna fortsätter att trilla in, även när de 16 tävlande bidragen spelas upp någon gång nästa år. 😀

Mer om Kroatiens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Kroatien i ESC 2019“.

Relaterad information: Observera att vi närmar oss deadline för att skicka in bidrag till Irlands internval, d.v.s. den 23:e november. Mer information om hur man skickar in bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Kroatien 2019: HRT tar emot bidrag till “Dora””

 1. Oskar

  Vilken “pingla” (ursäkta pinglan) som Vesna Pisarovic är. Hon gör en mycket bra låt, och minns att man ringde på den i finalen.
  Trevligt att se den nationella finalen med till Christer Björkmans fasa, en LEVANDE ORKESTER, till icke förinspelad körsång…måste skära i Björkmans musikaliska!!!öron.

 2. Adri

  Jag och mina kompisar har faktiskt snackat om just för- och nackdelar med både förinspelad kör och levande orkester.

  Det vi kom fram till (vilket säkert skiljer sig från många, and that’s alright 🙂 ) är att förinspelad kör är helt meningslöst. Både i och utanför ESC-sammanhang. Jag ser inga fördelar med det. Och det enda bidraget i hela MF som jag märkt vann på det var ”La Voix” från 2009. Där måste jag faktiskt säga att slakten kom när den riktiga kören skulle försöka efterlikna den förinspelade. Det gick åt pipan.

  Men annars i 90% märker jag ingen skillnad. Och i är med ”Dance You Off” tyckte jag tvärtom att den vann OERHÖRT mycket i ESC, snarare än MF – där jag nästan ville bojkotta allt när den vann. Jag tror det handlade om att kören var live i ESC. Har ni jämfört hur ”Dance You Off” lät i ESC, jämfört med MF? Jag kan bara prata för mig själv – men kören gjorde perhört mycket för mig i ESC 🙂

  Sen det här med liveorkester. Jag är inte emot fenomenet livemusik, absolut inte. Men i ESC/MF vill jag inte ha det i närheten. För det har varit allt för många tillfällen där orkestern fullkomligt slaktade och massakrerade en låt (exemplet som kommer först till huvudet är ”Anixi”, Greklands låt 1991). Jag tror faktiskt orkestern ligger bakom fler bottenplaceringar än vad man kanske tänker på.

  Och sen (i ESC) lät allting lite träigt med orkester om man försökte låta modern. Teknologi och grejer har gjort framsteg sen dess, men jag har fortfarande dem hemska ljudbilderna från 90-talets ESC när en orkester skulle försöka spela det som då var modern popmusik, men som med orkesterns påverkan blev så tomt och plastigt.

  Så jag är faktiskt väldigt glad med så som ESC ser ut nu 🙂 Alla röster live, all musik inspelad 🙂 Sen är väl inte förinspelad kör nåt som stör mig enda in till skelletet, men jag ser inte poängen med det.

 3. Schlagerpinglan

  Vad gäller den förinspelade musiken vs levande orkester så får jag nog ställa mig mittemellan de båda alternativen, inte i något försök att vara alla till lags utan för att jag faktiskt tycker att det finns så pass många olika musiksorter i dagens ESC att EN lösning inte blir det bästa för alla. Vissa kommer bäst till sin rätt med förinspelad musik medan många andra blir så mycket bättre med kraften av en levande orkester bakom sig.

  Allt beror ju på vilken sorts musik det rör sig om och om jag hade fått bestämma så hade det funnits en rejäl orkester (samt ett lite mindre band) vid varje ESC som stod till förfogande för de som vill tillföra det lilla extra till sitt bidrag. För de som behöver en lite mer elektronisk backup för att få till sitt sound så skulle jag däremot ge dem alternativet att välja förinspelad musik. Detta skulle ge varje bidrag chansen att presenteras på bästa tänkbara sätt och inte ge några fördelar/nackdelar till någon utan endast göra det hela mer varierat och tilltala en större publik.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se