Norges Eurovision-bidrag 2020

2020-02-16 (söndag)

NorgeEfter fem semifinaler så var det på lördagskvällen den 15:e februari dags för finalen av Melodi Grand Prix 2020, den nationella uttagning där Norge utsåg sin representant i Eurovision Song Contest 2020.

MGP 2020 avgjordes i tre steg där först en demografisk jury bestående av 30 personer fick utse fyra bidrag som gick vidare till Guldfinalen. Egentligen var det tänkt att samtliga omröstningar, för första gången i MGP-historien, skulle ske genom tittarnas onlineröster men systemet kraschade och plan B fick sättas i verket i stället.

När väl onlineröstningen fungerade igen så genomfördes två tittaromröstningar där först två guldduell-bidrag sållades fram innan segraren korades. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Lyssna på Norges bidrag till Eurovision Song Contest 2020 här:

“Attention”, Ulrikke Brandstorp
final-framträdandesemifinal-framträdandestudioversion
(Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland, Ulrikke Brandstorp)

Resultatet av Norges “Melodi Grand Prix 2020” – Finalen, 15:e februari:

Resultatet av Guldfinalen del 2 – Onlineröster:
Øst-Norge Nord-Norge Midt-Norge Sør-Norge Vest-Norge Summa
1. Attention“,
Ulrikke Brandstorp
102,663 (59.56%) 17,152 (46.25%) 21,770 (29.84%) 19,854 (54.23%) 38,906 (51.18%) 200,345 (50.72%)
2. Pray for Me“,
Kristin Husøy
69,696 (40.44%) 19,932 (53.75%) 51,176 (70.16%) 16,756 (45.77%) 37,107 (48.82%) 194,667 (49.28%)
Resultatet av Guldfinalen del 1 – Onlineröster:
Vidare till Guldduellen:
1-2. Pray for Me“, Kristin Husøy
1-2. Attention“, Ulrikke Brandstorp
Utröstade:
3-4. I Am Gay“, Liza Vassilieva
3-4. Wild“, Raylee
Ute ur tävlingen efter juryns val (i startordning):
Out of Air“, Didrik & Emil
Over the Sea“, Magnus Bokn
Som du er“, Akuvi
One Last Time“, Rein Alexander
Hurts Sometimes“, Tone Damli
Take My Time“, Sondrey
(Källor: nrk.no och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Den norska uttagningen har varit den jag personligen uppskattat mest så här långt, mycket p.g.a. sina underhållande shower och starka bidrag som tagit sig vidare till finalen. Att det skulle sluta med ett röstningshaveri och att samtliga mina favoriter åkte ut redan i första omröstningen och därmed tog bort all spänning för mig i Guldfinalen lade tyvärr sordin på stämningen, för att beskriva det försiktigt.

Med Rein Alexander, Magnus Bokn eller Didrik & Emil så hade Norge enkelt toppat min personliga ESC 2020-lista (så här långt) men nu fick de inte ens en chans i Guldfinalen. Synd att en så imponerande uttagning skulle sluta så snöpligt, men så blir det ibland. Tittarnas favorit av de fyra utvalda blev i alla fall till slut Ulrikke Brandstorp (som även var en av förhandsfavoriterna) och jag skickar ett stort grattis och lycka till till henne. 🙂

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Norge i ESC 2020“.

Presenterade ESC 2020-bidrag så här långt:
Albanien Albanien: Shaj“, Arilena Ara Italien Italien: Fai rumore“, Diodato
Spanien Spanien: Universo“, Blas Cantó Armenien Armenien: Chains On You“, Athena Manoukian
Tjeckien Tjeckien: Kemama“, Benny Cristo Litauen Litauen: On Fire“, THE ROOP
Australien Australien: Don’t Break Me“, Montaigne Norge Norge: Attention“, Ulrikke Brandstorp
Lettland Lettland: Still Breathing“, Samanta Tīna Frankrike Frankrike: (presenteras 16/2 – 20:50 CET)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Norges Eurovision-bidrag 2020”

 1. Marcus

  Jag är fascinerad av hur mycket folk har gillat den här säsongen. Jag upplever det mest som något nödvändigt ont jag har tvingat mig själv att genomlida, för att till slut mynna ut i enbart tre bidrag jag har laddat ner till telefonen… Inget bra betyg i min bok ^^

  Precis som Pinglan så är jag lite besviken över utfallet i första sorteringen igår när röstningen inte funkade. Jag är nyfiken på vilka som gått vidare om folket faktiskt fått bestämma istället för en liten “expertjury”.

  Låten som till slut vann då? Det är Norges femtionionde bidrag genom åren, och jag har femtioåtta låtar före Attention på min Norgeranking. Jag tror inte jag behöver säga mer.

 2. Adri

  Chocken över att Kristin kom tvåa?! Jag hade tippat henne i bottenskrapet 🙂 Kul.

  Men denna då? Om vi redan hört årets ESC-vinnare så är det Norge (men tror inte vi gjort det).

  Denna gillar jag verkligen. En hjärtskärande text, stark röst, en ballad som lämnar det klassiska för lite ny mark 🙂 Växer snabbt också. Detta kan gå riktigt riktigt bra. Min silverplats so far 🙂

 3. Marcus

  “En hjärtskärande text”? Mer en djupt obehaglig text… Det är enbart textens fel att jag rankar låten så lågt, resten av paketet köper jag eller i alla fall förstår mig på.

  Jag vet inte om jag läser in mer i texten än vad andra gör, men jag verkar vara i princip ensam om den här uppfattningen.

 4. Adri

  Marcus: Absolut finns där nåt obehagligt. Men även väldigt trasigt, och säkerligen för många många människor, ganska relaterbart i den.

 5. Adam

  Alltså jag somnar, gud vad tråkig låten är. Det händer ju ingenting…låter som vilken annan ballad som helst. Och Ulrikke är inte så speciell som sångerska heller. Men kan nog se att juryn kan digga detta så det tar sig vidare, men jag tror detta är den sämsta norska låten för mig på riktigt länge…och då fick jag nervösa ryckningar av “Icebreaker” 2016 t.ex….

 6. JOHANNA

  Nej nu ska vi inte överdriva här. Givetvisvinner inte Norge Eurovision i år med den här låten. Den är inte dålig men den är ju inget intressant heller. En typisk låt som tar sig till final och hamnar någonstans plats 10-20 på en bra dag….

 7. Jonas

  Kan inte sluta lyssna på denna. Den växer verkligen och lämnar ett starkt avtryck. Denna kommer gå bra i esc. Mycket bättre än en av Norges noll poängare mil efter mil som alla minns.

 8. Micke

  Elin & the Woods stod i särklass i Norge

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se