Litauen TV-bolaget LRT har bekräftat att Litauen kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020 samt att tävlingsbidraget återigen kommer att utses genom den nationella uttagningen Eurovizijos Atranka – dock med en del nyheter, se nedan:

Eurovizijos Atranka 2020 – Regelförändringarna i korthet:

Precis som 2019-årgången så kommer Eurovizijos Atranka 2020 att sträcka sig från januari till februari (i stället för över nästan tre månader). Denna gång blir det dock endast sex shower (jämfört med 10 st 2017, 9 st 2018 och 7 st 2019).
Tävlande artister får numera endast ställa upp med vars ett bidrag. Detta för att undvika att en artist ska kunna dumpa en låt i finalen, vilket t.ex. gjorde att Monika Marija fick betala böter för att ha dragit ur “Criminal” från 2019-uttagningen.
Juryn kommer numera att följa showen från en seperat studio och inte längre ge kommentarer efter varje framträdande.
Tittarna kommer inte längre att kunna följa sitt röstande under showens gång, utan resultatet av telerösterna kommer att presenteras i slutet av showen.
LRT kommer att skjuta till mer pengar till det vinnande bidraget, dessa ska användas till scenshowen, sånglektioner, scenkläder, tekniskt support m.m.
Mellan den 30:e september och den 8:e december tar LRT emot bidrag till uttagningen.
(Källor: escxtra.com och wiwibloggs.com)

Snabbfakta: Litauens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1994 – deltagit 20 gånger – vunnit 0 gånger

Litauens ESC 2019-bidrag:

Run With The Lions“, Jurij Veklenko (live i Tel Aviv 2019)

Litauens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2019: Run With The Lions“, Jurij Veklenko (Eurovizijos 2019) 11:a i semi 2
2018: When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė (Eurovizijos 2018) 12:a i finalen
2017: Rain Of Revolution“, Fusedmarc (Eurovizijos 2017) 17:e i semi 2
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos
Dainų Daina
)
23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“,
Jeronimas Milius
(Nationell uttagning) 16:e i semi 2

Schlagerpinglan: De senaste åren har de minskat ner antalet shower i den litauiska uttagningen rejält: 10 st 2017, 9 st 2018, 7 st 2019 och nu tydligen 6 st 2020. Just denna utveckling tycker jag är väldigt bra då det blivit lite långrandigt när samma låtar spelades vecka efter vecka… även om det fanns en viss tjusning med att se artisterna testa nya sätt att framföra dem på. 🙂

Det jag däremot är lite osäker på är LRT:s önskan att närma sig andra ESC-shower. De har haft sin speciella stil och har därför kommit undan med sina i många fall ganska svaga startfält. Om de ska kunna mäta sig med t.ex. Melodifestivalen, A Dal och Eesti Laul så lär de behöva göra en rejäl nysatsning. Men, men… det är kanske det som är tanken och i så fall är detta en rejält intressant nyhet. Lycka till LRT. 😀

Mer om Litauens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Litauen i ESC 2020“.

Relaterad information: Andra länders “Eurovision Song Contest 2020“-planer.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Litauen 2020: LRT satsar på förkortad uttagning”

 1. Adri

  Det här tror jag väl inte är någon som sörjer. Litauens uttagningar har varit smärtsamt långa. Ibland har det slutat rätt (2016 och 2018 exempelvis). Andra år har det slutat med “Attention” (2014) eller “Rain of Revolution” (2017).

  En sak kan man inte klandra Litauen för dock (förutom 2019, då de gjorde sig skyldiga till det) och det är att vara mainstream. Litauen sticker alltid ut annars, och är alltid olikt föregående år. Det gör Litauen till ett intressant land att följa.

  Litauen är ju ett av länderna i den skaran som aldrig vunnit, och ännu inte varit särskilt nära egentligen heller. Aldrig topp 5 ens. Till skillnad från Cypern, Ungern eller Bulgarien som (om det fortsätter i nuvarande takt) FÖRMODLIGEN snart kommer få sina debutsegrar så känns Litauen inte riktigt där. Men jag följer de ändå med stort intresse, för de har ändå tvättat bort sin “sorgebarn”-stämpel som de hade fram tills… 2014-2015 någon gång.

  Bäst? Det var helt klart 2018 års “When we’re old”. En otroligt effektiv ballad med fin staging. En 12e plats är absolut ingen skam, men den borde nått ännu lite längre! 🙂

 2. Johanna

  Låter som enbart bra ändringar kan jag känna! Jag gillar ju LItauen i ESc och brukar gilla deras uttagning men bra att de tar bort möjligheten för artister att skicka in två bidrag och också bra att tittarna inte kan se tittarrösterna och bli påverkade av det!

 3. Micke

  Böter för Monica Marija för att ha dumpat låten “Criminal.” Hur kunde hon komma så lindrigt undan? Hon borde fått tio års fängelse på vatten o bröd. Låten var extremt mäktig och vacker. Tre klasser bättre än hennes andra bidrag som ändå var riktigt bra förutom den extremt upprepande refrängen. “Criminal” var lätt topp 10 av allt i ESC 2019.

 4. Micke

  Som jag sagt tusen gånger. Jag söker inte det som är bra utan det som är annorlunda i ESC. Detta har jag bara hittat en gång l Litauen och det var 2012. I Litauens uttagning klev det in en snubbe med svart trollerihatt, eller vad tusan det var. Hela uppenbarelsen kändes helt malplacerad med svag röst och hemsk engelska.

  Men samtidigt fanns något annat. Killen hade charm, låten hade charm och framförallt elgitarren drev hela låten.

  Har full förståelse för de som bara letar hits om de bara ser töntstämpel över bidraget. Nu är ju inte en av dessa och jag blev asglad när bidraget vann i Litauen. Tyvärr skulle dock min entusiasm över bidraget minska en massa när vi var framme i maj månad.

  Väl där hade man ändrat outfit på snubben. Just det kändes väl ändå ok. Värre var att man slängt in en kör som drog ned bidraget varje gång de öppnade käften.

  Det som dock drog ned bidraget allra mest var mordet på elgitarren. Från att i Litauens uttagning ha en gitarr som drev låten, som var låten, hade man nu tonat ned den till ett instrument i mängden i låten. Låten med rocknerv blev istället låten med en nervpåfrestande kör och en sångare som inte vågade sjunga ut för att han styrdes att försöka tänka på engelskan. Främst låten uta jag gitarr och rocknerv.

 5. Micke

  Hmm! Jag pratade givetvis om 2013. Inte 2012

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag måste medge att jag blev lite förvånad där först… innan jag (ganska snart) insåg att det var en helt annan artist du menade. Nåja, jag gillade ju båda så för min del så lät det inte konstigt, förutom att jag hade för mig att jag aldrig lyckades “omvända” dig angående 2012-bidraget. 😀

 7. Micke

  Pinglan… Nej jag är ledsen men jag hittade aldrig det som du försökte övertyga mig om bidraget från 2012 🙂 Som alltid när nån vill få mig att kolla extra så gjorde jag det men sorry. Det nådde aldrig fram till mig. Minns dock att du och jag stred ganska ensamma för bidraget 2013. Precis som ett annat bidrag från ett annat land på 10-talet. Minns hon möjligen vilket? 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Visserligen finns det en hel del bidrag vi tycker bra om båda två, men något som många andra aldrig verkade gilla (i alla fall i uttagningsfasen) var väl Moldaviens “Lăutar” från 2012… om jag inte minns fel? Fy vad tiden går fort. 😀

 9. Micke

  Pinglan… För åtta år sen tog mitt MF och ESC liv slut. Trodde jag iaf. Jag var så less på MF och det bleka utbudet under sååå många år. När då Erik Saade och Danny Saucedo slogs om segern det året med bidrag som jag avstår att beskriva. Dåliga är väldigt snällt sagt. Då dog helt enkelt allt för mig så mycket att jag även sket i ESC.

  Nån vecka senare fick jag en fråga av en polare om en ESC-låt. Sa till honom att jag inte kom ihåg och hade hoppat av. På kvällen gick jag ändå in på nätet för att hitta svar på hans fråga. Kom in på en blogg som hette Schlagerpinglan.

  Blev märkligt nog kvar där och läste en stund. Blev oerhört impad över det tjejen där hade fått till på sin sida o kände märkligt nog att jag fick tillbaka intresset för ESC. Dock inte för MF men bestämde mig ändå för att ge det en chans 2012. Intresset dog dock totalt då det där var, som jag minns det, 30 dåliga bidrag av 32.

  ESC intresset är dock idag verkligen på topp o det har jag dig och din blogg att tacka för. Tack för det

  Nu har vi som jag berättade för skojs skull skickat bidrag till MF. Först tänkte vi skicka till nåt mer udda land och vi funderar fortfarande 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Roligt att kunna ge en puff i rätt riktning. 😀 Även jag får tacka för all input och support genom åren, ovärderligt. 😀

  Och som sagt, jag håller tummarna för en ovantligt spännande MF-säsong. 😀

 11. Engsla

  Micke: vad spännande att ni har skickat ett bidrag till MF! Håller tummarna för att det går bra 🙂 Vore kul om ni också skickar till andra länder.
  Bara en liten stilla önskan; om ni skriver på ett annat språk än era modersmål, hur bra ni än tycker er kunna språket, snälla låt någon som verkligen kan språket kolla texten? Är så less på uppenbara grammatiska fel som förstör känslan i esc låtar, lol 🙂

 12. Micke

  Engsla… Tack för det. Jo vi har en låt som vi snackar lite om att kanske skicka till något annat land. Vi är lite dåligt insatta i andra länders regler och upplägg men vi får väl kolla upp lite i så fall

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se