ESC2019 Måndagen den 28:e januari går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2019 då det är dags för Israel att officiellt överta värdskapet för ESC samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:


“Eurovision Song Contest 2019 – Allocation Draw & Host City Insignia – Live Stream”
(Scheduled for Jan 28, 2019 – eurovision.tv)

Eurovision 2019 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 28/1 2019:
När?: kl. 17:00 CET
Var?: youtube.com
Värdar: Assi Azar och Lucy Ayoub (två av de fyra ESC 2019-värdarna)

Hur går dragningen till?:
De 36 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 14:e och 16:e maj har delats in i sex grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Efter önskemål från TV-bolaget SRF så har referensgruppen beviljat Schweiz att få delta i den andra semifinalen.

Vilka länder gäller det?:
42 länder deltar i ESC 2019, se listan här, men värdlandet (Israel) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 18:e maj och är därför ej med i den stora dragningen. Däremot inleds dragningen med att avgöra i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta och visa upp sina bidrag.

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Danmark Danmark Armenien Armenien
Kroatien Kroatien Estland Estland Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Makedonien Makedonien Finland Finland Georgien Georgien
Montenegro Montenegro Island Island Ryssland Ryssland
Serbien Serbien Norge Norge Ukraina Ukraina
Slovenien Slovenien Sverige Sverige Vitryssland Vitryssland
Grupp 4: Grupp 5: Grupp 6:
Australien Australien Belgien Belgien Cypern Cypern
Irland Irland Nederländerna Nederländerna Grekland Grekland
Lettland Lettland Schweiz Schweiz Malta Malta
Litauen Litauen Tjeckien Tjeckien Moldavien Moldavien
Polen Polen Ungern Ungern Rumänien Rumänien
Portugal Portugal Österrike Österrike SanMarino San Marino
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: När det gäller de olika grupperna som semifinalsländerna delats in i så brukar de inte skilja sig så mycket från år till år. Denna gång så har det dock blandats friskt bland länderna i de tre sista potterna. Frågan är om det beor på ett förändrat röstningsbeteende eller om de bara försöker göra förbättringar.

För mer information om hur långt de olika länderna kommit i sina ESC 2019-förberedelser så kan man klicka på flaggorna ovan så hamnar man på respektive lands info-sida eller gå direkt till samlingssidan för “Eurovision 2019” där alla länderna finns samlade. Se även “Veckans ESC-schema” och “ESC-kalendern 2019” för mer info om vad som händer i ESC-världen den närmaste tiden.

Vill ni i stället lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns all information på min “Nationella uttagningar att lyssna in sig på”-sida (se även direktlänk i högermarginalen under Aktuellt).

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se